Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 ян. 2009, 20:29 ч.

Прием в детски градини в Пловдив

 • 44 018
 • 792
 •   1
Отговори
 • Пловдив-Graz
 • Мнения: 559
Здравейте!
Съжалявам,че темата ограничава само живеещи в нашият град,но много неща ме смущават по този въпрос и затова го повдигам.Както всички разбрахме от новините,тази учебна година поне 800 деца НЯМА да могат да бъдат записани в ОЗД или ЦДГ!!!Синът ми е на 2г и 6 мес.На 5-ти януари т.г. чакахме пред детските градини в нашият район(център-запад),от 4.30ч през ноща,ангажирахме почти всеки свободен роднина в 5 градини по 1.Там където чаках аз бях втора,измръзнах да вися там в снега,а ми дадоха 10-ти номер като входящ!!!!Когато му беше време, чаках 10 месеца и така и не дочаках синът ми да бъде записан на дет.кухня тук наблизо.На яслите  направо ми отказаха-имало много чакащи.Отговорно заявявам,че нямам никакви "връзки" и за дет.градина и малко се притеснявам дали ще ни "Огрее".Темата е да обсъдим приема за дет.градини,критериите според Вас по които се избират децата,изключвам приоритетните деца,като тези според кметската наредба ... на учащи или военни.Пишете как е протекло записването и къде.А напролет,кой жив кой здрав да направим равносметка кой къде е приет и дали сме удовлетворени!?  Късмет на всички...  Peace

# 1
 • Euskal Herria
 • Мнения: 8 758
Всяка градина сама определя реда за подаване на молбите, както и критерииите за прием на децата. Освен това всички списъци с подадените молби се описват и се носят в общината, където се вкарват в компютърна система. Ако сте подали в 5 градини примерно, ще фигурирате и в 5-те. Друг е въпросът дали и къде ще ви приемат. Нагледала съм се на случаи, когато дадено дете го искат във всички градини или обратния вариант - всеки казва "вземи го при теб". За Пловдив все още няма изработени общовалидни единни критерии за прием, както е в София или Варна.
Когато се получат такива дублажи (едно дете в няколко градини) от директорките общината изисква да се уточнят помежду си къде ще бъде детето - може най-много да искате в дадена градина, а пък да ви осигурят място в някоя не толкова желана.
Дано да съм помогнала с информация. Ако има още нещо - питай.

# 2
 • Plovdiv
 • Мнения: 4
Здравейте и от мен!Аз съм майка на момченце на 2г и 2м.Цялото това чакане за записване в детска градина ми е до болка познато с тази разлика че ние чакахме от13часа на предния ден и бяхме 34. Първият се е записал още в 6ч сутринта.До колкото разбрах борбата е за 25 места като тези с предимства имат приоритет.Такива бяха децата на военни,на студентка редовно обучение,както и тези на самотни майки.Не знам защо обаче за "самотни майки" се приемаха тези които нямат брак с бащата на детето,независимо че името му фигурира в акта за раждане на детето,а не е записано "баща неизвестен".Ами то всяко второ семейство живее на този принцип и двамата родители се грижат заедно за децата.Тогава ние "бракуваните"какво да правим?Какво мислите по този въпрос?

# 3
 • Пловдив-Graz
 • Мнения: 559
И ние подписахме брак след 6 години "ходене" и също не сме сред приоритетните места за самотни майки.
Та искам да кажа,че се допитах до приятелка,която работи в дет.градина,но не в района който ме интересува.Тя не би могла да ми помогне и съдейства,но ми даде следната информация
"Директорките на градините подават записаните(всички) деца и информацията за тях до кмета в Общината.Там компютърната система елиминира повтарящите се и класира децата според адресните регистрации.Тоест ще се класират според това къде са най-близо там да посещават съответната градина.Това е въведено от тази година,предишната не е било така.Това също означава,че детето ще бъде прието в 1 детска градина и никъде другаде.Приятелката ми казва,че не можеш да си избираш.Трябва непременно да го запишеш иначе оставаш на сухо!Това обаче не означава също ,че много родители са сменили нарочно адресните си регистрации,за да са по-близо до градината която са си избрали та дори и да не живеят на този адрес!
Това е което знам.Пишете и вие...

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 351
Здравейте,

Дъщеря ми е първа група в детската градина тази година, така че и ние минахме по тази неприятна процедура с чакането на опашки.
Включвам се само, за да потвърдя, че изобщо не се съобразяват с адресните регистрации на родителите.
Подадохме документи в 3 градини - Каменица, Малкия принц и Люляк (живеем зад 4-то РПУ - зад църквата Света Петка).
Най-близо ни е Каменица, а най-далече Люляк. Естествено, надявахме се да ни вземат в Каменица.
В момента детето ми посещава ДГ Люляк и съм много доволна.

# 5
 • Пловдив-Graz
 • Мнения: 559
Mama Zlaty,
Ние също сме подали и в Люляк,защото живеем на Бунарджика,но там където подадохме документите за нея- (зад китайски ресторант "Червеният дракон") ни казаха,че малките групи ще бъдат на ул.Иван Вазов,което ми е далече!?!?Защо така на две места една и съща градина?А Вие в коя ходите!?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 351
Правилно са ти казали. На нас до последно не ни казваха, в коя точно сграда ще бъде записана дъщеря ми.
Трябва да си призная, че в началото бях много резервирана по отношение на градината и особено по отношение на базата - тази която се намира на ул. Иван Вазов. Накрая се оказа, че дъщеря ми ще посещава точно тази сграда. Сградата ми се виждаше неподходяща за детска градина.
Детската градина ползва втория етаж от къщата и децата всяка сутрин се катерят по стълби, които са доста стъмни. Отзад имат малък двор, прекалено малък в сравнение с другите детски градини. Общо взето виждах само минуси в началото.
Но сега не мога да не отбележа, че сме много доволни от градината - сутрин и следобед ги придружава лелята по стълбите (аз понеже я водя по-рано без проблем се качвам с нея до горе), по-големите дечица ги извеждат в градската градина, а малките по-често играят отзад в дворчето. И най-важното - за 4 месеца дъщеря ми не се е разболяла нито веднъж, нито дори хрема, нищо.
Другият важен фактор е, че дъщеря ми много харесва госпожите, харесва дори и лелята, която на пръв поглед изглежда по строга.
Остана си само проблемът, че в най-натовареното движение - сутрин и следобед минавам целия център и вися в задръстванията, вместо да оставя колата си в гаража и да си взема детето пеш (ако ни бяха приели в най-близката градина - не повече от 5 мин. ходене).

# 7
 • Euskal Herria
 • Мнения: 8 758
antoan2006 , извинявай, но приятелката ти в пловдивска детска градина ли работи? И като учителка или нещо друго? Просто аз също съм учителка в пловдивска детска градина, но такава информация не ми е известна. Ако искаш - пиши ми и на лични.
А пък ако аз разбера за някакви промени - също ще пиша тук.
А от днес общинарите са гласували - от 01.01. таксата за ДГ става 35 лева

# 8
 • Пловдив-Graz
 • Мнения: 559
antoan2006 , извинявай, но приятелката ти в пловдивска детска градина ли работи? И като учителка или нещо друго? Просто аз също съм учителка в пловдивска детска градина, но такава информация не ми е известна. Ако искаш - пиши ми и на лични.
А пък ако аз разбера за някакви промени - също ще пиша тук.
А от днес общинарите са гласували - от 01.01. таксата за ДГ става 35 леваДа работи в дет градина в Изгрев от 16 години и е сигурна ,че това с приемането е така.Но кажи и ти как е при вас.Ти учителка ли си?!Кажи да успокоим духовете!!!
Благодаря за информацията за Люляк.Аз не се интересувам много от голям двор и супер-база,защото дъщеря ми(когато и беше време) ходеше в блоков тип дет.градина(тогава живеехме другаде,още не бяхме купили къщата в центъра) Peace.Всички ми казваха,олеле в тоя апартамент толкова деца...Но учителките и персонала бяха прекрасни и там изкара до 1 клас.Това е важното-персонала да се отнася добре с децата ни!

# 9
 • Euskal Herria
 • Мнения: 8 758
antoan2006 , аз също съм учителка с 13 г стаж по специалността в "Южен". На миналата оперативка в нашето кметство казаха, че засега не се предвижда единен начин на прием както е в София. За критериите за прием пак си остава същото положение - според общинската наредба + критериите за прием, които всяка градина сама си изготвя. Трябва да провериш дали по техните показатели имаш предимство.  Тези критерии трябва да са закачени на видно място в градината. При нас това е на информационното табло в административния кабинет (защото сме блокова градина). Пак там се окачват и списъците с класираните деца, отделно има и списък с чакащи. Това  става към 20-25 май. Родителите на приетите деца трябва да потвърдят и да присъстват на родителска среща (която се обявява още с обявяването на списъците). След това в началото на юни се носят наново списъците в Общината, а окончателния вариант на групите е през м.септември.
Обикновено винаги има отказали се деца (предпочели са друга градина и пр.) и мястото им се заема от някое от чакащите.
Така че, входящия ти номер не бива да те притеснява. Ако имаш възможност виж кога директорката на желаната градина има приемен ден и разпитай какви предимства можеш да ползваш или поне ще си наясно с положението.
Успех!

# 10
 • Пловдив-Graz
 • Мнения: 559
... аз също съм учителка с 13 г стаж по специалността в "Южен"....


Благодаря ти от сърце за безценната информация.Непременно ще проверя за критериите им.Но аз нямам предпочитана градина,защото просто всички наоколо са ми на еднакво разтояние и са хубави.Надявам се ,Антоан да постъпи поне някъде за да не се налага да наемаме гледачка.Дано! newsm78

# 11
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
...
Ние също сме подали и в Люляк,...казаха,че малките групи ще бъдат на ул.Иван Вазов,което ми е далече!?!?...

Само да ви кажа, че най - вероятно от септември децата няма да бъдат в същата къща. За нея общината води едни безкрайни реституционни дела и вече се оглеждат други сгради, подходящи за преместване на децата. Друг вариант, който се обсъжда е, да се построи още един етаж на новата сграда на "Люляк", но все още се търси финансиране.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 402
Да споделя и аз моя опит от подаването на документи:
1. Предимствата бяха записани в молбата, която попълних.
2. Разбрах, че много ще се държи на адресната регистрация и в кой микрорайон попада детето.
3. Искат се служебни бележки, че и 2-та родители работят /това е записано като предимство/
 Rolling Eyes
Доколкото разбрах има 2 класирания - края на май и юни. В 4 дневен срок след излизане на 1-те списъци трябва да се потвърди мястото на детето, ако са подадени документи в повече от 1 ДГ. Peace

# 13
 • Euskal Herria
 • Мнения: 8 758
Момичета, ако има нещо ново относно приема в детските градини в Пловдив, ще пиша тук.
Успех на всички ви и дано да ви приемат в желаната градина!

# 14
 • Пазарджик
 • Мнения: 74
 Побъркахте ме с тия условия , бележки и т.н. Сега съвсем се омотах  Shocked Аз съм подала единствено молба само в една ясла , която е близо до нас . От там ми дадоха номерче и това е ! Искам да попитам и нещо много важно за мен - КАКВО ЗНАЧИ ДЕЦАТА НА ВОЕННИ - КАДРОВИТЕ ВОЕНОСЛУЖЕЩИ ЛИ ? Защото в закона пише ,че се отнася за децата на отбиващи военна служба ( наборни), каквито вече няма !!! И друго , децата само септември месец ли се записват на ясла ? Има ли някакъв вариант да тръгне по-рано?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт