Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 4
 Здревейте! През декември месец моето бебе навърши 9 месеца и счетоводителката във фирмата, която работех без мое знание, на своя глава ме води, че съм се върнала отново на работа. Аз това чак сега го разбрах. Не съм имала никакво намерение да се връщам на работа преди навършване на 2 години на детето. Незнам каква е процедурата за подновяване отново на отпуска за гледане на дете до 2 години? Някой попадал ли е в подобна ситуация? Аз в момента не работя, гледам си детето. Ще ми спрат ли обезщетението от 240 лв.?

# 1
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 15 551
Има един съществен момент в тази ситуация - ти си била длъжна след приключване на отпускът за бременност и раждане и изтичане на 315 дни да се явиш при работодателя ти за оформяне на новата отпуска - за отглеждане на дете до 2 год. възраст. Да попълниш заявление, че искаш да я ползваш и молба-декларация по чл. 53 до НОИ. Иначе на какво основание си стоиш в къщи? Съответно би било нормално счетоводителката ти да те подтикне към това. Така, че това прекъсване не е по вина на счетоводителката, а и по твоя. Това, че се водиш на работа не означава, че губищ майчнството завинаги, но за периода, през който нямаш подадена нова декларация по чл. 53, а от 01.01.2009 и отново декларация за остатъка до 410 дни няма как да получаваш обезщетение. За януари според мен не е късно още да "оправите" нещата.

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 19:31 от Lady Incandescent

# 2
  • Мнения: 4
Благодаря Ви за отговора. Не съм знаела, че след изтичането на 315-те дни трябва да се явя при работодателя за продължаване на отпуска. Аз си мислех, че ако не започна работа след навършване на 9 месеца на детето, отпуската автоматично се продължава.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт