Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 405
Моя младеж - второкласник не ходи на тях.  Много е добър с математиката и има естествено някакво влечение към нея.  Взех та го попитах защо никога не ходи на тези състезания, а той "защото само слабаците се записват за тях, нито един отличник не ходи"  Shocked Това доста ме учуди, досега дори не знаех, че това е по желание, мислех си, че се избират най-добрите деца и се пращат на състезание.  Та как е във вашето училище? И ходенето на тези състезания желание на децата ли е или на родителите им?

# 1
 • вкъщи
 • Мнения: 123
Нашата трандафила - третокласничка ми е казвала същото-което дете иска да ходи на състезание се записва.Имам чувството,че училищата имат спуснат някакъв норматив и гледат да си го покрият. newsm78

# 2
 • София
 • Мнения: 395
И моето момче е добър по математика във втори клас, но разбрах от госпожата ,че е по желание а не който посочат.

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
Да, по желание е. Моите ходят, но само на някои, но за сметка на това по доста предмети. Обаче сега на едното ми дете стана класна тази на другия клас, защото сляха класовете. Та, тази госпожа миналата година ги караше под строй да се явяват на състезанията. Това не мога да го приема, защото насила хубост не става. Поне при нас е шарена работа - записват се както отличници, така и деца с по-нисък успех, но амбицирани да покажат какво могат. Има и деца, които са много добре с материала, но са по-свити. Според мен състезанията трябва да са по желание на децата.

# 4
 • София
 • Мнения: 8 562
Синът ми вече е в 5 клас,но до момента винаги е ходил на състезания по собствено желание.И не бих казала,че е от слабаците по математика  Wink.

# 5
 • Мнения: 158
Моят син днес беше на олимпиада по математика.Госпожата им ми се обади и ми каза че по нейна приценка той и още 3 деца ще трябва да отидат на тази олимпиада.Но ми каза че и той трябва да има желание .Аз естествено първо го питах дали иска и след това го записах.Има и такса естествено(.Все едно си на изпит.)  Аз си мисля че наистина би трябвало детето да иска а не на сила.Мен едно време ме задължаваха да ходя,но все пак сега нещата са много променени.Никой слаб ученик няма да бъде допуснат при условие че ще изложи учителката си.При това днес е била някаква госпожа която той не познава и тя ги гледала да не шмекеруват. Дали вярно е решил всичко незнам Praynig ,но аз се радвам и че е един от тези четирима избрани. Simple Smile

# 6
 • Мнения: 4 318
А събираха ли някакви пари, защото в нашето училище искаха по 6 лв.?

# 7
 • Мнения: 103
Моя син беше на олимпиaда вчера по собствено желание. Децата които се явиха са много добри по математика, поне тези от неговия клас. Таксата беше 5 лв.

# 8
 • София
 • Мнения: 403
В нашето училище липсва каквато и да е заинтересованост от състезанията по математика. Даже ме е яд, че трябва да търся информацията по форумите и да ходя сама да го записвам детето.
А иначе синът ми тръгна на състезания, защото учителката му каза, че се справя много добре с математиката и аз реших да пробвам има ли наистина някакви наклонности или не. Така че малко насила го пращам, защото доста го мързи, но виждам, че като го накарам решава задачите с удоволствие и доста добре се справя. 
Според мен малко натиск от страна на родителите не вреди, а напротив може да помогне на детето да открие къде са силните и слабите му страни. И наистина не е вярно, че по състезанията ходят слабите ученици. Напротив това са места за изява на талантливи деца, които искат да развиват способностите си.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 256
Не виждам никаква логика в това на такива състезания да ходят "само слабаците".Това,че ходат деца по желание,не означава че са слабаци,иначе не биха се справили със задачите,които са над средното ниво и това,което се преподава в час.И при нас ходят деца,които изявяват желание-според мен така може да се види наистина кои деца имат математически или други заложби.

# 10
 • София
 • Мнения: 36 901
Моите не мога да ги накарам да ходят на повече състезания, отколкото те самите са навити, защото от едно ниво нагоре състезанията по математика са за деца, които допълнително се занимават с предмета като ходят на математически школи, от математически гимназии са или просто математиката ги влече повече в сравнение с другите деца и са готови с часове да решават задачи. Децата ми са доста добри, но се ограничават със задачите по задължителната програма и мааалко отгоре по сборниците, но дотам. Зная, че ако се занимават активно с математика на курс или нещо подобно ще станат много по-добри и ще вървят нагоре по тази права, но не можем да вместим още едно нещо в програмата. Сами си избраха ходенето на езиков курс и по 2 занимания с изкуство и мисля, че 3 извънкласни са предостатъчни дори и за най-успешно справящите се деца.
Затова много се радвам на всякакви изяви на всички деца (не само на моите), защото според мен това е изходът от забатачената образователна система - родителите да дават възможност децата да развиват каквото могат по силите си. Нека всяко дете да се занимава с това, което го влече най-много.

# 11
 • софия
 • Мнения: 3 341
Дъщеря ми ходи от първи клас на състезания по математика и по БЕЛ-естествено по желание. Вчера беше на състезание по математика,таксата беше 6 лв. Не бих казала ,че е  най-голямата математичка,но определено не е от "слабаците". Досега се е представяла добре,даже отлично.

# 12
 • Мнения: 158
Явно повечето родители сме на едно и също мнение. Simple Smile Моят син се похвали на комшиичето че ще ходи на олимпиада по математика,а то му отговори че и той бил страшен математик обаче на него небили казали Naughty защо ли??  Въпреки че моят син има що годе добри оценки по БЕЛ никога няма да го извикат на състезание защото като греши прави едни грешки  ooooh!  Между другото някой знае ли за сайт в който мога да видя какви задачи са се паднали и по късно какви са резултатите newsm78

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 45
Не само, че е по желание, но в много училища даже няма да ви осведомят за всички възможности за състезания ако не се интересувате. Освен това много училища се въздържат от провеждането на възможни състезания, а тези които ги провеждат не винаги имат интерес да ги разгласяват широко.

 Така че според мен, доколкото съм схванала нещата, когато човек има интерес към нещо активно проследява как то се случва и не разчита на системата да се грижи за интересите му.

Дано не съм прозвучала рязко. На мен като родител също това не ми харесва особено.

Освен това ако не си организирате собствена подготовка, трябва да очаквате, че училищния минимум не е достатъчен за много добро представяне на тези състезания.Но, въпреки това те пак са полезни защото представляват предизвикателство и са критерии за добра подготовка, а и подтикват децата да се вглеждат в тънкостите на нещата. Пък и това което забелязах при сина ми е, че самите те имат доста голям образователен потенциал.

Всичко това представлява моето усещане за нещата, като нямам претенции да е меродавно. Дано да съм полезна.

# 14
 • Мнения: 16 112
Моя младеж - второкласник не ходи на тях.  Много е добър с математиката и има естествено някакво влечение към нея.  Взех та го попитах защо никога не ходи на тези състезания, а той "защото само слабаците се записват за тях, нито един отличник не ходи"  Shocked Това доста ме учуди, досега дори не знаех, че това е по желание, мислех си, че се избират най-добрите деца и се пращат на състезание.  Та как е във вашето училище? И ходенето на тези състезания желание на децата ли е или на родителите им?

"Слабаците" дори задачите от задължителната програма на учебника не могат да решат, така че това не отговаря по никой начин на истината. Моят син ходи от ІІ клас и ходи на всички математически, за които научим навреме, защото иска сам, интересно му е, обича предизвикателството, забавно му е, има много интересни задачки, гъделичкащи ума, запознава се и с нови деца, пътува. Винаги той пита кога ще ходи пак и къде ще бъде състезанието. Даже имат договорки с деца от класа, да ходят заедно.
Понякога успява, понякога- не чак толкова, това не е толкова важно за самия него, макар че се радва, когато се класира добре и му дадат награда и грамота, събира си ги вече две години в една папка.
В училище най- често класната ни казва, но и аз се интересувам, знам вече къде и кога да питам. Сайтове има много, тъй като състезанията са различни, има и теми тук, във форума, има и сборници със задачи от състезания и обяснени решения, което е много полезно.
Да, права си Andariel, че "от едно ниво нагоре състезанията по математика са за деца, които допълнително се занимават с предмета като ходят на математически школи, от математически гимназии са или просто математиката ги влече повече в сравнение с другите деца и са готови с часове да решават задачи", тъй като по- голямата част от състезателните задачи не се учат в училище, дори в ЗИП и СИП. В класа на сина има деца, които също са добри по математика, отличници, но на състезания не се представят добре, защото не решават такива задачи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт