Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 425 отговора

Plovdiv

Мнения: 151
Извинявам се за въпроса,сигурно вече е писано,но не успях да намеря с търсачката.Ще съм благодарна на всички споделили своя начин на приготвяне ,може да ми дадете и линк,където да прочета.И тъй като за първи път ще пробвам,добре е по-детайлно да ми пишете какво се прави,пропорции-имам предвид на какво количество прясно мляко примерно колко закваска се слага,време и др.подробности.
  
« Последна редакция: ср, 16 апр 2014, 11:28 от Редактор* »
Цитирай


Мнения: 216
Сваряваш прясното мляко. Разсипваш го в буркани. Аз го правя в компотени. Поставяш бурканите на място където няма да ги пипаш поне 4,5 часа върху одеало или друга дебела завивка. Оставяш млякото да поизстине до толкова, че като потопиш кутрето си, да търпи на топлото. На всеки буркан слагаш 1 с.л. кисело мляко /разбито с лъжичка/ и разбъркваш. Най-хубаво ако имаш закваска от домашно мляко, но става и с магазинско-от него може лэжичка и половина да сложиш. Затваряш буркана с капачка-ако имаш пласмасова-да не се разлива. Завиваш буркана с одеалото, за да се запази топлината на млякото. След няколко часа проверяваш дали се е стегнало. Ами май е това  Hug
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 830
Сваряваш прясното мляко. Разсипваш го в буркани. Аз го правя в компотени. Поставяш бурканите на място където няма да ги пипаш поне 4,5 часа върху одеало или друга дебела завивка. Оставяш млякото да поизстине до толкова, че като потопиш кутрето си, да търпи на топлото. На всеки буркан слагаш 1 с.л. кисело мляко /разбито с лъжичка/ и разбъркваш. Най-хубаво ако имаш закваска от домашно мляко, но става и с магазинско-от него може лэжичка и половина да сложиш. Затваряш буркана с капачка-ако имаш пласмасова-да не се разлива. Завиваш буркана с одеалото, за да се запази топлината на млякото. След няколко часа проверяваш дали се е стегнало. Ами май е това  Hug

И аз така правя, но рядко правя кисело мляко.
Взимаме биволско прясно мляко от наши познати и по-голямата част от него я правя на кисело мляко.
Биволското мляко е с много голяма масленост и всичко от него става мн вкусно.

Баба ми прави сирене. Прави го, като сварява млякото и когато изстине толкова, че да си държи малкия пръст вътре, слага мая.
Количеството мая се определя от количеството мляко. На шишенцето на маята по принцип пише колко капки са нужни.
След това се разбърква и съдът се завива с одеяло, за да стои топло млякото по-дълго време.
Оставяш го за 2 часа и след това сместа я изсипваш в марля, която оставяш някъде да виси и да се изцеди сиренето. Това е. Peace
Успех! bouquet

Цитирай

Варна

Мнения: 139
Можете ли да препоръчате марка кисело мляко, с което може да се подквасва. Казаха ми, че с доста купешки кисели млека не се получава.
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 830
Можете ли да препоръчате марка кисело мляко, с което може да се подквасва. Казаха ми, че с доста купешки кисели млека не се получава.

Да, заради боклуците, които им добавят, за да удължат срока на годност.
Пробвай  с млека, чиито срок на годност не е мн дълъг. Опитвала съм с по-евтини марки млека и в повечето случаи става, ама и колко пъти съм изхвърляла млякото, понеже не се е получавало.... Mad Готово домашно кисело мляко, ако можеш да намериш някъде.. Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Можете ли да препоръчате марка кисело мляко, с което може да се подквасва. Казаха ми, че с доста купешки кисели млека не се получава.
Аз съм подквасвала с Герма и със сметана Данон(колкото и да е странно)...
Цитирай

София

Мнения: 9 590
Най-лесно за подквасата е, ако купуваш домашно кисело мляко е да помолиш продавачката да ти даде. Хората, които отглеждат крави си имат подкваса. Аз така взимам от майката на кумата ми.

А сирене се прави със специална сирищна мая.
Цитирай


Мнения: 1 400
Можете ли да препоръчате марка кисело мляко, с което може да се подквасва. Казаха ми, че с доста купешки кисели млека не се получава.

Майка ми последно беше заквасила с "Бор Чвор" и стана страхотно. Преди това опита с "Пършевица" и "Боженци"(май така се казваше)  и нищо не се получи  #Cussing out
Цитирай


Мнения: 249
Може да прегледаш тази тема http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=366512.0 за млякото , много е интересен експеримента.
Цитирай

Варна

Мнения: 139
Благодаря на всички. Снощи, след като попитах тук, открих случайно темата, която е посочила The_Sunrise . За мен Елена е фаворит - за вкъщи само това купувам. Може и другите кисели млека да са добри, но не съм ги засичала по магазините. Притеснението ми беше свързано с изказването на една позната, че е подквасвала с Елена и не се получило, но явно проблемът е в самата нея, защото съм яла и други нейни кулинарни опити и не съм оставала очарована.
Цитирай

Царево

Мнения: 10
Аз използвам закваска от мляко,,Русалка''.За сиренето бих добавила,че след като се изцеди добре в марлята,се поставя в съд,както е в цедилката, и се притиска с нещо тежко ,за да се доизцеди.След това се осолява с едра сол и слага в хладилник.
Цитирай

Където ми видят очите ...

Мнения: 99
За да се направи сирене най-важното е да не е варено млякото. Слага се маята за сирене и се оставя да стане на "стригле". След това се слага в тензух и се цеди, след като се изцеди му се прави саламура и се гмурва сиренето в саламурата докато узрее. Ако те интересува ще пиша и пропорции и рецепти  Peace

А киселото мляко го вариш, оставяш да изстине до толкова, че като бръкнеш с малкото пръстче и завъртиш кръг да издържиш колкото да броиш до 3. Слагаш кисело мляко препоръчвам ако намериш домашно квасено за да не се влачи после, достатъчно е една лъжичка. Слага се на топло (одеало), достатъчно е да престои 3 часа, след това в хладилника за да се стегне и е готово  Flutter
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 151
За да се направи сирене най-важното е да не е варено млякото. Слага се маята за сирене и се оставя да стане на "стригле". След това се слага в тензух и се цеди, след като се изцеди му се прави саламура и се гмурва сиренето в саламурата докато узрее. Ако те интересува ще пиша и пропорции и рецепти  Peace

Ще съм ти много благодарна  bouquet да ми напишеш пропорциите,както и да обясниш какво значи "стригле"?Маята как изглежда,в смисъл на кубче,праховидна ли е?
Цитирай

София

Мнения: 2 002
Аз сирене се научих да правя това лято и останах силно впечатлена от резултата  Mr. Green, но съм правила сиренето /както и кисело мляко/ само от домашно мляко, от купено не съм убедена какво ще стане. Млякото не се вари предварително, но част от него стопляш  и смесваш с останалото, така че температурата да стане приблизително 35-37 градуса. След това си слагаш маята - тя е специална за сирене и на опаковката пише колко капки на колко литра мляко се слагат, обикновено 5 капки на 1 литър мляко. Разбъркваш хубаво и го оставяш за 2 часа, но на всеки 25-30 минути го разбърквай леко. После слагаш сместа в тензух и оставяш да се отцежда 4-5 часа. Ако искаш сиренето да стане по-твърдо и стегнато е хубаво да го натиснеш в тензуха с камък или нещо тежко, но ние го харесваме по-меко и не съм пробвала да го притискам. В  пластмасова кутия слагаш морска сол, готовото сирене и доливаш отгоре от маринатата, която е отцедена от сиренето през тези 4-5 часа.
Леле как го обясних  ooooh!. Ако нещо мога да дообясня - питай. Имай в предвид, че от 5 кг. мляко стана около  1 кг. сирене.
Успех, пиши като го направиш.   
Цитирай

Където ми видят очите ...

Мнения: 99
Значи маята за сирене е течна и като поискаш в магазина няма начин да сбъркат. Пропорциите са на 1 литър мляко 2 капки мая. Както е бяснила мацката преди мен млякото само се загрява слагаш маята и оставяш да стегне. Точно това което се получава след като стегне се казва "стригле". Наподобява нещо като желе. След това се цеди в тензух докато ти си прецениш, но трябва да стане твърдичко.
Саламурата която аз правя е следната: Сипвам в тенджере вода и почвам да сипвам сол като бъркам за да се разтопи. Солта се определя  кога е достатъчно като пуснеш сурово яйце в саламурата и то се покаже от горе колкото диаметър на 5 стотинки. Редиш си сиренето слагаш саламурата и оставяш да узрее. Аз така го правя  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 425 отговора