Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 ян. 2009, 10:22 ч.

Кръводаряване и платен отпуск

 • 15 139
 • 14
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 252
Днес се наложи да дам кръв и ми дадоха бележка, че ми се полагат 2 дни платен отпуск по КТ чл.157, ал. 1 и 2.  Занасяйки го в Личен състав ми обясниха, че работодателят е длъжен само да ме освободи за кръводаряването, но не и да ми плати 2 та дена, които ми се полагат. Ако сме имали колективен договор със синдикати и ако изрично било упоменат там само тогава можело да ми се платят тези дни. Така ли е?

# 1
 • Мнения: 753
Не, не е така.Тези дни ти се полагат.Имам колежка, която кръводарява 2 пъти годишно, защото е с високо кръвно и си ползва по 3 дни отпуска, като прилага бележката от центъра.

# 2
 • Мнения: 753
Ама най-добре се обади в инспекцията по труда да ти обяснят.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 071
Чл. 157. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:2. при кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както и 1 ден след него;(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 133 от 1998 г., изм., бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 2, бр. 52 от 2004 г.) През време на отпуските по ал. 1 на работника или служителя се изплаща възнаграждение, както следва:
1. по т. 1 - 3 - според предвиденото в колективния трудов договор или по споразумение между работника или служителя и работодателя;

Т.е. отпускът ти трябва да бъде платен така, както ако си била на работа!

# 4
 • София
 • Мнения: 1 252
Благодаря ви момичета, но от Личен състав ми обясниха, че в трудовия ми договор не е указано изрично, че при кръводаряване работодателят ми ще ми плати 2 та дена. Трябвало да има специална клауза за кръводаряване, а в договорът ми нямало. Ей за това се хванаха сега:
Цитат
или по споразумение между работника или служителя и работодателя;

# 5
 • София
 • Мнения: 7 071
Благодаря ви момичета, но от Личен състав ми обясниха, че в трудовия ми договор не е указано изрично, че при кръводаряване работодателят ми ще ми плати 2 та дена. Трябвало да има специална клауза за кръводаряване, а в договорът ми нямало. Ей за това се хванаха сега:
Цитат
или по споразумение между работника или служителя и работодателя;


Пиши до Министерство на труда и социалната политика, за да получиш официално становище и да им го покажеш - mlsp@mlsp.government.bg

Аман от некомпетентни и некоректни - не оставяй нещата така.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 252
Писах до МЗ и очаквам отговор от там, но и до МТСП ще пиша. Напоследък съм яхнала метлата Mr. Green и си отстоявам правата.

# 7
 • Мнения: 753
На мен ми е чудно дали в трудовият ти договор пише, че ако си болна ти признават болничния?Та той ти се полага по закон, както и дните за кръводаряване.Това е нещо, което не трябва да го пише в трудовия договор.

Между-другото го споменах на нашата счетоводителка и много се смяхме.Дали изобщо във вашият личен състав имат нужното образование.? Mr. Green

# 8
 • София
 • Мнения: 1 252
До колкото знам все специалисти събрани в Личен състав, но май защитават само интересите на шефа newsm78.
От МЗ ми удариха едно лаконично обяснение, но нищо конкретно относно "споразумението" и заплащането. Изглежда, че не са схванали питането. Ето го и отговора от МЗ, от МТСП все още не са ми отговорили:
Цитат
Здравейте!
Министерство на здравеопазването през последните 10 години  работи
активно по посока на утвърждаване на принципите на безвъзмездност и
доброволност при акта на кръводаряване, както и към издигане на
авторитета на безвъзмездните и доброволни кръводарители. В никакъв
случай постановките в Кодекса на труда не могат да обезсмислят
кръводаряването. Считам, че даряването на кръв е високо хуманен акт на
взаимопомощ и не би следвало да се ограничава единствено само в случай
на нужда от кръвопреливане на роднини и  близки.
Безвъзмездното и доброволно кръводаряване е първата стъпка към
осигуряване на безопасни кръвни съставки. Всеки човек би искал в
случай на нужда да му бъдат преляти именно сигурни, безопасни и
ефикасни кръвни съставки.
Днес едни непознати хора имат нужда от кръв и аз им помагам като
дарявам кръв. Утре може аз или мой близък да има нужда от
кръвопреливане и тогава аз ще мога да разчитам на множеството анонимни
хора, които са мотивирани и даряват безвъзмездно и доброволно кръв не
заради отпуската или други материални облаги, а защото това е
най-благородния начин да помогнеш на някой в нужда като дариш не пари,
а нещо от себе си.

По конкретния повод мога да цитирам само Кодекса на труда, където е
уредена тази материя:
чл. 157 ал. 1 Работодателят е длъжен да освобождава от работа
работника или служителя:
т. 2 при кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както
и 1 ден след него;
ал. 3 През време на отпускиете по ал. 1 на работника или служителя се
изплаща възнаграждение както следва:
т. 1 - по т. 1-3- според предвиденото в колективния трудов договор или
по споразумение между работника или служителя и работодателя;
С уважение
Д-р М. Кирова

# 9
Здравейте момичета , прочетох това което сте писали по темата и вашите разсъдения , но не бързайте да се въодушевявате от това което си мислим всичко по логика. В трудовото и не само в трудовото  право нещата не са логични а по скоро законно определени. Това че ви се полагат т.н болнични не е свързано с цитираните членове от КТ /157 (1) т 1-3 / . Много важно е това което са ви отговорили в Личен състав и ако по подробно прочетете какво е изписано в ал.(2) на чл. 157 от КТ нещата се нареждат и почти не остава място за спорове.
-Първо трябва да имате одобрена молба за ползване на отпуска по чл 157 КТ . Това е формално условие с което информирате работодателя, че  ще ползвате такава отпуска!
- Второ - според личните ви условия в трудовия договор следва да проверите как са уредени отпуските по чл 157 / като платени или неплатени/ Защото работодателя е длъжен само да ви разреши да отсъствате/ да ползвате отпуск/ , но за плащането никъде няма изрична клауза, а в правото това е важно!
- Много вероятно е запитването ви към министерството да остане без отговор защото казуса е ясно разрешен в КТ или само ще ви посъветват да прочетете чл 157 ал(2) от КТ
Дано съм ви била полезна и късмет с работодателя! 

# 10
 • Мнения: 478
ra4e, като гледаме от страни ни е лесно - казваме - разнищи ги тези "личен състав и шеф", обаче всеки го е страх да прави на въпрос 2 дни пред вероятността "личен състав и шефа" ДА ЯХНАТ МЕТЛИТЕ и дане би да навредят нещо на работника.
Сигурно има много потърпевши готови дори за предаване да свидетелстват за такива постъпки - но всички ги е страх.
Eдните "господари на ефира" или "темата на нова" биха били някаква стъпка, НО НА КАКВА ЦЕНА И НА ЧИЙ ГРЪБ.
Поздравяваме те ra4e, за смелостта ти и стремежа за правда.
Дано за в бъдеще се пооправи тази правна дупка. Даже, ако аз дарявах бих искала повече дни отпуск, но кой ли се впечатлява.
"Личен състав и шефа" дано не им се налага някой за тях да дарява ..да си променят мисленето.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 252
В крайна сметка нищо не постигнах. Писах писма до МЗ, до МТСП, говорих с "Личен състав" и навсякъде ми цитират едно и също. На конкретния въпрос трябва ли да ми бъдат заплатени тези 2 дни, които ми се полагат по закон все  още чакам отговор от МТСП, но едва ли ще го получа.
Ето и отговора от МТСП по първото ми запитване:
 
Цитат
ДО
               Г-ЖА   ХХХХХХХ
               хххххххххх@mail.bg


   УВАЖАЕМА  ГОСПОЖА КУНЕВА,

Във връзка със запитването да Министерството на труда и социалната политика, Ви уведомяваме следното:
   Съгласно чл.  157, ал.1, т.2 от Кодекса на труда (КТ), работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя при кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както и 1 ден след него.
   През време на отпуските по ал. 1 на работника или служителя се изплаща възнаграждение, по т. 1 - 3 - според предвиденото в колективния трудов договор или по споразумение между работника или служителя и работодателя.
   Отпускът се ползва в деня на кръводаряването и  следващият го  работен ден. Кодексът на труда не допуска ползването му през друго време на календарната година.


С уважение,
Емил Мирославов,
Директор на дирекция
“Индустриални отношения”


Изготвил:Ст. Симеонова

Само да спомена, че не съм г-жа Кунева. Явно я карат на копи/пейст без да се замислят за същността на въпроса. Важното е да отчетат, че са отговорили на запитването.

# 12
 • Мнения: 478
Цитат
През време на отпуските по ал. 1 на работника или служителя се изплаща възнаграждение, по т. 1 - 3 - според предвиденото в колективния трудов договор или по споразумение между работника или служителя и работодателя.
Аз лично от изречението тълкувам, че РАЗМЕРЪТ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО Е "според предвиденото  ....." А НЕ ЧЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО СЕ ПОСТАВЯ ПОД ВЪПРОС ОТ ФОРМАТА НА ДОГОВОРА.
Депутатите явно са оставили "Безумни локуми и вратички" с двусмилено поставеното изречение.
За мен тълкуванието е недвусмислено че следва да се получи възнаграждението, а че изречението трябва да уреди РАЗМЕРА дали да е в размер предвиден от колективния трудов договор.
Обаче това не е редно на практика, как е поставена възможността всеки главен счетоводител да оспорва правотата на работника, извода е че вие като пожелаете пак да дарявате ще трябва да не се възползвате от отпуска, за да не си лишите вашето дете от вашите заработени пари.
Не е редно, защото вие кръводарявайки не отивате на "почивка" в неплатен отпуск и нито пък сте на "втора работа" от която да си компенсирате пропуските.
При средна р.заплата 800лв месец 1 работен ден излиза около 40 лв, значи сте загубили поне 80 лв от тези 2 дни.
Как да очакват да дарите отново, като вашето дете ще се лиши от бюджет - средно 80лв.

ТОТАЛНО НЕСПРАВЕДЛИВОа Министерство на здравеопазването също много мазно лаконично са ви се присмяли, тяхното аз лично просто не мога да го преглътна: "които са мотивирани и даряват безвъзмездно и доброволно кръв не
заради отпуската или други материални облаги
, а защото това е
най-благородния начин да помогнеш на някой в нужда като дариш не пари,
а нещо от себе си." - в случая обаче вашето семейство се ощетява от вашата всеотдайност ДА ДАРИТЕ И КРЪВТА СИ И ВРЕМЕТО СИ - респективно и парите ви.

Държавата и министерствата се гаврят всячески.

# 13
 • Мнения: 478
ra4e, не се отказвайте да дарите кръв в бъдеще например за децата таласемици, просто първо се разберете със личния ви лекар да ви напише болничен за нещо - даже цяла седмица а не само 2 дни, пък тогава на пук на системата и главния ви счетоводител си отидете на почивка след даряването!

# 14
 • Мнения: 478
а значи хората докато даряват безвъзмездно и губят парите си от заплатата, значи може Министерство на Здравеопазването да се гаври и да казва "що очакавате пари/отпуск БЕ ЛЕНТЯИ ТАКИВА", в това време същото министерство толерира ето тази система - половината онкохематологични болници не работят по здравна каса и забележете какви цени се искат за преливане например на "тромбоцитен концентрат"   http://ncht.med-bg.info/prices.html       , значи вие дарявайте пък роднините ви нека си плащат над 500 лв !?!?!?(цената сега рецитирам на изсуст и може да е +/- 10%, защото тази страница работи само през деня, сега не се отваря).
Национален Център по Хематология и трансфузиология - от врата четете "РЕГИСТРАТУРА ПЛАТЕНИ УСЛУГИ"!!!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт