Гответе с мен !

  • 85 356
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 901
Портокалов кекс 2



150 г меко краве масло
1 с л настъргана портокалова кора
150 г захар
3 яйца
225 г брашно с бакпулвер
60 мл прясно мляко
120 г пудра захар
1 1/2 с л портокалов сок


• Фурната се загрява на 180 С.
• Тава с диаметър 20 см се намаслява.
• Маслото, настърганата кора, захарта, яйцата, брашното и млякото се разбиват с миксер на най-ниската скорост за кратко.
• Превключва се на средна скорост и тестото се разбива 3 минути.
• Изсипва се в тавата.
• Кексът се пече 40 минути.
• Оставя се 5 минути във формата, след което се обръща и се оставя да се охлади напълно.
• Пудрата захар се смесва със сока, след което се разпределя върху кекса.

** За да се приготви този тип "светкавичен" кекс трябва да се има предвид, че маслото, яйцата и млякото задължително трябва да бъдат със стайна температура.
*** Портокаловият кекс може да бъде изпечен в правоъгълна форма 25 х11 см, но се пече 50 минути.


източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9F&id=1353

# 31
  • Мнения: 901
Гръцка салата



150 г сирене Фета
5 (950 г) домата
1 (300 г) червен лук
2 (260 г) краставици
160 г черни маслини без костилки

125 мл зехтин
60 мл бял винен оцет
1 скилидка чесън
1 ч л захар
1 ч л пресен риган


• Сиренето се нарязва на кубчета, доматите на полукръгчета.
• Лукът се наситнява, а краставиците се нарязват на едри кубчета.
• Подготвените зеленчуци се поставят в купа заедно с маслините и се разбъркват.
• В малка купа зехтинът се разбива с оцета, пресования чесън, захарта и пресния риган.
• Салатата се залива с приготвената заливка и се посолява на вкус.

източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Salads/salads_vege … s/recipe_1250.php

# 32
  • Мнения: 901
Друсани картофи



600 г пресни картофи
50 мл олио
1 с л краве масло
ситно нарязан копър
зелен лук
морска сол


• Картофите се измиват с четка и се подсушават с кухненско руло.
• В тенджера (тиган) с тефлоново покритие се загрява олиото.
• Прибавят се картофите и се похлупват плътно с капак.
• Запържват се на среден огън (при мен 2 степен), като се раздрусват често, за да могат картофите да се зачервят от всички страни.
• След 20 минути се проверяват, дали са омекнали.
• Ако са готови се прибавя на вкус ситно нарязан копър, пресован чесън и морска сол и 1 с л краве масло.
• Похлупва се и се раздрусва няколко пъти в продължение на 2-3 минути на слаб огън.
• Сервира се веднага.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Vegetables/potato/recipe_994.php

# 33
  • Мнения: 901
Воденички с ориз на фурна



500 гр. воденички
2 кафени чаши ориз
1 голяма глава лук
1 морков
1 и 1/2 зеленчуков бульон Маги
джоджен
черен пипер
зехтин около1/2 кафена чаша


Сварявате воденички във вода в тенджера под налягане за около час.
Запържвате лука и морковите, и прибавяте ориза доакто не стане "стъклен".
Изсипвате 3 к. ч. вода, разтваряте бульона Маги.
Дърпате от котлона, прибавяте джоджена и черния пипер и изсипвате в тавата.
Сипвате вода колкото да покрие 2 пъти ориза.
Печете във фурна на 160 градуса до готовност, около 40 мин., може и малко повече.

Източник : freak_man @gotvetesmen.com

# 34
  • Мнения: 901
Бейгъли



225 г горещо прясно мляко
50 г краве масло
25 г захар
15 г прясна мая
или 2 ч л суха мая
щипка сол
1 белтък
400 г брашно

2 с л прясно мляко
1 жълтък


• В голяма купа се сипва горещото мляко и се прибавя захарта и маслото.
• Сместа се разбърква и се охлажда.
• Прибавя се маята и се оставя да престои 5 минути (за прясна мая) или 15 минути (за суха мая) на топло.
• Брашното се пресява със солта.
• Към него се прибавя белтъкът, шупналата мая и се омесва меко тесто.
• Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси около 5 минути, докато тестото стане еластично и гладко.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло за 1 час или докато тестото удвои обема си.
• Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се измесва повторно.
• Разделя се на 16 еднакви части.
• Всяка част се оформя на фитил, свива се като геврек и краищата му се защипват.
• Получените бейгъли (гевреци) се нареждат в намаслена тава (или застлана с хартия за печене), като се оставя разстояние по между им.
• Покриват се с найлон (свежо фолио) и се оставят на топло за 10-15 минути.
• В голяма тенджера се кипва вода, след което огънят се намалява на среден.
• Внимателно се пускат гевреците един по един за 15-20 секунди.
• С решечеста лъжица се изваждат и се връщат в тавата.
• Намазват се с разбитият жълтък с млякото.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 20 минути.

ВАРИАНТИ

Бейгъл с мак
• След намазването с разбит жълтък с мляко се поръсват с мак.

Бейгъл със сусам
• Поръсват се обилно със сусам след като се намажат с разбит жълтък с мляко.

Лучени бейгъли
• 3 с л олио се загрява в голям тиган. Запържват се 2 глави лук, нарязани на дребно за 8-9 минути до златист цвят. Отцеждат се от мазнината върху кухненско руло. Върху намазаните с разбит жълтък с мляко бейгъли се разпределя изпърженият лук.

Бейгъл с канела и стафиди

• 150 г бяло брашно се заменя с пълнозърнесто. Прибавят се 100 г стафиди и 1 с л канела към тестото заедно със сухите продукти. Разбъркват се и се продължава по основната рецепта.

стъпка по стъпка

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%91&id=1360

# 35
  • Мнения: 901
Салца от грозде и босилек



1 чепка грозде
1/4 глава червен лук
сок от 1 лайм
8 листа босилек
сол
1 с л зехтин


• Всяко грозде се нарязва на половинки или четвъртинки (общо 1 1/2 ч ч).
• Лукът се наситнява.
• Листата от босилека се нарязват на дребно.
• Продуктите се смесват, посоляват се и се разбъркват.
• Съчетава се отлично с пилешко или пуешко месо.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/sauce_dipp/salsa/recipe_755.php

# 36
  • Мнения: 901
Бухти с овесени ядки (оладьи)



345 г кисело мляко (1,5 %)
50 г фини овесени ядки
1/2 ч л ванилова есенция

1 голямо яйце
1 с л олио
210 г брашно
2 с л кафява захар
1/2 ч л сода
1/2 ч л сол


• В купа се смесват киселото мляко, овесените ядки и ваниловата есенция.
• Оставят се встрани за 10 минути, като се разбъркват периодично.
• Прибавя се яйцето и олиото и се разбърква добре.
• В друга купа се смесват брашното, захарта, солта и содата.
• Разбърква се добре и се прибавят течните продукти.
• Отново се разбърква добре.
• Пекат се на среден огън в тиган с масло за 2-3 минути от всяка страна.
• Сервират се поляти с кленов сироп, мед, сладко или сладко кондензирано мляко.

** Тази порция тесто стига за 16 малки бухти или 8 големи.

източник

# 37
  • Мнения: 901
Домашна лимонада



500 г лимони
2,5 л вода
300 г захар


• Лимоните се измиват и се подсушават.
• 1-2 лимона се нарязват на кръгчета и се оставят настрани.
• Кората на останалите лимони се настъргва на ситно ренде.
• Лимоните се изстискват.
• Водата се кипва.
• Прибавят се захарта и настърганата кора от лимони.
• Тенджерата се сваля от котлона, след като захарта се разтвори напълно.
• Лимоновият сироп се охлажда до стайна температура.
• Прехвърля се в кана и се прибавят лимоновите кръгчета и сокът.
• Слага се в хладилник да се охлади.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%94&id=1383

# 38
  • Мнения: 901
Цветно зеле (карфиол) с хлебни трохи и кашкавал



700 г карфиол
125 мл пилешки бульон
50 г краве масло
2 с л трохи от стар бял хляб
50 г настърган кашкавал тип Витоша или Ементал
сол
смлян черен пипер


• Фурната се загрява на 200 С .
• Карфиолът се почиства и се измива.
• Накъсва се на розички, които се нареждат в малка огнеупорна тава.
• Поливат се с пилешкия бульон, а отгоре се разпределя 25 г краве масло.
• Подправя се със сол и черен пипер и тавата се захлупва с алуминиево фолио.
• Карфиолът се пече 20 минути.
• В това време се разтопява останалото масло и се смесва с хлебните трохи и с настъргания кашкавал.
• Тавата се изважда от фурната и се маха фолиото.
• Карфиолът се поръсва с кашкавалените трохи.
• Тавата се връща във фурната за 5 минути или докато кашкавалът се разтопи.
• Приготвен по този начин карфиолът е прекрасна гарнитура към пилешко месо.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Vegetables/caulifl … r/recipe_1363.php

# 39
  • Мнения: 901
Супа топчета със застройка



250 г кайма
1 глава кромид лук
2 моркова
1 малък домат
1,5 л вода
1 белтък
корени за супа

3 с л ориз
1 връзка магданоз
1 яйце
сок на 1/2 лимон
или 70 г кисело мляко
оцет
сол
смлян черен пипер


• Зеленчуците се измиват.
• Морковите и корените се нарязват на малки кубчета.
• Лукът се обелва и се нарязва на ситно.
• В тенджера се кипва 1,5 литра подсолена вода.
• В това време магданозът се нарязва на много ситно и се оставя настрани.
• Каймата се разбърква с белтъка, половината магданоз, сол и черен пипер.
• Оформят се малки топчета, които се потапят в оцет.
• След това се пускат в тенджерата с вряща вода.
• Прибавят се зеленчуците и огънят се намалява.
• Тенджерата се похлупва, а супата се оставя да ври на тих огън около 50 минути.
• Доматът се обелва и се нарязва на ситно.
• Заедно с ориза се добавят към супата и се оставят, докато омекне оризът.
• Приготвя се застройката, като в купичка се разбива на пяна яйцето и лимоновият сок (кисело мляко).
• Супата се сваля от огъня и се прибавя останалият магданоз.
• В купичката със застройката се прибавят постепенно няколко лъжици от горещата супа, като сместа се разбива с вилица непрекъснато.
• Съдържанието на купичката се изсипва в тенджерата.
• Супата се разбърква добре.
• Поднася се гарнирана със стръкчета магданоз.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A1&id=1388

# 40
  • Мнения: 901
Класически шоколадови мъфини



90 г разтопено масло
70 г черен шоколад
200 г брашно
100 г захар
1 ч л ванилова захар
2 с л какао на прах
2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сода
2 яйца
150 мл прясно мляко


• В купа се смесват всички сухи продукти.
• В друга купа се смесват яйцата, прясното мляко и разтопеното масло, разбива се с миксер за 2-3 минути.
• Шоколадът се начупва на малки парченца.
• Внимателно мократа смес се излива към сухата и се разбърква.
• Прибавят се парченцата шоколад и се разбърква още веднъж.
• Фурната се загрява на 180 С .
• Сместа се разпределя в намаслени форми за мъфини (12 броя), като се запълват на 2/3 от обема им.
• Пекат се 20-25 минути и се оставят за 5 минути в изключена фурна.
• По желание се украсяват с шоколад и ягоди.

източник :http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/baked/muffins/recipe_886.php

# 41
  • Мнения: 901
Бадемова есенция



25 г сурови бадеми
75 мл бадемово масло


• Бадемите се бланшират и се почистват от кожицата.
• Леко се запичат под горна скара или на сух тиган.
• Прехвърлят се в малко шише (бутилка) и се заливат с бадемовото масло.
• Престоява на тъмно минимум 3 дена преди използването.

** Бадемовата есенция е предназначена за ароматизиране на сладкарски изделия.
*** Бланширане : ядките се държат около 1 минута в кипяща вода.


източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/homemade/home_made … e/recipe_1414.php

# 42
  • Мнения: 901
Салата с картофи, репички и краставици



500 г пресни картофи
2 краставици
10 репички
копър
магданоз

СОС

50 мл олио
2 л сусамено олио
1 с л мед
2 с л лимонов сок
сол
смлян черен пипер

кедрови ядки (по желание)


• Картофите се почистват и се сваряват.
• Ако са едри се нарязват на половинки.
• Приготвя се сосът, като всички съставки се разбъркат добре.
• Топлите картофи се заливат със соса и се оставят да се охладят.
• Репичките и краставиците се нарязват на филийки.
• В купа се смесват картофите, репичките и краставиците.
• Поръсват се със ситно нарязан магданоз и копър.
• По желание се добавят и запечени на сух тиган кедрови ядки.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Salads/Warm_salads/recipe_673.php

# 43
  • Мнения: 901
Спагети Карбонара (The Ultimate Spagetti Carbonara)



3 с л зехтин
8 резена бекон
1 глава кромид лук
4 яйца
6 с л готварска сметана 35 %
30 г настърган Пармезан
450 г спагети

сол
смлян черен пипер
1/4 връзка магданоз


• В голям тиган се сгорещява зехтинът.
• Прибавят се дребно нарязаните лук и бекон.
• Пържат се около 7-8 минути, докато беконът стане хрупкав, а лукът се карамелизира.
• Междувременно яйцата се разбиват в голяма купа.
• Прибавят се сметаната, Пармезанът и всичко се разбърква добре.
• Беконът, лукът и мазнината от тигана се изсипват в купа.
• Сместа се разбърква още веднъж.
• Спагетите се сваряват във вряща подсолена вода за 8-9 минути, докато станат al dente.
• Отцеждат се, като се запазва 60 мл от отварата, която се сипва към соса с яйцата.
• Сосът се разбърква добре и се добавят спагетите.
• Обръщат се няколко пъти, така че да бъдат изцяло покрити със сос.
• Купата се похлупва с чиния и се оставя за 5 минути.
• Спагетите се подправят със сол и черен пипер.
• При сервирането се поръсват със ситно нарязан магданоз.

** Рецептата е взета от книгата Tyler`s Ultimate by Tyler Florence

източник :http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Pasta/Spaghetti/recipe_1271.php

# 44
  • Мнения: 901
Панирани лучени кръгчета



240 г брашно
375 мл бира
3 глави кромид лук
750 мл прясно мляко
мазнина за пържене


• Брашното се изсипва в купата.
• Оформя се кладенче в средата и се изсипва бирата.
• Разбърква се до образуване на гладка по-гъста каша.
• Сместа се оставя да "почине" най-малко 30 минути.
• Лукът се обелва и се нарязва на шайби с дебелина 1 см.
• Те се поставят в дълбока купа и се заливат с прясното мляко.
• Така потопени шайбите се оставят за 1 час.
• В дълбок тиган или уок се сипва достатъчно мазнина за пържене.
• Загрява се, докато кубче хляб се изпържи до кафяв цвят за 30 секунди.
• Лучените кръгчета се отцеждат и се потапят в бирената каша.
• Пържат се от всяка страна за 3 минути до златист цвят.
• Изпържените лучени кръгчета се поставят върху кухненско руло, за да се отцедят от излишната мазнина.
• Златистите лучени кръгчета се поднасят като гарнитура към стек, пържола и т.н

** Бирената каша е най-добре да бъде приготвена сутринта, като си "почива" в хладилник, а вечерта да се използва.
*** Прясното мляко премахва горчивият вкус на лука.

Общи условия

Активация на акаунт