Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 фев. 2009, 23:06 ч.

За присъдите

 • 2 289
 • 46
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 457
Пускам тази тема провокирана от съседната, която еди я заключи. Щях да пиша в нея моето мнение, но така е по-добре, защото тази можем да се опитаме да я направим градивна.
Смъртното наказание няма да го поправи, а това е водещето при правораздавателната система. Наказание, но и поправяне - това се цели, при присъдите. Имам следното предложение: вместо да искаме невъзможното, можем да поискаме да се направи промяна в НК. Там има едни членове, които казват, че при пълни самопризнания от извършителя се налага присъда под минимума. Това означава, че един садист може да си изтрепе семейството си и след макс.15 години да излезе на свобода. Освен това и практиката на Върховния съд е такава. Дори и съда да наложи 20 или 30 години, защитата ще обжалва и тогава Върховния съд ще постанови пак под минимума - 15 години затвор. От друга страна ми е много странно защо съдиите, тези които прилагат тези закони не се надигнат и не поискат промяна на практиката, както и промяна в НК. Всъщност промяна в НК има, но тя е в полза на рецидивистите, т.е. признават си и съда е длъжен да им постанови под минимума за конкретното престъпление.
Та, не можем да искаме смъртно наказание, като в момента нещата изглеждат така- максимум 15 години при признато извършено тежко убийство или и пет да са, пак толкова.
Можем да протестираме срещу това, можем да пишем до законотворците ни, защо са изменили така НК и да искаме да се променят нещата. Защо е допусната такава промяна въобще? Обаче наистина ми е чудно, защо юристите не казват нищо, адвокатите също, нали те са голямо лоби в парламента?!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 820
Ами, аз ще бъда брутално скандална.
Определено съм против смъртното наказание. Не защото не смятам, че един изверг заслужава да умре, а защото смятам, че има възможност да бъдат убити невинни хора. Липсата на смъртно наказание дава шанс на хора, осъдени несправедливо, да не умрат.

Едно от нещата, които ме ужасяват, са безобразните съдебни грешки.

Не вярвам във възможността един "роден убиец" да бъде "поправен" за какъвто и да било срок затвор. Но не виждам и смисъл от смъртта му, след като не се разхожда сред другите. Всъщност, аз не гледам на затвора като някаква поправителна мярка за някой престъпник, особено пък за убийците, за мен затворът е място, където тези хора трябва да стоят, за да не са сред нас. Изолирани. Това е.

# 2
 • София
 • Мнения: 457
Да, и аз така гледам на затвора, но съда гледа на него и като поправителна мярка за престъпленията. Това го казват съдии. Сигурно го пише някъде по наказателните кодекси.

# 3
 • София
 • Мнения: 579
За да не повтарям КЛОНКА и да не я цитирам,ще кажа само,че мнението ми е идентично с нейното.

# 4
 • под дъгата
 • Мнения: 630
... в НК. Там има едни членове, които казват, че при пълни самопризнания от извършителя се налага присъда под минимума.
Това не е така. Къде го видя?

# 5
 • София
 • Мнения: 457
Ето този чл.55
Чл. 55. (1) При изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, съдът:
1) определя наказанието под най-ниския предел;

2) заменява:
а) (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) доживотния затвор - с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години;
б) (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) лишаването от свобода, когато не е предвиден най-ниският предел - с пробация, а за непълнолетните - с пробация или обществено порицание;
в) (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) пробацията - с глоба от сто до петстотин лева.
(2) В случаите на точка 1 на предходната алинея, когато наказанието е глоба, съдът може да слезе под най-ниския предел най-много с една втора.
(3) В тези случаи съдът може да не наложи по-лекото наказание, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.
(4) (Заличена - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.)

Буба Мара, този чл.55 се прилага при пълни самопризнания и съответно съдът трябва да ги приеме и да наложи под минимума присъда. Не знам до колко съм се изразила ясно, но идеята ми беше, не да искаме непостижимото - смъртно наказание, а това да не се взимат в предвид признанията, като изключителни смекчаващи обстоятелства, а да бъде според извършеното престъпление. Ако е извършено умишлено по особено жесток начин, да не се взимат самопризнанията, а да се налага доста по-тежко наказание. Не искам да вярвам, че онзи изрод ще излежи 15 години и на 45 години пак ще излезе и ще вилнее в Гоцеделчевско. Той няма да се поправи, ако ще и 20 години да лежи или 30 год., но поне след като излезе от затвора след толкова години, ще бъде вече доста по-възрастен и мисля, че така ще бърза да си навакса да поживее малко, вместо да продължи с убийствата, защото няма да има време за всичко това, ако е на 50-60 год.

# 6
 • Стая № 6
 • Мнения: 502
       Трябва да е като в Щатите-осъждат го на 250 години затвор. Той може да си обжалва колкото иска,да си намалява колкото иска с по накоя и друга година наказанието,но в крайна сметка никога няма да излезе жив от затвора. Умни хора са това американците,много ги уважавам!

# 7
 • София
 • Мнения: 457
Ами умни са или са по-глупави от нас, сами да си направим изводите! При тях за всяко едно престъпление се налага отделно наказание и затова като се сборуват става 250 години, а тук ги обединяват по някакви показатели ( адвокатите да кажат тук) и накрая за тежко убийство - чрез мъчение, изнасилване и накрая грабеж, я получават 20 години, я не, при пълни самопризнания. Това в Щатите ще ги натрупат и ще се получат над 100 години присъда, ама пак казвам ние сигурно сме по-умните или по-хуманни сме Confused   

# 8
 • София
 • Мнения: 76
... в НК. Там има едни членове, които казват, че при пълни самопризнания от извършителя се налага присъда под минимума.
Това не е така. Къде го видя?

Чл. 370 НПК - съдът е длъжен да наложи наказание по реда на чл. 55 НК, в случай, че подсъдимия признае изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт (вж. случая Ставийски)

# 9
 • Ямбол
 • Мнения: 22 821
Освен, че съм на мнението на КЛОНКА, ще повторя и моето от предната тема, че смъртта не е наказание, а спасение.
Авторката на предната тема пита дали имаме познат, който да е пострадал от жестокост. А аз бих попитала дали тя има познат обвинен неправомерно. В нашата корупционна действителност както си стоиш мирно, могат да те изкарат голям престъпник.

# 10
 • Мнения: 14 804
А аз бих попитала всички привърженички на смъртното наказание дали са виждали как умира човек, желаят ли да видят и ако отговорът е ДА, да ми обяснят накратко какво ги различава от убийците, чиято смърт желаят?
Че едните са убили собственоръчно, а другите нямат тази смелост и разчитат някой друг да го свърши вместо тях ли?

# 11
 • София
 • Мнения: 36 413
О, не, те няма да го убият собственоръчно, а ще оставят "обществото" да свърши тази работа, т.е. ще прехвърлят отговорността.

Смъртното наказание е отменено в много държави точно заради вероятността да бъде екзекутиран невинен човек. От смъртта връщане няма.

Щатите са друга бира. Сещам се за една поредица на НГ, която дават в момента - Затворническа нация. Но и там в някои щати смъртно наказание има, а в други не.

# 12
 • под дъгата
 • Мнения: 630
Binito, така пояснено и след допълнението на Чочарка, разбрах какво имаш предвид. Simple Smile  Нещата е хубаво да се прецизират, в противен случай каквото и да било начинание е обречено на неуспех още в зародиш, понеже реакцията би била като първоначалната моя.
Промяна казваш... Трудна работа, според мен. Песимистично съм настроена.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 984
Сийке, обръщам се към теб, защото ти се обръщаш към онези, които искали смъртна присъда. Ще ти кажа следното - всеки има право да иска. Твоите доводи не биха ги разубедили. Още повече леко обтегнатия тон.

Смъртната присъда винаги се е изпълнявала от подготвени служители, такива, на който няма да им мигне окото и няма да им трепне ръката. Една майка винаги ще се замисли преди да дръпне шалтера. Ще и трепне сърцето, ще й прекърши живота. Затова. Има огромна разлика между изчадието заколило двете си деца и служебния изпълнител на смъртни присъди.

Факт е, че НК дава право на хора извършили ужасни неща да лежат под минималното за съответното наказание, но е и факт, че деянията не се разглеждат в поредица от престъпления, а общо - като резултат. За това имаме този абсурд да си признал за ужасно убийство да го разказваш със задоволство, да е ясно, че излезеш ли ще извършиш още по-ужасни неща и пак да получиш под минимума.

Това само в нашата държава е възможно.

# 14
 • Мнения: 575
За съжаление по закон не сте никакви да искате промяна в НК. Нямате това право. Смъртно наказание няма кой да го върне, щото ще ядем бой от Европата. А не виждам защо се възмущавате, като проблема е в субективния фактор - съдии, прокурори, че и ние сме накрая - обществото. Там трябва да е промяната. Законът си е хубав!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт