Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

в Бургас

Мнения: 3 251
Търсих из готварската книга на форума, пробвах и с търсачката и след като не стигнах до търсеното от мен, задавам директно питане:
Има ли някой рецептата за малките обли, сиропирани,  вкусни "ориентки" с бадемче или фъстъче отгоре?/От 2 дена са ми в главата...  Mr. Green / И би ли я написал тук? Hug
Имам "вкусов" спомен, че май с грис се правеха? Или греша? newsm78
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Имаше ги в турската тема някъде.
Къде ти трябваше да ме подсещаш Whistling..
Цитирай


Мнения: 8 577
Ориентки и мелчета едно и също ли са? newsm78  Ако е така, погледни ТУК, има рецепти и снимка.
Цитирай


Мнения: 1 705
"Ориентки" ми звучи много екзотично  Rolling Eyes . Ще ми е интересно да видя рецептата!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Ориентки и мелчета едно и също ли са? newsm78  Ако е така, погледни ТУК, има рецепти и снимка.
Labrex, дори и да не са тези-спечели ме!  bouquet
 Това са по-точно "охлювчета", нали?
Имат страхотен вид!Ще ги направя задължително!!!
А ако някой открие рецептата за  ориентки-те, няма да е излишна.
------------------
Докато ровех в архива, намерих на Sarina една рецепта в темата за сладки от пържено брашно-мисля, че е тя:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=283448.msg7167353#msg7167353
« Последна редакция: сб, 31 яну 2009, 09:10 от Сапфира »
Цитирай


Мнения: 8 577
Labrex, дори и да не са тези-спечели ме!  bouquet
 Това са по-точно "охлювчета", нали?
Имат страхотен вид!Ще ги направя задължително!!!
А ако някой открие рецептата за  ориентки-те, няма да е излишна.
------------------
Докато ровех в архива, намерих на Sarina една рецепта в темата за сладки от пържено брашно-мисля, че е тя:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=283448.msg7167353#msg7167353

Сапфира, аз ги знам като мелчета, преди време ги продаваха в сладкарниците и с приятелки много ги купувахме. А тези на Сарина е възможно да са твоите ориентки, в последния пост пише, че се правят и от грис. Ако правиш, покажи и напиши те ли са.  bouquet
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Под това име мила не съм чувала сладки....но да не би да е това.....с грис се правят....Шекерпааре се казват.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
По време оно ги имаше из сладкарниците. В "Роза" бяха най-вкусните Love
Изглеждаха като тези на снимката ...
Берина, имаш ли рецептата? Или я има  в темата за турската кухня?
Ще съм ти много благодарна!!!  bouquet
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Ами нещо има проблем в турската тема затова ще ти я напиша пак....
Продукти:
1п-125гр-чисто масло
1/2-ч.ч.-пудра захар
2бр-белтъци/с жълтъците се мажат от горе/
1ч.ч.-грис
1бр-ванилия
1бр-бакпулувер и колкото поеме брашно.

За сиропа:
4ч.ч.-вода
4ч.ч.-захар
няколко капки лимон.

Продуктите се смесват и се меси меко тесто.Късат се топчета колкото орех големи....Или се остават така като топче или се сплескват малко.....Належдат се в тава намаслена....Мажат се с жълтък и отгоре им се слага по едно бадемче или орехче.Пекът се на 180гр. докато порозовеят леко.
Приготвя се сиропа и се оставя да изтине.С леко топъл сироп се заливат готовите и изтинали топчета. bowuu
Цитирай


Мнения: 304
Изглеждат ми страхотни тези топчета Crazy. Само да попитам белтъците трябва ли предварително да се разбият?
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
На сняг не....разбъркваш си маргарина със захарта и белтъците и гриса със миксера и постепенно сипваш брашното/с бакпулувера и ванилията/ и почваш с ръка да месиш... Peace
Цитирай


Мнения: 118
Има още едни сладки-наричат се шамбали татлъсъ-правят се от грис в тавичка ,отгоре се нареждат цели несолени бадеми,пече се ,после се нарязва на малки квадратчета така че на всяко едно да има по бадемче и се сиропира.Скоро я гледах тази рецепта и я записах ,ще я потърся.
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Откакто видях рецептата много са ми се дояли тези сладки, само че нямам достатъчно брашно и искам да попитам Берина за нейната рецепта колко брашно в чаени чаши отива горе долу.

Има още едни сладки-наричат се шамбали татлъсъ-правят се от грис в тавичка ,отгоре се нареждат цели несолени бадеми,пече се ,после се нарязва на малки квадратчета така че на всяко едно да има по бадемче и се сиропира.Скоро я гледах тази рецепта и я записах ,ще я потърся.

Грис обаче имам така че ще чакам и рецептата на Севи_Нил.
Цитирай


Мнения: 118
Намерих рецептата и вчера я направих.За моя вкус се оказа прекалено много сладко,на мен лично не ми хареса,но мъжа ми каза,че става.Рецептата е от едно предаване по atv на турската телевизия.Сладкиша се казва  ''Шамбали татлъсъ'' ,жената която го приготви беше от град Измир.Но в Гугъла намерих и други подобни.  Рецептата: чаша-250мл. Продукти за блата-2 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч.захар, 1 ч.ч. грис, 1 пак. бакпулвер, 1 ч.ч. брашно. За сиропа-2 ч.ч. захар + 2 ч.ч. захар+ сока на 1/2 лимон.  Сиропа се вари 10-15 мин. и се оставя да изстине. За блата продуктите се объркват добре и се изсипват в намазана с маргарин средна правоъгълна тавичка.Отгоре се нареждат сурови несолени бадеми,така че след изпичането да се разреже на квадратчета и във всяко да има бадем.Пече се на 180 градуса около 40-45 мин. или докато се зачерви като нар/така казаха/. Горещия блат се залива с изстиналия сироп,оставя се да попие.Най-добре е да се изчака една нощ.Нарязва се на квадратчета.
Сега ето, как аз го направих:
- разтворих бакпулвера във киселото мляко,добавих 1 ч.ч. захар ,после 2 ч.ч. грис и 1 ч.ч. брашно.Бърках с бъркалка на ръка .Тавичката ми е с размери 20 на 30 см.Блата след изпичането стана 2 см.Блата е зърнест ,но стана прекалено сладко.
« Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 12:46 от sevi_nil »
Цитирай


Мнения: 118
Разликата е,че аз в блата сложих само 1 ч.ч. захар ,2 ч.ч. за сиропа и стана пак много сладко.Докато в рецептата са 2ч.ч. захар и в блата и в сместа,Мисля че ако се направи сиропа с 3 ч.ч. вода ще стане по-добре.Днес сладкиша беше попил целия сироп и си мисля че има нужда от още.
И още една разлика аз сложих 2 ч.ч. грис,а в рецептата е една.Извинете че толкова подробно пиша,но то е  защото не искам да бъда виновна ако нещо не ви хареса.Аз втори път няма да го правя.Снимка не направих,защото като ми стана лошо от сладкото,изчоплих бадемите и реших да го хвърля.

Тук може да видите как изглежда този сладкиш,там е под името Шам иши/ Sham ishi/ www.hunerlibayanlar.blogspot.com/search/label/TATLILAR

8-ма картинка подред отгоре надолу
« Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 19:11 от sevi_nil »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора