Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Плевен/САЩ
 • Мнения: 2
Здравейте бъдещи и настоящи майчета!

Бременна съм в 6ти месец и ми предстои първо раждане, за което се опитвам да се подготвя максимално предварително  Crazy (психически е ясно че няма как да се предвиди каквото и да е, поне физически да опитам  Wink )

Моля споделете вашия опит и/или мнение относно упражнения, които спомагат процеса на раждането и възстановяването след него. Какво сте практикували, кои упражнения смятате че са най-ефикасни, възнамерявате ли да правите каквито и да е...и т.н.

До този момент успях да намеря препоръки за упражненията на Кегел и други (вж. линковете по-долу), но все пак друго си е споделения опит/мнение.

Благодаря предварително Simple Smile

http://www.parentingweekly.com/pregnancy/pregnancy_health_fitnes … gel_exercises.htmhttp://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/toprecommendedexercises.html
http://health.discovery.com/centers/pregnancy/americanbaby/birthingexercise.html
http://www.mamaibebe.com/?id=141
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/331/80/

П.П. статията от първия линк е доста подробна, но е на английски, ако желаете, пишете ми на лични да ви изпратя превода (за да не претоварвам темата с копирането й тук)

# 1
 • Мнения: 1 623
Аз се упражнявах да дишам, ходех много пеша и това е! Друго не съм правила нищо Thinking

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 12
Аз ходих на курс за бременни,където правихме гимнастика и учихме да дишаме при контракции.
Също така много ходех. Смятам,че всичко това оказа влияни при моето раждане

# 3
 • Мнения: 54
Аз не съм почнала - незнам дали ще почна...
Чудя се дали да си мажа зърната предварително, по-скоро няма, повечето майчета с опит споделят, че не са го правили първия път...
Не съм спортен тип, само с ходенето пеша съм на ти...
За сметка на всичко казано горе отделям страшно много време в мисли за това как всичко е наред и как всичко ще е по учебник, но това незнам дали се брои за подготвка....
Смятам да започна да чета на бебо на глас от една книжчица с приказки...

# 4
 • София
 • Мнения: 2 375
Не съм почнала,ама вече трябва сериозно да подхвана някаква гимнастика за бременни.Много съм се отпуснала Embarassed

# 5
 • София
 • Мнения: 3 929
Аз правех въпросните упражнения на Кегел, но не редовно, а когато се сещах - например на работното място, на спирката, докато чакам на опашка и т.н. Правех и коремни преси за бременни, но в самото начало на бременността. Гледах да се разхождам, да вървя пеша и използвах всяка една възможност да го правя.
Родих лесно, но не благодарение на упражненията.

# 6
 • Greece
 • Мнения: 1 372
Упражнявах дишане, правех упражнения за бременна, много движение и правех масаж на гърдите и зърната с подходящи кремове. Също и упражнения на Кегел когато се сетя. Родих лесно, но нямам представа до колко са ми помогнали упражненията.

# 7
 • Плевен/САЩ
 • Мнения: 2
Момичета, благодарности за отговорите  Hug

Не знам дали търсачката на форума не работи само за мен или по принцип, но днес се порових в архивите и се оказа, че тази тема е обсъждана неколкократно и преди (както и се предполагаше Wink )

Ето малко допълнителни полезни линкове и по-подробна информация за заинтересованите Simple Smile (дано да ви е полезна) Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98119
http://www.biberonbg.com/info/fitnes_i_bremennost.htm

Упражнения за подготовка на перинеума

•   Седнала по турски, поставете едната си ръка на перинеума и с напълно отпуснати коремни мускули го свийте, като започнете отзад и продължите към влагалището.
•   Задръжте контракцията 5 секунди, преди да отпуснете в продължение на 10-тина секунди. Натиснете след това перинеума, като че ли искате да натиснете ръката си: перинеумът се отваря.
Когато започнете лесно да изпълнявате това упражнение, тренирайте, като съчетавате с дишането.
•   Кратко вдишване със свит перинеум.
•   Бавно издишване, докато перинеумът се отпуска и отваря.
Преписах ти упражненията от книгата, която четях докато бях бременна. Там пише също: "Във всеки момент на деня, седнала или права, правете по няколко пъти 10 серии свивания на перинеума.".

Упражнения Pelvic tilts

Заставаш на ръце и колене и се опитваш да прибираш и отпускаш таза ритмично, като коремът ти е отпуснат:  . Прави се 2-4 пъти с 40-50 повторения. Освен при болки в кръста, помага и за добра позиция и дори обръщане на бебето, когато е с гърба към гръбначния ти стълб (постериор).

Цитат
Розабел
Re: упражнения за перинеума « #15 Четвъртък, 04 Януари 2007, 13:49 »   

Ако разбирам правилно става въпрос за следните упражнения:
Цитат
1. Когато отиваш в тоалетната по малка нужда, към края на изпишкването се опитваш да стиснеш и  спреш да пишкаш. Така проверяваш силата на мускулите. Можеш да го правиш само 2-3 пъти на седмица, като задължително след това отпускаш мускулите, за да може пикочният мехур да се изпразни до края т.е да се доизпишкаш.
2. Това упражнение можеш да го правиш седнала, легнала, докато гладиш, готвиш и изобщо когато се сетиш. Препоръчително е всяка жена да го прави всеки ден поне по 100 пъти. Самото упражнение е да стиснеш мускулите долу все едно, че ти се ходи по малка и голяма нужда и се стискаш. Стискаш - отпускаш и т.н. Като стиснеш задръж няколко секунди. Важно е по време на стискането да НЕ стискаш с крака, корем или с дупето, а да вкараш в действие само мускулите, които тренираш!
Препоръчително е да правиш упражнение 2 преди да вдигаш тежко, преди да се закашляш или силно смееш. По време на упражненията се диша нормално. Добре е да се правят в серия от по 10, следва кратка пауза и т.н. За постигане на резултат е важно както редовното изпълнение на упражненията, така и техния брой и качественото им изпълнение.
Нас в родилния дом ни караха да ги правим, те.е питаха ни редовно дали сме ги правили и ни насърчаваха, даже във всяка стая имаше разлепени от тези брошурки Аз първия и втория ден след раждането  имах подобни проблеми, сега да чукам на дърво нищо ми няма.
Хм, чак сега видях, че се казват упражнения на Кегел и са за укрепване на влагалищните мускули. Ето тук има малко информация> http://www.bg-mamma.com/site/content/view/331/80/
Дали помагат за перинеума не знам, аз имах 2 шева, въпреки, че ги правих, но помагат след това, когато родиш и наистина може да не успееш да стигнеш на време до тоалета   Не само, че е препоръчително, но е почти задължително всяка жена да ги прави, не отнемат време, няма да се изпотиш, но всеки си решава. Що се отнася за дишането, и това тренирах, но ефект по време на раждането никакъв, а и дишането трябва наистина много да се тренира, а аз не си дадох зор, така или иначе се бях спряла на на епидуралната.

Цитат
Iva_D
Re: Упражнения през последните месеци на бременността « #3 Петък, 23 Март 2007, 16:32 »   

Както Бу е казала, упражненията на Кегел са добри за тонус на тазовото дъно. Само да добавя, че повторенията, които са дали са малко. Като начало е добре. Но целта е да се достигне някъде 3,4 пъти по 50 повторения със задържане.
Освен това има упражнения и дейности, които помагат на бебето да заеме най-добра позиция за раждане (главичката долу, гръбчето отляво). Например лекото бързо ходене, въртеливи движения върху медицинска голяма топка, танцовите движения с корема, инверсията и използване на ребозо шал помагат за отпускане и симетричност на сухожилията, лигавицата и мускулите на матката, което е  от съществено значение за позицията на бебето. Друго добро упражнение е т.н Pelvic tilts - заставаш на ръце и колене и се опитваш да прибираш и отпускаш таза ритмично, като коремът ти е отпуснат:  . Прави се 2-4 пъти с 40-50 повторения. Освен при болки в кръста, помага и за добра позиция и дори обръщане на бебето, когато е с гърба към гръбначния ти стълб (постериор).

Цитат
Aila
Re: Ето жегата настана и в коремчето на мама аз на хладно до АВГУСТ ще остана « #51 Сряда, 28 Юни 2006, 14:02 »   

    Относно "подготовката на перинеума" ето и цялата статия от списание 9 месеца. Надявам се да съм я набрала без много грешки   
    Определение   .Перинеумът включва мускулна група и връзки, които затварят таза отдолу, откъдето идва и другото му название - тазово дъно или ветрило (последното идва от формата на перинеума).
    Анатомия и функция на перинеума : Перинеумът обхваща пространството от опашната кост напред - затваря аналния отвор, продължава напред между ануса и влагалищния отвор, затваря влагалищния отвор и уретрата. Така затваря напълно малкия таз и поддържа коремните органи. През бременността и раждането тези мускули и връзки са подложени на силен натиск. За да се справи с това натоварване и максимално разтягане, перинеумът трябва да се подготви предварително в две насоки - еластичност и тонус. За това е необходимо през 9-те месеца да се правят упражнения, за да стане достатъчно еластичен, да не се разкъса и да е здрав, да възстанови тонуса си и да може да изпълнява пърноценно функциите си след раждането.
    Ако перинеумът не е  подготвен предварително за изпитанието по време на раждането, той ще пострада и последствията могат да са :
- разкъсване и преразтягане, които водят до незадържане на урината, т.е. изпускане при силен смях, кашлица, вдигане на тежко;
- намаляване на влагалищния тонус и увеличаване на влагалищния отвор;
- пролапс - смъкване (усещане на тежест в малкия таз и силни болки при полов контакт)
    Подготовката на перинеума за раждането трябва да започне още от първите месеци на бременността. Добре е да правите гимнастика за перинеума три или повече пъти на ден. Тази гимнастика може да изпълнявате прави, седнали или легнали, със затворени очи, за да се съсредоточите върху перинеума. Когато усвоите добре техниката, не е нужно да я изпълнявате със затворени очи. За да усетите перинеума, представете си, че ви се пишка и се налага да се стискате. Тогава вие стягате перинеума, за да се затвори уретрата.
    Упражнения за перинеума:
    Дълбоко гръдно дишане - глътнете диафрагмата и дишайте, като повдигате раменете нагоре и назад и се стискате "да не се напишкате", т.е. стягайте перинеума.
    Спряно дишане - когато не можете да поемете повече въздух спрете да дишате 5 секунди, т.е. нито вдишвате, нито издишвате и продължавате да стискате перинеума (така работите за усилване тонуса на перинеума).
    Контролирано дишане - извишавате контролирано много бавно през устата. Устните са свити, като че ли ще свирите. Същевременно отпускате перинеума и диафрагмата, т.е. извършва се релакс на перинеума.
    Напън - когато усетите, че вече въздухът ви почти свършва, с последната струя въздух направете лек напън като за ходене по голяма нужда. Така разтягате перинеума.
    Цялото упражнение повторете три пъти и го правете не по-малко от три пъти на ден. Ползите от това упражнение за перинеума са:
- Усилване на перинеума. Усиленият перинеум се възстановява бързо след раждането - възвръща тонуса си , става стегнат и поддържа на физиологично ниво коремните органи, избягва се смъкването. Влагалищният тонус се възстановява - влагалището е стегнато, а отворът не отзява. Така ще имате естетичен, нормален и безболезнен секс. Перинеумът затваря стегнато аналния отвор, входа на влагалището и уретрата, както преди бременността.
- Еластичност на перинеума. Еластичният перинеум пропуска раждащата се главичка на бебето по-бързо и по-леко, не се разкъсва и не се налага епизиотомия (срязване на перинеума).
- Отпускане на перинеума. Като усвоите техниката за релакс на перинеума, ще знаете как да отпуснете перинеума при изгонването на плода. Опънатият перинеум възпрепятства силата на изгонването и се разкъсва. Неподготвената жена се напъва и същевременно свива мускулите на перинеума, като резултатът е разкъсване.
- Релакс на диафрагмата. Едновременно с релакса на перинеума Вие отпускате диафрагмата. А когато тя е в релакс, поемате повече въздух и напъвате по-силно. Чрез това упражнение Вие усвоявате техниката за напъване от кръста надолу, а не чрез лицето. А тази техника не може да се научи по време на раждането. Ето защо е толкова важно предварително да подготвите перинеума и да усвоите техниката на правилното напъване и с помощта на дишането да се научите да отпускате и свивате перинеума.
    Същото упражнение без последния елемент (напъване) се прави и три месеца след раждането, за да се възстанови тонусът на перинеума отпреди бременността и раждането.

Цитат
NadiaNGX
Re: Упражнения за тазовото дъно « #4 Сряда, 08 Юни 2005, 14:35 »   

Виж какво упражнение намерих в една стара книжка. "Физкултура за бременната и кърмачето" И.Прос А.Жбиркова от 89 г. Можеш да си я потърсиш в някоя библиотека евентуално.
Цитирам:"Заемете разкрачен тилен лег, свийте краката и коленете, стъпалата опрени на пода, ръцете покрай тялото. Стегнете коремните и седалищните мускули, повдигнете таза макс. и издишайте. Отпуснете коремните и седалищни мускули и се върнете в изходно положение и вдишайте. При повдигането на таза стегнете сфинктерите на ануса максимална, а при снемането му в изходно положение ги разхлабете. Повтаря се 6-8 пъти."
Това упражнение го дават като подходящо и за втората половина от бременността.

# 8
 • Stara Zagora
 • Мнения: 1 447
Аз не съм правила и двата пъти никакви упражнения.Единственото което правих е да ходя доста време пеша.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 940
Правех ги от време на време, много ходех пеша. Родих относително бързо, но тогава не ми се струваше да е особено лесно и безболезнено. Факт е обаче, че много бързо се възстанових.

# 10
 • София
 • Мнения: 63
Още в началото си купих 3 малки книжки "Майчинство с йога" на Дориел Хол и Франсоаз Фрийдман
1. "Ранна бременност с йога 1-14 седмица"
2. "Как да износим здраво дете с йога 15-30 седмица"
3. "Как да родим здраво дете с йога, след 31 седмица"

Има добри упражнения и си ги правя вкъщи, като имам време.

# 11
 • На седмото небе!!!
 • Мнения: 1 558
Нищо определено не съм правила,просто ходех пеша много.Това е Peace

# 12
 • ДОБРИЧ
 • Мнения: 1 428
Освен ходене пеша друго не съм правила.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 857
Освен ходене пеша друго не съм правила.
И аз  Peace

# 14
 • Мнения: 1 045
Ако си мислите че едно време бабите по нивите са знаели какво е КЕГЕЛ и упражнения?Жестоко се лъжете че с такива упражнения ще сте готови.За мен това са техники за успокоение и някакви такива работи.
Ходенето пеша,леко тичане ,фитнес и друго каквото позволява състоянието на бременната като си следи пулса де е под 120 и да не вдига много много тежко, са достатъчни и по полезни отколкото разни техники.Това е когато иска да подържа тяло.
А когато реши да поддържа дух,тогава да си вдишва,издишва и да прави йога.
Изказала съм си личното мнение и се надявам да не се започне спор.Които каквото си поиска може да прави,но задължително след допитване до АГ-то защото някой с проблеми трябва само да си лежат. Peace
Леко бременеене

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт