Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2
Здравейте момичета! За първи път в живота си се включвам във форум. Провокира ме едно момиче, което си спомня мастакулките на баба си. Ако иска да си ги направи, мога да потърся рецептата от майка ми. Родата ми е от Горна Оряховица и май само в този край правят този вид сладки. За да провокирам интереса ви ще кажа, че в тях задължително се слага чаена лъжичка млян черен пипер, освен карамфила, който е основната подправка и тези безумно вкусни сладки леко налютяват. Единствения проблем е ,че трудно се намира истински  петмез- сгъстения гроздов сок, в който като се сложи тиква става рачел. Приятелки го носят от Турция, на излиза соленко.
Цитирай


Мнения: 1 933
Добре дошла и давай рецептата.  Hug
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Какво стана с мастакулките  Thinking
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Гугъл ми "изплю" ето това:

500 гр. мед
500 г. захар
250 мл. вода
1 с.л. смляна канела
1 с.л. смлян карамфил
1 с.л. черен пипер
1 ч.л. амонячна сода
брашно, колкото поеме
1 яйце за намазване

Медът се стопява със захарта. Прибавят се останалите продукти и се омесва тесто. Оформят се бисквити, намазват се с яйце и се пекат в умерена фурна.

Има и вариант с петмез, вместо меда.
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Ми то много сладост, много нещо или само на мен ми се струва така ooooh!
Цитирай

София

Мнения: 30
незнам
Цитирай

София

Мнения: 1 341






Ето ви рецепта за Мъстакулки
Мъст си правя есента и затварям в буркани,без стирилизиране.
мъст: 3 л. прецеден гроздов сок се слага да заври.Маха се от котлона и се слага 1/2 ч.л. сода.Когато изстине се прецежда през гъста марля.Слага се захар  1 към 1.
Вари се да стане на разлата капка в/у нокътя.
« Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 13:05 от рени55 »
Цитирай


Мнения: 1 933
Значи все пак произлиза от мъст.  Laughing Мъстакулки.
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Ееее, това е друга работа  Naughty
Цитирай


Мнения: 2
Ох, здравейте отново. Съжелявам, че само разбуних духовете , а отговор не дадох- за мастакулките. Дори забравих да питам майка за тях.Явно не ще да съм от най-сериозните участнички във форумя. Май нямям време да се обърна, а пък ми се иска да си говорим. В момента събирам мнение за житната диета. Не се вълнувам толкова от "душевното " пречистване ,а от буквалното отслабване.Освен това, някой знае ли всичко ли отива по дяволите, ако се наложи да я прекъснеш за едно гости?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 162
Житната диета.....с накиснато с вода жито или със сварено жито? Аз знам и за двете! Но да ти кажа ефекта е само временен!!
Цитирай

София

Мнения: 3 268
Вече ще знам какво е мъст.Благодаря,хубава рецепта.  bouquet
Цитирай

Бургас

Мнения: 519






Ето ви рецепта за Мъстакулки
Мъст си правя есента и затварям в буркани,без стирилизиране.
мъст: 3 л. прецеден гроздов сок се слага да заври.Маха се от котлона и се слага 1/2 ч.л. сода.Когато изстине се прецежда през гъста марля.Слага се захар  1 към 1.
Вари се да стане на разлата капка в/у нокътя.

    Ами извини ме за невежеството,но за какво се използва после този или тази мъст?  Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 1 341








Използва се за курабийки(мъстакулки) и кекс.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.