Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 240 отговора

Czech Republic

Мнения: 2 592
Виенски кифли

Продукти за 12 кифлички:

175 мл. прясно мляко,
 1 жълтък,
70 гр. разтопен маргарин или масло,
щипка сол,
настъргана лимонова кора(по желание),
400 гр. брашно,
60 гр. захар,
1ванилия,
3/4(5мл.) мерителна лъжичка суха мая или 1/4 прясна мая
По желание може да сложите пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж
Останалият белтък се използва за намазване преди печене.

За тестото може да използвате ако имате машина за хляб, като прибавяте продуктите по реда на записването на програма Тесто. В противен случай измесвате гладко тесто и оставяте поне 1 час да втаса на топло.
Втасалото тесто разделяте на 12 топки:



Всяка топка разтегляте с пръсти, докато получите продълговата мекичка:



Която завивате като пуричка (по желание в средата може да сложите една ч.л  пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж), но оригиналните виенски кифли са без пълнеж. После огъвате готовата пуричка на кравайче:



Слагате на покрита с хартия за печене тавичка (или 2 при мен) и оставяте още около 20-30 мин да втасат.



Преди печене намазвате с разбития белтък и поръсвате с мак. Печем на 160-170 градуса за около 15 мин. до зачервеняване.



Добър апетит! Готовите кифлички са леко сладки и меки - поднасят се разполовени и намазани с масло и конфитюр по желание!



Реших да копна тук рецептите за пълнежите, за да не ги търсите по темта:

Маков пълнеж:

150г мак прясно смелен
3 с.л захар
и ванилия
250мл прясно мляко
1-2 с.л натрошени бисквити или бишкоти
1-2 с.л начукани орехи или бадеми (по-желание)

Мака се сварява заедно със захата и ванилията в млякото, докато се сгъсти(към 25минути). След като изстине към него се прибавят начуканите бисквити и ядки. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и тн.


Орехов пълнеж

100 гр. масло
75 гр. пудра захар
1 жълтък
75 гр. ситно смлени орехи

Разтопяваме маслото и оставяме да се получи пяна. Махаме пяната и в леко врящото масло слагаме ситно смлените орехи и захарта и за кратко запържваме. Махаме от огъня и оставяме да изстине. След това прибавяме жълтъка. По желание може да прибавим малко ром или ромова есенция или карамфил и канела за ароматизиране. Така направеният пълнеж се използва за пълнене на кифли, козунаци, пайове и др.


   
« Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 15:37 от natalyna »
Цитирай

София

Мнения: 1 341







Лелеееее,какви апетитни кифлички!БРАВО!!!!
Ще бъдат изпробвани!
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 195
Брех, изпревариха ме...
Тъкмо се чудех какво да метна в машината Laughing.
Благодаря, Нат  bouquet! Супер си, както винаги Peace!
Цитирай

Bourgas

Мнения: 1 436
Наталина, изглеждат страхотно...страшно си падам по тестени неща...дано ми остане време да ги замеся скоро 35
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Хехе, дами много сте бързи Smile  bouquet

Наскоро си спомних за виенските кифли, които продаваха в София преди около 12 години (само в определени сладкарници) и четох как някой се жалваше, че вече ги няма. Тук ги продават на много места и са любими. Затова изрових и изпробвах една от рецептите и резултата бе наистина задоволяващ!
Добър апетит! Hug
Цитирай


Мнения: 555
леле супер са дано намеря време да ги направя. Мерси за рецептата
Цитирай

София

Мнения: 2 635
natalina, страхотни рецепти даваш винаги. Ще ги направя в най-скоро време, малката обожава домашни кифлички.   bouquet
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
наталина, голямо мерси! толкова отдавна не съм кусвала, даже в бг като си бяхме не съм виждала ве4е!  bowuu  chef  bouquet
Цитирай

Варна.....

Мнения: 1 681
Ехаа, вчера си мислех, по повод на носталгичната тема в Клюкарника за Виенски кифлички, които се режеха на кръгчета и послу запечени с кашкавал......
Ако не родя до събота ще ги направя  Hug
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 434
Аууу, любимите ми, без пълнеж с мак. Едно време наистина ги имаше по виенските сладкарници в София, ама отдавна не съм виждала/купувала. Напълни се с Форнети и други бутер подобия  Crossing Arms
Цитирай


Мнения: 795
Страхотно изглеждат, мнооооого апетитно  Love
Цитирай

София

Мнения: 3 836
И от мен - голямо благодаря.   bouquet, отивам да ги метна в машината. А може ли да сложа повече захар, че ги обичам по-сладки?
А да ти се намират френски кроасани?  Embarassed
Цитирай

София, Младост

Мнения: 1 557
Изглеждат страхотно  Hug. Тъкмо мислех да си правя кифлички от козуначено тесто, но сега си промених решението.    Wink. Утре ще ги пробвам и после ще докладвам  Laughing
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Тестото ми в момента втасва, дано да станат големи кифлите Crazy!
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Моите са вече готови. Smile



Наталина благодаря за споделената рецепта,кифличките са много вкусни. Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 240 отговора