Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора


Мнения: 11 612
Тази тема си я обещавам от 100 години,че ще я пусна...Все и се каних, и днес ми писна, и сядам да излея мъката си.....


В къщата ни утре има рожден ден.....И исках да зарадвам близка роднина с торта, направена от мен......Цяла седмица я мисля, цяла седмица умувам....Досаждам на тортената тема, въобще.....най-накрая и на мен ми писна от мене си......

И така решено е - торта Династия. До снощи знаех рецептата наизуст. Продукти в наличност......Всичко е оборудвано....

Най - накрая идва и моя час - часът, в който децата не сварват да спят, че през деня току-виж изпуснали някоя клюка, мъж е от кротък по-кротък - спи по-блажено и от децата, а аз....аз запрятам ръкави - зер торта ще бъркам.....

Но не би......

Първо орехови блатове - пълна скръб! Търсих, търсих някакво по човешки обяснено разяснение на това как се прави тортата, но освен едно мнение на Димитрина,че блатовете ги е пекла по 1 ч.(май така беше, станали и са на кора) - нищо по-съществено. Хванала съм се на хорото ще играя.

Разгеле, блатовете в 3ч. сутринта са готови. А преди това в 1ч. миксера работеше на пълни обороти, добре,че никой не събудих от спящите красавци. Идва ред на крема....Крем като крем...Да, ама не......

Точно там зациклих.......Единият стана като хората - шоколадовия, другият - масления - пресечен, ужасен, въобще......Трагедия на н-степен!

Докато се чудя откъде ми дойде това чудо на главата - станало 5ч., време за По първи петли по радиото......Да, ама не ми е ни до песен, ни до петли....Ни да легна, ни да правя закуска - ще събудя тези, които спяха и заради мен......Легнах с кофража.....

След 2 часа съм на крак.....Трескаво търся помощ във форума, но уви......правя , бъркам, то не бяха водни бани, не бе микровълнова......да не казвам,че снощи реших да направя цялата тортена библиотека с покритията - кое от кое по-неуспешни при мен! Все едни ронливи, никакви, не стават въобще за работа....Ни мастика, ни марципани, ни нищо....Кръгла нула съм!

Съфорумка - после ще се върна да и напиша ника,че беше един на латиница, пък аз хич не ги помня тях..... - ми пожелава търпение.....Да, ама то се вади търпение ако го имаш...Пък аз още в ранни зори ни търпение, ни валидол, ни нерви.....

Крема се сгъсти.....Най-накрая......започвам с тортата, но.....си мисля......Тортата е за друг човек, децата ще се сърдят защо на тях няма - ревнивци като майка си. Ще отделя един блат и ще измисля нещо.....С 3 блата спретнах нещо като торта, обаче на места тече този ми ти крем, че Ниагарския водопад боб да яде......От хиляди покрития дето ги пробвах снощи...само на Ванчччето шоколадовото тесто прилича на нещо. То ще е жертвата......Ама нали и за другата торта трябва да има,че един шеф и една кройка по чаршафа падна......

Благополучно Ниагарския водопад заприлича на нещо смислено.....

Но.....за децата тортичката...Решавам да е тип Шоколадовите рула на Лео.....Речено сотрено....За по-сигурно - желатин в кремовете сложих(ех, изучих се и аз, дърта сладкарка да спасявам положението!), чак се изпъчих от гордост,че съм се сетила.....Не трябва ад пада тортата.....Направих я, сложих въпросния блат от предното чудо, сложих и бананчета, сложих и рула....И от 2 торти - стана една! bowuuКой като мен.....

Дойде ред да вадя тортата......Леле като я обърнах......То Ниагарския водопад тепърва щял да бушува........Разпад на цялото ми творение, барабар със сладкарската ми гордост - крем с желатин.

Няма торта, няма радост за децата, нямам нерви, нямам сили и да изкрещя вече.......Добре,че компютъра не ми бе пред очите,че щях да урочасам(нищо,че очите ми нямат нищо общо със синия цвят) форума от воле, че после на всички потребители в него под строй щяха куршум да му леят, яйца да чупят, клечки да горят.


Та така.....

Да изтипосам на стената на провала моите шедьоври - Тук - някаква минимална компенсация за целия ми труд, нерви, безсъние и пр. и Тук - основния ми провал, ала опит да вкарам 2 торти в 1+Ниагара в действие......

И от цялата работа знаете ли...не ме е яд нито за времето(имала съм бол време - пропиляла съм го!), нито за парите - все пак пари се изкарват, а и не всичко е пари, приятелю, не всичко е пари......, нито за нервите - ей след тази тема всичките ми нерви ще са превързани с вашите утешителни думи, нито за безсънието - то и без това от сън спомен няма.....Яд ме е, че с тортата исках да покажа личното си добро отношение към роднината-рожденник утре(не, не е свекърва, нямала съм такава личност покрай мен, починала е преди много години), да засвидетелствам уважението си към него, а то сега......един нищо и никакъв жест.......Дето не струва и 5 пари.......Яд ме е!

Събота и неделя ще ближа рани от тортоправенето си, ще страдам в ъгъла, ще размишлявам върху основни пустолати в сладкарството, и.....ще видя дали ще искам да погледна отново право в очите тортената библиотека.......

Напук на цялата работа, адреналина ми така се вдигна(и трите адреналинки боб да ядат пред мене), че наготвих за цяла войска в мирно време - то не бяха козунаци, кифли, мъфини, баници, питки, супи, манджи - само за един следобед!

Сега кухнята ми блести от чистота, че след всички тези премеждия, не можех и себе си да намеря вътре в нея........пускам си премеждията с молба да напълним темата с чувство за хумор за провалите, които имаме. Защото...незнам доколко си го признаваме и пред самите себе си - не винаги сме съвършени и не винаги правим перфектната вечеря......

Та споделете тук, не се притеснявайте, излейте си гнева.......че повече да не се повтаря!

Аз чувствам,че ще съм потребител - рецидивист в тази тема, ама това е друга тема.......

Подкрепете ме, не с утешителни думи, а със снимки от своите провали....Няма само ей такива изискани ястия да развалят добрия ни вкус......
префърцунени чинии, с една капка супа, два стръка праз и артистично размазана куркума...

 35



В кратце още един път снимките, току-виж някой не ги е видял от многото букви -

Тук - някаква минимална компенсация за целия ми труд, нерви, безсъние и пр. и Тук - основния ми провал, ала опит да вкарам 2 торти в 1+Ниагара в действие......

И за да затвърдя,че съм рецидивист -

http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/PIC_0525-1.jpg

http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/PIC_0528.jpg

Може да използвате темата и за излагане от страна на ресторанти, на свекърви и на друга любима рода......

Благодаря за вниманието! Сигурно имам някъде грешки, нямам време да напискам бутона за правопис и да го чакам да ме проверява.....

  bouquet


Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670


 Стана ми жал за теб SmileИма едно правило в което съм се убедила - никога не прави нещо за гости, което не си опитвала да го правиш преди.Представям си те много добре в какво състояние си била, на мен също ми се е случвало, но винаги замазвам положението Laughing

  Когато се омъжих и дойдох в Англия, трябваше да ходим на гости и да нося питка.Да, ама питка бях правила един път в живота си и беше като че някой е седнал върху нея.Една приятелка в БГ ми даде рецепта, станах, запретхан ръкави, омесих я  и доволна и щастлива се обличам за гостите.Да, ама тук мая, брашно, всичко различно.Не втасва и не втасва, а аз как ще се излагам пред хората.Мъжът ми се къпеше, аз замесих друго тесто и ми дойде гениалната идея, че тестото трябва да втаса за по-бързо във ваната при мъжа ми.Изхвърлих го от банията, не му дадах шанс и да протестира.Да, ама синът ми ме видял, че пълня ваната и до промъкнал при питката.Чувам аз едно "Цопа, цопа", отивам, а той си взел питката за корабче и вълнички правеше около нея.В момента в който ме видя се уплаши и потопи "корабчето" 35Бърсах тестото с кърпи, подсушавах го и като по чудо втаса.Омесих кората и да я нарежа, но почти си отрязах пръста.Имах поръка да сложа късметче и го направих.Изпече се питката, и ние доволни тръгнахме с колата.На средата на пътя се оказа, че сме забравили питката....хайде обратно.Занесахме я.....седнахме на масата и домакинята се възмути, че късметчето е само едно Mad.Ами аз знам, че на Бъдни вечер се слага само паричка.Това как да е, но се оказа, че четката с която мазах питката е била с ужасно качество.Мъжът срещу мен вадеше едни дълги силиконови косми и си ги редеше до него.А аз бях като изцеден парцал и ми идваше да прихна да се смея с глас.

 За това ти казвам, Маме, първо опитай сама вкъщи, а след това се представяй с кулинарните си творения пред други хора Smile
Цитирай


Мнения: 452
Мамче,провала ти е страхотен,е на вид може би не,но на вкус със сигурност.Изобщо да не ти пука,следващия път ще бъде по-добре.Виждам те след година в тортената тема със страхотни торти,само не се отказвай и продължавай напред.Провал,провал и накрая все нещо ще се получи.Надявам се,че съм те окуражила поне малко,нека уикенда да ти бъде спокоен,пък ако решиш може да забъркаш нещо.
Цитирай


Мнения: 2 379
Мамеееее, благодаря ти за прекрасния разказ. Аз знам, че ти е гадно на теб, ама ако знаеш как си ме развеселила и как съм чела с интерес тоз твой ферман, не знам дали ще ми повярваш 35 35 35 Няма да те утешавам, като не искаш, ама честно да си призная, не можах да схвана как постигна тоз ефект с Ниагарския newsm78 newsm78 newsm78 Нямам матРиал за темата ти, защото и да се случи, не го пазя за идните поколения.
Единственото по-сериозно, което си спомням е, че обещах да правя погача за 40 дни на племеника..... Аз че да бъда Майсторката, ама до сега не съм месила, ноооо поне желание имах. Тя майка е царица, но аз й казах, че този път аз ще съм..... Тя само рецептата да даде. Еееее месих аз месих....... така повече от 30 мин - нямам машина и изведнъж препрочитам рецептата и виждам, че съм пропуснала мазнината. Ядосвам се аз, но решавам да я шльопна цялата -ами естествено, че ще се скапе тестото, то си се пресече и стана отвратителна гадна маса...... Просто я грабнах (ама добре че всички спяха де, та не ме видяха) и директно в боклука....... И от начало. Почнах най-отначало. Но не ми стигна брашното, че сутринта рано в неделя тичах и за брашно...... От тогава имам винаги 3 кг брашно. Ако свърши едното, веднага тичам да допълня запасите..... А от както се зарибих и по тортената имам и по 5 пакета пудра захар - а съм замесила нещо от типа мастика или Варна, на другия ден попълвам запаса с пудра захар.

Далеч съм от твоите постижения в тази тема, ноооооо по-важното е да не губим кураж и да се учим от грешките си, поне аз така се опитвам да правя Peace

И благодаря за прекрасното четиво още веднъж, така образно разказано, така достоверно, че си ми пред очите с терзанията, физиономиите,......... абе не искам да съм на твое място в такъв момент, нито около теб 35 35 35
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 323
ох Биляна , умрях от смях с теб hahaha

дано не се сърдиш де Wink

моят мъж има опит с тесто и вана....
не попитах за подробности, но имаше тесто във ваната Whistling
не вярвам да я е ползвал за нощви, но факт ooooh!

Цоци, не се шашкай, и аз съм същата с тортите...
имам май само 1 полууспешен опит 35
Цитирай


Мнения: 692
Мама Цоцоланка, рожденикът ще оцени жеста ти не толкова заради резултата (който според мен е доста добър), а заради усилията и безсънието ти.   bouquet

Провали в моята кухня, колкото щеш.  ooooh! И то на много по-елементарни ястия.

- Първият ми грандиозен такъв е още в детските ми години. За моя утеха го споделям с баща ми. Бяхме решили с него да готвим леща. Изсипахме един пакет (1кг.)  Shocked и сготвихме количество колкото за целият китайски народ. А бяхме само двамата.  Crazy Кой да знае, че лещата набъбвала. ooooh!
- Ще правя торта за РД на приятелка, която ще дойде на гости и ще й правим изненада с други приятели. Джуркам аз едно тесто за блатове и пека. Пека, пека, ама от долу не се опича.  newsm78 Иаз нали съм си умница, реших да обърна блата да се опече и от другата страна.  ooooh! в крайна сметка се получи половин опечен блат, другата половина с консистенция на спечено лепило. А вече е време да идва народа.  ooooh! Поизрязах лепилото и метнах от горе една сметана и малко банани. Добре, че не бях решила и крема да правя, че кой знае какво щеше да стане.  ooooh! Доста време мина докато се престраша за друг опит.
- Ще правя домашен козунак. Меря, меся, бия по сто пъти тестото, усуквам.... Всичко е наред. И в идеята си да втаса повече, че разбираш ли някъде съм чула, че излизал от тавата, в крайна сметка не можах да го опека. В последствие разбрах, че тестото можело и да превтаса.  ooooh!
Има и още, но нямам време сега. За съжаление не съм се сетила да снимам,но за напред ще имам предвид темата.  Mr. Green
Цитирай


Мнения: 11 612
За това ти казвам, Маме, първо опитай сама вкъщи, а след това се представяй с кулинарните си творения пред други хора Smile

Ох.....то точно за пред гости провала винаги е пълен! Преди 8-9г. една позната ме моли - дъщеря ми ще прави годеж, искам да ми направиш същата питка каквато ядохме у вас на Нова година....Тогава имах 1-2 години в месенето вече....И аз силна - вилна....Да, ама не стана. Това ми е единствения неуспешен опит с питката. Нито преди него такъв, нито след него. Разсърдихме се с  познатата, аз опитах и втора да напарвя. Тя по-0сатна, но вече и сватове бяха заминали и годеж свършил, въобще голям срам брах тогава.....

От тогава - никога не казвам какво ще нося. И тази моя роднина не знае,че ще има торта утре за нея. Има обаче някакви надежди да стегне тортата(и стегна де) още повече, та все пак мога да я поднеса........Но ми е като обица - ако някой ме помоли - а ме молят най-вече за питки - не обещавам, а казвам - ако имам време.....Ако се проваля - нямала съм време, ако успея - изненадата е двойна!

Крисче, аз съм така с брашното.....Брашно и мая у нас винаги бол.......С чували понякога брашното.....Какво да се прави - професионална деформация.......

Обаче за Билянината питка и ваната винаги ще се сещам като влизам в банята.......Направо си го представям какво корабче е било......

Но парадокса за тази торта бе още в самото начало.....Нещо ми казваше - внимавай в картинката......Защото още като започнах да бия белтъците със захарта, вместо захар взех сол.....И добре,че се усетих на момента...Та тогава ми светна една лампичка, че още влага ми държи един мой кекс с 1 1/2 ч.ч. сол вместо захар.....Учудващо - беше се надигнал, май бе този с 8-те яйца, трицветния, аз силна-вилна да го режа, давам на гостите да опитат.....и си представяте физиономиите им вече нали.....Чак спорех с тях,че кекса е много хубав, защо така му се мръщят......срам, срам....
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 506
... ще размишлявам върху основни пустолати в сладкарството, и...

Ще размишляваш, ама върху какво, щом не знаеш най-главния постулат в сладкарството? Може милион пъти да си правила едно нещо, винаги да е ставало като за изложба, но само да решиш да го наречеш за някакъв повод или, недай си боже, да се изфукаш някъде, ще се случи всичко, което може да прецака ситуацията, даже и ако трябва Господ да пусне малки зелени човечета да си направят космодрум отгоре му, но непременно резултатът трябва да е пълен провал.  Mr. Green
Лично мое следствие на този закон е, че щом нещо се прави за първи път или просто така, без повод - става перфектно. Щом решиш да се изфукаш с него - няма начин да не се прецака.    Wink Laughing
Цитирай


Мнения: 8 605
Мама Цоцоланка , абе остави тоя пусти максимализъм и мерак за съвършенство!(това ми го повтарят много често и аз май вече схващам Very Happy) Че какво и е на домашната тортичка, станала крем-торта Ниагара -  лъжици вкъщи нали имате?! Пък че е вкусна, то си личи и на снимката. А другата не знам що не ти харесва, съвсем добре си изглежда. Де да ми я направеше някой на мен такава.
Иначе и аз един кекс носих на гости, голяяяям, бял-бял снежен целия, ама от сол. После свекър ми горкият какво отнесе /не от мен/, че бил сменил местата на солта и захарта.........
И първата ми содена питка - стана не подметка, ами плескуда циментова. Едва успях да я начупя, наслагах я пред гостите, всички я гледаха много вглъбено и мълчаха, само дядото на моя мъж викаше:"Браво, булка, екстра питка си направила!" И аз горда-горда от похвалата, взела я едно към едно, като реших да хапна............добре, че със зъбите бях добре. Ама, всичко се случва, майтап да има, пък нали човек се учел дорде е жив. Е, и успехи има, така е няма равно - нагоре-надолу, че иначе не е интересно. Very Happy
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Много забавна тема  Laughing Особено Мамето както е описала всичко, а на Билята питката във ваната - голям смях  Laughing
Че кой няма провали в кухнята? Май само който не готви Smile Аз тази седмица на 2 пъти се изложих. И то все с теста с мая. Не втасват и това си е. Вторият път го чаках цяла нощ да бухне и пак не мръдна това тесто. Накрая го засилих в кофата. Като стане такъв гаф решавам, че продуктите са виновни, а не аз и ми става по-леко  Laughing
Цитирай

in the middle of the nowhere

Мнения: 1 173
Аз май трябва да се скрия от срам  Embarassed , като се има в предвид че именно аз ти препоръчах Династията.
Не разбрах някои неща от разказа , но ти опече един блата и се опита да разрежеш ли ?
Винаги пека отделно платките ( както при Трюфел) , май го споменах в тортената. Стават тънички и така на мен ми е по-лесно .
 За крема - ха- ха  Laughing Династията съм я правила 5 пъти и 5те беше с пресечен маслен крем . И какво от това , че стоял на парцалчете , да не би тези около мен да разбират - НЕ. Обаче днес като се събудих - те вече те бяха посъветвали как да пробваш да го оправиш - иначе щях да ти кажа същото "Не се коси на пресечен крем , слагай така"
 Династията е много вкусна , но кофти торта за покриване. Всичкия този крем - един върху друг , такова плъзгане става на блатовете  ooooh!. Изравнява се , НО аз винаги я правя на предния ден( както и всички останали торти) , оставам да си поеме и стегне в хладилника , тогава до изравнявам с маслен крем - пак стяга за 2 ч ( поне ) и след това покривам. Прясно сглобена торта с всичкия този крем - няма и най големия майстор как да оправи  Wink

За тестата - не знам какво да ти кажа . Марципан не правя, мастиката съм оревала темата , че на мен ми става на трици ( явно не можем се разбра с мастичката - понеже много и мразя вкуса  Mr. Green ). Аз работя само и единствено с маршмелоуз бонбони - като последния път едното ми тесто го прецаках заради много вода при топенето на бонбоните.

Хайде спокойно , разбирам напълно , но пък "майсторите " в тортената ( кой ли е такъв не знам  Mr. Green ) , ако знаеш колко грешки са направили , колко тесто сме похабили ( аз лично метнала в коша) . И за да те поуспокоя ще ти кажа , че аз  с цялата си "рачешка натура " дето се паля адски бързо като не става нещо - имам една Династия метната в коша ( ама пък как ми олекна да знайШ  35 )
  Няма отказване , само напред  Hug
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Маме споко ! Не си сама !
Новог. питка - стана хубав хляб със странна форма - грешка при печенето . Поне не загубих самообладание , боцках, чаках и не отиде по дяволите . А меся от дете , на сън да ме бутнеш ще ти измеся , ама....има такива моменти ...Като е казало , че ще става - става, като има да патиш - патиш .
3 кекса правих за едно кръщене - всичко ОК , опичат се , надигат си и след около половин час - спих и на подметка ..... Няма да ти казвам , че и кексове правя от дете и кекса ми е като да се почеша ....ама на , не стана за тогава и хората ядоха глетаво и туй-то ! Има и още ...оф , но не искам да си спомням - живи и здрави да сме , малко смях от време на време не ни е излишен !
« Последна редакция: нд, 08 фев 2009, 08:31 от Кълбовидна Мълния »
Цитирай


Мнения: 6 553
Хайде и аз в кюпа...
Откакто имам хлебопечката,два пъти се опитвам да правя козунак,и двата пъти-сладка тухла, твърда,сбита,като камък.Първия път по-ставаше за ядене и хвърлих само половината, ама втората отиде цялата на боклука.
При тортите-Калифорнийската златна треска на Ласкова ми се опъва.Два пъти я правя и нея,първия път я изгорих,тя Ласкова хубаво го е казала,че тук пробата с клечката не важи,но аз да не я оставя сурова,я извадих почти въглен.Втория път беше по-добре,но пак не това,което трябва.
И месо на подметка сме яли,и питки клисави са ми оставали...ако се замисля,още ще се сетя.
Ама наистина който не готви,той не греши.Интересно ми е дали ще влезе някой да каже "Аз нямам нито един провал досега."  Как пък се е родил научен.   Mr. Green   
Аз на толкова години вече още се уча...
Така че,Мамо Цоце,никакво отказване.Открих тортената през юли миналата година и аз като теб се запалих много.И като всяко ново нещо след месец-два почна да ми се вижда трудно, бавно...но като задобрееш и видиш,че можеш още толкова неща,ти става едно такова хубаво на душата...дай си още поне 2-3 месеца и пак ще си говорим за торти.   Peace   
Цитирай

Torrevieja,España

Мнения: 1 505
Aз не мога да меся,опитвам и все не ми се полу4ава,това с удържането само веднъж ако ми се слу4и и сигорно 6те ско4а до небето.
Имам и аз провали,но един е фрапантен,малка бях и не знаех 4е картофите се пържат в много мазнина,аз сложих само колкото да се намасли тигана,изсипах ги и взех да джуркам не6то ,на газов котлон и като се подпалиха,бяла кухнята,цялата 4ерна стана,е няма 4истене после.
И така,всеки има поне един провал,но винаги мисълта,4е искаме да го подобрим този опит ни води и така до съвършенството.
Цитирай

Plovdiv->Toronto

Мнения: 1 361
Провали да искаш Laughing. Последния ми е с кифличките на наталина, и аз на приятелка ще нося Rolling Eyes. Какво се разсеях, люснах едно почти вряло мляко в сухата мая и я изтрепАх поне на едно 3/4. Чакам, чакам да се вдигне, малко побухна и това е. По едно време се сетих че 50-55 градуса топло мляко въобще не е стоте дето ги плиснах Rolling Eyes и замесих ново тесто, много по-сговорчиво естествено Smile. От небухналото тесто направих едни малки стегнати локумки да не го хвърлям. Получиха се удивително добре, чак се замислям да повторя упражнението  35 ...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора