Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора


Мнения: 334
Цвеклото
     

Цвеклото (Beta vulgaris, Chenopodiaceae) е двугодишно растение от семейство Лободови. Отглежда се главно заради голямото съдържание на захари в кореноплодите (основно захар). То е добър източник на фибри, витамин С, магнезиеви и калиеви йони и много добър източник на фолати и манган.
На графиката е отразено съдържанието на някои други полезни вещества за 100 грама варено цвекло:



Ето и някои рецепти с цвекло:

Салата с цвекло, моркови и лимон от Златна лента

Салата със зеле, цвекло, моркови и лимон от *Си*си*

Салата със зеле, цвекло и целина

Салата с картофи, цвекло и кисели краставички от мама САННЯ

От Конкурса за рецепти за деца от 0 до 3 години
Витаминозна бомба от IvelinaAtanasova
за деца над 1 годинка

НА ЛОВ ЗА МАСЛИНКИ (супа) от Megibe
за деца над 1 годинка
Цитирай

София

Мнения: 1 044
Вярно ли е, че има положителен ефект при лечението на онкозаболявания? Чела съм, че сокът от сурово цвекло имал такъв ефект, особено, когато се приема в големи количества. Защо, какво съдържа още цвеклото?
Цитирай


Мнения: 334
Да, има и научни данни за противотуморното действие на цвеклото. Изследвано е действието на цвеклото и на извлечени от цвеклото вещества (багрилото бетанин, фенолна фракция (комбинация от фенолни съединения), витексин-2''O-рамнозид и други) върху определени видове тумори на кожата, както и върху клетъчни линии тумори на гърдата, дебелото черво, стомаха, централната нервна система и белия дроб. Във всяко едно от тези изследвания е доказано, че цвеклото потиска развитието на туморните клетки. При кожните тумори е установено, че локалното приложение е най-ефикасно1.
Kонкретно бетанинът има потискащо действие върху клетки, изолирани от тумори на гърдата, дебелото черво, стомаха, централната нервна система и белия дроб, но е възможно и други вещества от сока на цвеклото да участват в този процес2. В народната медицина сок от цвекло се използва и срещу левкемия, не можах да намеря научно потвърждение.   

По отношение на сока от цвекло, препоръката е да се смесва със сок от моркови или от ябълка, тъй като той има ясно изразено слабително действие и отделно има опасност от световъртеж, гадене, учестено сърцебиене, обща слабост. Не се препоръчва при язва, гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт, също и при малки деца. Трябва да се има предвид, че при висок прием на цвекло, урината може да се оцвети в червено. Този ефект е временен и преминава, но не малко хора разтревожено са се консултирали с нефролог, докато се установи, че причината е цвеклото и в действителност са здрави. Още информация за сока от цвекло можете да видите тук.
« Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 14:26 от Madame Bonduelle »
Цитирай


Мнения: 1 258
Пробвала съм салатата на *Си*си* и баща ми много я хареса, върви с ракията Mr. Green
Цитирай


Мнения: 2 094
Развам се ,че ти допадна  *Poli* !!!
Цитирай


Мнения: 74
аз правя следната салата с цвекло: сварявам цвекло, моркови и картофи (по отделно, ако имам досаттъчно време, иначе цвеклото оцветява всичо останало). после ги редя на пластове в стъклена купа, но може и обикновена, и между всеки пласт слагам майонеза. накрая поръсвам с настъргани сварени яйца и сирене и оставям да се охлади. страхотна става Smile
Цитирай


Мнения: 334
аз правя следната салата с цвекло: сварявам цвекло, моркови и картофи (по отделно, ако имам досаттъчно време, иначе цвеклото оцветява всичо останало). после ги редя на пластове в стъклена купа, но може и обикновена, и между всеки пласт слагам майонеза. накрая поръсвам с настъргани сварени яйца и сирене и оставям да се охлади. страхотна става Smile

На пазара вече има доста варианти на готово цвекло (на кубчета, на шайби, бейби цвекло и пр), за което не е нужно да губите време във варене  chef
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Никога не съм яла цвекло  Confused Все си мисля, че няма да ми хареса.  Rolling Eyes Тук в консерви не съм виждала, продава се вакуумирано на топче, сварено вече. След това смесвам с другите неща направо, така ли?  Thinking
Цитирай


Мнения: 629
Аз много харесвам салатите с цвекло , но не мога да го ям  в други ястия.
Цитирай


Мнения: 334
Никога не съм яла цвекло  Confused Все си мисля, че няма да ми хареса.  Rolling Eyes Тук в консерви не съм виждала, продава се вакуумирано на топче, сварено вече. След това смесвам с другите неща направо, така ли?  Thinking

Може би не сте обръщали внимание? Наистина има доста варианти на цвекло на пазара. Бондюел има консервирано цвекло на кубчета, например. Но има и цвекла на други фирми (основно немски внос), които се предлагат в бурканчета и са нарязани на шайби или във вариант "бейби цвекло". Огледайте се по щандовете на големите търговски вериги като Метро, Била, Пикадили, Фантастико, Карфур...  chef
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Аз за Брюксел говорех. Да, вероятно не съм гледала, ще потърся, мерси  Smile
Цитирай

край голямата локва

Мнения: 415
Аз приготвям салата само от прясно цвекло. По- полезно е, а и за мен е и по- вкусна. Може да се прибавят и зеле, моркови, ябълки, орехи. На всеки пазар продават, вероятно и в Брюксел ще има.
Цитирай

Сoфия

Мнения: 1 650
Аз приготвям салата само от прясно цвекло. По- полезно е, а и за мен е и по- вкусна. Може да се прибавят и зеле, моркови, ябълки, орехи. На всеки пазар продават, вероятно и в Брюксел ще има.
А как се комбинира с ябълка?
Цитирай

у дома

Мнения: 925
Сварено не ми харесва.
Правя настъргано сурово,с моркови,ябълка и царевица- божествено е!
пп овкусяване със зехтин и лимон
Цитирай

край голямата локва

Мнения: 415
Цитат
А как се комбинира с ябълка?

Много добре се комбинират. Аз лично слагам на средно голяма глава цвекло малка ябълка, но пък майка ми слага две големи. Въпрос на вкус. Настъргват се, цвеклото на ситно, а  ябълката може и да е на по- едро. Към тази комбинация може и счукаш орехи или/и да прибавиш моркови. Подправяш си - с оцет/лимон и олио/зехтин.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 51 отговора