Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2009, 13:41 ч.

правен въпрос

 • 1 713
 • 15
 •   1
Отговори
Здравейте !Въпросът ми е може ли да бъде осъден 4човек без дори да знае 4е е повдигнато обвинение и не е полу4авал призовка .
ще сам благодарен ако никоя може да ми отговори.

# 1
 • София
 • Мнения: 778
по принцип следва да си редовно призован.
но си мисля, че някои призовкари си ногождат нещата както им е удобно и не в интерес на лицата които тр. да се призоват.
например пишат че има отка за получ на призовка и пишат свидетели и т.н.
 така че- да, възможно е  но не е нормално.

# 2
 • Мнения: 1 134
Не може. Повечето дела се отлагат, именно поради нередовно призоваване. Да не говорим, че подсъдимият е длъжен да се яви с или без защитник. Ако е без - му се назначава служебен. Всичко останало е грубо нарушение на правата му.

# 3
 • Мнения: 2 945
Дай малко повече информация - обвинение в досъдебното производство повдигано ли ти е - при разследващ полицай /дознател/ или следовател? Бил ли си в България след престъплението, за което твърдиш, че си осъден, на постоянния си адрес ли живееш? Закона предвижда възможност съда да постанови присъда в отсъствие на подсъдим, но за това трябва да са налице определени условия и да си щателно издирен. Зависи и от вида на престъплението, в което те обвинява.  
ПП Разследващите органи могат да те призоват и по телефона, или да те повикат лично, ако делото все още не е в съда.

# 4
Здравейте и благодаря за бързите отговори .
Слуз4аиат е следният .Разведох се по взаимно съгласие след няколко месеца брак,останахме приятели и се грижихме за детето 16 години никакъв проблем ,но от няколко години живея в 4чужбина миналата година фирмата за която работя фалира останах без работа и по4ти година Неда пращал пари за детето не биах се обаждал на никого дори на родителите си биах се средото4ил в това да оцелея .преди няколко дни разбирам 4е 4овек от полицията е идвал да ме търси защото било повдигнато обвинение и сам бил осъден за неплащане на издръжката .съжалявам за лошото обяснение но и на мен не ми е много ясно а и родителите ми са доста възрастни и не можаха да ми обиасниат какво то4но става.

# 5
 • Мнения: 2 945
Най-вероятно бившата Ви съпруга е подала жалба в полицията, че не плащате издръжката, на която сте осъден при развода. Това е престъпление по чл. 183 от Наказателния кодекс. И най-вероятно тепърва ще започват да разследват делото. Независимо, че сте в чужбина, опитайте да ангажирате адвокат - ако това е първа жалба до полицията, имате възможност да заплатите цялата дължима издръжка наведнъж, и да не бъдете съден по наказателен ред. Може би трябва да се обадите на бившата си съпруга, за да разберете каква жалба точно е подала. Ако не сте плащали издръжка дълго време, има риск да Ви бъде наложена забрана да напускате страната до издължаването и - това означава, че на границата ще Ви отнемат паспорта. Ако пък Ви предстои смяна на същия -ще откажат да ви издадат нов.

# 6
Ако не ми позволят да напускам страна как бих изплатил сумата след като работата ми е извън страната за да мога да плащам трябва да да работя нали така нещо не ми е наясно с този закон

# 7
Ами ако никога не се прибера и нямам нужда от БГ паспорт в този слу4аи какво става ,съжаляван ама сам малко заиадлив и обиден от действията на бившата съпруга а и дащетериами ве4е е пълнолетна периода за които не сам плащал е по4ти година Благодариа още веднаж на вси4ки които са ми отговорили

# 8
 • Мнения: 2 945
Ще ви забранят да напуснете страната, докато не изплатите дължимото и не гарантирате плащане на издръжка за бъдещо време. За вас логика няма, но ако ви пуснат безпрепятствено, за майката -респ. - детето ако е над 14 години, не остава никакъв способ да си търсят парите, а на вас, ако не плащате - отговорност. Помолете брат, сестра, приятел да ангажира адвокат, който да ви представлява, и по най-бързия начин платете издръжката поне до размера на съдебното решение. Имате ли документи, които да доказват плащането преди да го преустановите? Банкови преводи, разписки за изпратени пари по пощата или други? Много е трудно да се дават съвети по Интернет, този който ще се ангажира със случая ще види документи и ще Ви насочи най-правилно. Тъй като не сте наясно със ситуацията, може да получите грешен съвет във форума. Най-добре се обадете на майката, след 16-години добри взаимоотношения, все ще намерите начин да извините липсата на интерес към детето през последната година и да получите отговорите, които Ви интересуват.
ПП Ако не се приберете, производството ще спре, върху задължението Ви ще се натрупват лихви, а наказателното производство може да бъде прекратено чак след като изтече давността. Ако прокурора прецени - може да издаде европейска заповед за арест, макар, че е малко вероятно. След като дъщеря ви е пълнолетна, може да учи висше образование, и до 25-години пак ще и дължите издръжка - да не би да са връчвали на родителите ви искова молба за нова издръжка? И докога ще се криете? Ами ако се наложи по спешност да се приберете в България? Ако имате някакво имущество на ваше име в страната може да бъде продадено от съдия -изпълнител. Простете но това е форум БГ Мама - част от нас  -майките - отглеждат сами децата си. Юридически съвет ви дадох вече, за емоционалните - потърсете онеправданите бащи, които считат, че 80 лева месечно са прекалено голяма сума за нуждите на децата им. 

# 9
много благодариа за правните савети определено внесохте иаснота в мислите ми .А що се отнасиа до емоционалните проблеме парво никога не сам казвал 4е 80 са достата4ни напално сам наисно с нуждите на детето и затова сам пращал винаги много над тази сума (осаден сам на 30 лвиздражка) ,липсата на интерес както го нари4ате е една кошмарна година за мен ,каква е гаранциата 4е дори да биахме заедно ниамаше да се изпадне в подобна ситуациа да загубиа работата си и така нататак,да обидно ми стана след 16 години да се обарни кам сада без дори да направи опит да се сварже с мен ли4но .и последен вапрос ,,Ако не се приберете, производството ще спре, върху задължението Ви ще се натрупват лихви, а наказателното производство може да бъде прекратено чак след като изтече давността.,,кога изти4а давноста ,раз4итам на професионализма пред ли4ните 4уства и отново ви благодариа за отговорите.

# 10
 • Мнения: 1 844
когато става въпрос за производство по издръжка,делото може да започне и без да сте редовно призован,ако не съумеят да ви открият на адресната ви регистрация.в такъв случай ви се назначава представител.

# 11
 • Мнения: 2 945
Не мога да ви отговоря точно, давността за наказателното преследване ще започне да тече, едва след последния месец, в който имате задължение за издръжка- това може да е и след 25- тата година на дъщеря Ви. Както казах, може да даде точен отговор колега, който първо трябва да види документи и да провери какво производство се води срещу вас. Доколкото си спомням - нямам закони пред мен- абсолютната давност е 3-години от извършване на деянието, но утре бих могла да отговоря категорично. А задължението ви, като сума, се погасява с петгодишна давност, считано за всеки месец поотделно. И пак повтарям - може да се касае за  гражданскоправен спор, в който дъщеря ви е предявила иск за издръжка от навършване на пълнолетие до завършването на средно образование, или от започване на висше образование до 25-годишна възраст. Всъщност вие не знаете за какво става въпрос. Ако е второто - съдът ще ви назначи особен представител и ще ви осъди да плащате издръжка на детето си, като ще бъдете призован чрез Държавен вестник. И наказателното производство може да бъде проведено задочно в определени случаи, и да бъдете осъден задочно. Ангажирайте колега - адвокат, той ще защити интересите ви по най - добрия начин и ще даде точните отговори на всички въпроси. Аз по-скоро гадая. Приятна вечер.

# 12
Може би вече досаждам ,последното нещо което искам е да коментирам личните си проблеми в форуми ,но положението е такова че не мога да си позволя адвокат както ве4е казах доста време биах без работа и едва от 2 месеца работя неполу4авам много но е все пак нещо и на този етап не мога да изплатя каквато и да е сума искаше се да имах средствата да осигурил най доброто на детето си но фактите са такива аз сам обикновен 4овек ,живея сам  защото не мога да си  позволя друго семейство .Разбирам 4е са им необходими пари,но за момента нямам нито пари нито имоти които да продам .наречете ме некадърник ако щете но това е положението .до колкото разбрах ще ми бъдат наложени лихви върху сумата които дължа за времето през което не сам плащал ,не мога да се прибера в страната си ако нямам парите да платя и ще ми бъде отказан подновяване на паспорта имали и други неща от които да се притеснявам знам че искам прекалено много за безплатна консултация и се извинявам за това

# 13
 • Варна
 • Мнения: 248
при условие, че не сте в страната просто не виждам как бихте могли да бъде представляван (по най-добрия за вас начин) без адвокат.
Мисля, че би могло да се намери колега, който ще Ви поиска като хонорар поносима за Вас сума. Успех  Peace

# 14
а имали начин  да направя запитване до полицията или до съда или ще ми бъде отказана такава информация

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт