Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 ян. 2009, 11:51 ч.

Мнение за Флуорин (таблетки)???

 • 9 618
 • 18
 •   1
Отговори
 • Стара Загора
 • Мнения: 135
Интересува ме давали ли сте на вашите деца Флуорин за профилактика на постоянните зъби и мислите ли, че ще има полза от тях.
Синът ми е на 4 години и 7 месеца и от скоро правим пломби по зъбите. Дупките му са малки, но по добре сега да ги направя отколкото да го отлагам с времето. Зъболекарката му ми ги предписа тези хапчета в случай, че в детската градина не им дават флуорно мляко. Е оказа се, че отдавна не им го дават млякото - и сега незнам дали да започна да му ги давам. Правило се 2 пъти в годината - през март и през септември по 1 опаковка.
Вие какво мислите???

# 1
 • Мнения: 361
Аз приемах от тези таблетки по време на бременността.
После за детето, когато стана на около 6 месеца питах тогавашната си стоматоложка и тя му изписа капки Зимафлуор.По-късно смених стоматоложката си и попитах новия лекар (който е доста по-добър специалист от първата) за тези капки.Той  ми отговори, че преди 15-тина години се е консултирал и с други лекари по този въпрос, защото той самият се е чудел дали да дава на детето си.Каза ми, че все още не е напълно сигурно дали приемът на флуор предпазва зъбите от появата на кариес.Освен това флуорът се натрупва в организма и ако се стигне до излишък се получават бели петънца по зъбите (флуороза), които след това не могат да бъдат премахнати.Докторът ме посъветва да изчакам с флуора, докато се появят първите постоянни зъби (защото настъпи ли флуороза, тя остава и при постоянните зъби
 - не се премахва с падането на млечните зъбки). 
Затова и престанах да давам от капките.За мен  кариесите са за предпочитане пред флуорозата.
Но това е мое мнение, и то се базира на информация,която не е много сигурна (макар и дадена от много добър специалист)

# 2
 • somewhere near the sea
 • Мнения: 2 998
...Д-р Харди Лаймбек, доктор на науките, директор на Факултета по превантивна
стоматология при Университета в Торонто и президент на Канадската асоциация за
стоматологични изследвания, бивш привърженик на флуорирането, а сега негов
върл противник, в интервкю пред "Трибюн" от месец декември 1999 г., казва: "Децата
под три години никога не трябва да използват флуорирана паста или да пият
флуорирана вода... Жителите на градовете, в които водата е флуорирана, имат два
пъти повече флуориди в бедрените си кости за разлика от останалите... Флуоридите
всъщност променят основната архитектура на костите... Скелетната флуороза е
болестно състояние, което настъпва, когато флуоридите се натрупат в костите, като
ги правят много слаби и чупливи... В Канада ние сега лекуваме повече зъбна
флуороза, отколкото кариеси, това е и опитът от моята практика...
Тук, в Торонто, водата се флуорира от 36 години. А във Ванкувър, където никога не е
флуорирана, има по-нисък процент на кариеси, отколкото в Торонто." Според него в
индустриализираните страни по света и предимно в Европа, в която почти не се
прилага флуориране, като цяло процентът на кариеси е нисък.
Д-р Лаймбек продължава: "Стоматолозите нямат никакво понятие от токсикология.
Те просто следват една дезинформация, разпространявана от 50 години насам. Аз
също го правех..." В интервюто той споменава и за своята реч една седмица преди
това пред преподавателското тяло и студентите от университета в Торонто, в която
им се извинява.
"Говорейки като директор на факултета по превантивна стоматология, аз казах на
моите колеги и студенти, че без умисъл съм ги заблуждавал. През последните 15
години аз се бях отказал от изучаването на токсикологичната информация, която е
достъпна за всеки. Това, че тровим нашите деца, беше толкова далеч от ума ми... За
съжаление ние сме грешали...
Истината беше един твърде горчив хап. Но все пак аз успях да го преглътна."
Ако искате да видите как изглежда зъбната флуороза последвайте линка:
http://www.fluoridealert.org/dental-fluorosis.htm
Има данни, че флуорът може да предизвика стерилитет, костни деформации, че спомага
за ракови образувания. Има сведения, че е бил използван от тоталитарни режими в
концлагерите им, за да направи затворниците послушни и глупави.
Сигурно става въпрос и за доходоносен бизнес, в което не би имало нищо лошо стига да
не е за сметка на здравето ни.
Заслужава да се замислим, да прочетем повече по въпроса и тогава да преценим за
себе си.
В крайна сметка нашето здраве е наша лична работа и не е желателно да си заравяме
главата в пясъка.

# 3
 • Мнения: 9
Здравейте момичета! Доколкото знам флоурът е напълно безвреден, освен както всяко нещо да не се прекалява с дозата. В таблетките се съдържат 25 хилядни от грама, което е страшно малко, така че няма опасност. Моят зъболекар препоръчва на колкото години е детето, по толкова таблетки Zymafluor или Флуорин да пие дневно, но не повече от 7 броя. И гледайте да не пие само минерална вода с високо съдържание на флуор, за да не се прекали с дозата. Най-добре е трапезна или чешмяна вода (разбира се, ако няма ръжда в нея) Grinning Таблетките могат да се вземат непрекъснато, като се правят почивки по време на лятната ваканция - 3-4 месеца годишно.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 8
Студент съм по дентална медицина 6-ти курс.Сега се готвя за държавни изпити и ми беше интересно да видя какви са мненията за премането на флуор.Мисля, че трябва да внеса малко яснота по този въпрос.Според нашият учебник от 2007 година на доценти от Факултета по дентална медицина - София трябва да се знаят следните неща:
1.Пиемането на флуор от децата снижава риска от кариес между 50 и 90% в двете съзъбия(временно и постоянно)
2.Трябва да се знае оптималната флуорна доза, при която няма риск от флуороза.За водите тя 1мг/Л.Над тази доза има риск от флуороза и колкото повече е приема на флуор толкова по-тежка е флуорозата!Според някои майки във форума е достатъчно да се дава минерална вода.Това НЕ винаги е така!Съдържанието на флуор в минералните води е различно.В някои от тях е под оптималната доза, а в други е доста над нея! Например хисарска - 4,7 мг/Л , девинска 4 мг/Л .Това значи, че много внимателно трябва да се дозират тези води.Ако на детето се дава да пие по 1л от такива води има реален риск от флуороза.Освен това пиенето само на минерална вода само по себи си е вредно.Най-сигурният начин с минимален риск от флуороза е флуоризирането на питейната вода.В САЩ вече 50 години това е пректика почти в цялата страна.В 60 държави с общо 360 000 000 население се флоурозира водата.За това в тези държави не се приемет флуорни таблетки и флуоризирано мляко.
3.Препоръчителни до зи на флуорни добавки от Европейската асоциация на педодонтите от 2000г. за райони с ниско съдаржание на флуор в питейната вода(какавто е България) са :
   - от три месеца до 3 години - 0,25 мг на ден
   - от три до 6 години - о,5 мг на ден
   - над 6 години - 1 мг на ден
ВНИМАНИЕ! това са дозите за прием на флуор от ВСИЧКИ източници - таблетки, минерална вода, мляко, сол (ако е флуоризирана) и евентулано поглъщане на паста за зъби със съдържание на флуор( трябва да се избягва поглъщането е не пастата!) Така, че внимателно трябва да се преценяват източниците на флуор и неговата доза.
4. Относно приема на флур по време на бременност.Американската хранителна и лекарствена администрация (FDA) ЗАБРАНЯВА приема на флуор от бременни.Обяснението е че бременните приемат огромни количества флуор, но според последни данни флуорът НЕ преминава през плацентата.Така, че реално за детето няма риск, но няма и полза!Единствено майката се товари с тези дози.Майката обаче трябва да приема флуор 1,5-2,0 мг/Л на ден, защото флуорът нужен на плода се извлича от нея.За американците е лесно защото както споменах тяхната вода се флуоризира, а нашата не.За то и те са го забранили.
5.Кога да започне флуорният прием? И тук има доста спорни становища.Според Франция веднага след раждането, Швейцария от шестия месец, а според САЩ след първата година.Има значение и начинът на хранене на детето.С кърмата флурът, който се доставя е недостатъчен.С хуманизираните млека е достатъчно количество.Оставям на вас да прецените.
Надявам се, че съм бил полезен и ако имате някакви въпроси ще се радвам ако мога да отговоря.Тези неща не си ги измислям, а ги преписвам дословно от последните учебници!

# 5
 • Мнения: 361
 Burdi, много полезно инфо! Още повече, че е и актуално!
newsm10

# 6
 • somewhere over the rainbow
 • Мнения: 2 425
Не съм пила флуор през бременността и не съм давала на детето си. Гинекологът ми, на когото имам доверие и педито на малката смятат, че не необходимо нито за бременните, нито за децата. И двамата са много в крак с новостите, за това съм ги избрала. Не съм се интересувала повече точно по този въпрос, макар че съм от хората, които търсят повече от едно мнение. Просто те бяха толкова категорични /без да се познават/. Peace

# 7
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
slancetoo, пусни на търсачката във форума думичките "Зимафлуор", "Флуорин" или "флуор" и ще имаш да четеш мнооооооого.

# 8
 • Мнения: 14 965
По време на бременността пих известно време Калциум С, на своя глава. В книгите от чужди автори се препоръчваше допълнителен прием на калций, а български книги за бременни тогава нямаше на пазара. Още повече, че аз мляко не обичам и консумирам изключително рядко, затова реших, че трябва да си набавям калций по друг начин.
Когато детето ми навърши 3 или 4 години години, започнах да му давам Флуорин от време на време. Тогава, в средата на деветдесетте, флуорозата беше напълно непозната и даже завиждах леко на хората в чужбина, чиято вода се флуорира, а нашата само се хлорира. Давах Флуорин след консултация със стоматолог, естествено.
Всичко това правех, защото се опасявах, че детето ми е генетично обременено откъм проблеми със зъбите и от двете страни. Слава богу, зъбите му са доста здрави, досега само веднъж е претърпял стоматологични процедури и то на млечни зъбки, малко преди да паднат. Не знам дали е имало полза от калция и флуора, но е факт, че децата на неговата възраст са имали и имат много повече проблеми. Друго, което може би е оказало влияние е, че и млечните, и постоянните му зъби пробиха по-късно от връстниците му.  Thinking

# 9
 • Мнения: 175
Burdi, един въпрос. Може ли флуороза да се получи само от гълтане на паста с флуор? Защото детето ми е на 6 г. и постоянното зъбче, което първо излезе, е с бяло петно. Не съм давала флуор под никаква форма. Минерална вода пие рядко и то розовия девин

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8
Принципно може да се получи, защото във зъбните пасти има доста големи количества флуор.Но за това трябва едва ли не всеки ден детето да гълта цялото грахово зърно зъбна паста и то за продължителен период от време.В някои райони на страната съдържанието на флуор във водата също е високо.Освен това бяло петно на зъбчето не задължително значи флуороза!Това е смутена минерализация по някаква причина.Щом на други зъби няма подобни петна вероятно не се касае за това.Най-леката степен на флуороза се изразява в бели петна по зъбите.Това не е опасно, а по-скоро козметичен проблем и не се нуждае от някакво специфично лечение.Според най-новите системи за превенция на кариеса ендогенният прием на флуор остава на втори план.Сега тенденцията е за екзогенна флуорна профилактика - пасти, води, гелове, дъвки, бонбони и други."Мода" от 15-20 години е т.н. СИЛАНИЗИРАНЕ на зъбите.Това представлява покритие на фисурите(най-вдлъбнатата част на зъба) със специален материал.Успехът на този медот се движи между 60 и 100% превенция на кариесът на тези места.Най-ефективно е силанизирането да се прави до 2 години след пробивът на зъба.Тогава той е с най-ниска минерализация и най-уязвим за кариес.Друго което могат да напраят денталните лекари(Малка част от тях го знаят) това е флуоризация на зъбите в кабинета.Зъбите се намазват със специални вещества(гел,лак) след което се премахват.Два пъти годино е достатъчно, за да се намали значително рискът от кариес.
Трябва да се разбере едно: профилактиката в детска възраст независимо колко скъпа е ВИНАГИ излиза в пъти по-евтина за в бъдеще!

# 11
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
...Мода" от 15-20 години е т.н. СИЛАНИЗИРАНЕ на зъбите.Това представлява покритие на фисурите(най-вдлъбнатата част на зъба) със специален материал.Успехът на този медот се движи между 60 и 100% превенция на кариесът на тези места.Най-ефективно е силанизирането да се прави до 2 години след пробивът на зъба....

За постоянните зъбчета говориш, нали?
Къде се прави това? И зъбите един по един ли се третират или наведнъж, като избият повечето?
И само силанизираната част ли е защитена от кариес или и горната повърхност на зъба?... Минерална вода пие рядко и то розовия девин

Малко офф, но аз лично се съмнявам, че съставът на розовия Девин отговаря действително на написаното на етикета.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 8
Силанизират се дори и временните зъби.Важно те да се запазят, а не да се пренебрегват понеже ще се сменят!Честно казано не знам колко от колегите са наясно с този метод и са си купили силанти.Това се преподава сравнително отскоро в България.Хубаво е малко след пробива на зъба да се направи това нещо. 6-ти зъб-първи постоянен молар пробива към 6-тата година зад млечните зъби.Той няма млечен предшественик! 7-ми зъб пробива към 10-11 година.Само силанизираната част е в огромна степен защитена, но 90% от кариеса се развива там.Освен това има силанти, които действат като резервоар на флуор и постепенно го излъчват в устата.Зареждането става при миенето на зъбите с флуорна паста  Simple Smile .Флуорът освен, че спомага за заздравяването на зъбите, пречи на плакообразуването, а присъствието му в плаката намалява значително кариесогенният потенциал на микроорганизмите.Просто за информация в човешката уста има над 300 вида микроорганизми, а броят им е 10 на 13 степен  Wink 

# 13
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Благодаря за инфото!
Зъболекарката на дъщеря ми преди година и нещо ми обясняваше за този метод, но каза, че още е малка и ще говорим по - натам.

А могат ли да се силанизират млечни зъбчета, които вече са с пломби?
Или трябва да се вземе предвид къде се е развил кариесът?

# 14
 • Мнения: 407
Давала съм флуорни таблетки на дъщеря ми когато беше бебе,някъде след годинка,направихме един курс . Peace
След това попаднах тук във форума на тема в която пишеше , ако се стигне до излишък се получават бели петънца по зъбите (флуороза) И тъй като незнам в градината какво мляко им дават не рискувах и повече не съм и давала. Peace
Имаме много здрави зъбки,на 6 и половина е ,а нямаме нито един кариес,незнам на какво точно се дължи .Дали на флуорните таблетки,дали е генетично,дали е от това че много дълго време лекувахме стомаха и и не съм и давала много сладко да яде-незнам?!Според стоматолога при който я водя(работи предимно с деца)толкова здрави зъбки се срещат 1 на 1000 .Винаги ме пита,каква вода пием вкъщи,каква паста ползваме,колко пъти си мие зъбите,мойте и на татко и зъби в какво състояние са.......... newsm78
Не съм сигурна ,че от приема на таблетките има толкова здрави зъби,но поне няма и вреда от тях (поне в нашия случай)така,че мисля да и дам след време още един курс от тях. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт