Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 1 165
Това ми е въпросът, като изключим кризи и подобни неразбории. Силно ли ви е парното? Каква температура е в стаите и колко плащате? Скоро се  нанесохме в апартамент с ТЕЦ и ми се струва,че сметката ми е доста завишена. Как образуват сметките като не засичат нищо? Дали в по-студени месеци пишат повече или... Топлата вода влиза в парното нали и ако не то как тя се отчита и плаща?Предварително благодаря.

# 1
  • Мнения: 1 065
Задаваш въпрос, на който няма да получиш точен отговор, защото парното отопление е много индивидуално. Зависи от ТЕЦ-а, от сградата, от това как се отопляват съседите, от дограмата и изолацията на жилището и така нататък. Ако искаш да се ориентираш, най-добре попитай живеещите в твоята сграда как се отопляват и какво плащат. Ако е нова - ще трябва да натрупаш собствен опит.

Ето някои общи неща: на нас ни засичат парното всеки месец и го плащаме по реални показания, но повечето топлинни счетоводители правят прогнозна цена, по която се плаща през целия сезон, а лятото засичат и пращат изравнителна сметка. Водата се засича един път от топлинния счетоводител и се плаща като топла, влиза в сметката, която ежемесечно получаваш, и един път се отчита от В и К и се плаща като студена.

Какво значи завишена сметка според теб? Може да ти идва скъпо отоплението на парно, но завишена няма как да стане. В абонатната станция има уред, който отчита постъпващата топлина. Изразходваното се разпределя между всички абонати в сградата по определена схема. Не питай за нея, топлинните счетоводители си я пазят в тайна.

И едно последно нещо - единиците, които виждаш на твоя измервателен уред, всеки месец имат различна цена - тя зависи от това колко гориво е изгорил ТЕЦ-а, за да достигне определената температура на радиаторите. Дано съм била полезна, но едва ли...

# 2
  • Мнения: 6 094
Сметките се образуват по прогнозен разход. Ако е купен на старо апартамент, въз основа на разхода на мивалогодишните собственици; ако е нов - може би взимат някакво средно положение за първата година. През пролетта ще ти засекат показанията на топломерите и ще изчислят колко точно са ти разходите. Схемата е приблизително следната: от разхода на цялата абонатна станция за целия сезон се приспада определен процент за общи части, инсталация, отопление на входа (ако има), който се разпределя между абонатите в зависимост от кубатурата на апартамента. След това от остатъка се приспада топлината отдадена за подгряване на топлата вода и накрая, последното останало Simple Smile вече се дели на топлинните единици, които са отчетени по уредите в домовете. Схемата е сложна, но принципът й не е чак толкова неясен.
Топлата вода е включена в месечната сметка. По-точно на ТЕЦ плащаш количеството топлина, изразходвана за подгряване на водата! В изравнителните сметки през лятото се изравнява и разхода за водата.
А ВИК си таксува водата като вода.

Бланка е права, поразпитай съседите, за да се ориентираш. Макар че различните домакинства се топлят и харчат по различен начин.

# 3
  • Мнения: 35 148
Сметките се образуват по прогнозен разход ...

Така е. Като дойде изравняването, ще си получиш реалната сметка Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт