Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 ян. 2009, 17:44 ч.

Майчинство с близнаци

 • 7 132
 • 7
 •   1
Отговори
Здравейте на всички.Пиша за първи път,но съм доста объркана.Имам прекрасно момченце на 1г и 1м.Бреманна съм отново и то с близнаци.Днес го потвърдиха.Въпросът ми е някой знае ли каво майчинство ще вземам(осигурена съм на мин. заплата),колко еднократна помощ ще ни дадат и какви детски ще получавам.Благодаря на всички,които ми отговорят.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 352
След като работиш и си осигурена ще получаваш обезщетение за бременност и раждане, ако имаш 12 месеца осигурителен стаж. Ако към момента на излизане в болнични нямаш 12 месеца осигурителен стаж, ще започнеш да получаваш обезщетение от момента на придобиването му, тъй като за осигурителен стаж без да се правят осигурителни вноски се зачита и времето на отпускът за бременност и раждане. След като се осигуряваш на минимална заплата, обезщетението ти ще бъде МРЗ, тъй като то не може да бъде по малко от нея.
До придобиване на 12 мес. осиг. стаж можеш да получаваш помощи по Закона за семейни помощи за деца - еднократна за бременност и месечна до навършване на 1 год. на децата, ако доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв.
При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, еднократната помощ се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете т.е би трябвало да получиш 1200 лв.
Детските добавки са 35 лв за първото дете и по 52,50 за близнаците.
От тази година има и нова помощ по Закона за семейните помощи за деца. Тя се дава на майката от момента на придобиване правото на обезщетение по чл. 53, ал. 1 от КСО т.е от момента на излизане в отпуск за гледане на дете до 2 години до навършване на 2-годишна възраст на децата. За нея обаче нищо повече не мога да кажа, тъй като не е излязъл Правилника по прилагане на закона.

# 2
интересува ме колко е майчинството за близнаци през втората година. мойте близнаци са на година и 3м

# 3
 • Мнения: 8 242
интересува ме колко е майчинството за близнаци през втората година. мойте близнаци са на година и 3м
Колкото и за 1 дете - 240 лв..
Майчинството е обезщетение за майката, а не за децата..
За тях има детски - и те вече са различни, ако са за близнаци  Peace

# 4
 • Мнения: 11
Някой знае ли кога се получават тези 2400 лв.социална помощ за близнаци-по 100лв.на дете месечно за първата година?Колко са детските сега?

# 5
 • Мнения: 92
В подфорума "Близнаци"можете да прочетете отговорите на всечките си въпроси!
Някой знае ли кога се получават тези 2400 лв.социална помощ за близнаци-по 100лв.на дете месечно за първата година?Колко са детските сега?
2400лв получаваш при раждането на близнаци-т.е *1200лв за дете,а на въпроса за детските anii_ta е отговорила малко по-горе-52.50 за всеки от близнаците т.е 105лв

# 6
 • Мнения: 43
Майчинството е едно и е 240 до две години,детските са по 52.50 на дете,а еднократната помощ за близнаци е2400 за двете и може да подадеш документи веднага щом получиш актовете за раждане.Еднократната помощ за раждане ще ти бъде за единият близнак600,но за другият мисля,че ще е 300 понеже доколкото прочетох имаш още едно дете.Така,че ще вземеш3300 еднократна помощ.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 17 939
еднократната помощ за близнаците в случая на renko ще е 1200 лв,защото принципа е ,че се взима по-високото и се изплаща за двете деца-не се разделят близнаците на 2 и 3 то дете и за двамата ще се изплати все едно са втори деца т.е по 600 лв

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт