Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 286
Историята е следната:
Тази вечер ми се обади майката на едно от най-добрите приятелчета на сина ми и каза, че е много разочарована от сина ми (това беше повторено няколко пъти по време на целия разговор).
В училище имаха задача да измислят история подобна на тази, която са чели в час. Историята е с два персонажа - единият положителен, другият отрицателен. Оказва се, че моето дете е разказало своята история, като двата героя са се казвали като две от неговите приятелчета. И както сигурно вече се досещате, обаждаше се майката на детенцето, което в измислената история е било лошия герой. Тя каза, че то се е обидило. Тя искаше да разбера от сина ми защо е използвал името на нейното дете именно в отрицателната роля. Точните и думи не мога да повторя, но смисъла беше, че ако има нещо да му казва, редно е да му го каже в очите, а не така завоалирано. И пак повтори колко е разочарована.
 Аз естествено и се извиних, защото ситуацията е неприятна за детенцето и. Аз знаех за тази задача, но когато вчера ми беше разказана героите нямаха имена и не очаквах да се случи такова нещо. Когато попитах сина ми защо е дал такива имена на героите, след като в първоначалната версия нямаше имена, той каза, че когато е започнал да разказва историята пред класа се е сетил, че ще се получат много повторения в разказа и набързо е измислил имена. Попитах го защо точно тези имена и избрал и той каза, че бързо е трябвало да измисли имената и както е стоял отпред пред класа погледа му е попаднал на едното детенце и след това се е сетил за другото. Пак повтарям, че това са негови най-близки приятелчета. Каза, че не е имал абсолютно нищо в предвид, като е кръстил така героите си. Опитах се да разбера дали детето в ролята на "лошия" не го е подразнило или ядосало с нещо, но нямало такова нещо.
Обясних на моя син, че детето в образа на "лошия " се е обидило. Казах му, че го разбирам и че в подобна ситуация сигурно и аз ще се разсърдя. Помолих го да се извини на приятелчето си и той се съгласи.
Чудя се какво още мога да направя, донякъде се чувствам неудобно пред майката и детето. С нея се виждаме почти всеки ден и ще ми е много притеснено, когато се видим следващия път. От друга страна  вярвам на сина ми, че това, което е направил е без никаква умисъл и изобщо не се е замислил, че някой ще се засегне. Аз искам той да е добър приятел и се надявам, че ще се поучи от грешката си.
Подразниха ме силните думи, които използва майката на другото дете. Все пак с нея сме приятелки и бих искала да ми се беше оплакала някак "по-приятелски". Мисля си, че ако аз бях на нейно място нямаше да се обадя и да говоря с този назидателен тон.
И така има ли според вас още нещо, което да направя, за да оправя тази идиотска ситуация и въобще имам ли право да се ядосвам на майката?
Съжелявам за дългия пост! И благодаря на тези, които са имали търпение да го прочетат!

# 1
 • Мнения: 258
Не се притеснявайте! Това се случва! В началния курс, детето не може да измисли име толкова бързо, а и да прецени да не засегне някого!
 Нека отново бъдат приятели и твоето дете му го засвидетелствува ежедневно!
 friendship Ще се оправят нещата- спокойно!

# 2
 • Мнения: 15 131
Няма защо да се притесняваш. Децата са чисти души, не влагат в думите тънките сметки и намеци на възрастните, както подозира майката. Детето пише разказ - на кого да кръсти героите, ако не на най-добрите си приятели? То не допуска, че може да ги обиди, за него е признак на лоялност към тях да използва имената им.
И аз имах подобна история в училище, макар и не с толкова трагичен край. Имахме да пишем съчинение как се виждаме в бъдещето, също и най-добрите си приятели, нещо такова. Та една от тях ми се беше пообидила, защото я бях описала като пробивна журналистка. Ми отде да знам, че последно искала да става лекар?  Crossing Arms

# 3
 • Мнения: 387
Трябва по-отгоре да се гледа на тази история. Другата майка явно има сериозни проблеми на друго място, че да се вглежда в такива подробности от класния личен живот на детето си. Това са неща без значение. Редно е, ако има проблем между самите деца въобще, да си го изяснят сами и аз бих дала този съвет, не е признак на висока култура да се занимаваш с родителя.
Не й падайте на нивото! Че даже ще й се извинявате, как не!

# 4
 • Мнения: 387
И чак "Детето ми е сгрешило и аз се чувствам гадно...." , нито детето е сгрешило кой знае какво, нито пък има защо да се чувствате гадно. Бъдете на страната на детето и другата майка да посети лекар.
Помислете си как вие бихте реагирали в същата ситуация с обратен знак? Ако отговора е също като другата майка....е, тогава вече не знам....тъжно. Ако не, значи е било хубаво любезно да й обясните да си гледа работата.

# 5
 • Мнения: 2 829
Случват се подобни недоразумения.
Не се притеснявай,,ще се извини и ще се подобрят двамата.Пак ще си бъдат приятели Hug

Другата майка май твърде присърце е взела историята Wink

# 6
 • Мнения: 651
Да и се извиняваш за какво??????
Да - съжаляваш, че детенцето се е почувствало зле... предлагаш среща на кафе, а децата да поиграят и да "изчистят" проблема
и...мир и любов  Hug
Що за общуване: конско по телефона..разочарован възрастен от ДЕТЕ... и ти я наричаш приятелка  Rolling Eyes
А и Как`Сийка много точно го е казала:
Няма защо да се притесняваш. Децата са чисти души, не влагат в думите тънките сметки и намеци на възрастните, както подозира майката. Детето пише разказ - на кого да кръсти героите, ако не на най-добрите си приятели?  

Аз какво да кажа като на мен кръстиха агънце и после го заклаха  Cry

# 7
 • Мнения: 15 131

Аз какво да кажа като на мен кръстиха агънце и после го заклаха  Cry

Какво да кажа, освен че не си чела Библията.  Laughing
Приеми го като жертвоприношение за здравето си - със сигурност хората, които са го заклали така гледат на нещата.
Иначе е гадно за агънцето, да.  Tired

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 286
Благодаря ви!
И аз мисля, че не се е случило кой знае какво.......Ето за това исках да разберат какво мислят други майки, защото аз все пак съм пристрастна. И точно като Как`Сийка  мисля, че детето се е спряло на тези имена, именно защото са приятелчета. Както вече писах, ако аз и детето ми бяхме в обратната ситуация мисля, че нямаше толкова да се впечатля, камо ли да звъня по телефона и да казвам колко съм разочарована (май тази дума много ме издразни)
И сега се сещам нещо, което е почти аналогично на сегашната ситуация, но с "лош герой" моето дете. По времето на последния "Мюзик айдъл" госпожата в училище им беше организирала един импровизиран "Мюзик айдъл". Децата, които бяха избрани за жури, всички имаха някави аналогии с истинското жури: едното момиченце беше с къдрава коса като Люси, председателя на журито Вили Казасян (лека му пръст) беше момченце, на което баща му е оперен певец, Есил Дюран беше едно момиченце, което сигурно е почитателка на поп-фолка. И познайте кой беше грубия и дебел Фънки - моето дете. Изобщо не ми е дошло на ум да се обидя или разстроя. Даже ми беше смешно, а и сина ми не страдаше от това или ако беше недоволен, щях да му обясня, че това е само роля..
Признавам, че приятелчето има право да му стане обидно, че е лошия гирой в приказката на сина ми, но мисля, че ситуацията беше излишно драматизирана от неговата майка. И понеже несъм толкова рязка като nizza  Simple Smile, ще и се извиня отново когато се видим следващия път, но сега аз също съм разочарована - от майката. Simple Smile

# 9
 • Мнения: 3 866
Виждам ,че вече си по-спокойна по отношения на ситуацията!Като мине още малко време по-свободно ще обсъждате случилото се с другата майка наистина по приятелски.
Аз се поставих на нейно място.Тя е голям човек и вероятно разбира, но явно детенцето и се е обидило и тя като всяка майка иска да изясни ситуацията.Със сигурност и тя го убеждава, че имената са избрани без умисъл.Синът ти говори ли вече с приятелчето си?

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 286
Още не. По-късно днес са поканени при едно друго приятелче да играят и тогава ще имат възможност да се видят и да се разберат  Hug

# 11
 • Мнения: 53
Невди, не се притеснявай. Нищо не се е случило. Сигурна съм, че децата ще забравят много по-бързо случката отколкото майките им:).

Ти се извини на майката още веднъж и толкова. Все пак - някой е трябвало да бъде 'лошият'. Спокойно.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 029
Мисля, че другата майка вместо да ти се обажда, можеше да обясни с подходящи думи на детето си, че всичко е в името на поставената задача. Всеки родител трябва да знае как да окуражи и подкрепи своята рожба, защото я познава най-добре!
Според мен тази майка показва незряло и тесногръдо поведение!

# 13
 • София
 • Мнения: 36 893
Другата майка е направила от мухата слон. При такива случки и недоразумения се казва, че не само едно магаре се казва Марко.

# 14
 • Мнения: 11
абе хора моята дъщеря е на 7 години и ги прави тези работи постоянно ама не трябва тази майка да реагира така остро ние сме се разбрали с другите майки да не им обръщаме внимание карат се бият се не се месим. Миналото лято ми каза да не се срещам с майката на едно дете защото се били скарали и не искала да бъдат приятелки Аз и отговорих "много лошо, но аз ще пия кафе с когото пожелая" След два дена се сдобриха представяте ли да и се бях вързала. Някой родители много преиграват.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт