Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 8
Здравейте на всички!
Силно съм обезпокоена и възмутена както от поведението на "колегите" майки и татковци така и макар и донякъде от от безпомощността на администрацията на детските градини.
Майка съм на 3 годишно момиченеце посещаващо 37 ОДЗ в "Овча купел".
От около 1 декември в групата се появиха единични случая на скарлатина, като всеки родител на своя отговорност решаваше дали да остави детето в детската или да изчака да мине карантината.
Повечето деца обаче / както и моето/ продължиха да посещават градината, както в средата на дексември дъщеря ми се разболя от скарлатина и си останахме вкъщи. Като приключихме с антибиотика, изчаках най съвестно да мине време и после й направих контролно изследване без да я пускам на градината. Така в началото на януари излезе отрицателно контролно изследване и аз реших , че мога да я заведа на градината.
Бях направо шокирана като разбрах че скарлатината продължава.
След разговор със старшата сестра / която беше много разбрана/ същата ме увери, че на всички родители е казано да направят изследване на децата си.
Отново останахме вкъщи докато чакам да излязат  резултатите на всички.
Така стана 10 януари и аз вече почти един месец не мога да ходя на работа.
Оказа се обаче , че повече от половината от родителите не са занесли резултатите и до сега и от градината нямало как да ги принудят да го направят.
Има ли някаква нормативна уредба в тези случаи.
Говорих отново със сестрата и й казах, че смятам че е редно, което дете няма отрицателно изследване да не бъде пускано на градината
. Тя каза че съм права и ще направи всичко възможно.

# 1
Здравейте на всички, които четат този форум. За първи път се включвам, надявам се да не е последен. На 12.01.09 г. в детската градина, в групичката където е моят син се "появи" скарлатина в едно от дечицата. Има наложена карантина, уж, но децата като моето, чиито родители са на работа, и нямат възможност да останат в къщи да ги гледат поне в карантинния срок, продължават да ходят на градина. Може ли някой да ми каже какво да правя, да пускаме ли изследвания за гърлен секрет или да изчакваме карантинния срока-май бил 10 дена? И ако няма вирус, дали може да се появи, и до колко дена може да се появи? Моля ви, някой да ми отговори. Много съм разтревожена.

# 2
 • Мнения: 3 696
Включвам се и аз с въпрос - след изкарана скарлатина придобива ли се имунитет срещу нея?

# 3
 • София
 • Мнения: 657
Включвам се и аз с въпрос - след изкарана скарлатина придобива ли се имунитет срещу нея?
Не! Скарлатината повтаря, потретя и тн.

# 4
 • Мнения: 3 696
Благодаря за отговора!
Лоша работа значи.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 58
Mima_mma задължително е след обявяване на скарлатина в групата, сестрата на ДЗ да даде бележки и да задължи родителите на всички контактни деца от групата, да заведат децата си за изследване на носогърлен секрет. С тази бележка от ДЗ изследванията в ХЕИ мисля са безплатни. Учудвам се, че ти се чудиш какво да правиш. Нямате ли сестра в градината?
Дъщеря ми беше болна точно преди Коледа. Задължиха ме да спра от градина и сина ми. Той е в друга група.
Никога не пропускам да изследвам носогърлен секрет, когато има болни от Скарлатина. Тя за разлика от другите шарки е бактериална и не създава имунитет. Коварна болест е, защото може да протича атипично и дава отражения в други органи, ако не се лекува навреме.
Въобще не се помайвай.
А по повод първото питане въобще не се очудвам. В нашата градина по едно време месеци наред току някой се разболяваше. Май обходи всички групи.

# 6
 • Мнения: 43
Скарлатината се причинява от бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А. Тези бактерии отделят токсини и алерген, които предизвикват късни усложнения. Заболяването се предава по въздушно-капков път. Разпространението на инфекция се извършва от болни от скарлатина или ангина. След преболедуване се придобива траен имунитет, поради което повторният контакт със стрептокока не предизвиква скарлатина, но се появява бактерионосителство.

# 7
 • София
 • Мнения: 8
Тя е единствената която се ЛЕКУВА С АНТИБИОТИК, НЕ СЪЗДАВА ИМУНИТЕТ / т.е. може да не се излекува с един курс антибиотик, след което да се кара до 4 пъти и всеки път се пие антибиотик/  И УВРЕЖДА СЪРЦЕТО.
За съжаление българските майки /включително и аз, а дори и моите майка и баща/ не сме образовани в това отношение, докато не се сблъскаме конкретно с проблема  и гледаме на скарлатината на общо основание като на не толкова страшно нещо, като шарка която  трябва само да се изкара и минава.

# 8
 • Мнения: 4 951
,,Тя е единствената която се ЛЕКУВА С АНТИБИОТИК, НЕ СЪЗДАВА ИМУНИТЕТ / т.е. може да не се излекува с един курс антибиотик, след което да се кара до 4 пъти и всеки път се пие антибиотик/  И УВРЕЖДА СЪРЦЕТО,, Peace
В наща градина сестрите взимат секрет на всички контактни дечица, носят секрета за изследване в ХЕИ, и след това уведомяват родителите за резултата, и ако е нужно ги насочват към личният лекар.

# 9
 • Велики Преслав
 • Мнения: 2
Kinda, много ти благодаря за информацията. Аз съм от малък град (Велики Преслав), и може би тези "задължителни" изследвания не важат за нас. Поне така си мисля, от станалото до днес. Мина карантинния срок, нямаше други болни дечица. За което съм много щастлива. Но може би, ако има др такъв случай, ще знам вече какво да правя, макар че длъжностните лица, които знаят какво да се прави, не го правят, нито пък го разясняват. Седяхме всички мами и търпеливо си изчакахме карантинния срок да мине, и се молехме естествено да не се разболее нашето дете и така.....Още веднъж много ти благодаря!!!!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 10
 • София
 • Мнения: 1 601
И аз се включвам в темата, в крайна сметка не можах да разбера има ли нормативна уредба, която да регламентира в какви случаи с детската градина се организира взимане на гърлен секрет от всички деца. Или това е въпрос на вътрешно решение на градината - някъде правят това веднага след наличие на едно болно дете, на друго място дават бележки и задължават родителите да водят децата за гърлен секрет, на трето място оставят това на добрата воля на всички родители ...

# 11
 • софия
 • Мнения: 591
Колко дни е карантинния срок?
Днес са казали в градината, че има болно детенце. И се чудим дали да го пскаме, но колко дни.... newsm78

# 12
 • София
 • Мнения: 657
Колко дни е карантинния срок?
10 дни.  Peace

Инкубационния (скрития) период на заболяването е от 1 до 12 дни.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Аз доколкото съм запозната ако има болни деца в детската градина(повече от един случай) се взима гърлен секрет на всички. В градината на дъщеря ми от Коледа се върти скарлатина. Премина почти през всички групи. Гърлен секрет не е взиман. Да не говорим, че децата се мешат сутрина като са в дежурната група. От тази седмица не съм виждала карантина и се надявам вече да няма, че се бях притеснила много.

# 14
 • Мнения: 1 494
И в нашата градина има. Имаше и миналата година и никой не ние казвал за това изследване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт