Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Помня обидата, когато ме глобиха в автобус 64, защото бях без билет, а водих сина си на тренировка. Нямах билет, защото често ни се случва да броиме стотинките. А това не е достатъчен повод да не водя детето си да спортува. Контрольорите направиха скандал, без да им дреме, че детето слуша, нямах да платя и трябваше след време да отида на "Христо Ботев" не знам кой номер да платя тая глоба. Като казвам , че съм многодетна майка и за мен е безкрайно обидно всичко това, те само вдигат рамене и мълчат. Наскоро прочетох, че имало предложение за безплатни карти за градски транспорт за многодетни майки още през 2004г. и после нищо не се знае за това предложение. И така за всичко останало. Някой знае ли въобще стимулира ли се по някакъв начин семейството да има повече деца? Аз и работа не мога да започна, защото няма кой да ми помага и сама си гледам децата. Някой знае ли някаква надомна работа, но не от тия дето внасяш пари и после край на всичко.

# 1
Интересно, всички само четат, а никой не пише, май картинката е ясна, в България нищо не е направено, нищо не се прави и нищо няма да бъде направено за многодетните семейства. Всеки да се спасява както може.....

# 2
# 3
 • София
 • Мнения: 91
Юлката!

Ма вие, многодетните, какво си мислите - раждате си деца и после държавата ви ги гледа!

И друго - нали да се стимулира многодетството това значи да се стимулират циганите! И най-вече те да получават облекчения! Ми, управниците мислят с главите си, нали?
Кой ще си роди 3 и повече деца само за да се движи безплатно по транспорта, а? Нема такъв българин...

Пък и защо да трябва да се стимулира раждането на деца, кому са му притрябвали, на държавата ли? Това си е личен въпрос и избор на всяко семейство.

И в този контекст - една приятелка скоро ми каза, акушерката на нейна приятелка, като разбрала, че ражда трето дете и казала:"Вие сте или много богата, или много бедна!" Вярно, нали?

# 4
Сара, благодаря за вниманието, но ме ядосваш!!! И то как! Циганите са само едно много красиво оправдание! Ако някой иска да помогне на тия семейства, които в повечето случаи са от не най-богатите, но от тия дето имат истински ценности, ще го направи, като създаде отделни закони за циганите, колкото и гадно да звучи.  Наясно ли си, че България е на едно от челните места по аборти, по 50 000 на година. Те и многодетните биха могли да правят също аборти, нали, но ценностната им система не го позволява, трето или четвърто дете, така си мисля, в нашата действителност се получава от любов, а не защото така си решил. И гледайки колко прекрасни са другите ти деца, за теб е немислимо да убиеш това дете, което на практика е абсолютно равностойно на останалите. Дотук добре ли го обясних или още не разбираш. Това, което пиша, според теб , може ли да означава, че раждаме деца на държавата или да се возиме безплатно по градския транспорт?!? Също така, запозната ли си, че има държави, в които са се погрижили за многодетните семейства, така, че направо да им завидиш. Искам да ти кажа, че това са семейства, които действително имат нужда от подпомагане. Даваш ли си сметка, че българите загиваме като нация, от двама родители се ражда едно, максимум две деца, да не забравяме и бездетните двойки, смъртността е висока и наистина циганите започват да преобладават. Да, като прибавиме и това, че много младежи при първа възможност се изнасят в чужбина..... НО това си е демогравски проблем. Също така ,повечето които са много богати най-често имат по едно дете, въпрос на личен избор, а многодетните далеч не са от най-бедните, те са от средната класа, като тия с по едно и две деца, като повечето българи. И, знаеш ли, това са щастливи семейства. Като питам децата ми биха ли заменили поне едното братче за малко повече пари, за повече сладки неща на месец
или за по-богат дом, и тримата категорично, без да се замислят дори малко, отговарят отрицателно. А са още малки. Просто, запознай се в други държави какво е направено по въпроса и после пиши за това какво си мислиме ние многодетните.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 17 914
Julkata ,не може за циганите да има отделни закони.На това се казва Дискриминация.Няма кой да го позволи.

За абортите добро си го казала,но не мисля,че който има едно или две деца прави постоянно аборти.Мисля,че си наясно как да се предпазвате със съпруга ти от забременяване.Друг е въпроса ако религията ти не го позволява.

Не мисля,че държавата ни е длъжна,защото раждаме деца.Двамата със съпруга ми си правим сметката как ще си гледаме децата.

# 6
О, колко злоба и сарказъм!!! Поздравления!!! Никой не може да загрее, че това е нещо нормално, многодетните да са по-облагодетелствувани от другите! Сигурно пак от злоба, защо многодетните, а не всички. Всъщност, добре би било и циганите да изплуват малко в обществото, сами сме ги пратили на дъното. Защо в Русия например циганите са им гордост? Май ще спра да пиша тук, само злоба и упреци. Ако някой мисли, че многодетните не си правят сметката колко деца да имат ,много се лъжат! Идеално си правят сметката! Също , ако някой си мисли, че някаква религия ни кара да имаме толкова деца, също глупост. Може и да има такива случаи, но те са малцина. Собственото ни сърце ни кара да имаме толкова деца. Аз просто питам няма ли права, няма ли да има! Не разбирате ли, че това е напълно в реда на нещата в нашата объркана държава. И понеже е объркана, и това е объркано, и хората и те. Жалко за загубеното време.

# 7
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
http://www.shalomdev.com/palna_ka6ta/

имат и предложения за промени в законодателството

# 8
 • Мнения: 11 610
Ох.....до кога многодетно семейство ще означава циганско семейство?

Нима семействата с 1 дете нямат проблеми и не биха пътували гратис?

Тесногръди сме и това е! Не приемаме различието, просто защото не ни оттърва!

Но общо взето едно голямо мнозинство от хората се възхищават на многодетните, защото си живеят живота, а не се водят по чужди съвети и мнения.

Многодетството е философия, която се разбира само от хора със сърца!

Не се тормози, Julkata !

Пиши повече в темата, чийто линк вече са ти дали - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=368285.0

# 9
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Julkata не се ядосвай!Всеки има право да се изкаже както си иска - нали е форум...а и неможеш да очакваш разбиране от семейства имащи едно или най-много две деца  Crossing Arms По- добре споделяй и пиши в темата на многодетните майки, там ще срещнеш разбиране, подкрепа,единомислие и даже ще разбереш за какво се борят, какво са извоювали до тоя момент!
За да няма дискриминация, предложенията на многодетните майки са така направени, че да се обвързват и с образованието на децата им....веднага става разгриначаването от подобните семейства от малцинствата.
Юлката!

Ма вие, многодетните, какво си мислите - раждате си деца и после държавата ви ги гледа!

Кой ще си роди 3 и повече деца само за да се движи безплатно по транспорта, а? Нема такъв българин...

Пък и защо да трябва да се стимулира раждането на деца, кому са му притрябвали, на държавата ли? Това си е личен въпрос и избор на всяко семейство.
едва ли многодетните раждат и чакат държавата да им гледа децата....държавата гледа други деца...
Юлката споделя , че ще е хубаво да има такава превилегия като безплатно пътуване по градският транспорт или подобно облекчение, защото тя сама си гледа децата, води ги да спортуват, намира време за да имат нормално детство и съответните занимания, просто и се иска да има и някакво поощрение...и защо не....всеотдайните майки го заслужават.
А защо да не се стимулира раждането на поне три деца, защо трябва да се налага едно детен и двудетен модел?
Юлката....търсиш работа...дано намериш    bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 1 671
Юлката,не се ядосвай на безсмислиците,с които те засипва Сара.Тя просто не разбира колко е прекрасно да имаш до себе си няколко чифта ръчички,които да те прегръщат и няколко чифта очички,които те гледат с тоооооооооолкова любов. Вече са те посъветвали къде да пишеш  Wink Ще те чакаме там!  Hug

# 11
 • под жаркото слънце
 • Мнения: 2 557
За съжаление многодетните в Бг нямат права  Naughty
Аз нямах право на детски за трите си деца, защото мъжът ми бил чужденец - "имал евро"  Shocked
Сега, в Гърция, оправям документи и сред многото привилегии (говорим и за безлихвени 25г.кредити за къща) имам право да ходя безплатно на фитнес  Peace
Не обръщай внимание на злобни нападки  Peace

# 12
 • През девет земи в десета
 • Мнения: 1 983
Юлката!
Пък и защо да трябва да се стимулира раждането на деца, кому са му притрябвали, на държавата ли?
  ban
Да и на държавата и на такива дето си имат по едно дете,което се чудят как да изучат и пратят да работи и живее някъде извън България,защото все някой ще трябва да им заработва пенсиите след време,пък и заплатите на държавниците ни Crossing Arms И..... много ми е интересно как, като имаш две деца, правиш подобни гениални изказвания???Ами аз да попитам тогава за какво са ти притрябвали,гледам нямаш нужда и държавата също!?

Юлка свалям ти шапка,че в условията в които живеем си се решила да дадеш живот на повече от две деца и за това,че се грижиш всеотдайно за тях  bouquet

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 23:47 от Не съм Пиги®

# 13
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Юлката,не се ядосвай на безсмислиците,с които те засипва Сара.Тя просто не разбира колко е прекрасно да имаш до себе си няколко чифта ръчички,които да те прегръщат и няколко чифта очички,които те гледат с тоооооооооолкова любов. Вече са те посъветвали къде да пишеш  Wink Ще те чакаме там!  Hug

Не мисля, че детските ръце, особено когато са от една мама следва да се наричат "няколко чифта ръчички". Предполагам дължи се на неточен изказ.
Стана ми тъжно.

# 14
 • София
 • Мнения: 91
Юлката, ма как не можа да усетиш така наречения ми хумор...!? Явно си си толкова чистосърдечна, че... Трябва ли да обяснявам, че аз се подигравам точно на този тип мислене, който съм изложила по-горе?
(А явно има и други женички, не отстъпващи по чистосърдечност на Юлката, което може само да ме радва.)

Та, мило, не гледай толкова сериозно на себе си... не се връзвай от всяко възможно възражение, от когото и да е изказано.
После, ти за себе си отговорила ли си си например какви привилегии си представяш, че би следвало да имат многодетните, интересно ми е да се говори конкретно, а не просто така общо...
Например съм чувала, че след Втората световна война някои страни от Западна Европа, за Белгия само съм сигурна, са давали на всяка майка, отглеждаща дете, по една, забележи, не минимална, а средна работна заплата, и това до 7 годишната възраст на детето. Вследствие на което по тея времена, т.е. времената на нашите майки и бащи, е било нормално да имат семействата по 4-5 деца там. И това защото държавата е възприела като приоритет прираста на населението. (За нашата явно няма такиви приоритети.) Но сега, след като им е нараснало "достатъчно" населението, в същата тая Белгия отпуската по майчинство е 3 месеца само! После решаваш дали да си останеш в къщи или да си запазиш работата! И познай какво обикновенно се решава... Та, в този контекст, интересно ми е ти какви примери ще ми посочиш, какво конкретно западните държави правят за семействата (не казвам, че яслите и градините им не са по-добри от нашите).

И, като цяло, мисълта ми беше - да не се задълбочаваш много в разни сравнително маловажни въпроси, които на всичкото отгоре ни най-малко не зависят от теб, да не изразяваш така нареченото "пенсионерско" недоволство, което най-вече тебе те яде...

А да се радваш, че децата ти са здрави и читави!!! Защото за някои хора това най-просто и най-важно нещо е непостижимо!
Помни само това!
Защото например, ако се окаже, че бебето, което носиш, е "нечитаво", би ли направила аборт?
(Пепел ми на езика такива неща да приказвам, но се радвам, че Господ ме е предпазил поне (засега!) от този избор...)
Това са важните и наистина страшни неща, а не... "привилегии"... "стимули"... и накрая - "права"!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт