Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 11
Момичета, помагайте. Надъхала съм се да правя торта за петък, искам да е с чаршаф от фондан от рецептата на natalyna
Фондан (natalyna)

1 с.л. желатин
1 с.л. олио
2 с.л. твърд маргарин
1 килограм пудра захар
100 мл глюкоза

Желатина загрейте в 100мл вода. В купа разбъркайте с миксера всички останали продукти и добавете разтворения желатин и месете до получаването на гладка маса. Ако нямате глюкоза, може да прибавите още маргарин(или палмово масло). Съхранявайте в найлоново фолио в хладилника.

Някой правил ли е чаршаф от нея? Купих глюкоза от аптеката, като сироп в шише е(с него ми правиха теста за захар по време на бремеността).Да я ползвам ли или да увелича маргарина?
Под него с маслен крем ли да намажа?Толкова много има изписано по темата,толкова линкове и картинки, че съм на път да се побъркам.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Момичета, помагайте. Надъхала съм се да правя торта за петък, искам да е с чаршаф от фондан от рецептата на natalyna
Фондан (natalyna)

1 с.л. желатин
1 с.л. олио
2 с.л. твърд маргарин
1 килограм пудра захар
100 мл глюкоза

Желатина загрейте в 100мл вода. В купа разбъркайте с миксера всички останали продукти и добавете разтворения желатин и месете до получаването на гладка маса. Ако нямате глюкоза, може да прибавите още маргарин(или палмово масло). Съхранявайте в найлоново фолио в хладилника.

Някой правил ли е чаршаф от нея? Купих глюкоза от аптеката, като сироп в шише е(с него ми правиха теста за захар по време на бремеността).Да я ползвам ли или да увелича маргарина?
Под него с маслен крем ли да намажа?Толкова много има изписано по темата,толкова линкове и картинки, че съм на път да се побъркам.

Първо въпроса Ви не е за тук - има си тема за тортите! Rolling Eyes
Второ, тази рецепта не подходяща за чаршаф (мисля, че в Тортената Библиотеката е написано, че е по-скоро за направа на фигурки). Съхне много бързо и масата става твърда - т.е не е подходяща за рязане. А извинявам се, не било написано, но по принцип след като в покритието се използва желатин то съхне бързо и не е подходящо за чаршаф. Blush
И трето, пак в Тортената Библиотеката е обяснено, за каква глюкоза става дума - тя е гъста като мед и се продава в магазините за здравословни храни!
« Последна редакция: пн, 26 яну 2009, 21:02 от natalyna »
Цитирай

в страната на чудесата

Мнения: 117
 Embarassed
« Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 23:13 от didi nikolova »
Цитирай


Мнения: 11
Благодаря ти, че все пак ми отговори, дано някой да ми премести въпроса където трябва.Извинявам се Embarassed, нова съм в писането и не знаех къде да пиша. За глюкозата разбрах, утре ще видя дали ще намеря, ако не, ще добавя маргарин. Обаче като гледам във всички рецепти за покрития и фигурки има желатин. Остава Marshmellows,но аз не искам да е от тях. Прости ми невежеството и като за първи път направете изключение и ми дайте наготово рецепта за чаршаф. Praynig
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592

Не разбрах защо да съм груба? И с какво си заслужих пистолети?
Отговорих учтиво и ясно. Даже се извиних, че информацията в Библиотеката не е пълна.
Явно разбиранията ни за грубост са различни.  Shocked
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Благодаря ти, че все пак ми отговори, дано някой да ми премести въпроса където трябва.Извинявам се Embarassed, нова съм в писането и не знаех къде да пиша. За глюкозата разбрах, утре ще видя дали ще намеря, ако не, ще добавя маргарин. Обаче като гледам във всички рецепти за покрития и фигурки има желатин. Остава Marshmellows,но аз не искам да е от тях. Прости ми невежеството и като за първи път направете изключение и ми дайте наготово рецепта за чаршаф. Praynig

Пробвайте марципан Варна, млечен марципан или шоколадовите покрития:

Парено тесто за моделиране(марципан Варна):

 150 мл вода
70гр масло
150 гр брашно
около 0,500 кг пудра захар

 Водата се слага в някакъв съд на котлона. Добавя се маслото и се чака сместа да заври. После се изсипва брашното /на веднъж/ и се бърка , докато се отдели от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо. Когато е студено се замесва с пудра захар.

Ето още един вариант на това покритие:

Слагаме  200 мл. вода заедно с щипка сол и 100 грама  масло на котлона да заврат. Когато заврат, изсипваме се наведнъж 200 грама брашно и започваме да бъркаме енергично до отделянето на тестото от съда. След това оставяме тестото да изстине и го замесваме с пудра захар /към 400 гр./за да стане гладко тестото. Оставяме тестото в хладилника за да се стегне за около 40-50 мин.

Рецептата на М_е_г_и за марципан Варна:

Марципан Варна рецептата е от БонАпети
400 гр. пудра захар
100 гр. брашно
50 гр. маргарин
100 мл вода
сладкарска боя

Прави се като парено тесто. Слагат се да заврат водата и маргарина. После се прибавя брашното и се бърка. Изважда се върху мраморна плоча да изстине до 18 С. После се меси с пудрата захар. Като я поеме всичката, се прави на топка и се слага в найлонова торбичка, изкарва се въздуха, за да не стане коричка и се оставя в хладилника.

Млечен марципан(natalyna):

1 консерва подсладено кондензирано мляко - 397 гр, което се равнява на 200 мл - стандартни са консервите навсякъде(поне в Европа)
400г сухо мляко
1ч.л. олио
около 30 мл. вода
и пудра захар за до-омесване(Ако не прибавите вода, почти няма нужда от захар, но не е много сладко)
Омесва се еластично тесто с консистенцията на пластелин, което да не лепи. Оставя се в хладилника, като преди употреба се пуска за около 2-3 секунди в МВ на най-висока степен, докато леко се размекне. Може да се до-омеси ако е нужно със захар.

Шоколадов фондан(за покриване на торти и за рози)

50мл вода
50г захар(кристал)
150г глюкоза
500г шоколад с поне 60% съдържание на какао

Сваряваме водата със захарта(докато заври), прибавяме глюкозата и махаме от огъня, като непрекъснато бъркаме, докато глюкозата се разтвори напълно. Охлаждаме на около 40°[C].
През това време разтопяваме шоколада на водна баня също до около 40-45°[C], сваляме от огъня и към него прибавяме захарната смес с глюкозата. Бъркаме до получаването на гладка смес. Сместа наливаме в съд, който предварително сме подложили с прозрачно домакинско фолио и оставяме на стайна температура да се втвърди. След това омесваме добре с ръце. На фолио(най-добре) слагаме необходимото количество смес и разточваме до желаният диаметър. Покриваме тортата, като хубаво изглаждаме(за да се изкара въздуха) и изрязваме излишният чаршаф.

От тази смес могат да е моделират и рози!
Доуточнение !!!!
 van444eto : “ Казах вече че рецептичката е тази Шоколадов фондан(за покриване на торти и за рози) от 1 стр. с това допълнение че, добавям пудра захар за самото омесване. В рецептата не пише, но само с шоколад, при мен не се получава. Колко ли? Ами... то си показва.Аз лично разделих рецептата на 5, когато е само за фигурки и ми поема около 1 кафена чашка захар. Щоколада е екстра, но при самото моделиране малко лепеше. Спасих се с олио. Понеже имам щастието да притежавам цяло руло оризова хартия, си завивам масата и си мажа и плескам директно отгоре. Мажа олио и разточвам. На пръстите също мъничко олио. Това е ... нищо сложно... Направих тези цветя днес към 2 часа, вече тропат. Почти са изсъхнали и няма и помен от мазнина.”
http://inlinethumb33.webshots.com/36192/2243936870103156991S425x425Q85.jpg
Цитирай


Мнения: 11
Благодаря natalyna Hug, ще пробвам

Рецептата на М_е_г_и за марципан Варна:

Марципан Варна рецептата е от БонАпети
400 гр. пудра захар
100 гр. брашно
50 гр. маргарин
100 мл вода
сладкарска боя

 Моя е грешката, аз като прочета марципан и все си мисля,че има бадеми и минавам нататък. Дано да се получи!
И с риск да прекаля, това количество ще ми стигне ли за чаршаф на 8блатова, кръгла (28см) торта. Колко трябва да е дебел чаршафа?
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Да ще стигне! Peace

Цитирай

в страната на чудесата

Мнения: 117
 Embarassed
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Ок - мир! Peace
Цитирай

out of space

Мнения: 7 337
Само да вметна:

Въпросът е готварски- значи е за тук! Не е задължително питанките за торти да се отнасят точно в "тема за торти". 
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
...аз като прочета марципан и все си мисля,че има бадеми...

И правилно мислиш, марципанът е именно това  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.