Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора


Мнения: 2 331
Някой има ли идея как се прави?Чичко Гугъл ми вади само страници, които не са от БГ.Бих искала да попитам някой ,който го е опитвал.
Цитирай

зад кестените

Мнения: 535
зву4и  ми  много  странно  , newsm78 newsm78 newsm78   поне  кажи   за  нещо  сладко   или  солено  става  дума Very Happy
Цитирай


Мнения: 8 602
Някой има ли идея как се прави?Чичко Гугъл ми вади само страници, които не са от БГ.Бих искала да попитам някой ,който го е опитвал.


Преди време четох история за появата на названието им, стана ми интересно и си записах дадената рецепта. Не съм ги правила обаче.

Ето рецептата:

3 ч.ч. царевично брашно се смесва с 2 ч.л. гасена сода и се посолява. Добавят се  2 с.л. краве масло на малки парченца. Налива се чаша вода и се замесва тесто. Дели се на 12 части, правят се топки и се оставят завити с кърпа за 20-ина мин. Разточват се на кръгчета с диам.17-20 см. Пържат се без мазнина  до появяване на мехурчета.
Пълнеж:В краве масло се пържат ситно нарязана глава лук,1-2 скилидки чесън,чушка /лютива/ и сладка чушка. Добавят се нарязани два сварени картофа.Разбърква се.Нагрява се тиган с дебело дъно. Кръгчетата се пържат от двете страни по 30 сек. Във всяко се слага по суп.л. пълнеж, сметана, ръси се настърган кашкавал, сгъва се като плик, полива се с лимонов сок и се поръсва с пипер. По желание се добавя сос гуакамоле: от авокадо, лук и чесън.

А ето и историята на рецептата и названието:

Рецептата за горещата, калорийна и лесна за приготвяне мексиканска чимичанга е резултат на кулинарна грешка. Американска ресторантьорка твърди, че рецептата и самото название са измислени от нейна леля през 1920 год. Лелята работела в кухнята на собствения си ресторант «EL CHARRO». Без да иска, изпуснала буритос в тиган с нагрято масло, ядосала се и тъкмо се канела да изругае:  «Ay, chingado !» (нещо като «Oh, fuck!»), но се сетила, че в кухнята е нейната малка племеничка, сепнала се и се чуло: “Ay, chi…michanga!” А когато извадила буритоса от тигана, установила, че пърженето го е направило по-вкусно. По такъв начин в ресторанта се появило ново блюдо с названието «Чимичанга». Така започнали да го приготвят и сервират в цялата испаноговоряща Америка. Very Happy
« Последна редакция: вт, 13 яну 2009, 22:52 от labrex »
Цитирай

София

Мнения: 942
Аз в Мексико съм яла пилешка чимичанга. Фактически това са пържени царевични тортили с някакъв пълнеж.
Цитирай


Мнения: 2 331
 EmbarassedЗвучи много интересно, но май ще ми трябват стотина опита , докато се получи.
Страхотни сте  bouquet!В миг на умопомрачение може и да намеря смелост да опитам.
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Интересна рецепта, ще я пробвам.
labrex , да не е гасена содаRolling Eyes
Цитирай


Мнения: 8 602
Интересна рецепта, ще я пробвам.
labrex , да не е гасена содаRolling Eyes

Гасена сода е, да, ама като няма контрола, така е. Very Happy
Цитирай

зад кестените

Мнения: 535
4ак ме е срам  4е  съм толкова  невежа Embarassed но  това  име  не  го  бях  4увала  ....Сигорно  е  и   вкусно   а  аз оби4ам да опитвам  нови нови  неща ,А можели  вместо  цареви4но  брашно  да  полжвам  цареви4ен   грис ...
Цитирай


Мнения: 8 602
4ак ме е срам  4е  съм толкова  невежа Embarassed но  това  име  не  го  бях  4увала  ....Сигорно  е  и   вкусно   а  аз оби4ам да опитвам  нови нови  неща ,А можели  вместо  цареви4но  брашно  да  полжвам  цареви4ен   грис ...

Има рецепти, в които пише, че питките са пшенични. Аз се надявах да се включи някоя мама, която е живяла в Мексико и от опит да обясни нещата. Моите "знания" са от нета и книгите.
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
По тукашните мексикански ресторанти го правят с пшенична тортила.Аз лично чимичангата не я харесвам,много мазна ми идва.


Цитирай

София

Мнения: 942
И аз съм яла пшенични тортии. Няма да има проблем да се направят.
Цитирай

Varna

Мнения: 306
 Laughing Ще ме извините за отклонението- но не се сдържах - умирам да се хиля на тая дума:
Винаги съм я свързвала с една комедия - мисля "Запознай се с нашите" - дето в телефонния секретар на едни думата се повтаря няколко пъти в спор кой да я направи и така и не съм се замисляла, че си е сериозно ядене  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 942
Laughing Ще ме извините за отклонението- но не се сдържах - умирам да се хиля на тая дума:
Винаги съм я свързвала с една комедия - мисля "Запознай се с нашите" - дето в телефонния секретар на едни думата се повтаря няколко пъти в спор кой да я направи и така и не съм се замисляла, че си е сериозно ядене  Laughing

Да, там бащата на момчето много я хапваше....
Цитирай


Мнения: 2 800
Изглежда страхотно. Не го бях чувала.
Цитирай


Мнения: 2 187
Аз доколкото знам пшеничните тортили са си съвсем в традицията, но са типични за най-северната част на Мексико и текс-мекс (знаете какво е, нали - тексаски вариант на мексиканската кухня Smile), в останалата част на страната се ядат царевични тортили и въобще са по-разпространени.

 35 35 Чимичанга много смешно звучи наистина, а какво ще кажете за чуррос? Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора