Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 17 ян. 2009, 10:44 ч.
  • Преглеждания  1 859  Мнения  6  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 348
Преди време се сдобих с едно бурканче сусамова паста. Уж щях да си повишавам хемоглобина докато бях бременна, но бурканчето така и си остана неотворено в хладилника. Днес погледнах - срокът му на годност изтича през януари.
Имате ли идея как мога да употребя около 400 гр. от тая паста по максимално бърз начин newsm78? Дали не може да се употреби в някакви бисквити или сладки или нещо такова?

Реклама
# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 292
 аз добавям по малко, около 1/2 ч.л. в соса за салатата, става много вкусно. става въпрос а прясна салата, не за туршия.
с повечко може да си направих хомус/хумус - има рецепти, пусни търсачката.
предполагам, че може да добавяш и по 1-2 лъжици в кексовете, вместо ядки Peace

аз имам сусамов тахан и си стои от доста време, срокът му на годност е доста дълъг Peace

# 2
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Сусамовата паста се казва тахан - пусни търсачката, има една много вкусна (поне според мен) баница с тахан (отива една ч.ч., ако правилно си спомням, има и курабийки с тахан. Аз много го харесвам, придава вкус на халва на разните сладкиши. Ето ти една от рецептите, които ползвам (на руски е, но нямам време сега да я превеждам:

Сладки с тахан
Состав
1 стакана пасты тхины ( Sesam tehina)
1 стакан сахара ( я положила 3/4 стакана, меньше будет невкусно)
2 2/3 стакана муки
1 пачка разрыхлителя
200 грамм сливочного масла или маргарина
Приготовление
Размягчить сливочное масло, я сделала это в микроволновой печке, оно было частично жидким, частично очень мягким. Растереть ложкой масло и сахар, добавить остальные продукты и замесить тесто. Тесто получается похожее на пластилин. Сделать из теста шарики размером с грецкий орех ( у меня получилось 30 штук), выложить их на противень, накрытый бумагой, не придавливая. Печь при 160 С около 20 минут, печенье должно быть бежевого цвета. В процессе выпечки печенье немного расплывается и трескается. После выпечки осторожно переложить печенье - вначале оно очень хрупкое.
Примечания: Печенье очень рассыпчатое, просто тает во рту. Его удобно делать с детьми, так как нужно просто делать шарики без раскатывания теста. Подходит для детей до года, так как не содержит яиц. Если заменить масло на маргарин, то не будет содежать ни яйца, ни молоко.

# 3
  • зад кестените
  • Мнения: 584
аз я си разбивах  с какао  ,  2  лъж  сусамова паста  с  1  4аина лъж  какао  и  1  съп лъж мед и си я мажех на филия хляб ....

# 4
  • Мнения: 2 187
Аз също издирвах рецепти за сусамов тахан, защото и моят буркан се подмята из хладилника и ми пречи, купих го по време на постите, за да ям на закуска 1 с.л. тахан с 1 с.л. мед (иначе от години до обяд ям само плодове, но през постите нещо не са ми достатъчни Simple Smile). Но само 2 -3 пъти го ядох това, защото като цяло не ми е особено приятно на вкус, та реших да го вложа в други произведения. Засега съм направила ето тези сладки охлюви:



(снимката е кофти, но то се вижда защо - на заден план една ръчичка се опитва да ми измъкне купичката Laughing, децата много ги харесаха)

Набелязала съм също един хляб с тахан и едни блини с тахан, но още не съм ги реализирала, ако те интересуват ще преведа рецептите. Peace

# 5
  • Мнения: 321
Аэ много харесвам тахан с малко медец. Както казва Аэиалеин ,можеш да го прибавиш към класическият винегрет за салата:зехтин,оцет, сол ,1 с.л тахан+1 к.л. мед ,горчица. За зелени салати става мн.вкусно,но въпреки всичко трябва вкусът му да ти е на сърцето Laughing

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 292
да вкусът е силен, но който обича сусам няма проблеми с този вкус  Peace
тежестта на сусамовия тахан се неутрализира много успешно с лимонов сок, аз затова го ползвам за дресинг за салати  Peace

днес ще правя хомус  Party
но там се ползва в малки количества Whistling

П.П.

ето го хомуса, с каперси е Mr. Green

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 18:07 от asyalein

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт