Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ян. 2009, 11:58 ч.

билингвистичните деца

 • 2 619
 • 17
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 106
здравейте! искам да споделя и да чуя повече мнения по един въпрос, който живо ме вълнува напоследък.
синът ми андреас е на 5 години. говори 2 езика порождение - български и немски. аз съм българка, съпругът ми е германец.  и двата му езика са на еднакво ниво. на него му е все тая на какъв език ще говори. но прекрасно разбира, че говори 2 различни езика. и то от доста ранна възраст. и езиковата му култура е завидно добра и на двата езика /в противовес на мненията на психолозите по темата/. до тук добре. няма никакви проблеми. напоследък, обаче, все по-често се замислям, че идва време за училище. моето желание е да се ограмоти и на двата езика едновременно. ако започне училище в германия, българската му писмена култура ще закъса. а училищата в българия са като че ли за български деца, които искат да научат немски и започват от учене на думички по картинки и по-късно се учат да пишат на съответния език, от което той определено няма нужда и би пречил може би на другите деца в класа.
за момента съм изключително доволна от държавната българска детска градина, която посещава вече 3-та година /това е друга тема, по която съм готова да съдействам с мнение/. там започна от миналата година да учи и английски. може би покрай немския, му се отдава добре.
въпросът ми е има ли подходящо училище за такива деца /интересува ме софия/? ако може, държавно. по мое мнение, ако трябва да плащам няколко хиляди евро годишно, по-добре наистина да започне училища в германия.
очаквам вашите мнения, препоръки и всичко, което би ни било от полза. със сигурност не сме единствените, които ни вълнува този въпрос. а мисля, че и темата за билингвистичните деца не е много засягана във форума

# 1
 • Praha
 • Мнения: 3 885
Герианди, аз съм изправена пред подобна дилема, затова темата ти ще ми е много интересна.
Андреас е по-малък от сина ми, така че все пак е по-различно. Аз не живея в София, но знам че има Deutsche Schule. Може дa си го проверила вече.
Аз съм се ориентирала към чешкия му вариант, където обучението е комбинация от чешки и немски. Там обаче приемат от 6ти клас, а сина ми е в 4ти. Имам време да избирам.
Има вариант за обучение изцяло на немски.
Интересно  ще е да се включи още някой.
Може би темата е за чужбинския форум, там може би ще има повече би- и мулти-лингвистични деца.
 

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 22:57 от Dez

# 2
 • София
 • Мнения: 771
Здравейте, темата е интересна, а проблемът е сериозен. Аз нямам проблем с билингвинално дете, но се занимавам с това на професионално ниво./пише се билингвинално/.По принцип децата от двуезични семейства имат сериозно предимство. Тази билингвинална среда развива мисленето, сама езикова култура е по-висока, защото детето осъзнава "многозначността" на думите.Психолози и педагози препоръчват започване на чуждоезиково обучение от 3-годишна възраст. Този период-3-5г- е най-подходящ за овладяване на един или два чужди езика./имам познато семейство - баща германец, майка българка. На детето той говори на немски, тя-на английски и ходи в държавна българска детска градина.Малката владее чудесно трите езика/Така, че вие сте в чудесна позиция. Ограмотяването едновременно на два езика не се препоръчва от специалистите.По-добра е последователността. В София бихте могли да ползвате училището към немското посолство, където се учи по немска система, но не мога да ви кажа каква е таксата. Иначе в частните училища ограмотяването става първо на български език, а по-късно на предлагания чужд език.Но, решението си е ваше. На ваше място бих отишла до посолството да разгледам училището и да поразпитам/въпреки, че не съм му фен, но то идеално ви устройва/.Успех, майчета.

# 3
 • София
 • Мнения: 106
благодаря, "балони". много добри съвети. не мисля, че частното училище е решение за мен. изобщо всички езикови училища, в т.ч. и частните са предназначение за деца, искащи да научат чужд език. а за анди немският не е чужд. все пак ме успокоява това, че той не трябва паралелно да се ограмотява на двата езика. така че - първо български.

# 4
 • София
 • Мнения: 771
УСПЕХ!  bouquet

# 5
 • Лондон
 • Мнения: 948
темата е изключително добре засегната във форума  Simple Smile

има закована тема в началото на Родители в Чужбина - с много линки към книги, форуми и информация.

# 6
 • София
 • Мнения: 106
темата касае НЕ двуезичните деца в чужбина, а тези, живеещи в българия. къде е най-подходящо да учат те? къде могат да се ограмотят на чуждия за българия език в подходяща възрастова среда за тях. т.е. имам предвид дете на 7 години например. то говори перфектно чужд език и трябва да започне да се учи да пише и чете на него. на него не му е необходим речников запас от думи, което се прави обикновено, когато се учи чужд език. то си обогатява речника по естествен път, в естествена среда. т.е. такова дете дори би пречило на другите деца в групата, изучаваща чуждия език. а, може би, не би било и мотивирано да посещава такава. би му доскучало да му преподават като нови думи, които то си знае порождение.
на български ограмотяването е ясно - в нормално българско училище.
 newsm78 дали се изразих ясно?! дано бъда разбрана какво имам предвид

# 7
 • Лондон
 • Мнения: 948
Да, това имах предвид - гледай на втория език на детето ти като втори език, който развиваш в "чужбина" - далече от родната страна. Т.е. индивидуална работа вкъщи, неделни училища в които ходят германчета, и т.н. - всичко, през което минават родители в чужбина, които се опитват да ограмотят децата си. Трябва ти точно схема, която е съобразена с разликите между българския и "втория" език.

# 8
 • Utopia
 • Мнения: 258
И аз да се изтипосам тук със следната ситуация.
Дъщеря ми е на 6 год, в първи клас е в Торонто. Английският и е по-добър от българския. Но ще се местим в Монтеал за известно време, където ще ходи във френско училище. Но до преместването ще бъдем 4 месеца в България и тук за мен иде питанката - какво да я правя там? Да учи в бг училище на български? Това ми се иска, но тя не може да пише и ако април я запиша, незнам как биха подходили учителите.
Може ли някой да ми предложи удачен вариант , става въпрос за Люлин като местоположение, ще ми е трудно да я водя по-надалеч, че имаме и бебе, пък и задръстванията в София са прословути.
Благодаря предварително и се извинявам на авторката, че използвам нейната тема без да отговоря, но пък не ми се пуска нова с подобен проблем на нейният.   bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 106
гад чевръста, и ти си влязла в приключения. английски, па и френски. а на всичкото от горе 4 месеца искаш да я изучиш на български. и то в училище. не ми се вярва някъде да я приемат само за 4 месеца. доста си далече от българия, иначе можеше да я запишеш в бг като частна ученичка. но всъщност може би трябва да пробваш някъде по чуждоезичните школи. например моят мъж, като дойде в българия, се обърнах точно към такава школа /при това детска/, да го понаучат на български. на теб едва ли ти трябва точно това, щото вероятно детенцето ти знае български. трябва ти ограмотяване. или роднините ти да попитат в най-близкото училище в люлин какво може да се направи по темата. може би да се говори с някоя госпожа по български за индивидуално обучение /мразя думата частни уроци/. 4 месеца все пак е доста кратък период от време

# 10
 • Utopia
 • Мнения: 258
geriandi, не ме питай. Като цяло идеята ми не е да я науча на български за 4 месеца, ами да не и развалям навиците за учене, не стига, че е само на 6, но вече пише, ако я оставя гарантирам, че ще забрави. Трябва ми някоя госпожа, дето няма да се дразни от това, че детето не може, а ще я приеме един вид заради дисциплината. Знам, че другите ще и се подиграват, и за говора, и за писането, но ще и обясня да не го приема с обида. И всъщност тя ще учи само 3 месеца, тъй като в края на май учебната година в България свършва.

# 11
 • София
 • Мнения: 106
гад чевръста, нека за всеки случай, роднините ти да питат в близкото люлинско училище. с питане и до цариград се стига. може пък и да го вземат детето. макар че, мисля си, то няма да се чувства добре между другите. все пак порядките в училище между канада и българия със сигурност са различни. пък и става дума за българия специално за предучилищна /нали е на 6 год./май по-добре си я остави в къщи да й се порадват тези, които не са я виждали отдавна. и 3-4 месеца отлетяли

# 12
 • София
 • Мнения: 771
Проблемът ти е сериозен, но нямаш представа от българската бюрократична машина. Ако я запишеш в предучилищна, може и да е по-лесно, въпреки, че и там се издават удостоверения, но на вас не ви трябват.В училище не виждам как ще стане.Това си е сериозен ангажимент и коя учителка ще влезе в ролята на "отглеждаща" за 3 месеца+още 25 първокласничета.Мисля, че е по-добре да се ориентираш към различини щунтрове или може би ако в посолството на Франция ими нещо или ЧДГ с френски.Знам ли, но ти желай успех!

# 13
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Подсещам, да проверите към посолствата доста от тях имат училища, за децата им и поданиците им.


Гад чевръста, ще ти приемат детето и за 4 месеца -  в Люлин има хубави училища.

# 14
 • Мнения: 4
Здравейте на всички.
Аз имам подобен проблем и точно с тая цел се регистрирах във форума.
Моите деца също са израстна ли двуезично (9 год. и 6. год). И двамата с мъжа ми сме българи, но живеем в Германия и децата са родени тук и ходиха на градина, а сега вече и двамата на училище. В къщи си говорим само български, но те са цял ден на училище, а и средата тук... Определено немският им е по-лесен.
Това лято ще се прибираме в България (София) и аз също съм изправена пред големият проблем къде да ги запиша да учат. Хич не ми се плащат хиляди евро за частно, но като гледам май няма начин. В държавното училище трябва да повтарят и въпреки това пак ще им е трудно да се справят. А не искам да загубят знанията си по немски, ще е жалко след толкова години в Берлин. Големият ми син тук е в 3 клас, а отделно ходи в посолството на българско училище. Там е 2. клас. Хич не ми се иска да го връщам пак в 3. клас. Да не говорим, че малкият тук е първи клас, но даже не знае буквите на български. А доколкото знам, в България при започване на първи клас децата трябва да могат да четат.
Говорих по телефона с частно училище Ерих Кестнер и бяха много мили. Обясниха ми, че децата ще си продължат в следващия клас, а на всеки ще се състави индивидуална програма, с която ще се наваксат пропуските по български. Тъй като те ще са сигурно най-добре от всички по немски, в часовете но немски ще учат с учител български. Звучи ми много добре и точно тук е предимството на частното училище, че дава възможност за индивидуални занимания с детето, там където има да навакса. В държавното за съжаление е невъзможно. Доколкото знам те не обръщат внимание, дали детето е разбрало материала, а просто си карат по програмата нататък. и ако детето нещо не разбере, ще се мъчи нататък. Доста е жалко... Тук в Берлин понеже има доста чужденци, училищата имат допълнителни часове за тях и ги учат на немски. При моя син във втори клас дойдоха две деца от Виетнам без да знаят дума немски(и то по средата на учебната година, някъде по Коледа)  и пак ги записаха 2. клас. Успяха да го научат немски с тези допълнителни часове. За съжаление в България май това е невъзможно в държавното!!!
Парите за частно са доста, но не виждам друг начин.

Ако някои има подобен опит, връщайки се от чужбина с деца в училищна възраст нека пише. Моля ви!!!

А училището в немското посолство в София според мен е само за немци, които живеят/работят за няколко години в София и после си се прибират. Аз се обаждах и там. Те учат по немски учебен план на провинция Баден-Вюртенберг, българският се изучава като  чужд език. Знам че записват и българчета, но се чудя с каква цел. Ако родителите смятат да ходят да живеят в Германия става, но ако си живееш в Б-я дори е вредно за децата. Те няма да получат никаква обща българска култура , няма да знаят нищо по история. Един разговор не могат да проведат със свои връстници - поне според нас. Израстват като чужденци в родната си страна. Така че тава училище отпадна като вариант за нас. А и таксите са доста солени: за българи около 3 700 евро, за немци над 5000.

С немски език открих още няколко училища, освен горе споменатите: Увекинд (Княжево), Веда, Дойче шуле в Горна Баня
Ако някои има информация нека я сподели.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт