Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора


Мнения: 751
Пълнено пиле със стар хляб и чесън
1 пиле
половин пакетче масло (може и с маргарин)
3-4 филии стар хляб
смлян черен пипер
няколко скилидки чесън
сол
     Маслото се смесва с пресования чесън, сол и черния пипер. След това се мажат филийките и се нарязват на кубчета. Пълни се пилето. Ако остане масло- намажете цялото пиле. Сипвате и малко вода. Слагате го в йена и печете. Ако пилето е по- малко и останат филийки, можете да ги сложите отстрани на пилето. При тази рецепта
нямате нужда от хляб и допълнителна гарнитура. Дано ви хареса!
« Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 15:24 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Боб - чили
Сварявате си една паничка боб. Слагате го в гевгира да се изцеди. В тенджерата запържвате:
1 глава кромид лук, няколко скилидки чесън, колбас (аз го правя с 1 наденица и 1 п. кайма). Връщате боба в тенджерата и добавяте: 1 буркан цели домати( 1шише млени), 2-3 лъжици домашна лютеница, 2-3 л. купена лютеница, кетчуп( може и някаква лютивка, ако обичате люто). Единствената подправка, която слагат в оригиналната рецепта  е риган, но аз слагам и джоджен.За солта ще опитвате, защото почти всичко е солено. Вари се на слаб огън, защото е много гъсто, да остане на мазнина.
Цитирай


Мнения: 751
Тулумбички с крема сирене
2 п. крема сирене
1 яйце
1ч. и половина брашно
половин чаена лъжичка сода
     От изброените продукти се омесва тесто. Тестото е твърдо, така че аз правя тулумбичките с метален шприц, на който използвам само предната част. След като ги оформя, ги пържа в олио. Пържат се много бързо, до светлорозово. Подреждате в тава и сиропирате: 2 ч.чаши вода + 2 и половина ч. чаши захар. Тулумбичките увеличават обема си и при пърженето, и при сиропирането. Ако искате може да сложите в сиропа някаква есенция. Аз съм любител на ванилията и си слагам 1 винаги.
   
« Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 11:34 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Крем " Ванилия"
4 жълтъка
1 и половина ч. чаши захар
6 л. брашно
1 п. ванилия
1л. прясно мляко
      От изброените продукти са прави домашен крем, който се вари до желаната гъстота и след като стане готов към него бавно се прибавят избитите (с малко захар) на сняг белтъци. Това, че слагате  по този начин белтъците го прави много лек и приятен на вкус. Някъде съм го яла във варианти с плодове и бисквити. Но вкъщи го предпочитаме само така.
« Последна редакция: чт, 25 юни 2009, 18:13 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Крем - пита
  1п. кори "Бела"
  1п. масло
  домашно приготвен крем ванилия
  сметана "Hoplla"
         Корите се заливат  с разтопеното масло и се пекат. По време на печенето се разбъркват. След като изстинат се заливат с домашния крем, а върху крема се слага разбитата сметана.
« Последна редакция: сб, 21 фев 2009, 20:53 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Кроасани
 1 яйце
 2ч. чаши прясно мляко + 6 с. л. захар
 половин ч. чаша олио
 1к. мая разтворено в хладка вода
 брашно
     Меси се меко тесто. Разделя се на 4 топки. Разточва се всяка една и се намазва обилно с олио. Нареждат се една върху друга и се разточва един голям кръг. Реже се като торта на 16 парчета и се правят кроасани с желаната плънка.
Цитирай


Мнения: 751
Картофи с чесън и майонеза
  Обелвате и нарязвате картофите (може на кубчета или колелца). Сварявате ги до полуготови. Изсипвате ги в тава( без водата). Във водата слагате 1 майонеза, сол, чесън на прах, черен пипер. Заливате и печете да хване розова коричка. Много са вкусни, стават за гарнитура на много ястия и за лека вечеря със салата и сиренце.
« Последна редакция: нд, 25 яну 2009, 13:37 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Мариновани кюфтета
   За кюфтетата:
500 гр. кайма
1 филийка накиснат в мляко или вода хляб
1 гл. кр. лук
1 яйце
магданоз
черен пипер
кимион и сол на вкус
     За соса:
краве масло
1 гл. кр. лук
1 морков
целина, 3-4 скилидки чесън, зърна черен пипер
1 с. л. брашно
1 с.л. доматено пюре
3 с. л. вино
магданоз и сол на вкус
      Кюфтетата се омесват и полуизпържват. Запържвате дребно нарязания лук и морковите. Поставяте : брашното, счукания чесън и доматеното пюре, после подправките и сол на вкус. Сосът се вари 10-15 минути, след което може да се прецеди. Прибавят се кюфтетата и се запича или вари на тих огън. Малко преди да се отстрани се слага виното и маслото. При поднасяне се поръсва с дребно нарязания магданоз.
« Последна редакция: пн, 26 яну 2009, 20:37 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Лазаня "Пикант" с кока-кола
 1 п. бутер тесто
250гр. кайма или пресен колбас на дребно
300гр. кетчуп
половин б. кока-кола
300гр. настърган кашкавал
 3л. бяло вино
 сол, чубрица ,червен пипер, магданоз
2 с.л. брашно, олио
     Запържваме в олио каймата и лука. Прибавяме останалите продукти( без кашкавала) и разбъркваме. В подмазана тава редим бутер- тесто, плънка, кашкавал, като най- отгоре слагаме тесто.Поръсваме обилно с кашкавал и печем в умерена фурна около 25-30 минути. Плънката може да бъде и с други екстри- аншоа, сирене, бекон, маслини.
Цитирай


Мнения: 751
Квадратен кекс
   3 яйца
   1ч. и половина захар
   1ч. кисело мляко + 2 с.л.
   половин чаша олио
   3 чаши брашно
   1 ч. л. сода
         Всичко това се бърка с миксер и се пече в подмазана тава. Като бяха малки децата го правех редовно за следобедна закуска. Пека го в правоъгълна тава, след което го режа на квадрати и  така му остана името - квадратен кекс.
« Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 15:58 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Шарен кекс
2 яйца
1ч. захар
1ч. пр. мляко
половин ч. олио
2 чаши брашно + 1 бакпулвер
ванилия
какао
    Разбивате с миксер. Разделяте на 2 части: в 1 поставяте ванилия,а във  2 - какао. Печете във форма за кекс. Правила съм го много пъти. Вкусен и лесен! Последните 2 пъти му направих шоколадова глазура.
 Ето я и нея:
1к. ч. вода
1к. ч. пудра захар
4 л. какао
 Слага се на тих огън, след като се сгъсти се маха от огъня и се слага 1 п. масло.
Глазурата става и за торти, еклери и т.н.
Цитирай


Мнения: 751
Пиле фрикасе
1 сварено пиле
4 яйца
2л. брашно
1к. кисело мляко
1п. масло
сол, смлян черен пипер
   В дълбок съд се разбиват яйцата, брашното, к. мляко и 1кофичка от бульона от пилето. Накъсвате пилето в тавичка, заливате го със сместа, слагате маслото, подправките и печете.
« Последна редакция: сб, 21 фев 2009, 20:52 от meri1966 »
Цитирай


Мнения: 751
Тесто за пица
1ч.чаша хладка вода + 1 кубче мая
1ч.л. сол
1с.л. захар
половин чаша олио
брашно за меко тесто
    Размесвате, слагате във формата и оставяте да втаса. След това гарнирате по желание.
Цитирай


Мнения: 751
Картофена палачинка
    За 1 палачинка:
 1средно голям картоф (нарендосан)
 1 яйце
щипка сол
     Смесвате всичко това и печете на тефлонов тиган. Може да я залеете с някакъв готов сос. Вкъщи я мажем с крема сирене или Дунавия и я навиваме на руло.
Цитирай


Мнения: 751
Млечна баница
1п. точени кори
1п. масло
      През 2-3 кори се слага 1-2 л. от разтопеното масло. Печете на 180 градуса.
   Заливка:
5 яйца + 2п. ванилия
1л. пр. мляко +1ч. и 1/2 захар
     Кипнатото мляко бавно се смесва с разбитите яйца. Заливат се изпечените кори и се допича още 10-15 минути.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора