Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 ян. 2009, 18:34 ч.

Фликсотид-колко време???

 • 19 507
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 204
Момченцето ми е на 5 години- здраво и рядкоболедуващо дете до лятото на миналата година. Започна се една суха кашлица, без t.
След един месец лечение с антибиотик- аугментин- безрезултатно, отидохме на алерголог. Предполагам, че много от вас, познават до болка тази история, в която обявяват детето ви за астматик.....рецептурни книжки и т.н. По преценка на единия доктор-алерголог, трябва да впръскваме фликсотид 1 година сутрин и вечер по 2 пъти. В  София Д-р Куфарджиева ми направи схема за спирането му.
 Моят въпрос е майките с подобни проблеми колко време са ползвали Фликсотид? Доволни ли сте от него? А от сингулера- детето ми напълня доста от него. Как е при вас?
 Благодаря за отговорите предварително!

# 1
 • Gorni Bogrov
 • Мнения: 652
Здравейте, ние сме със същия проблем като вас.От 2 години сме на Сингюлер,а сега минахме и на Флексотид.Ходим при д-р Куфарджиева и тя ни ги изписа,онзи ден на прегледа каза ,че мисли след 2месеца да започне да намалява Флексотида,че сега е по 4пъти и се надявам до лятото да го премахнем напълно.(на флексотид сме от 07.01.2009г.

При Цецко няма странични деиствия от Сингюлера.

# 2
 • София-Троян
 • Мнения: 485
Привет и от мен! Аз писах по този въпрос и във форума за деца с хронични заболявания.Ние също сме на Фликсотид и Сингулер вече трети месец.


колко време са ползвали Фликсотид? Доволни ли сте от него?
За Сингулера-не наблюдавам странични ефекти,но от Фликсотида получи гъбички по езичето,въпреки че правим гаргара със сода бикарбонат.
Ще попитам док дали може да го сменим с друго лекарство.

# 3
 • Мнения: 204
Ние също получихме гъбички по езичето- направо съм се побъркала с тях! Започнах да правя жабурене с вода и няколко капки цитросепт- мисля че действа, но определено са много упорити!
Но това, което ме притеснява най-много и заради което пиша е продължителността на Фликсотида и това, че детето ми продължава да си покашлюква от време на време...И при вас ли е така, въпреки лечението???

# 4
 • София-Троян
 • Мнения: 485
Но това, което ме притеснява най-много и заради което пиша е продължителността на Фликсотида и това, че детето ми продължава да си покашлюква от време на време...И при вас ли е така, въпреки лечението???
Ох,все едно аз съм писала това....
Ами ние вече ще почваме трети месец,а кашлицата не е спряла.Вярно,не е като преди често,често,но....изкачи ли стълбите-кашля,заиграе ли се с деца-кашля,а сутрин,мале сутрин поне 20 пъти ми хрипти докато почне да диша нормално.
За  страничните ефекти които има гадният Фликсотид,честно-очаквах доста по-добри резултати.
Не знам,милото ми детенце...

# 5
 • Мнения: 407
Момичета не се стряскайте от Флексотида,щом ви е изписан от лекар го пръскайте Peace
Аз съм с астма и именно със Флексотид и Салботамол на помпички се оправих. Peace
Не съм имала пристъпи от години,моята астма също е на алергична основа,докторката която ми го предписа даде много добри отзиви за него,въпреки че в моя случай е по-скъпия вариант за лечение,аз я послушах и се излекувах.Както каза тя 'С трици маймуни се не хващат'(Това го каза за по-евтиния като цена вариант)
Аз пръсках Флексотид близо година след като бях овладяла пристъпите,за да се "раздуе"хубаво дроба Peace
Имайте вяра и търпение,и всичко ще се преодолее. Peace
Бързо да се похвалите с добри резултати. Hug

# 6
 • Мнения: 204
Не знаех, че Фликсотид някой е пръскал почти година. Отговорите ви значително ме успокоиха. Аз бях спряла този на детето ми и сякаш кашлицата се увеличи, повръщанията също. Започнах отново......докога не зная...
 

# 7
При голямата ми дъщеря също се наложи продължително време пръскане с флексотид.В острата фаза на астмата се е налагало да го пръскаме от октомври до юни без прекъсване.Лятото почиваше,но лятото не правеше пристъпи.Две години пръскане по този начин /естествено с непрекъснатото наблюдение от алерголог/ доведе до овладяване на пристъпите и вече 2 години след това /да не дърпам дявола/ не използва флексотид.
За сингулера не мога да кажа нищо,защото тя пиеше антихистамини+кортикостероиди за носа,но и тя напълня,но в крайна сметка избираме по-малкото зло.
ММН,не се притеснявай за това,че вече трети месец кашлицата не е спряла.При Юли бяха необходими около 4 месеца за да спре да кашля,въпреки флексотида.Сутрин по същия начин хриптеше,давеше секато заклет пушач,докато изкара гадните храчки,и тогава се успокояваше.
И милата не тичаше като другите деца,защото все кашляше,и аз и забранявах.И сега не давам да тича,не играе физкултура, може да звучи налудничаво,ама притесненията ми са огромни.
Въоръжи се с търпение и кураж! Hug

# 8
 • Мнения: 7 552
Безразборното даване на "Сингюлер" при деца е недопустимо!
Употребата на Сингюлер при малки деца, без предварително да са опитани всички други начини за лечение е недопустимо!
Сингюлер е особена група препарат и има МНОГО тесни показания. Сингюлер е КРАЙНА СТЪПКА в пирамидалната схема на даване на медикменти при деца с БА. А не първа!
Даването му "по подразбиране" с Фликсотайд е неприемливо.
Липсата на бърз ефект от Фликсотайд значи:

*грешна диагноза-детето има хроничен синузит (особено чест поради широкото и грешно разпространение на мнението в Бг че видите ли "синузит при малки деца бил невъзможен". А е възможен поради развитите синусни пространства(не всички, но максиларните и етмоидални са функциониращи!))  и/или "трета сливица" и/или недоизлекувани (лошо лекувани) дихателни инфекции. Без да излекувате една дихателна/носна/фарингеална инфекция НИКАКВА трайна полза от Фликсотайд няма да имате! Следователно в началото, всички усилия са насочени към това да се убедим че детето няма остатъчна/недоизлекувана инфекция. Преди да започнем с Фликсотайд.

*нелекувани/недоизлекувани инфекции-хаотичното и широко използване на Клацид, Бисептол за лечение на обикновени детски инфекции е неефективно и безрезултатно. Широко практикуваните в Бг 5 дневни АБ "лечения" са подигравка, което води само до култивиране на резистентни щамове. Нищо под 7-8-10 дневно непрекъснато АБ лечение не дава траен резултат, особено във възрастта под 3-4 годишна възраст. Обикновените детски бронхити в Бг обстановка са почти нереагиращи на Бисептол вече и застрашаващо нереагиращи на Клацид. Това се дължи на факта на неправенето на Превенар/Хиб ваксините в Бг, вследствие на което преобладават Стрептокок/Мораксела/Хемофилус, които на практика са нечувствителни към тези два препарата. Естествено че Бисептол е антибиотик!

*дават на деца над 1-2 годинки Фликсотайд от 50мкг/доза, два пъти дневно. Дозата е микроскопична, разпределението неправилно=ефект нулев. Ползва се Фликсотайд от 100мкг/доза, в две (три дози в началото) дневно.
*неправилни техники на инхалация, без "балонче".


Основното в даването на инхалаторни КС е "минималната доза-минимално възможно кратко", което предполага непрекъснати опити за минаване на по-ниска доза, алтернативни режими, употреба на препарати като "Форадил" "Серевент",които с успех при някои деца могат да заместят КС. А не са КС препарати (за "Форадил" Серевент" става въпрос).

Защо "минималната доза-минимално възможно кратко"? защото болшинството от децата изобщо нямат Астма, и е безсмислена дълга употреба.
Дългата употреба на Фликсотайд увеличава неимоверно риска от странични ефекти, без да предлага преимущества.
Фликсотайд НЯМА профилактична роля в тесния смисъл на това понятие.
Лекарствените препарати при деца с БА се дават СТЪПАЛОВИДНО, с мисъл и чувство за мярка.
Последователно се добавят медикаменти съобразно резултатите от приложения вече медикамент.
НЕ СЕ дават безразборно 3,4 медикамента!
Аериус/Зиртек нямат никаква роля в лечението на детската астма (астматични бронхити) и затова даването им е безсмислено.
Имат смисъл за овладяването на алергичният ринит, но в разумно кратки курсове (седмица). Само по изключително редки показания е допустима по-дълга употреба (но не за лечение на детската астма (астматични бронхити)).

Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 14:37 от Birdie

# 9
 • Казанлък
 • Мнения: 162
И аз ще следя темата.Големия ми син е от 3 год.на Сингулер.Почти без прекъсване на антихистамин през устата ,редуваме Алергодил и Фликсоназе в носа,а от вчера ни изписаха и Фликсотид.Снощи спа спокойно.Не е кашлял и не е повръщал.

# 10
 • тракийка съм
 • Мнения: 1 983
записвам се,и ние сме в този порочен кръг

# 11
 • Мнения: 481
Birdie, това което си написал направо ме стресна. От 2003г сме с установена астма.От тогава сме на Фликсотид и сунгюрер.Прекъсвала само 2 години лятото и още в края на август правеше страшни пристъпи.Това лято не го спрях. И при нас както са писали майките по горе детето на 9години е над 50кг, а по мое мнение не яде толкова много. Скоро не сме го водили при д-р Куфарджиева, но си продължавам да давам предписаното. Толкова дълго даване на лекарствата навярно има мното отрицателни страни, но как да го спра като се страхувам. Как мислиш за такъв дълъг период?

# 12
 • Мнения: 7 552
По голямо значение има да дадете адекватна доза Фликсотайд, отколкото другото.
Естествено, ако на дете 9 годишно давате 2 х 50 мкг (2х1 впръскване) Фликсотайд почти никакъв ефект не очаквайте... .

Писах Ви за минимално възможната доза-минимално кратко. Може спокойно да опитате Серетайд, който е със значително по-малко съдържание на инхалаторен КС.

Ами ако детето Ви има трета сливица, хроничен синузит? тези възможности отхвърлени ли са?

# 13
 • Мнения: 7 552
И аз ще следя темата.Големия ми син е от 3 год.на Сингулер.Почти без прекъсване на антихистамин през устата ,редуваме Алергодил и Фликсоназе в носа,а от вчера ни изписаха и Фликсотид.Снощи спа спокойно.Не е кашлял и не е повръщал.
Нито антихистамините нито Алергодил имат място в лечението на една БА при деца.

# 14
 • Сливен
 • Мнения: 408
2002г. голямата ми дъщеря направи една "алергична" кашлица. Единствения алерголог изписа Сингюлер и Флексотид. Един месец го давахме, но в това време не спряхме да търсим и друго мнение. Заведохме я при шефа на ТУБ-болница. Почти в прав текст човека ни каза "слабите лекари се презастраховат със силни лекарства". Изписа ни кетотифен за 6 м. и оттогава не е имала такива проблеми. За такива лекарства винаги търся второ мнение, особено като се касае за кортикостероиди.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт