Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ян. 2009, 16:32 ч.

Какво да сложа на пода в кухнята и коридора

 • 16 869
 • 63
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 849
Имам нужда от вашата помощ. Искам да сменя подовата настилка (в момента стар балатум) в коридора и кухнята. Проблемът е, че с малко дете вкъщи трудно мога да издържа майстори повече от 3-5 дни. Тоест не бих могла да поставя теракот или гранитогрес (най-добри за случая), които изискват нивелиране и редене, въобще работа поне 20 дни. Чудя се за корк или ламинат, но проблема с тях е миенето, а като гледам колко вода тече само от зимните обувки... Страх ме е че ще се надуят и дали се чисти мазнотията от готвенето. Мислех линолеум, но ми казаха че пода трябва да е идеално гладък!? Тоест пак шпакловка с цел нивелиране.
Ако някои има идеи, моля да сподели?   bouquet Важното е да поставянето да е бързо и да е качествен материала, да не поема влага и мазнина.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 171
Ламинатите имат някакви класове, с които и аз не съм много наясно... Та тия класове определят натоварването, което ще е отгоре - примерно тези, които са за офисни помещения и предполагат да носят на голяма мръсотия и миене. Ето какво намерих в нета:
Ламинираните паркети се делят на две основни групи - за домашно и за обществено ползване. Всяка от тях се разделя на три подгрупи - слабо натоварени, нормално и интензивно натоварени. Преди време износоустойчивостта на ламинатите се обозначаваше с броя на циклите за използване. Поради различните недобросъвестни интерпретации на този показател, производителите въведоха класове за износоустойчивост, означени с цифри. Означенията, започващи с числото 2 са за ламинат за домашно ползване, като цифрата след тях (1, 2 или 3) означава съответно подгрупата - 1 - за слабонатоварени, 2 - за нормално натоварени и 3 - за интензивно натоварени помещения. Например 23 е за за интензивно натоварени домашни помещения. По подобен начин са означени и ламинатите, препоръчвани за монтаж в обществени помещения. Там първата цифра е 3. Клас 23 е напълно идентичен с 31, който е за слабо натоварени обществени помещения - обикновено офиси на фирми, които не работят с хора и имат малко персонал. Съответно 32 и 33 са класовете за нормално и за интензивно натоварени обществени помещения. В момента на пазара се продават главно клас 23, 31, 32 и 33. Класовете се дават от производителя като препоръчителни, но те не са задължителни за потребителя. Клиентите трябва да обърнат особено внимание на опаковката, която трябва да има съответните означения и етикети. Липсата им показва, че продуктът не отговаря на стандартите на ЕС. В България нерядко се случва да се внасят подобни партиди ламинирани настилки. Купувачите са в правото си да искат сертификат за качество, който всеки търговец е длъжен да има.
От особено значение за трайността на ламинирания паркет е състоянието на замазката под него. За да няма големи напрежения на огъване в елементите, тя трябва да е равна и суха. Под настилката се поставя подложка с дебелина 2 или 3 мм. В България се продава полифлекс - прилича на порест найлон, наподобяващ дунапрен. Целта на подложката е да се избегне един от недостатъците на ламината - да няма кънтене при ходене. Предлага се и подложка с алуминиево фолио, което играе ролята на термоекран и подобрява изолацията.При монтаж на ламинат върху равни дървени настилки (паркет или дюшеме) може да не се слага подложка. Във всички останали случаи тя е необходима.

# 2
 • Мнения: 3 831
Според мен е най-удачно в коридора да сложиш гранитогрес.
За кухнята може теракота, а частта с трапезната маса (ако има), може с ламинат или масивен паркет. Peace

# 3
 • Мнения: 9 006
Вкъщи навсякъде е ламинат - коридор, кухня, хол, стаи. Никакви мазнотии не виждам, нито пък локви. Каквато и настилка да имам, не бих допуснала някой да се намъкне вътре с обвити в сняг или кал обувки, или да маже по пода с манджа. Деца малки и аз съм имала, а и все още са малки, но си знаят, че преди да прекрачат входната врата, имат на разположение четири изтривалки /на всеки етаж по една/, където да остържат копитата си.
Дори и мъжа си научих да си бърше обувките и да не разлива супа по пода.
Нашият ламинат е за високо натоварени обществени заведения.
За ламината обаче също се изисква гладък под.

# 4
 • Мнения: 2 388
Вкъщи в коридора сме в гранитогрес, в кухнята с ламинат.

Тоест не бих могла да поставя теракот или гранитогрес (най-добри за случая), които изискват нивелиране и редене, въобще работа поне 20 дни.

Колко квадрата трябва да ти се сложат? 20 дни е страшно много време.

# 5
 • Мнения: 2 805
Гранитогреса е подходящ за външни условия, той държи студено за разлика от теракота, който поема от части топлината в помещението.

# 6
 • Мнения: 3 251
Корк- лесно за почистване, топло и красиво.
Има с двойна клик система, който се нарежда много бързо.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 819
И за ламината замазката трябва да е идеална.
Ние в кухнята сме с ламинат - държи се отлично вече пета година, мия го, различам, изпускам, въобще съвсем нормален живот си водим.
В коридора сме с теракот - жълт, поддържа се трудно идеално чисто, трябваше да сложа нещо по-тъмно.

# 8
 • Мнения: 43
Ние в коридора и кухнята сме с ламинат,който не е от най-скъпия,бих казала дори че хич не е скъп,но за сметка на това го ползваме вече 5 години.Ами нищо му няма,единствено има одраничко на няколко места от изпуснат нож(щото аз членувам в кръжока,,ръцете ми пречат,,).използвам за кухненска дъска едно малко парче,което си мислех ,че ще се надуе или огъне ,но няма такова нещо,добре си е.

# 9
 • London
 • Мнения: 8 873
Важното е да поставянето да е бързо и да е качествен материала, да не поема влага и мазнина.
Ламинат  Peace
Миеш си с вода, парцал и препарат и нямаш грижи.

# 10
 • York
 • Мнения: 816
И аз съм за ламинат.
В коридора и кухнята моя е клас АС4, който е за обществени сгради.

# 11
 • Мнения: 166
И аз предпочитам ламинат-лесно се поддържа-ние сме от 7 години с такава настилка-коридор,кухня и трапезария-никакви забележки.И като знам какво търкане и третиране правя на фугите на гранитогреса в банята и WC-то....

# 12
 • Мнения: 2 170
За да си позволиш да сложиш ламинат в кухнята и коридора,трябва да е или много хубав и устойчив или да не сте много цапащо семейство  Mr. Green Ние първо бяхме с ламинат (така наследихме апартамента от старите собственици) от най-евтиния (8-10 лв/м2) Много беше гаден.Некачествен и супер светъл.Изпуснах си два пъти молива за очи и така и не можах да го изистя  Rolling Eyes Обувки,мръсотии,мазни пръски..... и като минеш с парцала отгоре по фугите остават някакви черни нечистотийки и стои грозно.
  След това сложихме гранитогрес-светъл полиран...Поддържа се лесно,не се притеснявам,че ще разлея или изтърва нещо (севтосах го с буркан лютеница разбит от високо поради "ръцете ми пречат"  Laughing )Незнам ако се беше случило на паркета какво щеше да стане.
   За ламината изобщо не се изисква перфектно равен под.Нашия под се оказа много крив,направо го дълбахме после за гранитогреса,но не е личало нищо преди,нито е имало дупки,нито нищо.
    В детската сложихме по-скъп ламинат в среден цвят.Перфектен е.
    С две думи,ако искаш ламинат вземи по-качествен в среден цвят.Реди се за 2 часа  Peace
    Ако искаш нещо по-сигурно за поддръжка сложи гранитогрес,но там играчката е по-голяма  Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 525
Гранитогрес. Peace

# 14
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Ламинат.
По-хубаво от това няма.
Навсякъде сме с ламинат - е родих се.
Дори върху естествения паркет наредихме ламинат.
Единственото условие е да е висок клас и да не е ПДЧ, а МДФ.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт