Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Остров Приятелство
 • Мнения: 643
Здравейте,
Не знам дали точно тук му е мястото на този въпрос и моля, за извинение.Трябва ми адекватен отговор и зная, че тук ще го получа.
Та - Баща ми, който скоро ще направи 65 е глух.Глухотата му е придобита на 3 годишна възраст.Имал е намален слух, който с времето мисля съвсем се е загубил, нооо той твърдо е решил, че иска слухово апаратче.
Аз мисля, че е добре първо да мине на някакъв преглед, и респективно да бъде насочен какъв апарат би бил най-удачен и изобщо дали има смисъл...
Той твърди, че има.Решил е, че  ако не някое хубаво, щял да си купи от тези дето ги рекламират по ТВ... Rolling Eyes, пък ако не станели, щял да си вземе други и така докато се получи...
Да, ще попитате - няма ли документ/ТЕЛК мисля беше/.Има, но аз някак си съм недоверчива, а пък и не искам да му счупвам хатъра.Искам да застана до него и да направя всичко онова което е нужно за да му е добре.
Да конкретизирам въпросите си:
- къде може да се направи добър преглед
- къде се продават слухови апарати
- разрешават ли да се пробват на място
- какви ще са евентуалните последствия за него след толкова години тишина - болки в главата, гадене, неориентираност, нервност и т.н.
- и....има ли смисъл...срам ме  е да задам този въпрос даже

Благодаря Ви!

Пропуснах да кажа, че има много добра говорна реч.Много сме тренирали, много пъти сме правили симулации и т.н.

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 18:29 от s_sunny

# 1
 • Враца
 • Мнения: 155
Здравей, значи не разбрах дали баща ти има ТЕЛК, та ако има то с него в соц. грожи отиваш и питаш там ще ти дадат документи да попълниш и безплатно ще получи апаратчето. На баба ми така беше, но тя мина на преглед, направиха и аудиограма и тогава чак тогава в соц. грижи. Доктора дойде на място при нея и и го регулира.
А ако не искате до ходите на доктор и на частно да си вземете добра апартче ето адрес
офис в София са: ул "Княз Борис I" 143; тел: 988 82 67.
Там правят безплатна аудиограма и настройки на апартчето, но цените са по солени  горе долу за различните видове 
За серия Inteo (IN): 2279 - 2399 лв.
SD-CIC: 1959 лв.
AK-CIC: 1499 лв.
FL-XP: 999 лв; FL-19: 1379 лв.
За серия Bravissimo (BV): 619 - 949 лв.
Надявам се да съм ти помогнала.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 543
Здравей, s_sunny!
Разбира се, че има смисъл, най-малкото да опита човекът. Но нима за тези 65 години той никга не е използвал слухов апарат?..
Щом има ТЕЛК татко ти, значи има право на 600 лв. от социалните за едностранно слухопротезиране или на 1200лв. - за двустранно. Ако иска да си купи по-хубав апарат само за едното ухо, може да използва сумата, отпусната за двустранно слухопротезиране, за да си купи един по-скъп и по-хубав слухов апарат. Във фирмите за слухови апарати ще може да опита и да прецени с кой се чувства добре. За преглед и аудиограма може да отиде в ИСУЛ при доц. Спиридонова. Тя ще даде насоки и какъв вид слухов апарат е подходящ за неговата загуба.  Не мисля, че тези апарати от телешопинга са добра идея, да не говорим, че аз лично съм виждала да рекламират само вътреушни апарати, които са само за малка слухова загуба. За неприятните странични ефекти не мога да зная... Предполагам, че са индивидуални и кой знае...
Има доста фирми, които внасят слухови апарати - Славина, Мебос, Анка... Като стигнете до там, ще помагаме.Simple Smile

# 3
 • София
 • Мнения: 2 543
Само да добавя - редът за получаване на слухов апарат е следният - първо се ходи на преглед при аудиолог, който пише протокол за социалните. После с протокола се отива при социалните и там се попълват разни молби. След около месец те издават заповед за отпускането на средства. С тази заповед (която важи 3 месеца - удебелявам го, защото аз не бях обърнала внимание и изпуснахме срока, и трябваше да ни преразгледат молбата ooooh!) и аудиограмата се отива във фирмата за слухови апарати, за да изберете и поръчате апарат. Мисля, че това беше. Ако нещо съм пропуснала, дано се намери кой да ме поправи. Embarassed

# 4
 • Остров Приятелство
 • Мнения: 643
По мои спомени не е ползвал.
Но да бъдем честни, той никога не  е и пожелавал.
Да има ТЕЛК, само трябва да видя от коя дата е.Всъщност аз не знам всяка година ли се преиздава ТЕЛК.
Малко странен въпрос, моля за извинение - къде са социалните грижи, за да подадем документи?И какви документи трябват?
Разбира се, че бихме искали най-доброто ако то ще му помогне.

Ieppe Какви документи трябват за да се отпусне тази сума? На всеки на 100% ли му се полагат? Няма ли значение от възрастта?
И да, мисля, че само за едното ухо ще трябва. По мои скромни спомени е 80% загубата на слух. Има ли някакви ограничения за отпускането на сумата?

sisi_2205 Тези безплатни апарати какви са? Четох тук за аналогови и цифрови? Баба ти с каква загуба на слуха е? Помага ли и апаратчето, и до каква степен? Къде е направила изследванията не разбрах - от социалните ли са я пратили някъде, и след това са и дали да попълни документите?

Последна редакция: пн, 26 яну 2009, 10:40 от s_sunny

# 5
 • Остров Приятелство
 • Мнения: 643
Ippe Ти вече си отговорила на въпросите ми.Благодаря!
С посочените документи като се отиде във фирмата за слухови апарати, те ти намаляват отпуснатата сума от общата ли?
И къде да го заведа на преглед?От здравната каса или...?Моля, да ми посочиш?
Във военна болница там на 8 етаж мисля беше, ще му обърнат ли внимание или направо в ИСУЛ при д-р Спиридонова?

# 6
 • София
 • Мнения: 2 543
s_sunny, трябва да проверите докога важи ТЕЛК на баща ти. Той обикновено е за срок от 2-3 години. Неговата загуба е голяма и предполагам, че ще му изпишат 2 слухови апарата, но честно казано не зная как е с възрастните пациенти. За деца почти задължително изписват 2.
Да, сумата, която ви отпуснат от социалните, ще бъде приспадната от цената на алуховия апарат. Аз мисля, че ако имате 1200 лв, ще можете напълно да се впишете в тази сума и да вземете добър слухов апарат без да се налага да доплащате. Честно казано, не зная какви са ограниченията за отпускането на средства. Обаче с тази слухова загуба (понеже е като на моя син) със сигурност има право. Не вярвам възрастта да е от значение - това би било дискриминация.
А баща ти къде живее? Към всяка община има социална служба, така че, за да ти кажем къде е вашата, трябва да знаем в коя община живее баща ти.

# 7
 • Остров Приятелство
 • Мнения: 643
По адресна регистрация се води в "Дианабат". Мисля, че общината е "Изгрев"

# 8
 • София
 • Мнения: 2 543
http://sgr.hit.bg/slujbi.html - може би все пак е към Младост...

# 9
 • Остров Приятелство
 • Мнения: 643
Благодаря!
Ще се обадя на Справки и ще ме опътят. Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 440
s_sunny здравей,
да добавя към написаното от майките - има разлика в условията за изследване на слуха при деца и възрастни, както и в сумите отпускани от соц. подпомагане. В София аудиограма за възрастен и протокол може да бъде издаден на няколко места, докато за децата е основно в ИСУЛ. Личният лекар или УНГ специалистът в близкото ДКЦ лесно ще насочат къде в София може да извърши изследването.
Сумите отпускани като подпомагане за възрастни са значително по-ниски отколкото цитираното - 1200 лв. е максимума за деца. Като при децата тази сума се отпуска и по-често. За възрастните има няколко категории, зависи от степента на слухозагуба и предписания апарат. Можеш да получиш подробна информация от социалната служба по местоживеене или от самите фирми за слухопротезиране, разбира се и Закона за интеграция на хората с увреждания и правилниците и наредбите към него.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 543
milena_d, благодаря, че се включи. Съжалявам, че съм заблудила така авторката на темата. Все пак, дискриминация е това и ми е много мъчно да го чуя. Явно старите хора са по-долна категория... Sad

# 12
 • Остров Приятелство
 • Мнения: 643
Да се надяваме на най-доброто! Praynig
...ако ли пък не, дано тези слухови апарати, които отпуска държавата да са му в полза! Simple Smile

# 13
 • Остров Приятелство
 • Мнения: 643
Обадих се на справки от където почти успяха да ме упътят към кои социални грижи сме.
От там една много любезна дама ми обясни какви са процедурите.Отначало звучеше обещаващо, но след като и казах възрастта, и че е глух от дете вече не звучеше така. Confused Дано да греша! Praynig
Та въпросната служителка ми каза, че ще бъде по-добре да вземе направление от личния си лекар и мине на ЛКК, а не на ТЕЛК - така ставало по-бързо.
Какво е това ЛКК и какво ще му правят там.Знам, че е лекарска комисия, но до там.
Те ли ще му правят аудиограмата или само ще ни насочат?Те ли ще определят степента на глухота?Те ли издават документа за социалните грижи и този ли документ евентуално ще даде правото да му се отпусне помощ -  дали парична, дали слухов апарат?
Благодаря!  bouquet

За протокола - Дианабат е към социалните грижи на район Слатина. Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 440
s_sunny, отидете при личния лекар и взимате направление за УНГ или аудиологично изследване направо. Тук не съм напълно сигурна, дали личния може да даде направо за аудиологично или първо трябва да се мине през УНГ. Ако трябва първо УНГ, то този специалист ще даде за аудиологично. Както ти писах аудиологичните изследвания за възрастни в София се извършват на няколко възможни места. Освен в болниците - ИСУЛ, ВМА, Св. Ив. Рилски, МВР, може би и още някоя и друга МБАЛ, но също и в някои ДКЦ. Според мен това можеш да разбереш от наи-близкия УНГ в поликлиниката ви например. Тези няколко специално упоменати места имат и така наречената ЛКК. ЛКК се състои от 3-ма специалисти, мисля, все УНГ, отоневролози, аудиолози. Те съставят протокол за назначаване на слухов апарат. Те имат вменено това право и затова провери подробно кои са тези заведения и къде. Съжалявам, не ги знам точно, защото не важат за деца. Протоколът ти го издават веднага на място или най-много до 1-2 дни. Подписан и подпечатан от съответното заведение си го взимаш и си правиш копие заедно с резултата от аудиологичното изследване. Носиш оригиналния протокол и копието от аудиограмата в социалната служба в Слатина и там попълваш формулярите, за да отпуснат помощ за техническо средство. Чакаш решение около 15-20 дни.  Взимаш документа от социалните и с него и копие от аудиограмата, вече отиваш в която си избереш фирма и пробваш, поръчваш, ако трябва доплащаш и получаваш слухов апарат и 20 батерии за него. За възрастни срокът на ползване на този апарат е 6 г., като батерии получаваш след заявление в социалната служба за всяка година по 20 бр. Аудиограмата си пази, може да се наложи след време ново изследване и е добре да има предишна за сравнение.

Никъде не е необходимо дори да обясняваш от кога не чува баща ти, важното е какво ще установи изследването и какво предписание ще даде ЛКК. Според мен, както обясняваш, че човекът е напълно комуникативен, няма причина да не му предпишат слухов апарат. Друг е въпросът, дали ще има ефект точно при него и при неговата ситуация. Това може да се установи само с пробване на различни видове и модели апарати. Ако баща ти започне да носи слухов апарат, имай предвид, че ще му се наложи да се научи да чува и слуша с него. Това не става моментално, но колкото по-качествен е апарата и колкото по-запазена е слуховата памет, толкова по-лесно става научаването. Изисква се постоянство за носене на апарата, за да има резултат и пациентът да се убеди в ползата.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт