Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 619
Тъкмо си мислех, че докато родя, няма да ми излезе, ама ето че се появи - сега съм в 36 и половина г.с.
Доколко носи това рискове за нормално раждане? Някъде из форума чух, че ако излезе след 7-ми месец -задължително секцио, а на повечето места чета, че е опасно, само ако е активен в момента на раждане...
Какво знаете вие? newsm78

# 1
 • гр.София на върха на кюнеца
 • Мнения: 276
Без да смятам че моето мнение е миродавно,защото все пак лекар би било редно да се произнесе, ще кажа че моя приятелка роди заради това със секцио  Confused И аз знам че гениталният херпес е основателна причина за оперативна намеса!
Но желая късмет и успех  Peace всичко ще се нареди както трябва!

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Според мен е опасен за детето по време на нормално раждане, но това най-добре може да го каже специалист.Все пак херпесът се причинява от вирус и когато детето минава през родовия канал може да се зарази.

# 3
 • Мнения: 205
И аз така знам,че при генитален херпес се ражда със секцио.Но нали целта е бебо да е здрав така,че това е най малкия проблем.стискам палци всичко да е ОК.

# 4
Ако имаш активен херпес по време на раждането е опасно, защото бебето се заразява и умира. Ако не е активен не е опасно. Проф. вирусолог ми го е казвал и аз съм раждала секцио поради тази причина.

# 5
 • София-Дружба 2
 • Мнения: 1 189
Една от причините да родя със секцио е именно проклетия херпес.
http://www.puls.bg/illnes/issue_299/  -инфо по въпроса.
Може да ползваш и  google .
Леко раждане и здраво бебче ти желая.   babyuu

# 6
 • Мнения: 4 700
На твое място бих иzбрала секциото, макар че по принцип съм zа нормално раждане. Но не бих рискувала.

# 7
 • София
 • Мнения: 16
На мен също ми откриха и то една седмица преди термина- настана голяма суматоха, защото с гинеколожката бяхме планирали нормално раждане - и  тя реши, че не и е удобно да търси дупка, за да ме оперира, но аз бях много притеснена - ходих в института по вирусология и консултирах с началника на катедрата, който беше категоричен, че е най-добре секцио. В крайна сметка ме срязаха ден преди термина. И досега страдам, че не родих нормално - много ми се искаше, много, но само като си помисля какво би могло да коства това на бебо.....

# 8
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 1 726
това е абсолютна индикация за планово секцио.

# 9
 • Мнения: 204
Аз имах такъв преди да родя, но той мина за няколко дни и не ми се наложи секцио. Опасен е когато е в "цъфтеж" и в този момент раждаш. Дано не те подвеждам, но мисля че не трябва да се шашкаш много, по- трудно ще заздравее---
 Успех!

# 10
 • София
 • Мнения: 705
От сайта на Първа АГ Св СОфия (Тина Киркова) - http://www.1agb.com/qa.php

Ето статията за херпеса (виж последното изречение):


Цитат
ГЕНИТАЛНА ХЕРПЕСВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА И РАЖДАНЕТО

О Гениталният херпес е сексуално-трансмисионна инфекция. Тя се причинява от херпес симплекс вирус-2 и херпес симплекс вирус-1 (х.с.в.-2, х.с.в.-1). В последно време тази инфекция бързо увеличава честотата си. В САЩ годишно се регистрират 1,5 милиона нови случаи на генитален херпес, като над 20 % от бременните жени там са серопозитивни за херпес вирус и над 2 % от всички бременни се разболяват от херпесния вирус. HSV-1 причинява повечето извънгенитални инфекции. Обаче при по-голяма част (около половината) от младите жени HSV-1 причинява новите случаи на гениталната инфекция. Тип HSV-2 се установчва изключително при инфекция на гениталните пътища и се предава главно чрез полов контакт.
Съществуват научни прогнози, че към 2025 г. серопозитивните за генитален херпес жени ще се увеличат до 50 %. Най-тежкото усложнение (последица) от херпесната генитална инфекция е заразяването на плода (новороденото дете). Данните за САЩ сочат, че рискът от заразяване на новороденото дете е 1 на 3 000 живи раждания, което прави около 1500 случая на година. Най-лошото на херпесната генитална инфекция през бременността е, че тя може да порази плода (новороденото дете) и по-специално неговата централна нервна система, а всички тежки ранни и късни неврологични последици, водят или до смърт на новороденото или до късни неврологични последици и стават тежест както за семейството, така и за обществото. За лекаря дилемата се утежнява и от това, че от една страна неврологичните усложнения са много тежки, но пък от друга страна новороденото дете се инфектира рядко – едно дете на 3 200 раждания. Лекарят трябва да има достатъчно знания, за да може умело да мине между Сцила и Харибда.
Клинична картина
Освен от друго, клиничната картина (признаците на болестта) зависят от това дали тя се явява за първи път или след прекарана по-рано инфекция. Когато инфекцията възниква за първи път, тя често е акутна, с повече или по-малко силно изразени симптоми (признаци) – висока температура, разтрисане, (силни) болки в областта на мястото на развитието й – по външните и вътрешни полови органи, главоболие. Локалните признаци се изразяват със зачервяване на лигавицата или на кожата на срамните устни, по влагалищната лигавица или на маточната шийка. Не рядко локалните прояви се намират по-встрани – към седалището на жената. Локалните прояви представляват малки мехурчета, изпълнени с бистра или жълтеникава течност, или възелчета с мека обвивка (папули). Инкубационният период, т.е. времето от заразяването до появата на болестните симптоми е 3 – 6 дни. Няколко дни след появата мехурчетата и / или папулите се разязвяват, започва да се отделя секреция, която съдържа вирусите (HSV-1 или HSV-2). Чрез тази секреция се предава заболяването от единия на другия полов партньор. Може да се възпалят ингвиналните (слабинните) лимфни възли, които се уголемяват и стават болезнени. Така протича първичната инфекция, т.е. когато човек е заразява и боледува за първи път. След 2 до 4 седмици болната „оздравява”. Това оздравяване обаче не е трайно. През този латентен период вирусните отломки се насъбират в нервните ганглии на гръбначния мозък и остават там неопределено време. След това „неопределено време” инфекцията може да възникне отново, да рецидивира. Рецидивите на заболяването се отличават съществено от първичната инфекция с това,че протичат по-слабо, с по-слаби симптоми, общото състояние не е засегнато. Тази по-слаба изява на рецидивната инфекция се дължи на това, че през време на първичната инфекция организмът на болната образува антитела срещу вирусите - специфични за вирус тип 1 и за тип 2. Тези антитела „обезсилват” вирусите и за това рецидивната инфекция общо взето протича по-леко: без температура, само със секреция от мястото на инфекцията, като често пъти секрецията е оскъдна или недоловима, не безпокои особено болната, но е в състояние да пренесе болестотворните вируси на партньора. Липсват локални прояви и болки, а ако ги има са твърде слаби. Рецидивите на заболяването, макар че не застрашават живота на жената се отразява на психиката, на самочуствието й, и с непредвидимостта на възникване на рецидива, с неудобствата от семеен и друг характер. Обикновено рецидивирането на инфекцията става на мястото на първичната инфекция. Нерядко рецидивите протичат нетипично, със симптоми, които жената не свързва с прекараната херпесна инфекция, а ги отдава на други банални причини – „бяло течение”, „гъбички” и други подобни, което затруднява точната диагноза и лечение. Диагнозата на херпесвирусната инфекция се извършва чрез доказване наличие на херпесни вируси в отделянията от инфектираното място.
Херпесвирусна инфекция през бременността и раждането
1. Ако жената е прекарала херпесвирусна инфекция скоро преди забременяването, има голям риск (80 %) от рецидив през бременността и то от няколко симптомни рецидива. Когато инфектираните места (лезиите) са по-далеч от входа на влагалището (на гърба, около ануса, на бедрото) рядко има цервикална вирусна инфекция и това позволява обсъждане на възможност за вагинално раждане (Williams, Obstetrics, 2005). За HSV-2 серонегативните жени, които контактуват с HSV-2 позитивен партньор, рискът от заразяване на жената през бременността с HSV-2 е до 20 %. Между 75 % и 90 % от инфектираните с HSV-2 лица нямат съзнание (не знаят), че носят тази инфекция. Най-често инфекцията се предава по време на субклиничното реактивиране сред лица, които не знаят, че са заразени. Най-новите данни показват, че всъщност всички серопозитивни за HSV-2 лица имат вирусологично активна инфекция с отделяне от лигавицата на половите органи, и повечето имат слаба, неразпозната (недиагностицирана) вирусна болест. Диагнозата HSV - инфекция не може (сигурно) да се постави само въз основа на клиничните признаци (симптоми), също не може сигурно да се диференцира рецидив на херпесна инфекция от първичен херпес. Около 70 % от повторно придобитите вирусни инфекции от бременните жени са безсимптомни или неразпознати.
2. Спектърът на клиничните прояви варира от много слаби епизоди до тежки форми, които са неразличими от тежка нова инфекция. Поради това при всички случаи диагнозата на гениталния херпес симплекс вирусна инфекция изисква лабораторно потвърждение, въпреки че антивирусното лечение може да се започне базирайки се само на клиничната картина. С лабораторните методи се изследва секрецията за наличие на херпес вирус-1 и херпес вирус-2 и второ, по-специално изследване с PCR-проба ( Polymerase Chain Reaction) - полимеразна верижна реакция. Този втори метод е много по-точен - идентифицира двата типа вируси поотделно. Това изследване се прави в по-големи вирусологични лаборатории.
Когато се налага да установим дали една жена е боледувала някога от херпес – вирусна инфекция и да разграничим дали сегашното състояние е рецидив или първична инфекция се прави лабораторно изследване на кръвния серум за наличие на анти-херпесвирусни антитела: HSV-1 glycoprotein C (gC1) и HSV-2 glycoprotein C (gC2). Тези антитела различават (съответстват) на HSV-1 и HSV-2
Заболяване на плода и новороденото дете.
Повечето първични и рецидивни епизоди на херпесната инфекция през раннта бременност обикновено не са свързани с повишена честота на спонтанни аборти или мъртво раждане. За щастие, заразяването през време на бременността с херпес вирусна инфекция е рядко – 0,34 %, поради което неонаталният херпес е рядък. (Williams, Obstetrics, 2005, p. 1309). Инфекцията на новороденото дете се придобива по три пътя: в матката – 5 %, през време на раждането – 85 % и след раждането – 10 %. Плодът се инфектира най-често по време на вагинално раждане от секрецията от маточната шийка и влагалището. Голям риск за инфектиране на плода настъпва след пукване на околоплодния мехур (възходяща инфекция) или при преминаване на плода през влагалището по време на раждането. Рискът от заразяване на плода в голяма степен зависи от това дали херпесната инфекция е първична или вторична (рецидив). Първичната инфекция създава голям риск за заразяване на новороденото (до 50 %), а рецидивната инфекция много рядко – 4-5 %. Най-често на новороденото се заразяват очите, кожата, устата (45 %). Мозъкът на плода (новороденото) се заразява в 30 % от случаите. Тези цифри означават, че от всички заразени деца инфекцията се локализира в съответните проценти на споменатите органи, а не че това са проценти към броя на заразените майки.
Лечението на херпес вирусната инфекция зависи от тежестта й, главно на първичната инфекция. Използва се специфичен антибиотик -„Ацикловир” или подобни препарати.
Начин на раждане
При липса на отделяния (секреция) от мястото на инфекцията (влагалището и вулвата) и без клинични симптоми към времето на раждане, жените могат да родят вагинално. „При остра форма на първичен херпес - цезарово сечение. При жени с генитален херпес, но без активни генитални лезии или продромални симптоми към време на раждането, цезарово сечение не е показано.” (Zane Browne, 2005)

# 11
 • София
 • Мнения: 705
А в тази книга Херпес: Профилактика и лечение
можеш да прочетеш доста билкови рецепти за потискане на симптомите.

Напоследък мисля за теб по този повод и се чудех как си. Аз имам някаква слаба активност на херпеса и се надявам, че за раждането ще спре напълно. Иначе съм се примирила, че може да е секцио.
Бих те посъветвала и да потърсиш добър хомеопат.
Пожелавам ти успех  Grinning

Последна редакция: сб, 31 яну 2009, 22:15 от Мая+Доброслав=Кирчо

# 12
 • Варна
 • Мнения: 9 684
Да попитам има ли сигурен начин да се определи дали раничка в областта на влагалището е херпес или не?

# 13
 • Мнения: 4 700
Вzема се проба и се иzследва.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 9 684
При какъв специалист трябва да отида, за да ми вземе проба? Rolling Eyes
Гинеколожката ми каза, че няма такова изследване...

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт