Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 фев. 2009, 14:35 ч.

семеен бизнес с родителите

 • 960
 • 12
 •   1
Отговори

Така, пиша анонимно, не че проблема е плачевен, но с няколко изречения. Мъжа ми работи
с родителите си, с баща си ,майката и тя е собственичка ,но не се мярка там, знаете колко деликатна тема са роднините, но и аз работя там ,сиреч всички на куп , дотук добре,  но мъжа ми и баща му само се карат , той всеки ден звани на майка си да се оплаква от бащата и от други работи, но на мен ми писнаха тези отношения ,изобщо не може да се изолираме като семейство , не искам да се развалят отношенията ,баща -майка с мен, с внучето, мъжа ми ,защото това малко рефлектира. Мъжа ми вика, ще си търсим друга работа, но сега в тази криза ,а и този бизнес е много доходоносен. Много сложно да се откажеш така и да тръгнеш да гониш дивото.... не знам.Какво мислите .

# 1
 • Мнения: 786
Направете го (отделянето) един по един, защото иначе задължително ще има обидени/сърдити/недоволни ..... Ако съм на теб, бих си потърсила друга работа без да се замислям, а когато се установя аз, бих предложила и на мъжа си да си потърси ... Малко се спекулира с кризата - не е по-трудно намирането на работа, отколкото да кажем миналата година.

# 2
 • Мнения: 1 528
Мъжът ти едно дете ли е?
Ако няма братя и сестри и бизнесът е доходоносен, мисля че е абсолютна глупост да го зарязвате и да търсите друго.
По-добре мислете как да се разбирате с родителите и да развивате бизнеса.

# 3
 • Мнения: 786
Dincho, ти работила ли си някога с близки/роднини? Понякога е по-лесно да зарежеш доходоносния бизнес, ама всеки си знае

# 4
 • Мнения: 1 528
Ако те са единствени наследници на този бизнес и явно се чувстват не особено уверени да правят нещо друго. Пък и ако искаха да правят сигурно нямаше да се бутнат при мама и татко.
Та при такива условия смятам че е глупаво да се зарязва разработен бизнес и да се гони неясно какво. Но си права всеки си знае най-добре, пък ние само си пишем мненията.

# 5
 • София
 • Мнения: 359
Хората са го казали - бизнес с приятели (и роднини) не се прави! Мъжът ми работи вече 15 години с майка си и баща си. Вярно, те са създали бизнеса, но сега той движи абсолютно всичко. Надмина ги многократно и по печалби, и по мащаб, и по умения.  Те вече са на възраст и са доста "поизплискали легенчето", но продължават да дават акъл, да се бъркат, да се пречкат (с благородната идея, че помагат!). Те, хората, не са виновни, наистина искат най-доброто, обаче човек трябва да си преценява възможностите и да знае кога да каже "стоп". В резултат мъжът ми е изнервен, тъпче на едно място, не може изцяло да наложи своя начин на работа и идеите си (бизнесът му губи от което), но в същото време не може да изгони майка си и баща си от фабриката. Ще прозвучи грубо, но той си го казва в прав текст - докато са живи, трябва да се съобразявам с тях. Засега "наличието" им на обекта не е фатално, дано не се окаже в един момент.
Та ако можете - спасявайте се! Само трябва трезво да прецените плюсовете и минусите. Струва ли си да зарежете печеливш бизнес, който вие ще наследите? Ако пък съвсем не можете да преглътнете някой да ви командва.... започнете от нулата, но пък начисто! Успех!   bouquet

# 6
Динчо, сиреч да продължаваме да се подмазваме на родителите, ужас ,мъжа ми трепери за този бизнес години ,но му писна и на него ,има брат, но той не е намесен там ,за мъжа ми остава ,но въпроса е кога ,само обещания и претрепване от работа ,а нищо не му е дадено още , времето си минава, а за семейството си няма време.

# 7
 • Мнения: 1 528
Проблемът явно е желанието ви юридически да се уредят нещата. Да станете собственици един вид.
Не казвам да се подмазвате. Ако имате сили да си направите и разработите нещо сами - действайте. Само не си мислите, че е лесно каквото и да хванеш от начало, независимо собствен бизнес или дори да си наемник.
Преценете си какво губите и какво печелите. И най-вече за какво ви стигат знанията и силите.

# 8
 • Мнения: 34 838
Много е относително. Ако това ви влияе на отношенията с тях и на тези м/у вас, по-добре помислете за нещо друго ...

Ние също имаме семеен бизнес, но в различни градове и офиси с моите родители, т.е. нямаме допирни точки, съответно проблеми (да чукам на глава).

# 9
 • Мнения: 0

здравей,

имам един приятел със подобен проблем,
мисля че независимо дали се работи с роднини или не всичко трябва юридически да се регулира,
та макар и да е с родителите. Понякога от една нищожна караница може да се стигне до голям скандал, който човек даже и не е предполагал че може да му се случи. Неразбирам защо родители , които наистина искат да са на 100 процента честни със децата си биха имали нещо против всичко да се уреди и на документи.
Та да разкажа за моя приятел, познаваме се от деца, родителите му бяха много свестни хора, много се обичаха и бяха едно прекрастно семейство за пример, много си обичаха децата, водеха много здравословен начин на живот, даже благородно много пъти съм има завиждал.
Започнаха семеен бизнес, доста успяха, приятеля ми също се влючи при родителите си, идеята беше той да поеме след това фирмата. Приятеля ми е много способен, умен, доста преуспяващ. Но всичко беше на името на родителите му, те винаги му казваха да не се притеснява, той ще получи всичко.
Ненадейно майка му се разболя от рак и си отиде за няколко месеца. Приятеля ми го понесе много тежко, всичко стана много наочаквано. И баща му само два месеца след това си хвана една млада мадама, ожениха се набързо, със това абсолютно никой не го очакваше , баща му е много стар и изглеждаше ужасно. Приятеля ми беше против всичко това, баща му го изгони от фирмата.
Толкова беше зле, дойде да живее при мен, но все пак е много кадърен и малко след това успя да си стъпи на краката, и сега е пак един преуспяващ млад човек. Баща му загуби всичко, мадамата незнам какво е направила, но още тогава си личеше че е доста отракана и хитра. Никога не бях очаквал на това семейство да им се случи такова нещо, но такъв е живота.


# 10
 • София
 • Мнения: 346
 Не може ли да се отделите, без да зарязвате този бизнес, нещо като филиал на фирмата, който да си въртите вие?

# 11
 • Мнения: 2 556
Семейния бизнес как разпределя печалбата, ако мъжът ти е на заплата там - по-добре се отделяйте навреме. Ако си взима добра част от печалбата, значи абстрахирайте се от роднинските проблеми, друго не знам какво да кажа. Аз бизнес съвместно с родителите си и 1 ден не бих могла да въртя...

# 12
 • София
 • Мнения: 940
И ние имаме семен бизнес, както с едните, така и с другите. Демек, и с моите и с неговите родители. Имаме си дразги, но юак пък толкова...Не сме мислили да се отделяме.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт