Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 ян. 2009, 20:07 ч.

Нужна ми е помоща ви!!!

 • 5 027
 • 46
 •   1
Отговори
Мили мами ,незнам къде да пиша и да помоля за съвет,затова пускам темата си тук.Мисля че вие сте най-добре запознати с проблемите,които ме вълнуват. Hug

Накратко трябва ми малко правна помощ. Значи проблема е следния:
Със супруга ми търсим да си закупим жилище,майка ми ни дава половината от парите,останалата половина ще се изтегли от банка.Той ми казва ,че за да му отпусне кредит банката трябва да си открие сметка там и майка ми да му преведе нейните пари на негова сметка.Иначе няма да му отпуснат кредит,аз не вярвам на думите му,забравих да кажа че той има жилище което е закупено преди брака ни и аз дефакто нямам право на нищо от него.Не ми се иска да направи нещо с парите на майка ми която с много труд събира за да ми помогне най-вече на мен и внучето си.
И още нещо искам да попитам,може ли като той ще тегли заема и ще е на негово име апартамента който ще закупим да е на двамата на име?Иска ми се и аз да се чувствам сигурна,десет години сме заедно но напоследък изгубих доверието си в него.
Моля ако има мами минали по моя път да споделят мнението си .
Благодаря ви..........

# 1
 • Мнения: 35 122
Не. Банката не се интересува, нито ще проверява имате ли остатъка.
След подаването на документите, ще ви кажат какъв % от оценката ще ви отпуснат, останалото си е ваша работа - в брой, по банков път, никой не го интересува.

# 2
 • Мнения: 3 574
Другите ще ти отговорят по-компетентно от мен за кредита, но да ти дам и друга идея за собствеността. Моят апартамент е с клауза "доглеждане" (ако правилно си спомням термина  Blush), което означава, че докато родителите ми са живи аз нямам право да го продавам без тяхното съгласие. Също така не мога да ги изгоня и те да останат на улициата. Идеята на майка ми е била да нямат ядове на старини, а ако нещо се случи с нея докато съм малка и баща ми се ожени повторно, мащехата да няма права над имота.  Peace

# 3
 • Мнения: 15 113
За кредита не мога да ти помогна със съвет, но в нотариалния акт можете да пишете имената на двамата, както и името на детето, за всеки случай. Настоявай за това, особено ако нямате брак.
Мисля, че вече хората, живеещи в съжителство, ще имат същите права, както и тези с брак, но не знам дали и кога това влиза в сила.

# 4
 • София
 • Мнения: 896
А недвижима собственост, която купите по време на брака е обща. Това не би пречило да е на негово или на твое име, ще имате равни идеални части.

Обаче ако той тегли кредит и се ипотекира това същото жилище, а ти си дала пловината в брой, не ми се струва много изгодно... не знам, по-добре Никол да каже ако се забавят вноски какво става newsm78


П.С- Как Сийка както обикновено е права - ако е на името на детето ти ще е най-сигрно. Но ако някой ден имате второ дете, мже да се наложи да му прехвърляте половината

# 5
 • Мнения: 15 113
Абе, обща собственост, ама съм виждала как семейство с три деца остава на улицата. Може вече да не може да стане, ама тя нека да си върже гащите, а не да чака на закона да я защитава.

# 6
 • Мнения: 1 008
.Той ми казва ,че за да му отпусне кредит банката трябва да си открие сметка там и майка ми да му преведе нейните пари на негова сметка.Иначе няма да му отпуснат кредит,аз не вярвам на думите му,забравих да кажа че той
Това са пълни глупости.
Кредитните инспектори Разглеждата база осигурителен и реален доход, а не депозитните сметки.

# 7
 • Мнения: 166
Никоя банка не проверява дали кандитат - кридотополучателят има останалите средства за закупуване на имота. Банката просто отпуска даден процент от цената и това е всичко. Ако декларирате, че искате 50% от цената, толкова и ще ви отпуснат.
Превеждането на пари на негово име НЕ може да е условия за отпускане на кредита. Единственият вариант е тези пари да служат като обезпечение по кредита, но в тоя случай вие не би трябвало да ги теглите от банката преди да изплатите кредита - т.е. не е това вашия случай.
Моят съвет е парите да си останат в теб, нещо повече - при покупката на жилището изрично в нотариалния акт да впишете, че това са пари, дадени ви от твоята майка. Така твоят принос ще е видим и доказан от самото начало и при евентуална делбе ще можеш да докажеш по - голям принос и да имаш право на собственост върху повече идеални части - всъщност 3/4 за теб и 1/4 за него. Това е така и при наличие на брак и при липса на брак. Така че настоявай това да се впише.
Няма пречка ако кредитът е на името на единия съпруг ( съсобственик) в нотариалния акт да се впишат имената и на двамата. Можеш да настояваш и за това. Някои банки в този случай могат да искат да станеш съдлъжник по кредита.

# 8
 • Мнения: 228
Най-добре се консултирай с адвокат, даже май по-добре с нотариус. Защо трябва майка ти да превежда парите по сметка на мъжа ти? Това не ми изглежда нормално. Ако толкова се притесняваш по-добре майка ти да бъде съсобственик с частта, която тя плаща и после да ти прехвърли тази част с дарение на теб или на внучето. Варианти има много, но най-добре консултация не във форума, а с адвокат или нотариус, за да ти е мирна главата.

# 9
Момичета много ви благодаря ,че се включихте с отговори. Hug
Знаех си аз ,че има нещо гнило в тая работа да му прехвърли майка ми парите на негова сметка ,някак ми се вижда много обезпокоително.
Само да попитам,тъй като в момента съм безработна -не мога да докажа доход,банката ще разреши ли да съм вписана в нотариалния акт?
 atenan мога ли да стана съдлъжник по кредита,като съм с недоказан доход?

Горещо ви прегръщам ,и ви благодаря за готовноста да ми помогнете в този така труден момент за мен.

# 10
 • София
 • Мнения: 639
Това че ти си безработна не е проблем да те запишат в нот. акт.
Ние с мъжа ми така купихме жилище преди брака. Заеме е на моя име, но той се води един вид като втори длъжник по заема. Неговите доходи не са ни искани.
А, защо ще купуваш жилище, с човек на който му нямаш доверие  newsm78

# 11
 • Плевен
 • Мнения: 915
Моя съвет е щом му нямаш доверие, да отидеш с него в банката.
Колкото до съдлъжник, ти си такъв независиво от всичко, тъй като сте семейство и бюджета ви се смята, че е общ, както и собствеността. Ти ще присъстваш при нотариуса.
Колкото до превода по негова сметка е напълно възможно да е вярно. Много банки го практикуват. Зависи от конкретната сделка.
А колкото до кредитополучателя и собственика на имота, не е задължително да са на едно и също лице. Т.е. той може да получи кредита, а апартамента да е на твое име, на майка ти, на комшията и т.н. Това зависи как ще се договорите, вие, настоящия собственик на имота и банката.
Също така, ако банката държи да види 50% по сметка, предложете сметката да е на името на майка ти и да се блокира с условие сумата да е за осъществяване на сделката, и ако сделката не се състои тя да си ползва парите.

# 12
Изгубих доверие в последните месеци,зае страната на свекърва ми в един спор,но мисля че когато се отдалечим ще е по-лесно все пак сме заедно от десет години имаме детенце .Когато сме далеч и тя не ни се бърка всичко е ок,но си имам едно наум дали тя нещо не го настройва да постъпи така........незнам просто доста неща ми се въртят в главата,естествено ще потърся и консултация с адвокат . Peace Тя така върза нещата с този апартамен който те му купиха преди брака ,че аз да нямам нищо на мое име,половината го записа на негово име другата половина на нейно,и сега му го дари ,това един месец преди сватбата ни ,та затова сега искам да си разуча правата,не да ме баламосват както си искат.Все пак половината от парите майка ми ги изкарва с много труд в чужбина,не са ми ги дали нито свекърва ми нито някой друг.
Още веднъж-благодаря че ви има Hug

# 13
 • Euskal Herria
 • Мнения: 9 233
При всички положения ти е нужна консултация с адвокат, и то такъв, който е специалист по имуществени въпроси. Моя приятелка от първия си брак получи апартамента, изплати частта на бившия си мъж. Сега се развежда втори път и от нея знам, че собственост, придобита преди брака (в случая апартамента), ще се дели между двамата съпрузи, ако имат повече от 10 години брак.
Затова на всяка цена се консултирай с адвокат, а пък не е зле и с някой кредитен инспектор - независимо в коя банка, условията им за отпускане на жилищни заеми са почти еднакви.
Успех!

# 14
 • София
 • Мнения: 3 171
Не е въпрос от компетенциите на банката дали само мъжът или и двамата ще придобиват жилището. Това вие го решавате. След като и ти участваш с половината от парите, задължително пишете  имота на името на двамата. Няма какво да чакаш банката да го казва, банката няма да защитава твоите интереси. Ако жилището е и на двама ви, след покупко продажбата, ще се подпишеш и в нот. акт на ипотеката. Това не са маловажни въпроси, консултирай се с юрист или най-малкото с нотариус, защото в крайна сметка ако ти не си защитиш интересите, няма кой друг. И последно - това майка ти да преведе парите по неговата банкова сметка е пълна глупост. Вие ще кажете за колко ще придобивате имота, банката ще си го оценява отделно и ще определи какъв процент от оценката ще отпусне. Как ще се разплащате с продавача банката не я интересува, стига да имате покупко-продажба и след това ипотекирате жилището.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт