Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 429
Здравейте,

знам, че има доста подобни теми, но за съжеление нямам време да изчета всичко, а и съм наистина объркана. Родих секцио на 27.12, бебка имаше вътреутробна инфекция и се наложи да бъде на антибиотик и в кувиоз до 02.01. Естествено в болницата я хранеха с АМ, първият ни опит за кърмене беше веднага след излизане от кувиоза (на 02.01) и беше неуспешен....тя отказваше да засуче! С малко повече упоритост я научих и мислех, че всичко върви добре, докато не я премерих...
На 03.01 ни изписаха от болницата 2720 гр (при рожденно тегло 2920), а вчера (12.01) я премерихме 2660 гр...много съм разтревожена! Направих няколко пробни кърмения и се оказа, че за около 1 час изсуква около 40 грама, което явно е крайно недостатъчно  #Crazy Кърмя  на поискване , но всяко кърмене продължава поне час (стигали сме и до 2 часа)...тя заспива, аз я щипя,свалям и памперса..разбужда се, отново започва да суче и така докато не заспи съвсем (тогава аз решавам, че се е наяла, но вече си мисля, че може би заспива от изтощение..).
Гърдите ми са големи и трудно намерихме поза, в която на малката да и е удобно да суче (прилагаме някаква вариация на т.нар Поза “Футболна топка”)...Кърмата ми е доста гъста, но явно е недостатъчна, защото с помпата успявам да изцедя около 50 мл от двете гърди...
Памперса е постоянно наакан, затова и си мислех, че явно се храни...докато не я премерих...
Денем спи спокойно, а винаги когато се събуди и предлагам да суче! Нощем почти не се буди.
Нормално ли е да се храни толкова продължително, а да изсуква толкова малко? Да е спокойна, да пълни памперса и в същото време да не наддава?
Понякога и предлагам АМ, но изпива максимум 30 мл от нея...Днес обаче след 1 часово кърмене и предложих 60 мл изцедена кърма и си я хапна с удоволствие  Laughing
Явно малкият човек има нужда от на мама кърмата, но явно аз не знам как да я накарм да суче ефективно  #Crazy
Стана много дълго и объркано, но наистина съм страшно разтревожена...Предварително благодаря на всички ви!

Последна редакция: пн, 12 яну 2009, 21:15 от barboran4e

# 1
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 703
На една и съща теглилка ли е теглено детето, понеже различните теглилки дават отклонение. Основен критерий, че детето е нахранено са пълните памперси. При вас това е налице. Немисля, че имаш повод за притеснение.  Hug
/Нека другите мами да допълнят./

# 2
 • Мнения: 7 497
Не съм много компетентна, но ето какво е моето мнение.

Първо това, че е изписано детето 2720, а след 10 дни е 2660, според мен не е повод за притеснение, защото ти не споменаваш, но съм почти сигурна, че тегленето е извършено на два различни кантара и е нормално да не теглят еднакво. Освен това на консултации бебетата не винаги ги събличат и ако кантара показва едно, педиатъра винаги маха около 200, че и 300 грама от претегленото, което за мене не е много показателно за същинското тегло на бебето.

Второ 40 грама ми се вижда достатъчно за едно бебе на 10 дни.

Трето - за продължителността на кърменето. Ами нормално е бебетата в началото да сучат толкова дълго време /колко ли и сучат де/.  Аз самата отекясвах. Но това е само няколко седмици. После започват да сучат по-бързо и по-ефективно. Моето бебе например сега суче по 5 минути от гърда, че даже и взе да намалява времето от два дни.

Четвърто. Трябва да се убедиш, че бебето в действителност суче. Трябва да го чуваш като преглъща. Файда от стоенето на гърдите няма, ако не чуваш да гълта. Това, че изцеждаш  50 мл не значи, че нямаш повече. Опитай на ръка и измери колко е. А пък казваш, че от шише пие добре. Да не би да имаш проблем със зърната? Не мисля, че е проблем да цедиш и да даваш, поне докато бебето заякне дотолкова, че да суче само /явно се затруднява от гърдите/.
Най-важно е бебето да е нахранено. Независимо по какъв начин. Давай първо от гърдите и после изцеждай и давай от биберон.

Това мога да ти кажа от скромния ми личен опит с кърменето. Дано се включи някоя по-компетентна мама. Но не се тревожи излишно. Пиши след другата консултация да кажеш как сте с теглото.

# 3
 • Мнения: 429
На консултация не сме ходили все още. В болницата мереха бебка сутрин и голичка, последното тегло, което ми казахабеше 2720 грама. Сега  взехме кантар от една приятелка и е премерихме вкъщи (отново голичка) и тогава даде 2660...
Слушам я докато суче и ми се струва, че преглъща , но знае ли човек...
Бебка вече е на 16 дни и затова си мисля, че 40 грама е малко....

# 4
 • Мнения: 7 497
С времето ще се научиш да разпознаваш звуците Peace. Освен това усещаш ли като слиза млякото? Аз се учудих като каза, че сте я мерили и помислих, че е заради инфекцията и може да сте ходили на лекар нещо. Не можеш да сравняваш двете везни. Не виждам проблем да отидете при педиатъра ви и да го тегли той там, за да преценявате дали наддава. И как направи тези пробни кърмения? Пак с тази везна ли? А кърмата от шишето бързо ли я изпи? Тука ми намирисва на едно малко мързелче. Дъщеря ми беше така и се отби между другото като беше на две седмици, защото видя, че от шише е по-лесно. Виж какво. Гледай да ти е нахранено детето, това е най-важното. Е, най-добре да си суче от гърдите, но то ако не иска, няма как да го накараш. Все пак предлагай задължително първо гърдите, тогава шишето.

# 5
 • Мнения: 429
Да на същата везнана направихме пробните кърмения. А кърмата от шишето си и изпи супер бързо :о) Аз преди бях сигурна, че яде достатъчно от мен, защото след кърмене и предлагах АМ и тя много малко от него хапваше...явно АМ не и харесва на вкус, а си иска кърма детето. След вчерашната паника опитах да я поставя по друг начин на гърда и за 15 мин изсука 40 мл...ще продължавам да правя тези пробни кърмения още няколко дни (въпреки, че това постоянно мерене побърква и мене и нея)- дано се справим!!!!
Днес педиатърката ще дойде, за да я прегледа  Praynig

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Определено имаш повод за притеснение и е много добре, че следиш отблизо нещата и взимаш мерки за промяна.
Не споменаваш колко пъти в денонощието се храни бебето? Нужно е храненията да са поне 10, тъй като бебенцето ти е с ниско тегло и начални проблеми и вероятно по-рядкото хранене няма да е удачно още известно време.
За да си сигурна, че кърмата се стимулира достатъчно, за момента е разумно да се доизцеждаш след хранене - и ако прецениш, че детето не се храни добре (40 мл не е достатъчно за бебе на тази възраст, ако на всяко хранене поема толкова и не компенсира с хранения, на които да поема по 80-90мл), тогава е добре да додаваш изцеденото мляко като добавка.
За ориентир - бебе с вашето тегло трябва да приема минимум 500 мл кърма за 24ч, което означава по 50 мл при 10-кратно хранене или по 80-90 мл, ако детето се храни около 6 пъти.
Консултация с педиатър, внимателно следене на наддаването на една и съща везна и втора консултация с лекар след 5-6 дена са абсолютно задължителни, за да не стане беля.
Тези неща ще се оправят с порастването и възстановяването на бебето - и изцеждането ще отпадне, и даването с шише. Въпросът е сега да оправите този спад и бебето да започне да наддава с нормално темпо (20-30 гр дневно) и постепенно ще си минете пак само на кърмене.

# 7
 • Мнения: 429

hedra, няма как кърменията ни да са 10, защото тя суче по около час (понякога със сменянето на памперса, заспиванията и събужданията минаваме и 2 часа), а след това спи...От вчера започна да суче по-активно (може би до сега не съм я поставяла правилно на гърдата си  newsm78 ), но 500 мл на денонощие със сигурност не достигаме  Cry Cry Cry
След малко ще дойде педиатърката и ще видим какво ще каже...
Проблемът е, че на Петя АМ не и допада , а аз с помпата трудно се изцеждам...Дано се справим  Praynig Praynig Praynig

# 8
 • Елин Пелин
 • Мнения: 2 401
Хедра най-добре ще те посъветва какво да правиш, но понеже видях от първия ти пост, че през ноща бебето не се буди за хранене, във вашия случай ми се струва  задължително да кърмиш през ноща, което освен за по доброто наддаване ще повлияяе добре и на количеството кърма, което произвеждаш! Успех и дано да нямаш повече поводи за притеснение!

# 9
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Сънливото бебе определено е предизвикателство за кърменето. Ако едно хранене продължава по 2ч, в това време очевидно бебето повече спи, отколкото се храни и не успява да се наяде добре. Затова е важно да успяваш да го събудиш и да следиш за ефективното хранене, като го стимулираш да яде - информацията в тези статии ще ти помогне за това:
Събуждане на сънливо бебе
Поспаливото бебе - как да се справим с това
Компресия на гърдата или как да помогнем на бебето да суче по-ефективно
Не оставяй бебето да спи на гърдата или просто да седи и да примлясква, без да суче и да гълта. Ако не успяваш никак вече да го стимулираш, го махай - ако просто ти спи и само подръпва на гърдата, не стимулира млякото и не яде; приятно е за гушкане и отпочиване, но няма нужния ефект върху наддаването и количеството мляко. В този случай изцеждаш гърдите и додаваш изцеденото мляко (обикновено е по-удобно в този момент да додаваш млякото, което си изцедила след предишното кърмене, за да може да се довърши храненето на бебето и след това спокойно да си се цедиш, а бебето да си спи).
С малко обмисляне ще видиш как е най-удачно да модифицираш нещата - пак да кажа, че това няма да трае вечно, бебето много скоро ще се ококори и ще започне доста по-активно да си търси храненето Grinning

# 10
 • София
 • Мнения: 7 113
barboran4e Хедра ти е казала достатъчно, но аз да допълня, защото бях в твоето положение. Моето бебче се роди недохранвано от плацентата и седя няколко дни в интензивното. Изписаха ни с тегло  2400 и изричната инструкция да се храни с изцедена кърма докато натрупа нужните килограми. Първата седмица давах да суче по няколко минути и след това дохранвах с шише, но въпреки това качи само 90 грама, което беше крайно недостатъчно. Лекарите бяха прави, че изразходва повече енергия, за да суче отколкото получава от самото хранене. Имам пълно доверие на педиатъра на сина ми д-р Масларска от Токуда - тя му спаси живота при раждането и се грижи за него и до днес. Тя е твърдо За кърменето и много ми помагаше и ме подкрепяше, но и нейните съвети бяха такива- изцеждане и шише. Когато бебчо наддаде достатъчно беше вече на два месеца, но не успя да мине само на гърда и му давах изцедена кърма 9 месеца. За това развитие съм отговорна само аз, защото така и не можах да преодолея ужаса, от това че няма да е хапнал достатъчно.

Наистина отслабването е сериозен проблем и при бебета с по- ниско тегло не важат стандартните съвети за кърмене на поискване и хранене само от гърда. Все пак, не е въпросът в приемането на кърма от гърда на всяка цена, а в доброто здраве на бебето. Кърменето е възможно дори и да се тръгне с шише и помпа. Успех и спокойствие ти пожелавам. Hug

# 11
 • Мнения: 429
Опитах с хранене на 2 часа, но е супер трудно...защото по този начин тя будува цял ден и нощ. Например започвам да я храня в 2, суче до 2.25 ...не мога да я накарам да заспи до 3 и в 4 отново трябва да я събудя...На последното хранене кантарът показа, че е изсукала 10 мл..дадохме добаква АМ, но и от нея изпи 50 мл (отне и 40 минути)...аз в същото това време успях да изцедя  само 60мл от двете си гърди...
Кърмата ми намалява...пия чай на ХИП + БГ лактогонен чай, сутрин закусвам мюсли, в останалото време супа и пия много вода...
Явно си държа детето гладно, само се чудя как тогава пълни памперса толкова регулярно...
Ще се обадя в Кабинета по кърмене...срам не срам, но наистина имам нужда от помощ...
Хедра благодаря за линковете, аз ги бях чела още докато бях бременна, сега препрочитам всичко наново, но явно не прилагам прочетеното както трябва...Особено позите за кърмене, на четене всичко ОК, но като хвана  малкия човек, който гърчи крехкото си телце в ръцете ми...явно не я поставям както трябва...Преди да започна да я меря, бях сигурна, че гълта...сучеше толкова настървено, а и чувах един звук, който определях като гълтане...да ама явно не е...

# 12
Барборанче, не отхвърлям съветите, които другите са ти дали, но рожденно тегло 2920 според мен и според стандартите при нас е напълно нормално рожденно тегло. Имали сте проблеми в началото, което трябва да се вземе предвид, но моят съвет е да не се вглеждаш в кантара прекалено много. От опит казвам, че дори един и същи кантар понякога дава отклонение от 100-200 грама при две тегления едно след друго, какво да говорим за два различни кантара. Според мен факта, че бебка пълни памперсите нонстоп и като цяло е спокойна говори за това, че си набавя храната, от която има нужда. С цялото си уважение към Хедра, подобни статистики за това колко трябва и не трябва да качва бебето за мен са нереални. Точно заради подобни таблици и цифри се тормозех да прилагам какви ли не тактики вкл'чително дохранване с АМ, но  независимо какво правех бебка никога не е качвала повече от 500гр на месец. Никога не е пиела препоръчителното количество мляко, което пише на всяка кутия с АМ - няколко пъти съм правила експеримент да и давам един ден само от шише, за да видя дали ще изпие толкова, колкото пише че "трябва" и винаги е пиела по около половината от това количество. Въпреки това е и винаги е била много жизнено и здраво дете. Според всички таблици и графики минава за малко дете, но и аз и баща и сме сравнително дребни така че нормално е да прилича на нас. Сега, когато сме на твърда храна от месеци и Емма яде огромни в сравнение с много други деца количества, пак не е пораснала и станала великан  Laughing все още си е малко дребосъче.
Та в общи линии, не  се вманиачавай в килограмите, гледай си детето. Винаги ще има дребни и едри деца и много малко такива, които се развиват точно по приетите стандарти.
Предлагай й от двете гърди за по половин час, а след това дохранвай с каквото и колкото тя иска. След това се изцеждай, за да може да стимулираш кърмата максимално и задължително я кърми нощем - два три пъти са достатъчни, не е нужно да е на всеки два часа. През нощта по-големите паузи са нормални. И най-важно - доверявай се на майчиния си инстинкт.
Успех   bouquet

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Бърборанче, звънни наистина на тел на кабинета - със Снежка ще поговорите отново и ще обсъдите всички неща и или някой ще дойде да ви види, или направо ще уговорим час за преглед с докторката. Ако искаш, пиши направо в кой квартал си и ще ти кажа коя от нас може да дойде.
Саки, при цялото ми уважение към момичетата, които се опитват да помагат и да окуражават майките - не винаги се гледа какво пише и далеч не винаги се взима предвид всичко, което е нужно. Първо, изобщо не съм давала никъде граници на нормално наддаване. Това, което съм писала, е приблизителното количество мляко, което бебе с това тегло би трябвало да поема, за да задоволи калорийните си нужди и да расте - това не дава информация колко ще наддаде, тъй като метаболизмът на хората (и на бебетата) е различен и някои горят по-бързо калории, други ги трупат. Второ - в случая не говорим за дете, което наддава, макар и на долна граница (както е било при твоето дете). Става въпрос за дете, което е било в болница с инфекция, изписано е след 6 дена с 200 грама под рожденото си тегло и оттогава за малко повече от една седмица не само нищо не е наддало, ами даже е загубило от теглото си. В тези случаи успокоения от сорта `кърми си го и не гледай кантара` могат да доведат до много сериозни проблеми. Да, наистина може да става въпрос за разлика в кантарите - но ако не става въпрос за това? Ще разчитаме на щастлива случайност - или трябва да сме подготвени за по-лошия вариант, докато се установи къде е истината? Не ми се иска да давам примери с деца, които са идвали в кабинета със загуба от над 600 грама от рожденото си тегло само за 2 седмици заради това, че майките са ги държали само на гърда, без да вземат предвид признаците за проблеми и са се радвали, че детето спинка чудесно, по 4-5 часа, суче 10 минутки на гърда и отново заспива, направо златно бебе.
Така че - даването на съвети и информация е обвързано и с отговорност, защото понякога нещата са наистина въпрос на живот и ако не смърт, то поне сериозни проблеми за детето. Моята отговорност е подплатена и с обучение, и с немалък опит вече и я приемам изключително сериозно. Както приемам сериозно и притесненията на майката - тя е най-близо до детето, наблюдава го непрекъснато и след като самата тя е била толкова обезпокоена, че да започне да мери детето, съвсем очевидно нещата не са най-цветущите и са необходими мерки за справяне, а не просто успокоение.
Закованата тема "Опасни съвети за кърмене" е едно много полезно четиво за тези, които искат да имат по-добро разбиране за ситуациите, в които е най-добре да се препоръча на майката да се свърже с лекар или консултант и кога обичайните съвети могат да станат опасни.

# 14
 • София
 • Мнения: 561
Учудвам се как се подценява проблема с наддаването-всички знаем, че рожденното тегло трябва да се възстанови до 2 седмици след раждането. На нас ни отне 3 седмици и ситуацията беше горе-долу подобна-бебчо сучеше дълго и изсукваше много малко.Дохранването с изцедена кърма ми помогна да съхраня лактацията си и да продължа да кърмя, докато се научим как се прави.АМ пък даде ефект за наддаването.
barboran4e, много хубаво, че обръщаш внимание на позата за кърмене, гледай устичката да е широко отворена и всички останали признаци на добро захапване.Аз обърнах внимание на това чак в третия месец и се оказа, че не кърмя правилно. Предполагам, бебетата, захранвани първоначално с шише, имат нужда от особено внимание, за да се научат да се хранят правилно.
Успех и като почнете да наддавате, пробвай да махнеш АМ-и за това имаше статия в библиотеката.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт