Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 121
Здравейте,интересува ме гражданския договор дали се води за трудов стаж при майчинство.Знам че не важи за пенсия,но пък за майчинство незнам.Вече една година съм при настоящия ми работодател,но първите 4 месеца бях на граждански договор.Имам 8 месеца трудов договор ,а нали сега се изисква 12 месеца,та за това ме интересува дали да смятам и месеците по гражданския. Rolling Eyes Благодаря ви предварително!

# 1
 • Бг
 • Мнения: 522
За съжаление гражданският договор не Ви се води за стаж при майчинството, т.к. при него не Ви осигуряват за съответният риск - "Общо заболяване и майчинство". Напротив за пенсия се взема като стаж, но за майчинството не. Колкото до дванадесетте месеца стаж, изискването е да е общ стаж, а не непосредствено преди първия болничен за бременност и раждане. Ако отговаряте на това условие за общ трудов стаж дванадесет месеца, а не само при настоящия работодател, няма проблем с болничните и майчинството. За тези месеци, за които не сте била осигуряване ще Ви се вземе МРЗ за съответният период. Надявам се съм била полезна.
Успех Ви пожелавам !!!

# 2
 • Мнения: 121
Благодаря Ви много за изчерпателния отговор.В такъв случаи трудовият ми стаж е общо 8 месеца без прекъсване и е само при един работодател /настоящия/,т.е. за майчинството 9 месеца ще ми се смятат на работната заплата,а останалите 3 ще ми се начисли МРЗ,така ли ? Ипоследно да попитам тези 45 дни болничен преди раждане да ги смятам ли към стажа,защото аз ги смятам че са 9 месеца стаж до деня преди да изляза болничен.Благодаря! Hug

# 3
 • Бг
 • Мнения: 522
 Wink Моля, за нищо. Явно обаче не съм се изразила правилно. Та така, тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.
Ако имате дванадесет месеца осигурителен стаж във времето ще имате право на болничните за бременност и раждане и на платеното майчинство. Базата за изчисление ще е дванадесет месеца назад от месеца, преди месеца, който ще излезете в болнични 45 дни преди раждането. Или с простичък пример ако първият Ви болничен е от м. Март 2009 г. базата за изчисление на тези болнични е от м.03.2008 г. до м. 02.2009 г. В този дванадесет месечен период ако имате месеци без да сте работила, за тези месеци ще Ви се вземе за база минималната работна заплата, а за месеците в които сте осигурявана съответния осигурителен доход.
Ако само това Ви е общия стаж - 8 месеца, не говоря за стаж при настоящия работодател, следва, че няма да отговаряте на изискването за дванадесет месеца стаж и няма да имате право на обезщетението, докато не отговорите на условието за необходимия стаж. Евентуално ако е такъв случая ще можете от Агенцията за социално подпомагане да си подадете една молба + болничния лист, и от там да Ви бъде изплатено обезщетение само за първите 45 дни или дните по първия болничен лист. След като вече придобиете изискуемия се стаж, придобивате и правото на обезщетението до края на четиристотин и десетия ден. След което излизате в платено майчинство, до навършване на две годишна възраст на детето.
Надявам съм да съм помогнала, ако нещо не Ви е ясно може да попитате.

# 4
 • Мнения: 121
Благодаря много наистина.Вече два пъти се обаждах в нои и никои неможа да ми обясни...а пък може и аз да не съм разбрала,нали съм русичка Laughing Значи аз имам общо трудов стаж 8 месеца,друг стаж нямам.Което означава,че след като родя няма да получавам 90% от заплатата си докато не минат още 4 месеца,за да станат 12 месеца стаж.И след това една година ли ще получавам 90% майчинство или...  newsm78. Наистина съм глупава,ама пък чак толкова да не мога да зацепя...Надявам се да разбираш какво искам да попитам.. Hug

# 5
 • Бг
 • Мнения: 522
Да, точно така, докато не направиш необходимия стаж от дванадесет месеца няма да имаш право на обезщетението. След като придобиеш изискуемия стаж ще получаваш обезщетение в размер на 90% от заплатата.
Не, така нареченето майчинство в размер на 90% ще го получаваш до 410 календарни дни, а вече от 411-ят ден ще ти се води платено майчинство до навършване на две годишна възраст на детето. В момента размера на това майчинство е 240,00 лв. месечно, сумата е фиксирана тук.
Иначе както ти обясних, за това време през което няма да отговаряш на изискването за 12 м. стаж имаш право да подадеш молба в Агенцията за социално подпомагане и ще ти бъде изплатена помощ по първия болничен лист или не повече от 45-ет дни.
Надявам се да си ме разбрала, аз верно не мога да обяснявам много добре Blush, за което ще ме извиниш, но ако имаш още нещо неясно питай. Успех !!!

# 6
 • Мнения: 121
Да-да,разбрах сега. Party Много благодаря! Simple Smile

# 7
 • Мнения: 5
Да-да,разбрах сега. Party Много благодаря! Simple Smile

# 8
 • Мнения: 5
Здравейте!
Интересува  ме  дали  гражданския  договор  се  води  като  трудов  стаж .
Аз работя  само  на  граждански  договор  от  юни 2008г,  и  още  нещо  трябва  ли  да  подавам  някакви  декларации  до  данъчното  защото  от  фирмата  в  която  работя  ми  вземат
   Фондове  на  Държавното  обществено  осигуряване
   ДЗПО  в  универсален  пенсионен  фонд  за   родените  след  31.12.1959г
   Здравно  осигуряване
Благодаря   предварително.

# 9
 • Мнения: 5
Хайде  моля ви се  нямя  ли  някой да  ми  отговори

# 10
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 721
Здравейте!
Интересува  ме  дали  гражданския  договор  се  води  като  трудов  стаж .
Аз работя  само  на  граждански  договор  от  юни 2008г,  и  още  нещо  трябва  ли  да  подавам  някакви  декларации  до  данъчното  защото  от  фирмата  в  която  работя  ми  вземат
   Фондове  на  Държавното  обществено  осигуряване
   ДЗПО  в  универсален  пенсионен  фонд  за   родените  след  31.12.1959г
   Здравно  осигуряване
Благодаря   предварително.


Води се за осигурителен, не за трудов стаж. За целта трябва да имаш попълнена и заверена осигурителна книжка от възложителя. Подава се годишна данъчна декларация по ЗДДФЛ. От възложителя трябва да ти издадат служебна бележка и сметка за изплатени суми, за да си попълниш деклрацията и да ги приложиш към нея.

# 11
 • Мнения: 5
БЛАГОДАРЯ!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт