Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

E 300 вреден ли е?

  • 5 фев. 2009, 18:40 ч.
  • Преглеждания  1 369  Мнения  2  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 287
Момичета, искам да питам знае ли някой какво означава Е 300? Ясно е, че е някъв консервант, но дали знаете какъв и дали е вреден? Благодаря ви предварително. Днес купих на Ганчев една каша и видях, че го има в съдържанието. Ако е нещо вредно да не и давам. Струва 1,35 направо го хвърлям, ако е вредно.

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 1 218
това е витамин С,не се притеснявай

Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 23:53 от Vivi

# 2
  • Мнения: 353
За да не се чудиш за някое друго "Е" и да се тревожиш излишно, виж това:
  А ето и съответните обозначения върху етикетите на продуктите, посочващи наличието на силно алергизиращи химически оцветители: Е 102 - лимонено-жълт цвят, Е 110 S - жълто-оранжев цвят, Е122, Е 123 и Е 124 - червени цветове, и Е 127 - розов цвят.

- Консерванти. Те предпазват съответния хранителен продукт от микроорганизми - бактерии, гъби и други, но лошото е, че също като оцветителите могат да отключат алергична реакция. Това важи най-вече за бензоената киселина и за нейните производни, а също и за сулфитите, които се съдържат в най-голямо количество в опакованите сушени плодове и във виното, където производителят дори не е длъжен да ги обявява.
Обозначения за: бензоена киселина - Е 210, натриев бензоат - Е 211, калиев бензоат - Е 212, серен диоксид - Е 220, натриев сулфит - Е 221, натриев хидрогенсулфит - Е 222, натриев дисулфит - Е 223, калиев дисулфит - Е 224, калциев дисулфит - Е 226, калциев хидрогенсулфит - Е 227.

- Подобрители. Подобрителите се използват най-вече в колбасарската промишленост. Най-силният алерген от тях е натриевият глутамат - Е 621.

- Ароматизатори. Веществата, които прида апетитния аромат на кремове, десерти и напитки също могат да предизвикат алергия и независимо какво пише на опаковката, трябва да се има предвид всички ароматизатори представляват продукт на химията.

- Сгъстители. Те се използват при прахообразните супи, кремове и млечни десерти. Най-силно алергизиращи сгъстители са: Е 412 - вид брашно, наречено гуаркер, Е413иЕ414-гума арабикум.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт