Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2009, 19:11 ч.

SOS-женски хормони

  • 8 251
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 89
Здравейте!Преди 2 месеца  ми откриха киста на левия яйчник.Гинеколога ми каза да си направя изследване на ЛХ и ФСХ.Винаги съм имала проблемна кожа,но сега положението се влоши доста,освен това ми се появи косопад(само над челото),а и забелязвам,че окосмяването по тялото ми сякаш се увеличава. Cry,затова реших да изследвам и тестостерона.Исзледванията са правени на 3-я ден от м.ц.:
Тестостерон  1.17 nmol/L      0.22-2.90
FSH                4.32 mlU/ml       Ф.3,5-12,5      Ов  4,7-21,5    Лут 1,7-7,7
LH                  7.12 mlU/ml       Ф.2,4-12,6      Ов  14 -95.6    Лут 1   -11,4
Естрадиол   136,9 pmol/L       Ф 90,1-716     Ов  243-1509  Лут  147-958
 Правих си изследване на прогестерон -45,2 nmol/L при референтни стойности Ф.0.6-4.7   Ов.2,4-9,4  Лут. 5,3-86 ?!?-правени са на 23-я ден,но  не след доказана ову.
Нищо не разбирам,ако някой може да ми помогне,ще му бъда благодарна! Hug
А доколкото съм 4ела тук във форумите,в такива слу4аи се изследва и DHEA-s.Трябва ли и аз да го изследвам?? newsm78

Последна редакция: сб, 31 яну 2009, 19:18 от to4ica123

# 1
  • Мнения: 478
to4ica123 ,
гледам че си останала без отговор, бих ти писала нещо макар и малко за внимание. Не съм светната по тези въпроси, но
Цитат
Исзледванията са правени на 3-я ден от м.ц.:
Тестостерон  1.17 nmol/L      0.22-2.90
FSH                4.32 mlU/ml       Ф.3,5-12,5      Ов  4,7-21,5    Лут 1,7-7,7
LH                  7.12 mlU/ml       Ф.2,4-12,6      Ов  14 -95.6    Лут 1   -11,4
Естрадиол   136,9 pmol/L       Ф 90,1-716     Ов  243-1509  Лут  147-958
първите четири изглеждат в референтни стойности, щом казваш че са мерени на 3 ден от цикъла значи се гледат "Ф - фоликул" референтните с-сти.
Цитат
Правих си изследване на прогестерон -45,2 nmol/L при референтни стойности Ф.0.6-4.7   Ов.2,4-9,4  Лут. 5,3-86 ?!?-правени са на 23-я ден,но  не след доказана ову.
Нищо не разбирам,ако някой може да ми помогне,ще му бъда благодарна!
А доколкото съм 4ела тук във форумите,в такива слу4аи се изследва и DHEA-s.Трябва ли и аз да го изследвам??
за прогестерона доктор трябва да коментира.
за назначаване на изследване "DHEA-S и/или 17 OH progesterone и/или др." е добре лекар да назначи, обаче можеш и сама да си ги пуснеш, но пък някой трябва да ти каже кога да се мерят и дали изобщо да се харчиш.
 Прави ми впечатление, че на момичета пишещи във форумите им ги назначават за "синдром поликистозни яйчници" или вече не помня.
Успех, дано ти се включат в темата по светнати от мен

# 2
  • Мнения: 89
Искрено ти благодаря за отговор4ето n! HugВсе пак е някакво успокоение,защото аз въоб6те не знаех кои стойности да гледам и се бях притеснила доста. ooooh!Чела съм много коментари хормони и за това си помислих,че някой ще ми обърне внимание,но уви CryЗа това... мерси !!!  bouquet

# 3
  • Мнения: 478
"17 OH progesterone" аз си го мерих веднъж и също се оцъклих че ми е леко повишен(реф. не помня около 6 или 7, а резултата ми е Sunglasses, но четох нечии пост че на момичета гинеколозите им го приемали "за нормално и че се очаквало да са малко по-пухкави по рождение и с по-нисък ръст", аз влизам само в описанието за прогресивно пухкавеене Wink  ....сега се сещам че мен гинеколог като ме погледне от вратата без приказки понечва да ми изписва хормонални таблетки ужким за контрацепция ама той друго явно цели за хормоните ми. Последно ме пазареше за лепенки хормонални да почвам без да ме е изследвал, нещо не ми е до главата сега да боря хормони.
Тези последните два хормони се гледат за доста различни неща, да не те объркаме тука нещо, питай си ЕНДОКРИНОЛОГ щом гинеколозите те претупват и не ти обръщат внимание.
 От една страна ги гледат за яйчниците, от друга страна за надбъбречна жлеза... или май е обратна последователността.
 Аз лично бях леко притеснена че пиех много вода на денонощие над 5 литра и затова стрелях на налучкване със самоизследване на 17ох прогестерон, а после дори не потърсих коментар от доктор за резултата.. някак си ми се свидят 20 лв за консултация на един показател.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 3 079
ЛХ, което е доста над ФСХ говори за поликистоза обикновено. Заради повишено окосмяване ми пуснаха освен тестостерон и андростендион и DHEA-s.
За косопада не  е лошо да пуснеш ТСХ. Ама иди при ендокринолог, защото явно имаш проблеми.

# 5
  • София
  • Мнения: 7 071
to4ica123, хормоните ти са ок, но пусни и DHEA-S и 17 алфа ОН Прогестерон! Изследват се между 3-5 ден от началото на цикъла /така, както си пуснала и тези хормони/. Може и Андростендион да си пуснеш. Ако не можеш да се оправиш сама, отиди при ендокринолог да ти ги пусне.

"17 OH progesterone" аз си го мерих веднъж и също се оцъклих че ми е леко повишен(реф. не помня около 6 или 7, а резултата ми е Sunglasses, но четох нечии пост че на момичета гинеколозите им го приемали "за нормално и че се очаквало да са малко по-пухкави по рождение и с по-нисък ръст", аз влизам само в описанието за прогресивно пухкавеене Wink  ....

Аз лично бях леко притеснена че пиех много вода на денонощие над 5 литра и затова стрелях на налучкване със самоизследване на 17ох прогестерон, а после дори не потърсих коментар от доктор за резултата.. някак си ми се свидят 20 лв за консултация на един показател.

Аз си изследвах всички възможни хормони и всичко ми е в норма, с изключение на 17 ОН Прогестерона - леко завишен ми е.
Нито съм ниска, нито пухкава - напротив, висока и слаба  Laughing
Бях при ендокринолог по този повод, защото доста се притесних и ми назначи глюкозотолерантен тест, въпреки, че докторът е сигурен, че нищо ми няма, но за мое успокоение, защото явно ме видя, че съм притеснена.

# 6
  • Мнения: 89
Благодаря на вси4ки за съветите PeaceВторник си записах час при гениколог,а в понеделник 6те се обадя и на ендокринолог.Много съм ви благодарна,6те ви държа в течение!  bouquet

# 7
  • Мнения: 89
to4ica123, хормоните ти са ок, но пусни и DHEA-S и 17 алфа ОН Прогестерон! Изследват се между 3-5 ден от началото на цикъла /така, както си пуснала и тези хормони/. Може и Андростендион да си пуснеш. Ако не можеш да се оправиш сама, отиди при ендокринолог да ти ги пусне.

"17 OH progesterone" аз си го мерих веднъж и също се оцъклих че ми е леко повишен(реф. не помня около 6 или 7, а резултата ми е Sunglasses, но четох нечии пост че на момичета гинеколозите им го приемали "за нормално и че се очаквало да са малко по-пухкави по рождение и с по-нисък ръст", аз влизам само в описанието за прогресивно пухкавеене Wink  ....

Аз лично бях леко притеснена че пиех много вода на денонощие над 5 литра и затова стрелях на налучкване със самоизследване на 17ох прогестерон, а после дори не потърсих коментар от доктор за резултата.. някак си ми се свидят 20 лв за консултация на един показател.

Нати,забравих да те питам този 17 ОН progesteron(3-5 den)e различен ot progesteron(7 dni sled dokazana ovu)taka li? newsm78

# 8
  • София
  • Мнения: 7 071
Нати,забравих да те питам този 17 ОН progesteron(3-5 den)e различен ot progesteron(7 dni sled dokazana ovu)taka li? newsm78

Да, различни са - 17 алфа ОН прогестеронът се секретира от надбъбречната жлеза и е показател за функцията й и е андроген, наред с DHEA-S и Андростендиона.

# 9
  • Мнения: 89
Нали обещах да ви държа в течение....-днес ходих на гинеколог CryЩе полудея-каза ми,че нивото на естрадиола е много високо за 3-ти ден на цикъла и съотношението LH i FSH е 2:1...изтръпнах,но това не беше най-лошото.След като ме прегледа ми постави диагноза-ендометриоза,с някакви си шоколадови кисти и тн..даже не помня и всичко,което ми каза,защото щях да припадна CryИзписа ми Chloe 5 месеца и това е.Преди малко се прибирам и веднага потърсих по-ве4е в google и направо всичко се срина-прочетох,4е 4есто води до безплодие. smile3518Да не ме чува дявола.........Помощ Praynig

# 10
  • София
  • Мнения: 7 071
Нали обещах да ви държа в течение....-днес ходих на гинеколог CryЩе полудея-каза ми,че нивото на естрадиола е много високо за 3-ти ден на цикъла и съотношението LH i FSH е 2:1...изтръпнах,но това не беше най-лошото.След като ме прегледа ми постави диагноза-ендометриоза,с някакви си шоколадови кисти и тн..даже не помня и всичко,което ми каза,защото щях да припадна CryИзписа ми Chloe 5 месеца и това е.Преди малко се прибирам и веднага потърсих по-ве4е в google и направо всичко се срина-прочетох,4е 4есто води до безплодие. smile3518Да не ме чува дявола.........Помощ Praynig

Защо не се консултираш и с друг гинеколог?!
Естрадиолът ти е по-скоро на долната граница  Thinking За твое успокоение, моят естрадиол е леко по-висок от твоя, но ендокринологът ми не каза да вижда някакъв проблем.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 12:29 от Н а т и

# 11
  • Мнения: 89
Защо не се консултираш и с друг гинеколог?!
Естрадиолът ти е по-скоро на долната граница  Thinking За твое успокоение, моят естрадиол е леко по-висок от твоя, но ендокринологът ми не каза да вижда някакъв проблем.




Така и ще направя,6те се посъветвам и с ендокринолог да видим какво 6те каже,а може и с още един гинеколог.6те пиша и много ти благодаря за съветите  bouquet

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт