Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
120-134 от 348 отговора
shushi, много добре изглежда кашкавала по коя рецепта е правен?
Цитирай


shushi, много добре изглежда кашкавала по коя рецепта е правен?

Това го правих за сирене-не за кашкавал. Редактирах мнението си, за да напиша стъпка по стъпка.
Кашкавал още не съм пробвала.
Цитирай


shushi, много добре изглежда кашкавала по коя рецепта е правен?

Това го правих за сирене-не за кашкавал. Редактирах мнението си, за да напиша стъпка по стъпка.
Кашкавал още не съм пробвала.
Ще погледна за рецептата, благодаря ти! На мен ми заприлича на кашкавал Embarassed
Цитирай


Хоп и тук! Страхотно е,че има тема за домашно кисело мляко,голям ентусиазъм имам да правя такива неща.
 Страхотни сте!
  Crazy
Цитирай


Здравейте момичета,

Аз също не съм правила домашно сирене, но
считам, че млякото трябва да е хубаво. Освен това за-
кваската също трябва да е качествена. Пробвала съм
да правя кашкавал и домашно кисело мляко.
Цитирай


Искам да ви попитам, при направа на сирене от козе мляко (домашно) - колко часа след издояването може да се сири, защото трябва да пропътува известно разтояние. Трябва да събере от целия ден мляко и в същият да се направи.
Ще ползвам мая от Елби.

При подквасването (козе мляко) - може ли да стане гъсто като киселото? Все още не съм ползвал стандартна закваска (купена).
Цитирай


опитите ми с козето мляко показват, че трудно се хваща на кисело. Но това - моите опити, може и да греша, но е много "мухнато" както казваше баба.
Но за сирене няма проблеми колко ще събираш и колко време. Когато си готов да го  сириш, загрей млякото до 37* и нататък действай по процедурата.
Майка ми сега дори го събира  за два дни в хладилник, защото се затопля, а е малко, да се  цапа само с едно доене. 
Цитирай


опитите ми с козето мляко показват, че трудно се хваща на кисело.

Хваща се на кисело,само дето е малко по-редичко......Иначе е вкусно!
Пак зависи и от качеството на млякото де......Ние сме имали коза дето даваше доста маслено мляко(в сравнение с другите кози)....
Цитирай


абе уж маслено млякото, пък да - точно рядко е, почти готово за айран  Crossing Arms
Цитирай


Здравйте !

Колко време варите прясното мляко след като заври за правене на кисело мляко ?
Цитирай


Здравйте !

Колко време варите прясното мляко след като заври за правене на кисело мляко ?
Аз поне 10-15 минутки. Най-добре е ако имате съд на водна баня, иначе често при мен загаря и се налага да го преливам, въпреки че преди да изсипа млякото обливам тенджерата със студена вода. Моят съд за варене на мляко е литър и затова не го използвам често, обикновено купувам по 2л мляко и не ми се вари на два пъти.
Снощи направих крема сирене, днес съм го сложила да се цеди. Ще покажа снимки на "готовия продукт".
Цитирай


Здравейте!
Дълги години гледахме кози и се включвам със съвети  Smile

Козето мляко иска по-висока температура за подквасване от кравето. Кравето ми се подквасва и хладко, докато при козето това е изключено. А хубаво и гъсто козе кисело мляко става след август месец. Не пречи ако млякото остане загънато по-дълго. Напоследък моето стои по цяла нощ, защото дребния държи млякото да е кисело  ooooh! .

Сиренето го правя от несварено мляко. От сварено се получава крема сирене. След изцеждане слагам в купичка, срязвам на кръст и обилно засипвам със сол и слагам в хладилника. Когато събера количество за бидончето (30 лита), нареждам, заливам със саламура (1л вода/ 200 гр сол) и притискам с нещо да не изплува сиренето над саламурата. В момента си хапваме от бидона, който съм заредила на 02.10.10г

Изварата я вадя малко по различно. Слагам суроватката да заври и когато започне да завира се образува нещо като каймак отгоре. И когато започне да се напуква отнемам от огъня, оставям да изстине и внимателно обирам готовата извара с решетъчна лъжица. Идеална сладка извара за чийзкейкове  Smile . И няма зърнестата структура на другата.

Сиренето се обезсолява идеално, ако във водата се разтвори лимонтузу.

И накрая за шуплите. Може да са от повече мая или лошо мляко (мръсно или развалено).

Цитирай


Някой купувал ли е калциев двухлорид да каже от къде може да се снабдя? Знам,че имало сирищна мая с добавка на калциев дихлорид, но не съм срещала в магазинната мрежа.
Цитирай


Аз подквасвам млякото с домашно масло, по-вкусно е, а и издържа повече време  Peace
Цитирай


Аз подквасвам млякото с домашно масло, по-вкусно е, а и издържа повече време  Peace
Как? Колко масло слагаш, на какво количество прясно мляко?
Цитирай


120-134 от 348 отговора