Цитат
Определен е редът, по който бащата ще ползва отпуск при раждане на дете
22 януари 2009 | 11:33 | Агенция "Фокус"


София. Определен е редът, по който бащата ще ползва отпуск при раждане на дете, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството одобри промени в няколко подзаконови нормативни акта, за да ги съобрази с последните изменения в Кодекса на труда.
Основна част от новите текстове са свързани с удължаването от 315 на 410 дни на отпуска поради бременност и раждане, възможността част от него да бъде ползван от бащата, както и правото на бащата да вземе 15-дневен отпуск при раждане на детето му.
Промените в Наредбата за работно време, почивките и отпуските предвиждат отпускът при раждане на дете да се ползва по писмено заявление на бащата до предприятието, в което работи, към което се прилагат копие от акта за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на бебето. Предприятието няма право да откаже ползването на отпуска. За да може бащата да ползва отпуск за отглеждане на дете след 6-ия му месец, е необходимо писмено заявление, акт за раждане на детето и декларация за съгласие от майката.