Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Проблемно забременяване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте, бях се засилила за бебе.
Направих си контролен преглед с пап тест и колпоскопия. Ризултата от Пап теста е СIN 3 (според системата за класификация на Bethesda) . Последвалата биопсиа показва  СIN 2 от HPV. Никога не съм имала оплаквания. Доколкото разбрах става въпрос за високостепенна плоскоклетъчна интраепителна лезия. Назначиха ми лазер. Измежду изследванията не намерих данни за вида на HPV. Операцията е през ноември, не са ми предписани хапчета или други вид лечения. Във форума прочетох, че има момичета, които вече са минали по този път. Лекарят ми каза, че първо се изрязва една част и после се минава с лазер. Притеснено ми е, защото нямам още деца и съм на 29 години.   Sad
Цитирай


Мнения: 3 592
Здравейте, бях се засилила за бебе.
Направих си контролен преглед с пап тест и колпоскопия. Ризултата от Пап теста е СIN 3 (според системата за класификация на Bethesda) . Последвалата биопсиа показва  СIN 2 от HPV. Никога не съм имала оплаквания. Доколкото разбрах става въпрос за високостепенна плоскоклетъчна интраепителна лезия. Назначиха ми лазер. Измежду изследванията не намерих данни за вида на HPV. Операцията е през ноември, не са ми предписани хапчета или други вид лечения. Във форума прочетох, че има момичета, които вече са минали по този път. Лекарят ми каза, че първо се изрязва една част и после се минава с лазер. Притеснено ми е, защото нямам още деца и съм на 29 години.   Sad

Аз имам същата операция през декември, само дето малко повечко изрязаха от шийката. После пак лазер  - смята се ,че като се обработи с лазера неостават "ръбове" и зарастването е много бързо. Това няма връзка с забременяването, притеснение може да има за необходимост от серклаж на някаква фаза от бременността, но не винаги. А и секлажа(един шев на шийката да не се отваря) е много добре отработена и безопасна процедура вече.
Само едно се чудя, защо, чак до ноември ще чакаш - мен ме оперираха веднага след биопсията(същата седмица)
Цитирай
Неискам да сбъркам, но ми се струва че прочетох някъде във форума се изгарянето с лазер предизвиква нееластичност и евентуални бъдещи проблеми при раждането. Обясниха ми че изрязването (радио... не си спомням точно)  ще бъде много малко и само за да позволи на лазера да подейства по-добре. Освен това ми казаха че всичко става за една сутрин и следобед се изписва. Тъй като в този период ще трябва да пътувам бих искала да знам как е след операцията...
Цитирай

Пловдив

Мнения: 637
Нямаш дадни за HPV, защото не е направено изследване. Аз бих си направила първо генотипизиране на вируса, за да знам какво ме чака и после ще мисля за поведение.
Цитирай


Мнения: 3 592
Нямаш дадни за HPV, защото не е направено изследване. Аз бих си направила първо генотипизиране на вируса, за да знам какво ме чака и после ще мисля за поведение.

Ами като се прави биопсията не се ли прави всичко това заедно с нея?
Аз не помня вече, но това което на мен ми правиха беше цитонамазка - резултата беше ПАП3, после пак още една - пратиха я в някаква друга лаборатория и като излязоха резултатите от там на следващия ден биопсията. И след нейните резултати операцията. Ама може да не е същото, щото на мен Хюман Папилома не беше открита.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 637
Деси, при тебе е било друго, нямала си папиломен вирус, затова не е правено генотипизиране и резултатът от биопсията е бил достатъчен. И само да направя едно уточнение - ПАП3 и CIN3 са различни неща.
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 987
добре де, тази операция не е ли драстична мярка?
И аз съм за типизирането. С него ми откриха 4 различни щама. Ами ако тези на Алексия са от "добрите", какъв е смисълът да се оперира?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 637
Е аз затова казвам, че е добре да се генотипизира и чак тогава да се решава дали да се оперира, как и т.н. Иначе има световно възприети стандарти, в зависимост от заключението на патолога се определя съответния вид поведение.
Цитирай
Здравейте, благодаря на всички.
Честно да ви кажа незнам как да се ориентирам във всичките тия понятия. Междудругото съвсем не ми е ясно как на циторезултатите /пап теста/ показва CIN III а на биопсията същото но от втора степен. Така и не разбрах дали това е вече раково образувание или не. Всички ме успокояват че това е един от видовете тумори, които са лечими защото се развиват бавно във времето - 5 до 10 години. Но от кога 5 или 10 години. От момента на заразяването с вируса или от момента в който се намерят изменени клетки в пап теста до момента, в който се развие тумор. Не ми е ясно също дали този папилома вирус води само до злокачествен рак или може да бъде и доброкачествено образувание.
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 987
Здравейте, благодаря на всички.
Честно да ви кажа незнам как да се ориентирам във всичките тия понятия. Междудругото съвсем не ми е ясно как на циторезултатите /пап теста/ показва CIN III а на биопсията същото но от втора степен. Така и не разбрах дали това е вече раково образувание или не. Всички ме успокояват че това е един от видовете тумори, които са лечими защото се развиват бавно във времето - 5 до 10 години. Но от кога 5 или 10 години. От момента на заразяването с вируса или от момента в който се намерят изменени клетки в пап теста до момента, в който се развие тумор. Не ми е ясно също дали този папилома вирус води само до злокачествен рак или може да бъде и доброкачествено образувание.

имам чувството, че са ти говорили и доста подвеждащи неща.
Първо, на цитонамазките обикновено резултатът е ПАП. Явно ПАП3. но това не съм съвсем сигурна.
Второ ,точно затова се прави типизиране - за да се види дали има някаква опасност от рак. Във всеки случай твоят резултат е "съмнителен" - така се води. Наистина трябва да изясниш имаш ли HPV и какви щамове от него. И след това чак да говорите за тумори, развития и раци.
Клетките се изменят бързо, така че най-вероятно нещо е отпушило ...дори не знам дали е коректно дза го нарека "заболяване".
Мели те е посъветвала вече най-добре.
Цитирай
Ризултатите от цитонамазката, или по-точно степенуването зависи от вида на използваната система като критерий за определянето й. Петстепенната система на Папаниколау е различна от системата Бетезда. Според системата Папаниколау степените са 5 и 3 е съмнителен ризултат, но не се използва вече доколкото разбрах. Понастоящем се използва системата Бетезда според която класификацията е: 

http://www.pirogov.net/topics/expert/ag-abnc.htm

"Епителноклетъчни изменения - плосък епител
   Атипични плоски клетки с недетерминирана значимост. При последващо тестиране 25-60% от пациентките ще имат или нискостепенна плоскоклетъчна интрепителиална лезия ( цервикална интраепителна неоплазия първа степен, CIN I) или високостепенна плоскоклетъчна интраепителиална лезия (умерена и тежка дисплазия, carcinoma in situ, CIN II, CIN III). Отделно други 15% ще дадат резултат високостепенна интраепителиална лезия. Уместно е на нискорисковите пациентки да се предложат цитонамазки всеки 4 месеца за следващите 2 години, с включване на колпоскопия, ендоцервикален кюретаж и насочена биопсия, ако находката прогресира или атипичните клетки не изчезнат. Може и направо да се премине към колпоскопия, ендоцервикален кюретаж и насочена биопсия. При високорисковите пациентки, особено когато проследяването е проблемно, е най-добре направо да се премине към колпоскопия, ендоцрвикален кюретаж и насочена биопсия. След получаването на три последователни отрицателни резултата , пациентката може да се върне към рутинно тестиране.
   Нискостепенна плоскоклетъчна интраепителна лезия (CIN I). Намазката ще се възвърне към нормална в рамките на две години при 30-60% от пациентите. Други 25% имат или прогресират към високостепенна плоскоклетъчна интраепителиална лезия (умерена и тежка дисплазия, carcinoma in situ, CIN II, CIN III). За нискорисковите пациентки цитонамазките трябва да се повтарят всеки 4месеца за две години, като при прогресия или перзистиране на промените са показани колпоскопия, ендоцервикален кюретаж и насочена биопсия. За високорискови пациентки се препоръчва незабавна колпоскопия, ендоцервикален кюретаж и насочена биопсия.
   Високостепенна плоскоклетъчна интраепителиална лезия, умерена и тежка дисплазия, carcinoma in situ, CIN II, CIN III. Препоръчва се колпоскопия, ендоцервикален кюретаж и насочена биопсия. След потвърждаване на резултата трябва да се направи деструкция на цялата трансформационна зона.
   Плоскоклетъчен карцином. Пациентката трябва да бъде насочена към гинеколог и онколог с опит в лечението на плоскоклетъчен карцином."

Въпросът ми не се отнасяше до типа ризултат на цитонамазката, а до факта, че отчита CIN III докато самата втората биопсия потвърди първата биопсия и е била винаги CIN II. Питах се дали е възможно това. Единственото обяснение, което намирам, е че цитонамазката изследва клетките а биопсията състоянето на тъканта. Ако е така означава, че е валиден ризултата от биопсията, но трябва да се има и предвид, че отделни клетки са в по-висока степен.

На мен ми предстои лазерно обгаряне през ноември, но не в Пирогов.

Цитирай