Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 80 отговора


Мнения: 901
КАТАЛОГ

САЛАТИ


Салата от прясно зеле с моркови
Гръцка салата
Салата с картофи, репички и краставици
Салата от червено цвекло и краставици
Салата от печени чушки със сирене
Салата с маслини, каперси и Фета

СУПИ


Топчета от кайма за супи  
Супа пиле
Кремсупа с моркови и овесени ядки
Супа топчета с домати и пащърнак
Сметанова супа с гъби и пиле
Супа топчета със застройка
Тиквена кремсупа с бекон и печени чушки
Супа с консервиран боб и макарони
Пролетна агнешка супа
Есенна кремсупа

ЗЕЛЕНЧУЦИ


Печени пиперки по панагюрски
Друсани картофи
Цветно зеле (карфиол) с хлебни трохи и кашкавал
Панирани лучени кръгчета
Топящи се картофи
Зелени аспержи на фурна
Печени картофени резени

МЕСО (агнешко, телешко, птиче, субпродукти и т.н)


Друсан кебап (Тутракан)
"Вълчи семки"
Пържоли с гъби
Воденички с ориз на фурна
Лепкави крилца по южняшки
Пилешки крилца по грузински
Свински наденици с лучен сос и картофено пюре
Кренвирши на фурна

РИБА


Печена риба
Хрупкави рибни филенца
Морско дъно

ПАСТА и ОРИЗ


Ньоки Примавера с Прошуто
Спагети Карбонара (The Ultimate Spagetti Carbonara)
Запечени канелони с кренвирши
Фузили с гъбен сос
Ориз с чесън и зеленчуци

ЯЙЦА


Бъркани яйца със сирене и спанак

ДЕСЕРТИ  


Крем Брюле- Сlassic Creme-Brulee
Ананасови цветя
Портокалов кекс 2
Бухти с овесени ядки (оладьи)
Класически шоколадови мъфини
Черешови мъфини
Маслен кекс с малини
Шоколадов кекс с тиквички
Крем Брюле от Норвегия


СОЛЕНИ КЕЙКОВЕ  

Солен кекс със сьомга


ХЛЯБ И ПИТКИ  


Раирани кифлички с кашкавал
Пълнен Великденски хляб
Соев хляб с ленено семе
Питки с ароматно масло
Фурнаджийска питка
Бързи изварени питки с шоколад
Бейгъли
Купички за супи и сосове
ФУГАС (FOUGASSE)


ПИЦА и ФОКАЧА


Пица с карамелизиран лук, маслини и Фета
ТЕСТО за ПИЦА
Тесто за пица с вино


РАЗНИ


Мазнина за печене
Пилешки пастет
Бадеми с червен пипер
Салца от грозде и босилек
Бадемова есенция
Домашна майонеза без яйца
Домашно приготвено мюсли
Сандвичи с репички


Да играем и да готвим


Детски бургери Щастливо семейство
Топли панирани сандвичи с шунка



НАПИТКИ
[

Коктейл STRAWBERRY MARGARITA

Домашна лимонада

Коктейл MOJITO (Мохито)

Малинов компот
« Последна редакция: пн, 19 сеп 2011, 09:01 от marabu »
Цитирай


Мнения: 901
Раирани кифлички с кашкавал



източник : Milonga @carina-forum.com


200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая ***
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно

150 г нарязан кашкавал тип Гауда (Балкан, Витоша и т.н.)

1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио


** В оригиналната рецепта маята е 1 с л , но 1 1/4  ч л суха мая са напълно достатъчни за 300 г


. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).




. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.



. Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.



. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
. Охлаждат се върху метална скара.


Могат да бъдат със сладък пълнеж

локум
шоколад





както и да бъдат замразявани след второто втасване и след това се пекат замразени на 220 С за 12минути

Цитирай


Мнения: 901
Пълнен Великденски хляб



300 г брашно
150 мл вода
1 ч л сол
1 щипка захар
1 с л зехтин/олио
3,5 г суха мая

1 жълтък

Пълнеж

1 гл лук
2 тиквички
150 гр шунка
120 г кашкавал
1 сварено яйце
сол
смлян черен пипер

. Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта и се оставя встрани, докато не се образува шапка.
. Добавя се пресятото брашно, зехтина и солта.
. Омесва се еластично тесто.
. Втасва за около 1 час или докато не увеличи обема си .
. В това време се задушава ситно нарязан лук, настъргани на едро тиквичките за около 10 минути.
. Към охладената смес се добавя шунката и свареното яйце, които са нарязани на кубчета.
. Подправете сместа по желание.
. Втасалото тесто се разточва на лента с дължина 1 метър и ширина 20 см...
. В началото на лента се поставя пълнежа и се навива на руло.
. Лентата се разделя на 2 . Като едната част трябва да е по дълга от втората.
. Изплита се тип козунак .
. Края на козунака е добре да се подгъне отдолу.
. Отгоре се намазва с разбит жълтък с вода(1 жълтък с 2 с л вода)  и се поръсва със сусам и/или мак и т.н по желание.
.  В предварително загрята фурна на 200 С за около 30 -35 минути.

** може пълнежа да варира .. повече сварени яйца и лук само .. и т.н



Източник : kuking.net / Guilia
Цитирай


Мнения: 901
Ананасови цветя

Цитирай


Мнения: 901
Печена риба



Цитирай


Мнения: 901
Крем Брюле- Сlassic Creme-Brulee



3 жълтъка
2 с л захар
200 мл готварска сметана
1/2 ч л ванилова есенция
2 ч л кафява захар


• Фурната се нагрява до 150 С.
• Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията до гладка светла маса.
• Сметаната се довежда до кипване и постепенно се прибавят разбитите жълтъци, като се разбъркват с тел.
• Сместа се разпределя във формички (4х125 мл - ramekins).
• Формите се поставят на водна баня (гореща вода) в дълбока тава.
• Водата трябва да стига до средата на формичките.
• Това ще позволи на крема да се запече равномерно.
• Пекат се около 25-30 минути.
• Проверяват се, както и чийзкейк, при леко разклащане ще прилича на желе.
• Охлажда се напълно в течение на 2 часа в хладилника.
• След това повърхността се поръсва със захар и се поставя в гореща фурна на горно нагряване за 3 минути.
• При възможност се използва blow torch (горелка).

източник
Цитирай


Мнения: 901
Соев хляб с ленено семе



100 мл гореща вода
50 г овесени ядки
50 г ленено семе
275 мл топло соево мляко
1 1/2 ч л суха мая
325 г брашно тип 500
50 г пълнозърнесто или ръжено брашно
1 1/2 ч л сол
олио


. В голяма купа се поставят овесените ядки и лененото семе.
. Заливат се с 100 мл гореща вода и се оставят за 30 минути, за да набъбнат.
. Прибавят се млякото, маята и всичко се разбърква.
. Добавят се пресятите два вида брашна и солта.
. Омесва се меко и лепнещо тесто, което се покрива и се оставя за 10 минути да "почине".
. Прехвърля се върху намаслена с олио повърхност и се меси 10 секунди, след това отново се връща в купата.
. Покрива се и се оставя за 10 минути.
. Процедурата се повтаря (месене, почивка) още 2 пъти през 10 минути.
. Накрая тестото се оставя да втаса за 30 минути.
. Правоъгълна форма с размер 25 х 11 см се намаслява.
. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелени 2 см.
. Навива се на руло и се поставя във формата с "шева" отдолу.
. Тестото се покрива и се оставя да втаса за 90 минути или докато увеличи обема си 2 пъти.
. Фурната се загрява на 220 С.
. По повърхността на втасалият хляб  се правят плитки разрези.
. Пече се 45 минути, след което се изважда от формата и се оставя да изстине върху метална скара.

източник : guardian.co.uk (http://www.danlepard.com/forum/viewtopic.php?t=1906&sid=8ef9 … 0268f21906ee7bcb4)


** В оригиналната рецепта е посочена форма 19 см.. но аз пекох в 25 см, също така понеже бързах последното втасване беше в хладилник за 3 часа.. разрезите по повърхността не съм правила .
** Заради соевото мляко хлябът остава мек няколко дена, както и е полезен и омега обогатен хляб, протеини и т.н
Цитирай


Мнения: 901
Питки с ароматно масло



22 г прясна мая
или 2 1/2 ч л суха мая
2 с л олио
2 с л мед (захар, кленов сироп)
200 мл вода или прясно мляко
320-330 г брашно


АРОМАТНО МАСЛО

70 г меко краве масло
2 скилидки чесън
ситно нарязан магданоз
ситно нарязан копър
сол


. Маята се размива заедно с меда  в топлата вода (мляко).
. Оставя се да шупне на топло място за 10 минути.
. В голяма купа се пресява брашното и се прибавя маята.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавят солта и олиото.
. Меси се 8-10 минути до получаване на еластично и гладко тесто.
. Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се с намаслено "свежо" фолио и се оставя на топло за 30 минути.
. Втасалото тесто се разделя на 12 еднакви части.
. Оформят се малки, кръгли питки.
. Нареждат се в намаслена кръгла тава с диаметър 20 см.
. Покриват се и се оставят да втасат повторно за 30 минути.
. Фурната се загрява на 225 С.
. В средата на всяка бухнала питка се прави вдлъбнатина с пръст, където се поставя малко парче ароматно масло.
. Питките се пекат 13-15 минути до златист цвят.

АРОМАТНО МАСЛО

. Чесънът се наситнява и се смесва с подправките, солта и маслото.
. Разбърква се до получаване на еднородна смес.
. Оформя се малък цилиндър, който се увива в алуминиево фолио и се поставя във фризер.

** Взех 280 г брашно и 40 г фини овесени ядки  smile1
*** Подправките за маслото могат да бъдат други според вкуса Ви, същото така може да бъде използвано готово билково масло от магазина.
**** Също така водата може да се замени изцяло на прясно мляко или в съотношение 1:1 (100 мл вода +100 мл прясно мляко)


източник : carina@carina-forum
Цитирай


Мнения: 901
Фурнаджийска питка



Необходими са:
за "хващане на маята" (закваска):
30гр мая
50 мл  топла вода
1 равна с л сол
1 к ф захар
брашно
70-80гр брашно


за питката:

350мл топла вода
1 с л оцет
брашно - около 800-900гр (като за нормален хляб)


Хваща се маята, като се объркват съставките и престоява на топло около час - да утрои обема си.
Обърква се с другата топла вода и оцета.
Прави се кладенче в брашното, сипва сместа вътре и се омесва, колкото да стане на топка.
Завива се в купата и се оставя да втаса (удвои обема) (на топло - 20-30 мин.)
Разделя се на 2 части и се правят  дълги, широки и притиснати отгоре елипси (дълги и широки почти като А4, високи около 1.5см)
Поставят се на ДЪСКА за печене - в краен случай тава - поръсена с малко брашно.
Пак се изчаква  да втаса - сега е топло и става за 20-30 мин.
С петте пръста се правят дупки на питките почти до дъно през 3-4 см.
Пече се на предварително загрята фурна 220* за около 15-20 мин. (до запечена коричка, на моята и трябваше още малко, но някой нямаше търпение  schmoll )
Вади се и се завива с голяма кърпа за 5-10 мин.
Получава се питка с две хрупкави кори и много малко среда, по която хлапетата и сега си падат.


***Питката с екстри е с 20-30гр. масло и 150гр сирене на всяко от двете парчета.
При тях тестото се раздърпва на тънко, натрошава се сиренето и маслото в едната половина и се завива и притиска хубаво с другата половина от тестото.




източник : Pep4o http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg5763.html#msg5763
Цитирай


Мнения: 901
Мазнина за печене



80 г топено масло
125 мл олио
80 г брашно


• В купа се смесват мазнините и брашното.
• С миксер сместа се разбива на пухкав крем.
• Прехвърля се в буркан с капачка.
• Съхранява се в хладилник.
• Нанася се с четка по стените на форми, тави и т.н.
• Измива се лесно с гореща вода.

** Така приготвена тази смес е отличен заместител само на олиото, маслото, маста и т.н, тъй като нищо не залепва, прегаря и освен това се отмива отлично.
*** За приготвянето на мазнината е най-важно компонентите да бъдат без вода.


източник
Цитирай


Мнения: 901
Бързи изварени питки с шоколад



250 г извара
6 с л олио
6 с л прясно мляко
300 г брашно
1 пакетче (10 г) бакпулвер
1 пакетче (10 г) ванилова захар
125 г захар

щипка сол
100 г шоколад, начупен на парченца
1 яйце


• Всички продукти без яйцето се смесват в купа до образуване на тесто.
• С ръцете се оформя руло (салам), който се нарязва на еднакви парчета.
• Всяко парче се оформя на питка.
• Оформените питки се нареждат в тава, която е застлана с хартия за печене.
• Отгоре се намазват с разбито яйце.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 175 С за 15-20 минути.

източник
Цитирай


Мнения: 901
Супа пиле 



Продукти за 8 порции:

1/2 кг. пиле - ок. 800-900гр. с всичко - кожа не ядем в супата вече, но я правя с нея и после вадя - пуска си всичките холестеролчета и е по-вкусна  innocent
2 с.л. от универсална подправка - солена, сушена или готова 10 зеленчука.
още:
1-2 чушки, 1 морков - може пресни, може и замразени, ако има във фризера.
сол на вкус
олио - ок. 60-80мл, зависи дали е тлъсто пилето
ок. 1,5л вода
1 картоф

***ако има гъби - няколко, ако има пилешки дреболии - също няколко.

5 с л ориз или 3 топки фиде - по желание

4 с л кисело мляко
1-2 яйца /зависи от големината/
2 с л царевично нишесте или брашно

мадгадоз, целина - малко сухи и стръкове ако има цели




* Пилето поставям да се вари, като се отпенвам при завирането.
***Когато имам повече време, така го правя. Но обикновено слагам по няколко неща на печката. Затова слагам месото и когато заври, вадя месото, измивам, а бульона прецеждам. Отново връщам в тенджерата  smile1 и оставям да завира.
* През това време нарязвам моркова, чушката и картофа и поставям заедно със стръковете магданоз и целина да се варят при пилето.
* Когато то е сварено изваждам. Вадя и стръковете, които изхвърлям, а пилето нарязвам.
* В бульона поставям ориза и  подправката, като оставям да се варят до сваряването на ориза.
* Ако е с фиде, поставям подправката да поври с пилето 15-на мин., а фидето поставям непосредствено преди застройката
* Връщам нарязаното месо в супата и правя топла застройка:
- разбивам киселото мляко, яйцето/яйцата и нишестето /или брашното/ в съд на котлона, който вече съм намалила на най-ниска степен / 1 /.
- щом загрее сместа - при непрекъснато бъркане, наливам по малко от врелия бульон на супата и бъркам. Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече.
- изсипвам обратно при супата при непрекъснато бъркане.
* Така с топлата застройка няма шанс при претопляне супата да се пресече.
* Топлата застройка правя и с прясно мляко, но почти никога няма в къщи, когато ми потрябва за супа, затова и основно е с кисело.
* Поръсвам с по щипка целина и магданоз,

източник : pep-4o @ http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2331.msg72312.html#msg72312
Цитирай


Мнения: 901
Друсан кебап (Тутракан)



750 г свинско месо
80 г свинска мас (олио)
4-5 (300 г) кромид лук
5 бр люти чушки
черен пипер
сол
магданоз


• Месото, нарязано на малки парченца, се задушава в мазнината до полуомекване.
• След което се прибавят дребно нарязаният лук и лютивите пиперки.
• Посоляват се и се поръсват с черен пипер.
• Похлупват се с капак.
• Задушават се, докато поомекне лукът, като от време на време съдът се тръска (друса) с двете ръце.
• Готовият кебап се поднася поръсен със ситно нарязан магданоз.

източник
Цитирай


Мнения: 901
Пица с карамелизиран лук, маслини и Фета



2 големи глави кромид лук
щипка сол
1 ч л захар
1 с л зехтин
1 с л краве масло
100 г черни маслини без костилки
100 г сирене Моцарела
100 г сирене Фета

24 см готов блат за пица


• Лукът се нарязва на тънки полумесеци.
• В тиган се загряват зехтинът и кравето масло.
• Прибавя се лукът и на бавен огън се задушава 1 час (огънят не бива да се увеличава, лукът трябва да бъде мек преди процеса на карамелизация).
• След 1 час огънят се увеличава с 1-2 степени (среден огън).
• Омекналият лук се поръсва със захар и сол.
• Задушава се до красив златистокафяв цвят (25-30 минути), като се разбърква периодично.

ПИЦА

• Върху готовия блат се разпределя настърганата Моцарела.
• Отгоре се нарежда лукът и се поръсва с маслините.
• Накрая пицата се поръсва с натрошена Фета.
• Пече се в предварително загрята фурна на 220 С за 13-15 минути.


** За да се приготви лукът е нужно 1 1/2 часа, затова може да бъде приготвен и един ден по рано.
*** Предварително приготвеният лук се съхранява във въздухонепроницаем съд в хладилник.


източник
Цитирай


Мнения: 901
"Вълчи семки"
кюфтета с доматен сос, но по-различен. Освен големината на кюфтетата, от където  името Smile



800 гр кайма
100 гр кашкавал
100 гр сирене
1 малка глава лук
1 филия хляб
чаша топла вода

1кг консерва домати
2 малки глави лук
10-на скилидки чесън
сол, розмарин и черен пипер
1 с л мед или захар
4-5 с  л олио/зехтин
150-200 гр черни маслини
1 к л лют червен пипер (може и без него де)

2 с л нишесте или брашно


* Сиренето и кашкавалът се настъргват на ситно ренде, лукът нарязва на ситно.
* Каймата се омесва заедно с тях и останалата продукти, като хляба се накисва във вода, изстисква и натрошава ситно.
* Поставя се тенджера с вода - около 700 мл да заври, като се сложи сол на вкус.
* Оформяте се малки кюфтета - колкото орех.
* Пускат се в заврялата вода, колкото да се "бланшират" и изваждат с решетка или гевгир
* Бульона се прецежда и връща в тенджерата.
* Доматите се пасират заедно с лука и чесъна и прибавят.
* Прибавят се и маслините, олиото и захарта.
* Когато отново соса заври се връщат кюфтетата, прибавя стръка розмарин  и оставя да поври половин час.
* Прибавят се лютия и черния пипери.
* Сгъстява се соса с размитото във вода нишесте или брашно.


***Сервира се поне със 6-7 кюфтета

източник : http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg46844.html#msg46844
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 80 отговора