Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ян. 2009, 22:05 ч.

Рисковано ли е в момента да се сменя работа

 • 1 700
 • 22
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 314
Тези дни ме налегнаха едни работни дилеми.

От 6 години съм на настоящата си работа. Парите бяха доста добри в началото, с течение на времето спряха да се увеличават  и предвид инфлацията (най-малко), реално започнах да свалям полека стандарта си на живот. Договорът ми е постоянен. Малка е вероятността да ме съкратят. Същевременно нямам шанс за развитие нагоре, поради силно хоризонталната структура на фирмата. Рестриктивните финансови мерки ще ограничат чувствително възможностите да постигна поставените ми служебни цели. Заплатата ми не е индексирана от 2 години.

Последната поне половин година си мислех, че трябва да започна да си търся нова работа и точно оттогава започна да се говори за криза, фирмите започнаха да ограничават разкриването на нови позиции и реално опциите за работа, започнаха да се ограничават. И тогава реших да си седна на д...то и да чакам да отминат финансовите бури и да не мисля за нова работа.

Докато преди седмица не ми се обадиха от една агенция с доста предизвикателно предложение. Сферата на работа е точно каквато търся, позицията е висока, но и рискът от провал ще ми коства работата. Предлагат срочен договор за управление...т.е. не е постоянен. Парите са поне 2 пъти повече от настоящите ми доходи. Опасенията ми са свързани със самата фирма - малка е и май няма много ясни правила. Не съм сигурна, са коректни като работодател. В момента работя в голяма компания с ясно дефинирани стандарти и процедури. Позицията в малката фирма е вакантна след  скоропостижното уволнението на настоящия титуляр (факт, който ме притеснява), при положение че сами признават, че финансовите резултати от работата му са отлични .


Разведена съм и сама се грижа за двете си деца. Изплащам кредит.
Как бихте постъпили? Оправдано ли е да рискувам? Сещате ли се за начин да се ограничи риска и неизвестността... ooooh!. Ако нямах две деца, май нямаше да питам

# 1
 • София
 • Мнения: 3 063
Трудна работа... Проучи добре новата фирма по начини, каквито откриеш и на базата на това решавай. Аз така бих постъпила. Не може да се отхвърли с лека ръка добра на пръв поглед оферта.
Успех ти желая!

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 473
Ако настоящият титуляр е напуснал по собствено желание, въпреки добрите финансови резултати, има за какво да се замислиш. Принципно ти е ясно, че текучество във фирма, в която служителите са добре мотивирани на практика няма. Аз работя във фирма, в която назначените служители никога не напускат по собствено желание. Факт, който говори за ръководителите и отношението към персонала. Не бих рискувала. Поне не докато се размине малко кризата, в която се намираме.

# 3
 • До морето
 • Мнения: 919
Доста е рисковано според мен.
Не забравяй, че и децата ти са фактор.
Явно съмненията, които имаш не са безпочвени.
Помисли си добре и успех!

# 4
 • София
 • Мнения: 7 601
 не ми се обадиха от една агенция
Не бих заложила на агенция. По мои наблюдения нямат понятие какво и за кого търсят. Приказват общи приказки, колкото дас е хванеш и да им платяг - все пак и те заплата чакат, деца имат. Според мене - търси си сама работа, гледай обяви, обаждай се, преценявай.
Малка, неясна фирма - и те не знаят какво искат. Не бих се занимавала с тях.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 386
Ем-ма много добре те разбирам
Проучи новата фирма:
Помисли  каква перспектива има бранша в настоящата ситуация; иди на интервю (,предполагам с шефа щом е малка фирма) и виж дали е човек за когото би работила.  Ако има как, говори и с друг "вътрешен" човек.
Мечтите все пак трябва да се преследват, си мисля, дори и в криза .

# 6
Em_ma  ,спред мен седи си гъзето и си натискай парцалите,че не знаеш дали на новата работа нещата няма да са и по зле от сегашната,пък и щом си и разведена с две деца и кредит...
 

# 7
 • Balchik
 • Мнения: 1 732
Проучи и тогава действай.Успех ти желая! Peace  bouquet

# 8
 • Мнения: 811
Принципно човек трябва да следва интуицията си. Преди 6 месеца (точно преди да се заговори за криза) и аз напуснах по собствено желание добре платената си работа. Когато кризата започна вече бях отказала 2 предложения за работа. После още няколко. През декември чак  открих работата, която ще ме мотивира в следващите месеци или години. НО: аз съм омъжена, съпругът ми има сигурен постоянен доход, отделно аз имах заделени спестени пари от заплатите ми. Предпоставки, които ми дадоха увереност да напусна работата, която не ме правеше щастлива.
Мисля, че при теб такива предпоставки наистина липсват и просто искаш да скочиш в неизвестното, без да си сигурна, че ще ти се отвори парашута. Моят съвет е да изчакаш. Поне още няколко месеца. Мисля, че моментът наистина не е добър за смяна на работата. Нищо не ти гарантира, че в тази икономическа криза и в малкото свободни  работните места, няма да те уволнят и теб. Имаш 2 деца, които гледаш сама - на нова работа прави впечатление, когато закъснееш или пък излизаш в болнични заради децата. Можеш да започнеш да се оглеждаш за подходящи предложения, да се подготвяш за интервюта и т.н. и само, когато наистина си проучила добре евентуалния си бъдещ работодател (вкл. и вътрешна информация ако е възможно) да направиш голямата крачка. И да - агенциите наистина .... не казват цялата истина и дават и напразни надежди ...

# 9
 • София
 • Мнения: 314
И аз допускам, че агенцията не знае всичко, става въпрос за Head-hunting фирма.
Иначе браншът е стабилен и в сегашната ситуация, за това и се изкушавам от предложението.
Шеф няма да имам - аз бих била шефа на българското представителство, така че това хем ме блазни, хем малко ме плаши.
Съзнавам, че подобни предложения няма всеки ден. Това е и дилемата ми.
Колкото до вътрешна информация, успях да проуча само мнението на самия отстранен предшественик- е няма как да има позитивно отношение newsm78.

Най-тъпото е, че със сигурност осъзнах, че искам да си сменя настоящата работа. Въпросът е с каква и кога?

# 10
Em_ma ,късмет,ако решиш да напускаш и да започнеш на нова работа. newsm10 newsm10
 
Аз съм напускала и после съм съжалявала. newsm03

# 11
 • Мнения: 2 556
Ем-ма, на твое място аз бих вероятно приела новото предложение - точно заради двете си деца - да им осигуря нещо повече за в бъдеще, освен това шеф на представителство е страхотна позиция. Кажи ако е удобно поради какви причини е изчезнал предишния човек - много е важно.

Аз досега съм имала само 1 напускане, което се оказа грешка, но впоследствие доведе до най-положителната промяна в живота ми по отношение на работа. Така че - само ако може да споделиш какво е било мнението на напусналия човек - може да се осветли още ситуацията.

# 12
 • София
 • Мнения: 280
И аз си задавам този въпрос от известно време  newsm78
Но при мен е доста по-просто.Нямам деца,дори и да се окаже,че остана без работа има кой да ми помага финансово...
При теб е малко по-сложно.Ако имаш заделени пари и мислиш,че дори и да не те устрои новата работа ще можеш да изкараш с тях докато си намериш нова- РИСКУВАЙ  Naughty
Успех,мила  Hug

# 13
 • Мнения: 7
да много е рисковано при тези съкращение може ти да се откажеш без работа

# 14
 • София
 • Мнения: 3 138
Това, което мога да коментирам е:
1. Договорът за управление е като гражданския, тоест нямаш никаква сигурност, която инак е гарантирана от трудовото законодателство. Във всеки един момент може да си аут, освен ако не си договориш някакви много прилични неустойки.
2. След като си с договор за управление, би трябвало да си наясно и с какви отговорности се нагърбваш, включвайки се в съответните управителни органи.
3. "Уволняването" на човек с договор за уравление е свързано със съответните документи, срокове и вероятно промяна в съдебните регистри или Агенция по вписванията, така че в много редки случаи става скоропостижно.
4. Тъй като аз самата съм с такъв договор, мога да ти споделя и какво означава да си търсиш след това работа. Ако нещо не си доволен от ситуацията, след това по интервюта много трудно обясняваш защо искаш да смениш от по-високата към по-ниската позиция.
5. Обмисли добре каква е сферата на новата фирма, защото каквото и да си говорим, криза има и тя започва все по-настоятелно да се усеща. Всички сектори свързани със строителство, недвижими имоти и съпътстващите ги услуги, както и туризъм, са мнооооого повлияни от рецесията, която настава.
6. Не лежи на това, че са те контактвали от head hunting фирма. Техният основен интерес е да намерят служител за новите си възложители и да си приберат комисионната. Те не са тези, които ще защитят твоя интерес. Поискай предварително да се запознаеш с договора за управление, договори неустойки поне в размер на 8-12 заплати, виж си предизвестията, ограниченията за работа в сходни институции.
7. Поради кризата в много дружества няма индексация на заплатите. Не изхождай само от това недоволство, за да се хвърляш на първото предложение. Нова фирма, която тепърва стъпва на българския пазар е свързана с мнооооооооооого рискове, които сам човек с две деца не зная дали трябва да поеме.
Успех, каквото и да решиш!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт