Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Русе
 • Мнения: 45
  Sad  Помощ майчета, отчаях се  Cry
Малкият е на 2г и 6м и моето търпение вече се изчерпа или по-точно възможностите ми.
Не желае да се храни сам, счита че ние сме длъжни да му държим лъжицата, неиска да дъвче-гълта като пуйче,поради това се налага да мачкам храната му, непосяга изобщо към обичайните детски вкусотийки-шоколади, бонбоно, ц.пръчки,сплети и прочие  Sad . Не че е загубил много като неяде боклуци, но е крайно обезпокоително Confused 
Тази сутрин избухнах, просто нервите не ми издържаха и го ошамарих, защото неиска и сам да си отваря вратите, няма никаква самостоятелност в това дете . Неиска да общува с мен, гледа ме най-нагло в очите и не ми отговаря дори на въпроса чуваш ли ме  ooooh!
Незнам вече как да говоря и какво да правя, сама си го гледам не че непознавам детето си, но съм отчаяна и той добре разбира това. Знам че в тази възраст повечето деца са така, на принципа на отрицанието, но мисля че нашия случай е извън тези граници.
Помогнете ми, ако сте имали или имате трудно дете  Praynig

# 1
 • София
 • Мнения: 395
Извинявай първо да попитам детето ходи ли на ясла?
И аз имам дете е на тази възраст.Има си своя нрав и характер.Много неща се промениха когато започна да ходи на ясла.Яде по час, научи се да се храни сама, никой не и позволява "волности" и т.н.
Ще се кротне ,но се иска търпение.Това ,че отказва самостоятелност ,може да е и желание за внимание.Няма да се отчайваш ,а намери друг път към него - Успех.

# 2
 • Мнения: 90
Дарино успех мила,ще чета с теб темата ти newsm51

# 3
 • Русе
 • Мнения: 45
Да, ходеше на ясла до миналия месец, когато ни помолиха да напуснем и да си го гледаме вкъщи. Залагах много, дори твърде много че ходейки там всичко ще се промени, че ще види другите деца как правят, че ще го научат на режим и т.н. нищо подобно  Confused положението стана още по-тежко. Оставяхме го сутрин там и вечер си го откъртвахме буквално от едно ъгълче на стаята. Нежелаеше да общува с децата, не се научи на нищо, защото сестрите решиха че им е по-удобно да го хранят в това ъгълче те или дори накрая и не го хранеха. Много плачел, започна да се напикава, а те дори не го виждаха и ми го връщаха 2 кила по-тежък от пикуч. Накрая се предадох и ги послушах прибрах си го вкъщи и така реших техния проблем, а аз ....
Към кого да се обърна за помощ? Пращаха ме на психолог да го водя, пращаха ме и на невролог преди това. Водих го, нищо му няма и аз го знам не е физически проблема. Незнам ако е бавноразвиващ как да разбера и говорът му се забавя, но предполагам това е по моя вина наистина  Embarassed твърде много музика на английски слуша и сега говори на някакъв странен език  Sad

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Ами не знам дали някой ще успее да ти даде точен съвет.Все пак всяко дете е различно , и поведението на родителя се обуславя от нуждите на детето.
 Със сигурност основната вина си е твоя.Още на 1г и 3-4 мес., децата започват да се опитват да се хранят сами.Може би си се притеснявала,че ще омаже всичко?Ами какво от това-то без жертви не може.
Знаеш ли кое ме впечатли най-много-думите в ти -"счита,че сме длъжни"!
 А сега какво мога да кажа-не си изпуснала моментът/което е добре/.Но ако не вземеш мерки,ще стане късно! Просто започни от това,че не сте длъжни да правите нищо.Нека има избор,но той да си е негов.Не може да постига всичко с инат,сега не иска на ясла , а утре ще иска ли на училище?
 Желая ти упоритост и успех!Ти най-добре можеш да намериш правилният път към детето си,но трябва да го търсиш!И вместо да слуша английски песни,пускай детски песнички.Учете ги заедно,четете приказки,разпознавайте животни , и т.н.Има хиляди неща,които могат да помогнат на теб и детенце.Най-хубавото е,че нямате здравословен проблем.От тук-нататък нещата са във ваши ръце! Успех!  bouquet

# 5
 • Мнения: 184
Даринка, защо не се обърнеш към Вероника и Шехина в тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=301363.0;all
Много са отзивчиви, сигурна съм, че ще ти е полезно. Успех!   bouquet

# 6
 • Мнения: 15 938
Според мен трябва да започнете да работите заедно със специалист, ако трябва детски психолог, или нещо подобно. Изглежда сами в къщи не може да се справите, но и не е добре за детето да се затваря по този начин и тотално да отказва да общува.

Що се отнася до храненето и това че на 1.6г децата проявявали интерес да се хранят сами - не мисля, че важи за всички деца нито пък трябва да е ориентир за психическото и физическо развитие на едно дете. Сестра ми я хранеха до 6годишна, защото тя не искаше да се цапа. Е, нищо и няма с психиката.

# 7
 • Русе
 • Мнения: 45
Благодаря ви искрено за съветите!  Heart Eyes
Да, така е, вината си е моя изцяло и се опитвам да поправям това, което смятам за погрешна политика и подход в недалечното минало, но за съжаление несрещам никакво съдействие в детето, това ме притеснява повече.
Относно песничките, знае вече няколко детски на БГ, знае да брои до 10, кой как се казва, какъв му е и разни други дето другите деца ги научават на 1-1,6 г. някак си психическото му развитие (според мен) върви с половин една година назад. Знам че всяко дете е индивидуално и че може аз да имам твърде големи очаквания, но виждам колко е "по-различен" от другите си връсници. Него не го вълнуват обичайните неща, които вълнуват другите на неговата възраст и проблема ми е че незнам как да го заинтригувам. Най-лошото е, че майка ми е бивша сестра в ясла и освен че е отгледала 2 деца вкъщи е гледала още поне 100 (знам ли колко са и минали през ръцете) и тя незнае как да подходи (проба всякак). Струва ми се че дори непознава животните въпреки че има толкова много книжки вкъщи и толкова много пъти съм сядала да му чета и показвам. Единствената реакция от негова страна е да ми издърпа книжката от ръцете и да я затвори  Sad

# 8
 • Русе
 • Мнения: 45
А относно цапането и ние на това го отдавахме проблема със самостоятелното хранене, и той така неискаше да се цапа, ходеше все като принцеса с ръцете във въздуха и ако падне навън, ужас, идваше да го бърша веднага-нещо на което пък изобщо не съм го учила, просто си му е отвътре. Докато другите майки крещяха на площадката стани бе виж на какво си заприличал и т.н. аз тайничко им завиждах, а нашия като манекен неискаше да влезе в пясъчника да не се изцапа. И един ден просто се престраши и се тръшна пред блока на земята, а ние с баща му във възторг как се бил изцапал  Mr. Green комшиите бяха шокорани от радостта ни  #Crazy

# 9
 • Мнения: 1 392
И аз като малка не съм искала да ям, за да не си изцапам ръцете, а моят син е почти на 5 и когато е вкъщи иска ние го храним и събличаме/обличаме. Това е просто от каприз, не че не може да ги прави тези неща, просто иска ние да го обслужваме. В детската градина всичко е идеално.
Даже и по-големи деца съм виждала, които ги хранят родителите - това е последица от злоядството в по-ранна възраст.
Относно другите ти притеснения разясни по-подробно какво е говорното развитие на детето, какъв му е речника, прави ли изречения, свързва ли думи.
А това, че децата на 1-1.5 години броят до десет  и знаят песни е някаква твоя заблуда.

# 10
 • Русе
 • Мнения: 45
Ами всъщност и аз незнам какъв му е говорния проблем и точно колко "богат" му е речника  ooooh! когато иска да го разберем говори доста (къде му разбирам, къде не), но през по-голяма част от времето просто говори на някакъв измислен англоезик, което пак казвам че е моя вина. Ами незнам, аз го сравнявам с децата на неговата възраст и виждам как те безпроблемно говорят всичко докато ние покрай тях нищо.
Знам че няма физически проблем да се храни и сам, показвал ни е 2 пъти че умело може да държи прибора за хранене и да си нацелва безпогрешно устата, но до там. С всяко нещо е така, просто ни показва по един два пъти че го може или знае и край, от там нататък сме му длъжни според него. Гладът непомогна,така ни посъветваха от яслата да го оставим гладен за 2-3 дена нищо нямало да му стане и щял да се пречупи.Не само че непрояде сам ами изобщо спря да яде и отслабна лятото за 1 седмица на яслата с кило и половина а след 3 седмици се разболя и аз го прибрах за 3 седмици вкъщи докато оздравеенапълно и си върне стария вид. След това беше още по-трудно с ясллата, отново се разболя и си го прибрах и така от юли до декември когато го и отписах. Сега незнам как да го пратя на градина, като там никой няма да му събува гащите да пикае или облица за сън или пък храни. Иначе е контактен, обича да играе с деца, но аз трябва да съм там или баща му.
Точно, много правилно казано сега неиска на ясла утре на градина а после с училището какво ще го правим, той и там няма да иска да ходи. Как да го убедя че там е хубаво и т.н. като той вече видя че в яслата не е добре  newsm78

# 11
 • Мнения: 2 233
Според мен е  най-добре консултацията със специалисти-Психолог и логопед, те ще ви дадат най-точни съвети и ще преценят имате ли нужда от помощ. Казваш, че не ти отговаря на въпросите , нито слуша.Сигурна ли си, че детето чува добре и разбира?
Това може да разбереш като ,ако го  помоличш да ти донесе даден предмет ти го донася или да ти покаже нещо и той да го посочи. Животни никакви ли не познаваМможе ли да каже например как прави кончето или кокошката?
Не ми се ще да го пиша, но детето може да има някакъв проблем и за това да се държи така, а вие сте най-близо до него и най-добре го познавате, ако наистина ви притеснява нещо трябва да се вземат мерки.
Ако сте от София може да направите консултация в Пумпелина, където работят екип от специалисти, намира се в кв. Гео Милев, там наистина са добри и могат да ви кажат има ли или няма проблем.

# 12
 • Русе
 • Мнения: 45
Слухът му е добър, сигурна съм в това, разбира ме идеално и в това съм сигурна, защото когато той иска носи или показва това за което го питаш, понякога се подчинява на "заповедите ни", но примерно в 2/3 от случаите и ежедневието просто прави всичко на обратно. Казвам му ела тук, а той бяга в обратна посока, дай ми това в ръцете си-реакция, не я дава на мен а примерно на баща си, ако сме сами хвърля я и пак офейква. Пълно неподчинение!!!
Той си е и зодия рак, ма това необяснява поведението му  Sad

# 13
 • Мнения: 1 392
Според мен просто е с по-труден характер, а може и някакъв период да е. Съгласна съм че е добре да го заведете на психолог и логопед, ако не друго поне да ви кажат вашето поведение и подход в подобни ситуации какви да са.
Яслата може и да е изиграла някаква роля в поведението на детето и е по-добре че сте го спрели. За градината не се притеснявай - разликата м/у дете на 2 и 3 години е огромна. Вероятно няма да има такива проблеми с адаптацията както с яслата.
Моите не са ходили на ясла, точно защото (поне началото докато свикнат) за мен е като някакво издевателство над психиката на децата.

# 14
 • Русе
 • Мнения: 45
за мен е като някакво издевателство над психиката на децата.  Peace точно казано и аз така го виждах, ма викам айде, ще го помъчим малко, той ли е по-голям инат или ние, но като осъзнах колко много му навредих с този си мой инат, ми идеше да се застрелям. Цял месец ми трябваше че и май повече да го отуча да не се напикава
в чудо се бях видяла. Пуснах им го отучен от памперси и ходещ на гърне, пък ми го връщаха с 4 чифта опикани дрехи, мокър или с чужд памперс на дупето. Карах се постояно с тях по този върпос, но резултат никакъв. Незнам, има нещо сбъркано в цялата работа с тези ясли, но сега много се притеснявам с градината как ще бъде. Като си говорим с мъжо стигаме до извода, че неприлича на комшията  Mr. Green и двамата не сме ходили на ясла, а на градината не сме и били фенове, и двамата сме бягали от нея  Embarassed . Но лично аз не съм имала проблеми ни с прохождането, ни с проговарянето, а той неможе да каже нищо за себе си, защото баба му го е отгледала, а тя почина жената  ooooh!
Трябва да го заведа на специалист, но за русе ненамирам нищо, ако някой е ползвал услугите на такъв доктор и смята че е добър нека ми пише, моля  Praynig

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт