Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора

В. Търново

Мнения: 70
Тези дни си дадох сметка, че нямам представа дали някои продукти могат да заместят други от същия сорт. Например - мога ли да ползвам морска сол навсякъде, вместо йодирана, и как ще се отрази на вкуса, килограмите и пр. Същото е с кафявата захар - става ли да я слагам вместо бяла. Друг пример - брашното за баници. Сигурно има още. Засега за това се сещам и това питам  newsm78 
Цитирай


Мнения: 506
морската сол може да замени другата в по-чорбести неща,където ще има възможност да се разтвори,защото аз сложих веднъж на риба ,която задушавах във фолио и си остана на кристалчета.Другото ,което съм установила за нея е,че всеки вид е различно солен и трябва да хванеш сам пропорцията,с която ще заместваш и да купуваш от едни вид морска сол.
За захарта.....незнам

аз бих използвала да попитам може ли да направя кекс с кокосово брашно,вместо с обикновено,защото имам една кутия и се чудя какво да  я правя вече година?/не са кокосови стърготини,а брашно/
Цитирай

София

Мнения: 942
Аз имам мелничка за морска сол и съм я заменила йодираната с нея.

Също така и захарта--използвам кафявата доста по-често от бялата. Има няколко вида кафява обаче.

Цитирай

В. Търново

Мнения: 70
всеки вид е различно солен и трябва да хванеш сам пропорцията

Това щеше да е следващият ми въпрос - има ли разлика в количеството, което се слага?
Цитирай

София

Мнения: 942
Аз лично от морската слагам по-малко.
Цитирай


Мнения: 2 846
Аз също не употребявам йодирана сол.
Имам мелничка за морска сол и само нея ползвам.
Но като цяло ние се храним по-безсолно и слагам минимални количества.
Със захарта е същото - почти за всичко ползвам кафявата.
Но понякога оцветява.
Цитирай

София

Мнения: 63
Веднъж използвах кафява захар за крем - карамел (оказа се, че бялата ми беше свършила). За съжаление не се карамелизира  Sad Получи се някаква каша.
Иначе в сместа си беше ОК.
Цитирай

София

Мнения: 942
Веднъж използвах кафява захар за крем - карамел (оказа се, че бялата ми беше свършила). За съжаление не се карамелизира  Sad Получи се някаква каша.
Иначе в сместа си беше ОК.

Много странно. Аз крем карамел не обичам де, и никога не съм ползвала. Но явно има нещо... newsm78

Вместо брашно в сосове слагам царевично или пшенично натурално нишесте!
Цитирай

Италия

Мнения: 322
Искам да уточня ,че всяка сол е морска !!! Иначе от къде ще я добиват. Confused
След това според големината на прашинките,може да бъде едра или ситна.
Относно това дали е йодирана или не ,е въпрос дали след това в процеса на обработка са прибавили йод или не.
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Искам да уточня ,че всяка сол е морска !!! Иначе от къде ще я добиват. Confused
След това според големината на прашинките,може да бъде едра или ситна.
Относно това дали е йодирана или не ,е въпрос дали след това в процеса на обработка са прибавили йод или не.
Да, така е, но готварската сол е химически пречистена, докато морската се добива непосредствено от морската вода и се счита за по- натурална. Това е моето мнение, ако някой е по- наясно да обясни. Rolling Eyes Между другото има и каменна сол, но тя се използва за други цели. Smile

А за кафявата захар са ми казвали, че голяма част от тази, която се предлага в търговската мрежа е оцветена бяла захар.  Confused
Цитирай


Мнения: 6 142
аз бих използвала да попитам може ли да направя кекс с кокосово брашно,вместо с обикновено,защото имам една кутия и се чудя какво да  я правя вече година?/не са кокосови стърготини,а брашно/
Не съм ползвала кокосово брашно, а само стърготини. Но предполагам, че се прави от месестата яаст на кокоса, само че смляна на ситно. В този случай надали може да го ползваш 1:1 за заместител на пшеничното брашно, защото - от една страна, няма глутен, от друга, съдържанието на захари е значително по-високо. Не съм специалист, но ако разсъждаваме логично - едното е зърнена култуа, другото - смлян сушен плод.

Защо не пробваш да го добавяш в кремове, сладкиши, дребни сладки, като заместител на кокосовите стърготини?

Допълвам се тук: разтърсих се с Гуглето и то каза, че има разни рецепти за кокосово брашно (подходящо е за хора с определени заболявания). Така че - виж тук, например: http://www.tiana-coconut.com/coconut_flour_recipes.htm . Има сладки хлябове, палачинки, мъфини и др.
Цитирай

София :(

Мнения: 182
Цитат
Относно това дали е йодирана или не ,е въпрос дали след това в процеса на обработка са прибавили йод или не.

Йодирана ама друг път или само на етикета - йодните съединения се разпадат под действието на слънчевата светлина, а кога за последно сте видели сол в непрозрачна опаковка
Цитирай

На шестото небе

Мнения: 1 197
Готвя и подправям с едра морска сол(според ястиети я меля или направо едра я слагам).
Захар никаква не ползвам(бялата всички знаем,че е вредна,а от вкуса на кафявата,честно казано ми става доста неприятно),ако искам да си подслаждам си слагам мед (но в никакъв случей купешки).
Цитирай

до езерото

Мнения: 134
Аз купувам морска сол която е ситно смляна на пакета пише "Морска трапезна сол" понякога пише че е йодирана понякога не е. Повече от две години ползвам такава, разликата от другата е че не е толкова отвратително солена  и има по приятен вкус когато е в салати Flutter
Цитирай


Мнения: 6 055
относно захарта най-оптималния вариант е да ползваш смесено при направата на сладкиши.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора