Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2009, 22:24 ч.

ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 2

 • 82 429
 • 882
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 321
Темата е подготвена от Kia
Благодария!

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.

Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка. Запекът също е един от симптомите на болестта.

Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.

В заключение, жените които считат, че може би имат ендометриоза, може би нямат, а само имат смущения в месечния цикъл, включително тежка менструация преминаваща с големи и/или много съсиреци кръв, които са сравнително общ симптом.

От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.

Теория на имплантирането

През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.

Теория на преобразуването

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.

Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).

Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.

Как ендометриозата влияе на фертилността?


Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.

При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.

Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Вариантите за това са два - с лапароскопия - изгаряне на кистите с ток или лапаротомия - класическата операция, при която кистите се отстраняват с част от яйчника. При операция обикновено се премахват и срастванията в областта на таза, ако има такива разбира се.
Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него.   Другият вариант след операцията е ин витро.  Към него трябва да пристъпят пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.

Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.


Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248
Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224681.0

ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 1

# 1
 • Мнения: 844
Записвам се в новата тема! дано да сме полезни една на друга ! Нека да има по-малко посетителки!
 Киа
  bouquet

# 2
 • в делфинариума
 • Мнения: 1 298
Здравейте! Може ли да се сложи лукринът на 27мия, вместо на 28мия ден? Ще ми бъде много удобно, ако може, ама ако е лошо, ще си преподредя програмата, така че да стане точно денят... Мерси предварително за отговорите ви  Hug

# 3
 • София
 • Мнения: 2 383
За Диферелина не е проблем 1 ден разлика в поставянето. Предполагам, че и за Лукрина е така.  Hug

# 4
 • в делфинариума
 • Мнения: 1 298
Мерси Киа, и Деси така каза, няма проблем за 1 ден Simple Smile
 bowuu

# 5
 • Габрово
 • Мнения: 60
Записвам се и аз в новата тема. Дай боже скоро всички да пишем в други теми и там пак да се срещаме с добри новини  Hug

# 6
 • Мнения: 63
Здравейте момичета,днес ми сложиха първата инжекция Декапептил.Сега съм в очакване на гадните последствия от лечението.А вие държали ли сте си лекарството в хладилника, защото днес като тръгнах до лекарката да ми я слага и гледам че пише на лекарството че трябвало да се държи в хладилник.А пък аз не съм го слагала, беше в шкаф.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 383
По принцип трябва да е в хладилник, но не е проблем и да не е, стига да се съхранява при Т до 25 градуса по Целзий.

# 8
 • София
 • Мнения: 2
Здравейте
Благодаря за темата! През лятото на 2008 (10.06.2008) ми поставиха тази диагноза.  Няма да скрия, че бях много шокирана и дълго време отказвах да проумея и повярвам в това. Есента (на 03.11.2008) събрах смелост и ми поставиха първата инжекция Золадекс. Назначения ми курс на лечение е 6 инжекции. В момента съм след третата. Искам да чуя и Вашите мнения и препоръки за остатъка от лечението и подготовката за бъдеща МАМА. Какво да очаквам и за какво да се подготвя? Пропуснах да споделя, че скоро ще навърша 34г, никога не съм забременявала, а със съпруга ми, така ни се иска да си имаме слънчеца около нас.
Благодаря Ви предварително!

# 9
 • Мнения: 844
Здравейте
Благодаря за темата! През лятото на 2008 (10.06.2008) ми поставиха тази диагноза.  Няма да скрия, че бях много шокирана и дълго време отказвах да проумея и повярвам в това. Есента (на 03.11.2008) събрах смелост и ми поставиха първата инжекция Золадекс. Назначения ми курс на лечение е 6 инжекции. В момента съм след третата. Искам да чуя и Вашите мнения и препоръки за остатъка от лечението и подготовката за бъдеща МАМА. Какво да очаквам и за какво да се подготвя? Пропуснах да споделя, че скоро ще навърша 34г, никога не съм забременявала, а със съпруга ми, така ни се иска да си имаме слънчеца около нас.
Благодаря Ви предварително!
А как ти я поставиха тази диагноза? Лапароскопия правили ли сте?

# 10
 • София
 • Мнения: 2
Здравейте
Благодаря за темата! През лятото на 2008 (10.06.2008) ми поставиха тази диагноза.  Няма да скрия, че бях много шокирана и дълго време отказвах да проумея и повярвам в това. Есента (на 03.11.2008) събрах смелост и ми поставиха първата инжекция Золадекс. Назначения ми курс на лечение е 6 инжекции. В момента съм след третата. Искам да чуя и Вашите мнения и препоръки за остатъка от лечението и подготовката за бъдеща МАМА. Какво да очаквам и за какво да се подготвя? Пропуснах да споделя, че скоро ще навърша 34г, никога не съм забременявала, а със съпруга ми, така ни се иска да си имаме слънчеца около нас.
Благодаря Ви предварително!
А как ти я поставиха тази диагноза? Лапароскопия правили ли сте?
Да, чрез лапароскопия. Откриха ми ендрометриозни находища, в начален стадии. Проходимостта по тръбите ми е била нормална. Не искам повече да рискувам и чакам на случайността,  искам да съм подготвена за възможните които ми предстоят. Прекалено много време изгубих в лутане и не оценяване на проблема. Търся Вашите мнения и опит, в това как да се подготвя и какво да направя в бъдещите месеци, за да може догодина да се похваля с едно, или няколко слънчеца  Grinning

Последна редакция: сб, 17 яну 2009, 19:22 от VIP_EL

# 11
 • София
 • Мнения: 827
Здравейте момичета.
Моя приятелка има останала инжекция с Лукрин Депо 3.75mg. със срок на годност до 2010г. която се продава.Ако има желаещи и се интересуват да пишат на лични.

# 12
 • Мнения: 26
Здравейте! Много се радвам, че ви открих. Преди повече от 3 месеца бях на лекар и той каза, че имам поликистозен яйчник. Изписа ми Марвелон. Пих го 2 месеца и половина и отидох отново на преглед. Беше ми поставена диагнозата ендометриоза, след като на ехографа добре се видяха шоколадовите кисти на десния яйчник. Каза ми да продължа да пия марвелона още 6 месеца и тогава да отида да видим има ли ефект. От тогава чета и се ровя къде ли не, за да се запозная с тази толкова странна болест. Благодаря на БОГ, че вече си имам моите две слънчица, което си е цяло чудо като се има в предвид, че от години имам всички симптоми за които чета. Много ви моля кажете ми какви са последствията от това заболяване. Благодаря  bouquet

# 13
 • София
 • Мнения: 2 383
Съмнявам се лекарството да те избави от кистите, ако са ендометриозни.
Имай предвид обаче нещо много важно. От ехографски преглед може амо да се ПРЕДПОЛАГА за вида на кистите. точната диагноза се поставя при операцията, като вземат материал от кистата и го изследват - т.нар. хистологично изследване. Ендометриозните кисти се водят доброкачествени тумори.
Последици - най-страшната е стерилитет.
Имай предвид и нещо друго. Може от яйчника да се разпространи по червата, коремната стена и т.н. Затова, ако док ти предложи операция, трябва да ти махне кистите. Дали този лекар, който ти ги е открил или друг - ти сама ще си прецениш.
Лечението е оперативно и след това медикаментозно. Това е в повечето случаи. Някои минават от операция направо на ин витро, но в твоя случай едва ли ще е така, щом вече имаш 2 деца. В много ниска степен на ендометриоза - първа например често се преминава направо на опити за ест. забременяване.

# 14
 • Мнения: 26
Благодаря за отговора! Честно казано това с операцията много ме притеснява. Аз не искам повече деца, така че стерилитета не ме притеснява ако не води нещо друго след себе си- например от доброкачествен да стане злокачествен или нещо подобно. Незнанието ми по този въпрос ме кара да откачам. Що се отнася до марвелона и аз съм писемистично настроена след като попрочетох по въпроса. При моя лекар ходя вече 4 години и съм доволна, а той каза че вече е категоричен и става дума за ендометриоза в напреднал стадии. Моята приятелка иска да ми запише час при хомеопат, но аз все още незнам. Посъветвайте ме какво да правя?  bouquet

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт