Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 фев. 2009, 23:03 ч.

73-то СОУ

 • 90 981
 • 1 457
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Синът ми ще бъде първокласник тази есен и както се досещате търся най-добрият вариант за училище.
Държа училището да е близо до дома, с традиции и да не е особено претенциозно. Живеем в кв."Стрелбище" и ми препоръчват горещо 73-то СОУ. Притеснява ме основно немският език, който се изучава там. Другата алтернатива ми е 126-то, но чувам не дотам добри неща за него, а и като ходих да го видя се потресох от мизерията която цари там. Понрави ми се добрата социална политика, която има училището. В сайта му прочетох, че се изгражда асансьор за деца инвалиди, има спечелена програма за подпомагане на деца в неравностойно положение, както и логопед за деца със специални образователни потребности.  Но пък от друга страна ми казаха, че царяла пълна анархия и липса на всякаква дисциплина.
Май нещата отиват към 73-то. Моля ви за вашите мнения и впечатления от там. Училището е популярно и поради това се страхувам детето ми да не попадне в среда където ще се мерят възможности и прекалени амбиции.
Благодаря!

# 1
 • София
 • Мнения: 7 263
Додо  Hug
Синът на колегата ми е първокласник тази година в 73-то. Много са доволни хората. Има две занимални - едната е безплатна, другата е към училищното настоятелство, но и там таксата не е висока. Хранят ги добре, занимават ги добре. Немския език си има своите предимства като първи чужд език  Peace
Моя съвет е да се спреш на 73-то, но се опитай да проучиш преподавателките приемащи 1-ви клас, срещни се с тях виж коя ще ти допадне като човек.
От 1-ви до 4-ти клас най-важна е госпожата.
Чак сега си давам сметка за това наистина, разликата между госпожата водила големия ми син от 1-ви до 4-ти клас и тази, която сега води малкия е от земята до небето в полза на сегашната ни госпожа.
Стискам ви палци да превземете лесно тази важна стъпка  Hug

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Лени!!! Май има нещо, което не знам?!?  Grinning Heart Eyes Hug

Тези неща, които ми пишеш за училището и аз съм чувала. Лошото е, че никой в семейството ни не знае и дума на немски език, как ще бъдем от помощ на детето, как ще знаем какво учи? Като пропуснем личната ми неприязън към този език, струва ми се доста...как да кажа..рисковано мероприятие.
Някъде срещнах инфо, че има алтернатива на немския език от първи клас - френски. Не, че го зная по-добре от немския де, но поне го харесвам повече.
Иначе, надявам се от тук да науча и имена на госпожи, които ще водят първи клас и са препоръчвани. Но като гледам активността по темата, ще си остана с очакването  Mr. Green

# 3
 • Мнения: 2 709
Ами то през ден са новите теми първокласнишки, за всяко училище по няколко - колкото мами на първокласници, толкова теми отворени..... то и да има желание човек да е активен, в един момент му омръзва Peace

# 4
 • Мнения: 3 479
Крисче е права. Ето  последната тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=363860.0

За 73то е съвсем сигурно, че ще трябва да спиш няколко дни пред училището или да имаш много яки връзки.
Аз също съм от района, говоря немски и много искам децата ми да учат. Обаче не съм готова да спя пред училището, при всички случаи мъжът ми няма да ме подкрепи в такава авантюра, а връзки нямам. За сега съм го отписала, но ако искаш ти пробвай.
За нашият квартал варианти също са 139то (на бул. Арсеналски), 104то (в Гоце Делчев), 120то (на бул. България след НДК)

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Вярно, знам, че е така. И поставих въпроса си в две или три теми за първолаци, но никой не е отговорил и там, почетох и доста назад, но нещата се менят ежегодно / учителките, които водят първи клас - също/.  Затова пускам тема. Всеки с проблемите си, форума е за това, който има желание - ще отговори, нали така  Simple Smile Peace

# 6
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
в 5-ти клас е детето на кумата ми във въпросното школо. Добри са отзивите. Simple Smile
Додо, най-важното е, да получиш инфо за г-жите, които наесен ще поемат 1-волаците.
Иначе среда, като среда. Не знам да има нещо по-специално в нея, отколкото в което и да е друго средно школо.

Братовчедите ми са завършили 73то, мнооооооого отдавна. Когато беше руско. Перфектни знания. Дано да е така и с немския сега.
Иначе след 5ти клас, детето кандидатства отново, за да е в немска паралелка, а след 7ми клас си кандидатства на общо основание с всички останали за езикова гимназия.
Това е което знам за 73СОУ.
В 104 СОУ учениците от 1-4клас са в отделна сграда. проучи и за там г-жите, поемащи 1-волаци на есен.
Късмет  Peace

# 7
 • София
 • Мнения: 7 263
Лени!!! Май има нещо, което не знам?!?  Grinning Heart Eyes Hug
Тези неща, които ми пишеш за училището и аз съм чувала. Лошото е, че никой в семейството ни не знае и дума на немски език, как ще бъдем от помощ на детето, как ще знаем какво учи? Като пропуснем личната ми неприязън към този език, струва ми се доста...как да кажа..рисковано мероприятие.

Да ти кажа честно същите терзания изпитвах и аз преди 2 години, като записах Лъчи в немско подготве и с тенденция да учи усилено 4 години немски. Никой от двама ни не знае езика, но решихме, че за децата е по-добре да усвояват от малки по-тежкия език. За наше огромно учудване и двамата напредват доста прилично с немския. Повечето преподаватели по немски са наясно с това, че езика не е така добре разпространен и се съобразяват - на нас ни дават през някакъв период от време листове с думите, които са взети като отстрани има спелинга с българската транскрибция, за да може да я четеш и да следиш дали детето произнася думите правилно.
Според мен децата ще се справят, честно казано знанията ми по английски на които разчитах уж да ми помагат при контрола на изучаването на този език, също от време на време ми изневеряват. Слава богу има добра школа наблизо и подготовката по езиците съм им поверила на тях. Резултатите по английски са прекрасни за големия, надявам се след някоя и друга година да напредне и малкия по същия начин. За немския също вървят полека, лека и трупат знания. Въпроса е да не се изоставят нещата Peace

Иначе и за мен е изненадващо при толкова отчетни теми във форума - до 8-ми клас за всеки випуск има тема, защо никой не се включва да помогне на първолашките майки - май залисани в собствените си тревоги и ежедневие бързо забравяме, кога самите ние сме имали нужда от подкрепа  Sad Confused.
За жалост Додо съм далеч от твоя район и нямам много познати там, подсказвам ти да надникнеш в темата на 4-ти клас / защото тези учителки ще приемат сега първолачета/ и направо попитай там има ли майка с дете в училищата, които те интересуват - помоли ги да разпитат. Лично аз се допитах до нашата класна по молба на няколко майчета от Младост.
Ще попитам на още едно място, за което се сетих преди малко, ако разбера нещо ще пиша пак.

И още нещо се сетих, сравнително близко ти е и 107-мо училище. То е само основно тоест децата са до 8-ми клас, дава доста добра подготовка и е с добра слава. Племенницата ми е там в 6-ти клас, смятам че децата са добре подготвени. Дарето на Фантичка също учи там и би могла да ти е от полза с мнение, ако искаш ще разпитам и за там.

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 14:02 от Lennyh

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Шани, Лени, благодаря ви от сърце!
А вярно ли е че там има тестове за първи клас? Днес чух нещо такова и съм много изненадана, защото е нова информация за мен.

# 9
 • Мнения: 567
.......подсказвам ти да надникнеш в темата на 4-ти клас / защото тези учителки ще приемат сега първолачета/ и направо попитай там има ли майка с дете в училищата, които те интересуват - помоли ги да разпитат.
Lennyh, аз не че надниквам, ами направо си седя там, но резултат никакъв.
Също така в темата на 4-ти клас освен мен, висят и доста въпроси с номерата на разни училища, но уви, без отговор.
Майките там подминават тези въпроси и си продължават напред по своите теми. В крайна сметка мненията си всички споделяме доброволно. Никой не можеш да накараш насила да каже нещо или още повече пък да очакваш помощ.
И много моля, да не стартираме сега някоя дискусия.  Peace Може просто пишещите там майки да нямат деца в училищата за които ние така тревожно питаме.

dodo_dodo, аз от един месец чакам някой да подскаже име на учителка от 36-то Максим Горки, което е пред нас. Но понеже нямам отговор вече съм се насочила към заветното 73-то, което ми е далеч, но уж било по-добро.  newsm78
Успех на теб и на всички други отчаяни като мен първолашки майки.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
spasdidi, аз имам приятелка, чиято дъщеричка е първолачка в момента в 36-то. Мога да я помоля да разпита на място за учителка, която ще преподава на есен на първокласниците.
За 73-то също очаквам от няколко места имена на конкретни учителки. Мога да споделя и тях, когато ми станат известни  Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 7 263
В 107-мо има тестове, питай Фантичка - Дарето ги държа, не са нищо особено - въпроса е детето да не се притесни, но мисля че и родителя присъства.
Сега ще погледна в нашата тема на първи клас дали няма някоя мама в 73-то.
spasdidi за жалост може би си права, аз никога не мога да отмина питане особено пък такова и особено, ако имам някаква информация за дадено училище. При нас в 5-то класниците за жалост няма в училищета, които търсите иначе там също са много услужливи майчетата.

В темата за първи клас открих само едно детенце в 73-то Елора на Tari Tasartir - можеш да и драснеш на ЛС, предполагам, че ще има какво да сподели и може и да може да ти помогне, за жалост няма детенце в 36-то.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 211
Със сигурност 73-то е с тест и напливът е огромен. Познавам доволни родители. Живеем близо до него и мисля след две години, като ни дойде времето за 1-ви клас да кандидатстваме там. Втори вариант - 104 -то, което ми е още по -близо и там е с англ. език. Също не харесвам немски и все пак сериозно обмислям възможността да започна да го уча, за да помагам на детето, ако се наложи. Голямо ку-ку съм, нали  Embarassed 

# 13
 • Мнения: 567
dodo_dodo, благодаря ти мила. Много се надявам твоята приятелка да помогне. Дано да знае за някоя учителка. Ако искаш пиши ми на лични да не разводним твоята тема.   Hug Ако разбера нещо за 73-то ще пиша тук.

Lennyh, благодаря и на теб за загрижеността ти, въпреки, че нямаш "нашия" проблем.  Hug Ти както винаги искаш да си полезна и да помогнеш с каквото можеш /напоследък чета доста твои постове по най-различни въпроси за образованието-и частното и държавното, които са винаги съдържателни и полезни/.  Hug  Видях, че заради нас разпитваш и в темата на настоящите първокласници. Аз там питах за 36-то "на лични" една от вашите майки - Elysana, на която използвам възможността да благодаря за отзивчивостта й.   bouquet

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 3 302
Lennyh  ме е споменала по-нагоре, та направо се почувствах задължена да се включа.

Дъщеря ми е в първи клас в 73-то и ще ви споделя пресните си впечатления.
Провеждат се две родителски срещи - април месец  май бяха - за разясняване на условията в училището. Документите се подават на общо основание, има няколко критерии, които оказват влияние, единият е близост до училището.
Вярно е , че отидохме рано за записването, и то не за друго, а защото сме на работа през деня все пак, но се твърди от ръководството, че реда на подаване на документи не влияе на класирането.

Тест има, но той се провежда по график след класирането и е за проверка на училищната готовност.

Има една паралелка държавна занималня и три платена към настоятелството, следобед също има занимания по немски, които се заплащат допълнително. Най-хубавото е, че занималнята работи до 18:30.
Имат си стол, лавка. Май няма безплатни извънкласни занимания.

Dodo, имената на учителките можеш да научиш с едно обаждане по телефона, аз така направих. Учителката ми беше препоръчана от колежка, чийто син сега е 12-ти клас там.

Имам съседка с дете в четвърти клас, та мога да я разпитам за учителките от випуска им.

Това се сещам, ако имаш още въпроси, питай.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт