Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 ян. 2009, 18:26 ч.

Машина за хляб - 14 част

 • 60 208
 • 741
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 474
Машина за хляб- 1 част

Машина за хляб- 2 част!

Машина за хляб-3 част

Машина за хляб- 4 част

Машина за хляб - 5 част

Машина за хляб - 6 част

Машина за хляб - 7 част

Машина за хляб  8 част

машина за хляб- 9 част

Машина за хляб- 10 част

Машина за хляб - 11 част

Машина за хляб- 12 част

Машина за хляб - 13 част

Рецепти за машина за хляб!


Полезни съвети + още рецепти 


Съвети на pina

За конците:
По принцип конците представляват силно изразени глутенови нишки - глутена е белтък. Което ще рече, че на първо място това се случва в изделия направени със силно брашно, т.е. бяло. Да не се очаква в ръжен хляб да се явят.
Получава се от разтеглянето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те месят доста добре!
По правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. Хубаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. Разбира се, възможно е да се получи в хляб без мазнина, да е на конци, но това е рядко и трудно.
Козунака може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. Едно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало е добра предпоставка за конци.
Конци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по- добре да се оплете. Все пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда всяка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забелязват конци, зависи накъде се е завъртяло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по- трудно забележими са конците.

Зо козунаците:
Козунак НЕ се прави на програма за сладък хляб.
Когато пусна машината и започне да се меси, задължително наблюдавам тестото. В началото всички правехме ( 1-2 пъти и аз) една и съща грешка - слагахме брашно точно толкова, колкото е по рецепта и нито прашинка повече. Работата е там, че яйцата варират страшно много в големината си, от където идват големи разлики в количеството на течностите. Брашното и то си варира по качество и свойства в различните партиди. Затова, много важно е, да се омеси тесто, което става на хубава топчица в машината. Под бъркалките да не остава една каша, която се маже отдолу - това става с меко тесто. За хляб може да е ОК и да стане пухкав хляб с меко тесто (имам такава рецепта), но за козунака няма как. Ако тестото е меко, няма нито конци, нито може да се оплете, нито да запази ясния рисунък на плитките, а всичко се разлива, губи релеф, форми и т.н.       Много е важна гъстотата на тестото! Тази грешка се допуска дори от опитни домакини и баби с дългогодишен стаж.   
От друга стана, това не значи да се направи бетон и накрая да се изпече едно паве, което няма втасване и прочие. Трябва да е с мярка. Затова наблюдавам и ако се маже под бъркалките (това е критерия   добавям брашно, докато се меси и така, докато стане хубава, стегната топка, но мека и еластична.Снимка как ориентировъчно трябва да изглежда тестото
 После е важно да втаса хубаво, но и да не превтасва. Аз издебвах последното премесване, знаех точно по кое време е, вадех тестото и го оплитах. Разбира се затварям капака на машината, за да не изстива и плета бързо! Връщам оплетения козунак в машината, където той пак втасва - окончателна ферментация. Доста се надува, както е оплетен. Точно преди да започне печенето, отварям капака, много бързо мажа с жълтък и ръся захар. Затварям капака и той се пече вътре - 1 час.

Въпрос: Когато се извади тестото-било то за козунак да се сплете, или само омесено и втасало за питки, и ни се стори че е доста поомекнало и лепне след втасването, ще препоръчаш ли леко премесване на ръка и ако да, с какво е по-добре да се премеси-с мазнина или още брашно, за да не му се губи формата и да се разлива, така да се каже.Защото нали ще втасва още веднъж след това.

Отговор:
Ако тестото е било замесено с нормална гъстота, след първото втасване е идеално за работа. Може, дори е наложително да се работи с него върху плот, наръсен с брашно или намазан с олио, също с набрашнени ръце или намазнени ръце, за да не полепва. Премесване е възможно, но само с няколко, наистина само 2-3 движения и натиска, колкото да се оформи удобно за работа, дори би могло да се избегне, тъй като машината вече го е премесила с няколко движения.
Да се премеси с брашно или мазнина не е добре! Ако започне да се меси, макар и само за 1-2 минути, ще се изкара всичкия въздух, който вече е надул тестото, ще се затегне, ще си намали обема и после няма да се получи добър резултат. Евентуално може да се чака повече време да втасва, но това вече са спасителни мерки.
Ако тестото лепне и се разлива, както го описваш ти, след първото втасване, това е често признак, че е превтасало или, че е било много меко замесено. Евентуално едното следва от другото - ако е замесено доста меко, съответно от това втасва по- бързо, а и машината нагрява, та съвсем е възможно да е превтасало. Такова тесто няма спасяване...
Ако е просто замесено по- меко и затова се разлива, но не е превтасало, пак не е добре да се добавя брашно или мазнина. Варианта е още от самото начало да се улучи гъстотата и от там нататък нещата си тръгват надобре!

За сплитането:
За премесването - значи, ако тестото си втасва спокойно, в някоя купа и се вземе за оформяне, разбира се, се премесва, пак само с няколко движения. После се късат топки (парчета) тесто. От всяко правя фитил - с пръсти подгъвам единият край навътре и започвам да търкалям с ръце, с лек натиск, докато се издължи.
В случай, че вадим от машината - тя нали си има 2 премесвания по време на втасването? Те са съвсем кратки, но са достатъчни. Вадим тестото и веднага късаме топки и оформяме фитили. Допустимо е да се премеси леко, но е важно да се внимава. Цялото оформяне е добре да се прави с лек натиск, защото при по- голямо натискане или месене ще се извади въздуха от тестото, ще спадне обема му и ще се сбие.
Като пиша това, нямам предвид съвсем леко да се гали! Дано не оставям погрешно впечатление! Трябва да се избегне само сериозното месене, било с брашно или мазнина. Може да се завърти и да се натисне 2-3 пъти с длан (както обичайно се меси), но не и да се подметне и да се меси с минути.


Мая и захар в тестените продукти:
Маята представлява дрожди захаромицети, които се хранят със захари и отделят алкохол и въглероден двуокис. Благодарение на последното тестото увеличава обема си, набухва и това е търсеният и желан ефект.
Ако сложим малко захар, дрождите живват и се разработват по- бързо, за да могат да поемат захарите от нишестето на брашното. Но  с голямо количество добавена захар, можем да ги затрудним или направо да блокираме техния процес. Затова и в козунака се слага повече мая, заради по- голямото количество захар по рецепта.


Рецепта и подробни обяснения на ketti за козунак - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358581.msg9879950#msg9879950

# 1
 • Мнения: 11 610
Лео, благодарим!  bouquet

След малко ще те почерпя за благодарност с днешния ми хляб.....

# 2
 • Мнения: 321
олеле, явно сме изнервили,най вече аз  ,обстановката. много благодаря Лео. Т ака поне всичко ни е пред очите,дано да ни бъде от полза.

# 3
 • München
 • Мнения: 2 567
Наслука в новата тема, дано творим все по-вкусни хлябове Hug

# 4
 • Мнения: 321
Сега виждам грешката в кетината рецепта ,сигурно неволна ,при преписването. млякото е 125мл, а не 175! Вчера,когато написа цялата рец. за 2 козунака пише мляко- 250мл. ,делено на 2.....

# 5
 • там, откъдето преди години тръгнах
 • Мнения: 541
Чушчице, тя си е написала Кети, че на половината количество млякото е 125 мл, но й се е видяло малко и затова е сложила 175мл.
Аз днес не успях да направя хляб, но пък си имам още от виенските кифлички от вчера и от експресния хляб на max-mama.
Лео, благодарим за темичката!   bouquet

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 19:08 от Ma4o

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 13 891
Е** ти абсурда! Забравила съм да сложа мая!
Е, сега пак го пускам този козунак... ако стане нещо изобщо ядимо от него, ще си изям... бе няма да си изям пантофите, ма само щото без тях няма с какво да ходя!  Shocked Party Crazy baby_neutral

# 7
 • Мнения: 3 271
Лео, супер е новата темичка!

Маме, малееееей, събра ми очите с обясненията си! супер! Обаче гледам ти тестото и плетката и си викам, брех, моето е по-еластично, не мога да направя такива хубави фитили и такава стегната плетка, събират се като ластик, ще снимам другия път да видите как изглежда. Стои плетката, но е много по-мека. Та викам явно повече брашно трябва. Иначе и аз меся на отворен капак, пипам, гледам - хем да не маже под бъркалките, хем да не лепне тестото. Та после видях писанието на Пина Simple Smile Иначе вече бях решила, че не уцелвам тестото. Все пак може би трябва още малко по-твърдо да го правя, за да се сплита по-хубаво. Ама маааааалко, мъничко Simple Smile

Виж хляба много рядко го следя какво прави, ама вчера бях сложила повече ядки, които явно поеха водата, та добре, че машината престърга и си бях у дома да я чуя и хляба стана супер. Не ми се мисли иначе какъв керпич щях да произведа Simple Smile

Хайде много успехи и прекрасни хлебчета в новата тема Simple Smile

Никой не каза да качам ли снимки на хляб или няма смисъл? Снимах го за всеки случай, ама си е хляб като хляб.

# 8
 • мадрид
 • Мнения: 411
моми4ета стискайте палци,забъркала съм кеттиния козунак

# 9
 • берковица
 • Мнения: 214
BIZCOCHO, стискаме палци  Praynig
Аз да ви кажа хляба се яде, ама не става за гледане. И за мен е превтасал и стигнах до изводът, че е от моята суха мая. Че я предложих и на брадчетката и при нея вчера е бил същият резултат. Май пак ще си почна с жива да си меся  Naughty
Лео, мерси за темичката   bouquet

# 10
 • Мнения: 3 271
Стискаме!! Много силно и чакаме да се похвалиш скоро!

# 11
 • Мнения: 11 610
Момичета, не е толкова трудно...разберете го! Не се подценявайте! Консистенцията гонете....Спомнете си своите лоши опити с меко тесто, вижте и моя опит днес с твърдичкото тесто, и истината е някъде по средата....Не се стягайте....В началото, в началото....е важно. После и да видите,че не е втасало - спасявате във фурната. Но загряла фурна и кагота загрее, тогава вадите от хлебопекарната.....

Милена, Милена...яд ме е и това си е...Нищо,че вече почти нищо няма от козунака....Само да беше втасал, само това.....И малко по-мекичък....Ех, мечтииииииии...........

За компенсация все пак ще си пусна снимките на хляба с ядки, кашкавал, чесън, шарена сол и кимион. Има и мляко вътре, и яйцето,което ми остана от намазването на козунака. Въобще събрани съчинения......Кога ли и козунака ще го направя к такъв непукизъм и тогава как ще шашна света.......Разбрала съм - стягам ли се за нещо - никога не се получава.....

Бъни, мен едната перка ми играе...И аз имам едно кафяво от смазката....Отлепила се е и май ще караме контейнера на стругар да види дали може да се оправи. Иначе много стържи.....

Хайде като … 1085;и..... + Филийка - нищо,че тя май с Дюкан хляб не яде...... bouquet

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 20:00 от Мама Цоцоланка

# 12
 • Мнения: 321
Аз излизам и ви оставям,за жалост,но не мога да не изкажа възторга си от този Цоцоланин хляб. Не ,това е фантазия. Маме,за да не забравиш за мен /червената чушчица/, моля те утре когато ти е удобно дай ми рецептата. Искам да кажа,че аз утре ще я прочета.bizcocho, успех,успех,успех.

# 13
 • Мнения: 4 358
Малеее Маме какъв хляб само ooooh!.
Сега как да си тръсна изтърсаха по бързата програма.
Затварям очи и айдееее хоп да разнищим що така Laughing


Половин килограм е горкия, на бързата програма която при мен е час и 40 мин.Вътре има пшеничен зародиш, кисело мляко и маково семе.
Идеята добра, но изпълнението ooooh! ooooh! ooooh!.
Не съм го опитала още, но на вид не му хващам вяра.Тази бърза програма не ми харесва, ама си викам я още идин опит.
Чушчица не знам дали си досадила ама ако не беше ти с твоите страсти и неволи нямаше да имаме така безцените съвети на Пина на 1 ст.Лео мерси за новата тема и ,че се погрижи отново за нас  bouquet
Мале момичета верно с тези козунаци голяма треска. Направо зарязахме Коледните страсти и сега Великденски ни тресат hahaha

# 14
 • мадрид
 • Мнения: 411
оле,оле,оле оплетох успеШно,4акам да мажа,благодаря,до тук върви ок,то 6те да е от стискането на палци,по леко моми4ета та да не изтръпнат,4е Ще търсите босле лек

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт