Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 191
Къде е по-добре да расте едно дете в София или в по-малък град /в случая Габрово/.
Изправени сме пред дилема - закриват офиса в който работя и шефовете ми искат да се местим да работя в София. Съпруга ми има офис в там и за него няма голямо значение, в кой от двата града ще е.
В Габрово имаме собствено жилище, в София трябва да сме под наем, но ще вземам 2-3 пъти по-висока заплата отколкото ако остана тук и си търся работа в друга фирма.
Трябва да решим в рамките на една седмица и ако се местим - началото на септемви да съм в София. Едно от притесненията ми е как ще се отрази на Катя местенето - сега четох темата дали пускаме децата навън сами - сега я пускам пред блока и съм спокойна. Детската градина е срещу нас, само пресичам улицата. Вероятно ако останем ще си търся работа 2-3 месеца докато намеря нещо, което си струва, но мисля, че като напрежение ще е по-малко и ще имам повече време за детето си. Е, ще трябва да освободим бавачката, на която в момента плащам да взема Катя от градина,  да чисти и готви, но това е нещо за което и без това се замислях да направя вече.
По принцип мислехме за местене в София, но не толкова скоро и сега като изведнъж попаднахме с тази ситуация започнах да се плаша - ще намеря ли място в детска градина скоро, как ще се справяме когато Катя е болна /защото болестите са си неизбежни зимата в градината/. Трябва и поне 3-4 месеца да я оставим при баба и докато се устроим в София - намерим квартира, градина...
Когато съм била малка майка ми са били изправени пред подобен избор и не са се преместили, до скоро го упреквах за това.
Ако останем в Габрово дали няма след време Катя също да ме упрекне

# 1
 • Мнения: 2 567
Ние бяхме изправени точно пред обратния избор. Да останем ли в София или да изберем по малкия град.
Е избора вече е направен. От утре сме вече боляри  Simple Smile

Колкото и да свикнах със София и сега да ми е малко мъчно  смятам , че за детето ми ще е по добре да расте в по малък град. Тука е такава лудница, за която ама хич няма да ми е мъчно. Тука и такава параноя развих , каквато като отраснала в по малко градче въобще и нямах.
Но пък забавленията , нещата свързани с обучението на децата , спортуването.....и на не последно място магазините  Wink са много повече и това е , което ще ми липсва.
Дано спокойствието, което се надявам да намеря да може до някъде да ми ги замени  baby_neutral

И вашата дилема не е лека , но смятам , че ако искаш професионално развитие в София ще ти е по добре, но забрави за спокойствието , което си имала.

# 2
 • София
 • Мнения: 31 740
Какво да ти кажа. на мен най-хубавите ми години бяха при баба ми, но при нея живях малко (и то на село).

Напиши си всички Плюсове и Минуси от евентуалното ви преместване и прецени.
Бъди спокойна за дъщеря ти, най-вероятно преместването ще е по-голям стрес за вас отколкото за нея.

Реализацията в по-големия град е по-добра. Пък и на теб не ти се налага да търсиш работа. Прецени шанса си за намиране на работа в Габрово. Аз не бих се поколебала да си сменя работата, ако на новото раб. място ще получавам повече. Така и направих преди време.
Градини има много, училища също.

Мама също упрекваше дядо ми, че е предпочел да си остане на село, а не да замине да живеят в Пловдив.

Че е мръсничко в София, мръсничко си е.
Колкото и да мразя понякога града си с пет очи гледам да се прибера в къщи. Мъж ми (макар и от Сливен) само казва "в къщи си е най-хубаво". Но пък "домът" е там където се чувстваш щастлив. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 1 399
Ами щом пишеш, че сте мислили за по-нататъшно преместване - действай.
Сега имаш шанс да го направите, по-късно може и да няма такъв.
Големият град, по принцип, дава повече възможности за развитие - и за вас, и за детето.
Някакъв минимален стрес по преместването сигурно ще има, но пък децата се адаптират по-бързо от възрастните. Така че, това не го мисли.
За това как ще се справите - не мога да дам съвет. Безспорно е по-трудно, когато няма роднини наблизо, но мисля че ще успеете Grinning Сега ще видиш колко мами ще се включат, на които близките са далеч от тях Wink
Пък ако, случайно, не успеете да се адаптирате, мисля че едва ли ще има някаква пречка да се върнете в Габрово.
Незнам, това е решение, което ще трябва да вземете семейно, но аз, лично, бих опитала

# 4
 • Мнения: 712
Напиши си всички Плюсове и Минуси от евентуалното ви преместване и прецени.
Бъди спокойна за дъщеря ти, най-вероятно преместването ще е по-голям стрес за вас отколкото за нея.

Реализацията в по-големия град е по-добра. Но пък "домът" е там където се чувстваш щастлив. Simple Smile


 newsm10 newsm10
Точно така постъпвам и аз, когато ми предстои да взема важно решение.
Бъди малко по-смела! Ако наистина това е било ваша идея отпреди, сега ви се удава възможност да се реализира.

# 5
 • Мнения: 5 578
Където работят родителите и могат да му осигурят нормален начин на живот.

Успех, каквото и да решите.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 141
Аз съм Софиянка, но с най-голяма желание бих се преместила да живея в провинцията. Тук в София  хората са забързани и изнервени, няма къде да пуснеш детето си да играе, съседи, живеещи години врата до врата не се познават.....

# 7
 • София
 • Мнения: 191
Благодаря на всички за мненията!
За сега решихме да се местим, като живот и здраве от 1.9 сме в София със съпруга ми, имаме къде да отседнем временно и ще търсим квартира.
Катя за сега няма да я местим - или ще остане с бавачката и баба си в Габрово, тук излиза обаче въпроса, че свекърва ми работи и събота и неделя и трябва да видим възможно ли е свекърва ми поне единия ден да не работи, а другия вариант е да замине при майка ми и баща ми в Ивайловград, където битовите условия не са толкова добри като в Габрово, но те са пенсионери и детето ще бъде с тях, а не с чужди хора. Бавачката се грижи много добре за нея, вече 4 години я гледа, но все пак не е роднина.
След като намерим квартира в София, видим как върви работата, открием подходяща детска градина и Катя идва с нас.
Пожелайте ми успех и късмет, че ще трябват  Simple Smile
Доста съм притеснена, но мисля, че така е най-добре за всички в дългосрочен план. Ясно е, че за известно време ще ни е трудно, но се надявам да се справим, а и винаги ако решим, че в София не ни понася можем да се върнем.  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт