Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Вече чух от три майки, че доцент Недкова им е изписала Деган /Реглан/ за стимулиране на кърмата
Интересно ми е това същият медикамент ли е, който изписват при повръщане, не е ли опасен за кърмачетата, знам, че действа на някакъв център в мозъка
Каква е медицинската аргументация да се ползва с тази цел?

# 1
 • Мнения: 2 232
Странно...На листовката му пише, че кърмещите жени трябва да прекъснат кърменето по време на лечението.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 327
Знам само,че стимулирането на лактация е страничен ефект при лекарството,ефекта му е ограничен с приема на самото лекарство и не е желателно да се приема продължително(мисля,повече от две седмици),заради поява на други пък странични ефекти като депресия например,но вурху майката.За влиянието върху кърмачето не знам,но не съм и специалист.

# 3
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Същият медикамент е - и е един от тези, които са одобрени изрично за употреба с тази цел. Има си проучвания конкретно върху тази му употреба и е доказано ефективен - той е допаминов антагонист, заради което води до повишаване нивата на пролактина и оттам на количеството мляко, като увеличаването на млякото е между 66 и 100% (т.е. може да се постигне двойно увеличаване на произвежданото количество). Има едно лекарство с много по-добър профил за безопасност и което беше годно за продължително приложение (с месеци), но му лепнаха етикет за опасно заради употреба, която няма нищо общо с начина и дозите за употреба при кърмачки, така че метоклопрамид (активната съставка на Деган) остана предпочитаната алтернатива. Има и няколко други лекарства, които могат да се ползват, като хлорпромазин например, но те са стари препарати и много рядко се ползват в съвременната медицина - така че единственият официално одобрен медикамент е метоклопрамид (Деган). За съжаление метоклопрамид има странични ефекти при майката (забранен е за употреба при жени със сърдечни проблеми и история на депресивни състояния, тъй като може да доведе до тежка депресия) и затова не може да се ползва повече от 2 седмици. А понеже рязкото му спиране води до рязко намаляване на кърмата, трябва да се спира бавно, с постепенно намаляване на дозите. Изобщо, има си куп специфики при употребата му.
Някакво количество от препарата преминава в кърмата, но е далеч от дозите, които се използват в педиатричната практика (лекарството се ползва и директно при бебета с рефлукс например), без да е демонстрирано повишаване на пролактина в самото бебе според изследванията.
Според Хейл няма педиатрични притеснения за детето от употребата на лекарството при майката, рейтинга е Л2 - добре проучено лекарство без изявени странични ефекти върху детето.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 222
Има едно лекарство с много по-добър профил за безопасност и което беше годно за продължително приложение (с месеци), но му лепнаха етикет за опасно заради употреба, която няма нищо общо с начина и дозите за употреба при кърмачки, така че метоклопрамид (активната съставка на Деган) остана предпочитаната алтернатива.
Сигурно имаш предвид domperidone?

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Да - тъпото е, че у нас той е наличен, цената му е смешно ниска (според това, което гледах наскоро) и е абсолютно достъпен, само че никой не се навива да го изпише заради въпросната забрана, която само и единствено американците лепнаха (и то заради венозно приложение със система, което няма нищо общо с обичайното му прилагане при кърмачки). В Щатите чат-пат има по някой консултант, който все още успява да го изпише от compounding pharmacy или от Мексико, но тук никой не съм чувала изобщо някой да го ползва. Което не е чудно, де - и Деган много рядко някой лекар се навива да изпише с цел повишаване на лактацията.

# 6
 • Мнения: 494
И аз знаех, че е лекарство против повръщане, но сега вече добих пълна представа. Полезна информация  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт