Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
Моля за малко помощ имам следният проблем: Отдавам помещение за наем и новите наематели държат да сключим 10 годишен договор за наем, условията по договора ме устроиват, притесняваме единствено срока на договора.Те не желаят да се сключва за по малко време, защото ще направят голям ремонт/ще бъде клон на банка/ и държат на това условие.Аз се притеснявам от ето  това        Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.

Прочетох и предишните членове от ЗС за добросъвестното владеене, но все пак у мен остава съмнението и страха, да не се окажа в един момент без собственост.
Знам че би било добре да наема адвокат който да ме консултира, но нямам физическата възможност, огледа беше в сряда, днес потвърдиха че  искат да го наемат и получих договора на мейла а в понеделник сутрин ще е подписването.

Моля дайте съвет как да постъпя.


       

# 1
 • Някъде там...
 • Мнения: 263
Незнам дали тази статия ще ти свърши работа: http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=2463& … 17&id=0002102
Късмет  Peace

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Виж какво гласи ЗС относно добросъвестното владение
Чл. 70. Владелецът е добросъвестен,когато владее вещта на правно основание, годно да го направи собственик, без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена.Достатъчно е добросъвестността да е съществувала при възникване на правното основание.

10-год. договор за наем НЕ е правно основание за прехвърляне на собствеността.
За твое успокоение, поискай вписване на договора за наем в имотния регистър. Приготви се след това редовно да си подаваш данъчната декларация.

П.С. Все пак намери време да се консултираш с адвокат, който да ти изготви договор, защитаващ ТВОИТЕ интереси.

/как може подобна безхаберност да проявяваш, просто не разбирам #Crazy/

# 3
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
 Hug Богиня, благодаря за отговра, това за вписването в имотния регистър на договора е добър съвет  bouquet и донякъде ме успокоява.А за безхаберието си права Embarassed Embarassed, ще потърся консултация с адвокат, но се притеснявам че ще стане след подписването на договора, в края на седмицата ще имам нужното време да издиря адвокат който  да прегледа договора.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 1 727
 nandi, моля те,  #Crazy кажи, че се шегуваш. Консултация с адвокат се прави ПРЕДИ подписване на договор, особено ако е изготвен от другата страна /както е най-вероятно в случая/.
Като толкова нямаш време, кажи на наематалите да изчакат няколко дни, докато си подготвиш документите.

# 5
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
Ясно ми е че консултацията трябва да е преди подписването, но се стекоха много неща и просто не се получава.Права си че договорът е изготвен от другата страна, но и аз от своя страна внесох някои промени, за да съм по защитена като наемодател.Всъшност това не е първият договор за наем които ще подписвам, помещението е сменило доста наематели и да чукна на дърво не съм имала проблеми с тях, единственото което ме притеснява в този договор е срока/додега винаги са били 2или 3 годишни, като сме гиподновявали след изтичане на договора/.
Сега се змислям, ако вкарам имота в ЕООДето, което имам дали няма да е по защитен, уф вече съвсем се омотах.
За изчакване не става, защото някои си от другата стана заминава в Щатите за месец и държат да подпишем договора  преди това ,за да пуснат майсторите вътре

# 6
 • София
 • Мнения: 375
nandi, не знам дали ще ти помогна много, но доколкото съм запозната имота може да се придобие по този начин ако ти не си се интересувала от него в продължение на 10 години. Според мен договора за наем не се разглежда като "безхаберие" от твоя страна. Консултацията с адвокат според мен е задължителна! Успех.

# 7
 • София
 • Мнения: 485
Наемателят се явява държател, а не владелец. Чл. 79 от ЗС не те касае в случая.

# 8
 • Мнения: 71
Моят съвет е сления:
1. Придобиване  в следствие на добросъвестен владелец става доста трудно - самият договор за наме означава, че наемат, а не че владеят.
2. Плащай си данък сгради през периода от наемане!!!!!!
3. Консултацията с адвокат е задължителна, най-малкото за да защити интераса ти относно прекратяване на договор и неустойки и т.н.
4.Ако все пак се съмнявая апортираш имота в капитала на дружесто, така върху апортна вноска никой не може да придяви претенции.

# 9
 • Благоевград
 • Мнения: 85
Договорът за наем може да бъде сключен за какъвто срок се разберат страните, но максимумът е 10 години. Договор за наем за срок над 1 година се вписва в Агенция по вписванията.
Проблемът при толкова дълъг срок е, че мн. доблре трябва да си погледнеш разпоредбите за актуализация на наема, защото за тези 10 години могат да се случат мн. неща. Важни са също така хипотезите за прекратяване на договора и за чия сметка ще бъде големият ремонт, който, казваш, че ще бъде направен.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 363
В никакъв случай не сключвай договор за такъв дълъг срок! Ще си изпатиш, казвам ти го от опит! Това че искат точно 10 годишен договор не е случайно. Не забравяй, че те ако искат винаги могат да излязат , а ти не можеш да ги пипнеш с пръст по време на договора. Намери си други наематели, не си рискувай имота и нервите, които ще изхабиш!

# 11
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 910
 HugБлагодаря за отговорите на всички включили се.Успокоихте ме донякъде.Относно срока на договора, като се замисля и аз предпочитам дългосрочен наем, първите наемател изкара 7-8 години в помещението/първоначално договора беше 5 годишен  го подновявахме/ и след това като се започна за 2 години се смениха десетина, който нямаха идея какво правят и как да развият дейността си така че да работят успешно, именно затова не ми се иска да изпускам този договор-все пак това не е фирма от вчера.
Roly Poly , актуализацията на наема и мен ме притеснява, не мога да реша към какво да е свързана.От една страна за мин.р.з., но тя в момента е нереално ниска и когато достигне реалните си размери, може да се окаже че наемът ще стане нереално висок.Тяхното приложение е да се върже към HICP/индекс на потребителските цени/, разрових се в нета и на първо четене звучи добре.
 Василеса ,а това апортиране на имота дали ще мога да го направя след като съм сключила договора като физ.лице newsm78.Всъщност така ще е и по добре от гледна точка на данъци, каро фирма бих могла да имам разходи и така в края на годината данъкът да е по малък, отколкото на физ.лице.
shhht.secret , не разбирам основанието ти за това че не мога да ги пипна с пръст, в договора има клаузи за предсрочно прекратяване на договора и от двете страни  и там е упоменато точно и ясно как става това.
Относно данъците, изобщо не стои въпрос със пропускането ми да си ги платя.

# 12
 • София
 • Мнения: 8 572
10 години са дълъг период за наем.Моят съвет е да намериш време да се консултираш с адвокат преди да сключиш този договор!Успех!

# 13
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 540
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=350666.0 
прочети постинг 11

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт