Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Не знам дали точно в тоя раздел е местото на тая тема, но мисля че повече хора требва да се запознаят с историята на една млада майка от Република Македония, която е напълно отчаяна и се обръща към благоевградския вестник Струма за да даде гласност на своя проблем.

   Със знанието на премиера на Македония Н. Груевски студентка в Благоевград 2-ра година не успява да се дипломира заради тормоз, че се пише българка
25-годишната Спаска Митрова от гр. Гевгелия разкри пред “Струма” покъртителната си история: Само защото не се отказвам от рода си съм подложена на непрекъснат натиск, не смея да дойда в България, за да се дипломирам, ще ми отнемат детето, съдът и социалните служби в Скопие са на страната на бащата-сърбоман

25-годишната студентка в ЮЗУ “Н. Рилски” Спаска Митрова от гр. Гевгелия, РМакедония, втора година пропуска датите за държавни изпити и не успява да се дипломира, след като през 2007 г. завърши семестриално “Английска филология” във Филологическия факултет на ЮЗУ, не поради липса на ангажираност, мързел или нежелание, а защото е българка, шокиращия факт разкри репортер на “Струма”.
     Големият ми проблем е, че съм българка и заявявам това във всички документи, въпреки че още нямам български паспорт, разказа драмата си младата жена. Баба ми и дядо ми са българи, половината ни роднини са в България и като дете много често се ме водили в Благоевград, както и нашите близки са ни идвали на гости, обясни Спаска Митрова и разказа историята си:
     През 2003 г. станах студентка в ЮЗУ “Н. Рилски”. Три години по-късно се омъжих, сгодихме се през май и октомври беше сватбата. Още през онова лято мъжът ми започна да ми натяква да прекъсна обучението си, защото мразел България, но не съм и подозирала какво ме очаква. След сватбата започна да ме малтретира, защото отказах да зарежа следването си, вече бях бременна и ме заплашваше, че ако не се откажа от българския си произход и родителите си, ще ми вземе детето и ще ме вкара в затвора. Мъжът ми е сърбин, но и през ум не ми е минавало, че е в такава степен фанатик. През 2005 г. вече бях внесла документи за български поспорт и гражданство, но още чакам да го получа. Мислех, че всичко е само заплахи, но се оказа, че кошмарът ми едва започва. Когато се роди дъщеричката ми Сузана през февруари 2007 г., се бях върнала да живея при родителите си. Буквално дни след като се прибрах с нея от родилното ми донесоха у дома съдебно решение, което е уникално в съдебната практика - бащата има право да вижда детето в дома ми за 2 часа и аз трябва да му осигуря легло! Той не само че не идваше в определените дни, а ни тормозеше в нощните часове пиян или дрогиран и правеше скандали. За всичко това редовно уведомявах Социалния център, а бащата в същото време ме обвиняваше пред тях, че не му давам да вижда бебето. Нито един път социални работници не дойдоха на проверка у дома, както ги молех. Вместо това Социалният център заедно с бившия ми съпруг ме дадоха на съд и бях осъдена условно, задето не съм му разрешавала свижданията. След месец последва второ дело и втора условна присъда заедно с парична глоба. И двета решения се основаваха само на негови твърдения, без нито едно доказателство или направена проверка. Последва решение да водя малката в Социалния център, откъдето той я взимаше за 5 часа в дните за свиждане. Никой не се съобразяваше, че кърмя детето, връщаше ми я прегладняла, нервна, на няколко пъти болна и здравето й постепенно започна да се влошава. Пред социалните работници ме заплашваше, обиждаше, псуваше, заявяваше, че няма на кого да се оплача, щом съм българка, защото никой няма да ме чуе, и декларираше: “Съдията е наш!”.
     През 2008 г. разбрах, че е завел трето дело, по което имало решение, за което аз и до днес не знам какво е, тъй като не съм го получила. Осъдиха ме на 3 месеца затвор, че не съм изпълнила същото това решение. Междувременно бях започнала работа в едно училище с уверението от ЮЗУ “Н. Рилски”, че съм семестриално завършила. Скоро след това ме отстраниха с мотив, че уверението е нелегитимно и не го признават. И всичко това се случва, защото не искам да имам двойно гражданство и декларирам, че съм българка. Разбрах, че бившият ми съпруг имал досие в полицията, че е наркоман, което вече е чисто. Не работи никъде и предполагам, че парите, с които разполага, са от кражби и наркотици. Писах жалба до македонския премиер Никола Груевски, но отговорът бе протоколен - въпросът ще се отнесе до компетентните органи. От 3 години никъде не съм излизала, страхувам се вечер да изляза навън, не мога да дойда дори за един ден до Благоевград, за да се явя на държавни изпити, въпреки че пътят от Гевгелия е около 3 часа в едната посока, защото веднага ще ме обвинят, че не се грижа за детето си и ще ми го вземат. Целта е ясна - да ми отнемат родителските права и да остана без образование, респективно без работа.
     Въпреки че официално тайната комунистическа политическа полиция УДБА вече не съществува в Македония, реално тя действа във всички свери и машината й те смазва. Не знам какво да правя и към кого да се обърна за помощ - отчаяна е Спаска Митрова.
     
     Б.р. Екипът на в. “Струма” се обръща с молба към премиера на България Сергей Станишев да предприеме нужните мерки в конкретния случай със студентката от ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград, за да бъдат защитени правата й. Задължително е премиерът на Република Македония Никола Груевски, чиято старана кандидатства за членство в Европейския съюз, да използва правомощията си и да прекрати тормоза над една македонска гражданка, която се самоопределя като българка. Готови сме да публикуваме позицията на българските власти и мерките, които ще бъдат предприети в съответствие с международното право и двустранните договори между РБългария и РМакедония. Призоваваме и депутатите от Пиринска Македония да се намесят в защита на една майка с българско съзнание, чиито права са грубо нарушени и е обект на изнудване чрез детето й.       
      Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА    

http://www.struma.bg/cgi-bin/archive.cgi?year=2009&month=01& … ome&article=0

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 452
темата ти е за Клюкарника.


за подобни случай е необходима национална политика  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт