Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 фев. 2009, 18:50 ч.

Има ли (обективно) такъв момент...

 • 1 434
 • 29
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 278
..., в който млекопроизводството изостава от енергийните нужди на детето?

Слава богу, не става дума за мен, но в последните няколко седмици 3-4 пъти се натъквам на случаи с момичета, които от изключително кърмене минават към дохранване.

Бебетата им са на възраст между 3 и 5 месеца, кърмени са на поискване и не са захранени.
Не става дума за кризи на растежа, понеже решението за дохранване е взето след няколкоседмични наблюдения и опити за разрешаване по друг начин.

Всичко, което съм чела дотук, в тази библиотека и другаде, сочи обратното - че след регулиране на търсенето и предлагането в първите 6-8 седмици и преди стабилно захранване, такова нещо като "недостатъчно кърма" не може да се случи.

И все пак, явно, се случва. Ще се радвам на обосновани мнения!

# 1
 • На топло...
 • Мнения: 584
Ще следя темата Peace...

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Има - от по-обичайните и най-често срещаните към по-сложните нещата могат да изглеждат така:

Най-простичките обяснения за тези на пръв поглед изненадващи ситуации - много бебета по това време започват да спят по цяла нощ, а денем сучат кратко и се разсейват много лесно. За майките това е удобно - но много често води до внезапен срив в наддаването, което ги изплашва и води до даване на добавка. По мои наблюдения това са 90% от ситуациите с намаляване на кърмата в тази възраст.

Друго - когато бебето започне да се държи по този начин и да спи по много нощем, менструацията е на път да се появи. При появата й в ранните месеци много често има такова отражение, което може да трае 1-2 седмици и да не се оправя независимо от сукането на бебето, докато не се появи мензиса. Рядко остава трайно намаляване на млякото след това, ако майката е взела необходимите мерки (съзнателно много често предлагане - на всеки 2ч денем и без по-голяма от 4ч пауза през нощта).
Нужно е да се види и дали майката е започнала да приема някакви хормонални контрацептиви (независимо дали са съвместими с кърменето, напр. спиралата Мирена е съвместима, но може да има такъв ефект) - възможността от настъпила нова бременност също е налице понякога (ужасно рядко, но се случва).

Има и други обяснения - заради обилното количество мляко първите месеци е лесно да се скрие субоптимална сукателна техника (т.е. бебето не суче особено добре, но все още успява да получава достатъчно мляко) или пък свръхколичествата мляко при майката тренират лошо сукане при бебето (детето чака млякото да му тече спонтанно, захапва плитко, за да може да регулира струята и т.н. - все приспособителни техники за справяне със силната струя, които обаче са далеч от ефективното сукане). И в един момент когато количеството мляко зависи само от бебето, нещата отиват на зле.

По-сложните обяснения, всъщност това, което стои като физиология зад тези проблеми - регулацията на производството на кърмата минава през няколко етапа. По време на бременността в гърдите се изграждат множество центрове, чиято роля е да стимулират производството на пролактин. Те приемат дразненията от сукането на бебето и ги препращат към хипофизата, където се образува пролактина в отговор на това дразнение. През първите седмици тази регулация не зависи само от сукането на бебето - организмът има силен бекъп в случай че бебето не суче ефективно, поспаливо е и т.н. и затова е предвидено да се образуват огромни количества пролактин (което обяснява свръхпроизводството на мляко при доста жени в първите седмици и намаляването на излишните количества впоследствие, след като се установи ритъма на бебето). Постепенно това презастраховане отслабва и се минава на автономната регулация, т.е. зависимост от сукането на бебето.

Обаче - ако в първите седмици е имало проблеми и бебето напр. е било гледано на режим и е сукало само 5-6х в денонощие, или майката е имала свръхколичества мляко и затова бебето е сукало кратко и през големи интервали, или майката и бебето са били разделени за дълго в първите няколко седмици (недоносени или болни бебета) тогава тези центрове в гърдите може да не се стимулират достатъчно и броят им намалява. И някъде към третия месец, когато хормоналната регулация отстъпи място на автономната, се получават ей такива сривове - просто няма достатъчно рецептори, които да осигурят достатъчно производство на пролактин и това много трудно се коригира.

Има и разни, вече чисто медицински възможности - анемия, проблеми с щитовидната жлеза (които често се проявяват няколко месеца след раждането), неподходящи или силно ограничаващи диети (напр. ако бебето е алергично и майката само изключва храни от менюто си, без да компенсира с други) и т.н.

Да допълня и проблемите от страна на бебето - при неоткрити или пренебрегвани дотогава проблеми при детето (къса юздичка, хипотонии и т.н.), при които майките често компенсират с доизцеждане, също може да се случи. Напр. когато майките спрат да се изцеждат, защото смятат, че детето вече е достатъчно голямо да се справя само и лактацията е регулирана, ей такива проблеми внезапно лъсват с драматично намаляване на количеството кърма и колкото и често да суче едно бебе, ако не го прави както трябва, няма да може да стимулира гърдите.

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 08:54 от hedra

# 3
 • София
 • Мнения: 2 222
А какво реално стои зад "изоставане от енергийните нужди" - че детето не наддава достатъчно, че е неспокойно непрекъснато или да речем е неспокойно в късния следобед и вечер(и съответно как майката откликва на това)? Дали въпреки кърменето на поискване детето задоволява всичките си сукателни нужди от гърдата или и от залъгалка?
Най-често, ако проблемът е с наддаване, едно- две кърмения през нощта могат реално да променят резултата (съгласна с хедра, че това е 90% от проблемът). Колкото до това защо детето не се буди през нощта(т.е. защо е налице пропуск в естествената регулация) - обикновено това си има обяснение с мястото, където бебето спи Wink.
Неспокойствието пък в късния следобед и вечер си има дори термин "нормална вечерна нервност" и вече мениджмънтът на ситуацията оказва влияние.

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 306
записвам се и аз да следя темата, защото това е един от големите ми страхове!

# 5
 • Плевен - София - Перник
 • Мнения: 543
Благодаря за инфото, беше много интересно и полезно, откраднах си го!

# 6
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 1 741
мдааа, хедра благодаря. аз също съм забелязала, че втората половина на цикъла (около десетина дни преди менструация) е свързана при някои момичета с ъс сериозно намаляване на количеството на кърмата. вероятно заради повишените прогестеронови нива. мисля си, че прогестероновите рецептори са разл. брой у различните жени и затова при някой цикълът въобще не се отразява.
в този смисъл ако тази фаза се увеличи (каквато и причина да има) това неминуемо ще доведе до трудно за повлияване намаляване на лактацията...
не знам дали съм права, нямам време да прочета сега.
от друга страна някъде бях чела, че противозачатъчни само с прогестерон не намаляват съществяено лактацията
хедричка, знаеш ли нещо за това?

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 08:33 от mishka_moja

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
По принцип контрацептивите само с прогестини се водят одобрени за кърмачки и се смята, че нямат съществен ефект върху количеството и състава на кърмата. Но - има няколко големи `но` в цялата работа.
На първо място стои времето за приложението им. Депо-провера инжекциите, които на много места по света слагат на майките още преди излизането им от болницата, могат буквално да съсипят кърменето, тъй като в този момент е важно нивата на прогестерона да са ниски, иначе лактогенезиса може никога да не настъпи. Започването на хормонални противозачатъчни (пак говорим за само прогестиновите таблетки) 6 седмици след раждането, както също се изписват много често по света, при доста жени води до намаляване на млякото - което обаче е поправимо при спиране на таблетките. Слагането на хормонална спирала (Мирена) има същият ефект при някои жени.
Предполага се, че при метаболизирането на някои от прогестините има междинни съединения с естроген-подобно действие, които създават подобни проблеми:
Цитат от Neville & Neifert's "Lactation, Physiology, Nutrition and Breastfeeding":
Цитат
"19-norprogestogens (norethynodrel, norethinolone, quingestenol) have the potential of behaving more like combination estrogen-progestogen contraceptives because they are partly metabolized to estrogen in vivo"
.
Не мога да вляза в келимом-сайта, нещо бг-сървърите от няколко месеца нямат достъп до него (много хора се оплакват), иначе там имаше други цитати и референции към изследванията по въпроса. Предполагам, че не би трябвало да е проблем да се намерят в медлайн, ако ти е интересно.

# 8
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 1 741
като ми остане време ще ровна. и ако намеря нещо интересно ще ти пратя. все пак е така - високия прогерстерон е по-пагубен за лактацията от високия естроген. говоря за установена лактация... и все пак физиологични нива на хормоните...

# 9
 • у дома
 • Мнения: 396
Добре. Mr. Green

Мисля, че след 5м детето трябва да се захрани именно защото се променя енергийната себестойност на кърмата, но пък знам , че това става пропорционално с нуждите/в повечето случаи/.
Не става дума за случаите, когато майката иска да отслабне и да кърми...

Не виждам смисъл да се дава допълнително АМ само и само да бъде захранено по-късно.
Щерката беше на осем мес. като се отказа от кърмата. Бях я захранила , но сутрин и вечер имахме само мляко и тогава вече бях принудена да заместя с АМ.

# 10
 • Мнения: 5 278
Ами, Яна, това не е баш така, въпреки че сигурно по-компетентните от мен ще го обяснят по-добре.

До 1 г. огромният процент от храната на детето трябва да е мляко, било то кърма или АМ, въпреки захранването.
Пък и тука говоря за бебета на възраст 3.5-4.5 месеца, толкова рано почти никой не препоръчва да се захранва (вече).

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 12:27 от Параход

# 11
 • На топло...
 • Мнения: 584
Ами, Яна, това не е баш така, въпреки че сигурно по-компетентните от мен ще го обяснят по-добре.

До 1 г. огромният процент от храната на детето трябва да е мляко, било то кърма или АМ, въпреки захранването.


... още повече, че се препоръчва бебетата, проявяващи или семейно обременени с алергии да са изключително на кърма до осми-девети месец...

След годинката чак новите храни са от енергийно значение.

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Не мога да вляза в келимом-сайта, нещо бг-сървърите от няколко месеца нямат достъп до него (много хора се оплакват), иначе там имаше други цитати и референции към изследванията по въпроса.
Не по въпроса за изследванията, но на прост език някои неща от Келимом и ЛЛЛ за фертилност и т.н.

Breastfeeding and Fertility
Normal prolactin levels in breastfeeding mothers
Birth Control and Breastfeeding
Fertility

# 13
 • София
 • Мнения: 398
Не съм съгласна с това,че се "променя енергийната себестойност на кърмата"-синът ми яде съвсем малко друга храна дори в момента съвсем  отказва,че май му никнат зъби,ходи доста-отскоро,преди пълзеше активно и въпреки това,последния месец като го мериха,беше наддал 200грама,което е много за неговата възраст.
Иначеи аз съм на мнение,че ако няма нощни хранения производството на кърма рязко намалява-на моя приятелка бебчето си спи през ноща и тя се оплаква от намаляла кърма,та започна да го буди да яде и така се пооправиха нещата.Но Хедра го е обяснила много добре.
Относно цикъла-аз от два месеца се "обзаведох"с такъв артикул Laughing-не съм забелязала да ми намалява кърмата-може би само денят преди да дойде маалко като да намалява.НО...с цокане всичко се оправя-както казва Мечо Пух-"Колкото повече-толкова повече"-дано цитирам правилно!

# 14
 • Мнения: 3 205
..., в който млекопроизводството изостава от енергийните нужди на детето?

Аз много пъти съм споменавала моя случай с първия ми син, за който самата аз не намирам разумно обяснение. Как се развиха нещата накратко - роди се с нормално тегло 3,4кг, доносен, много лаком, не сме имали никога проблеми със засукване (както и аз самата никога не съм имала проблеми с кърма). Първите 4 месеца качваше средно по кило. Оттам нататък до възраст година и половина качваше по 200 гр на месец. Точно по 200, ни повече, ни по-малко. Захраних го на 5,5 месеца, отби се на година и 2 месеца, като през цялото време си е хапвал стабилно и кърма, и твърда храна, т.е. никога не е бил "злояд" даже и за кратки периоди. Винаги е бил много шавливо и пъргаво дете, от друга страна не съм имала проблеми с нощно будене и растеж на зъби (споменавам го заради нощното хранене, при нас то се върна накратко на 8-месечна възраст и пак изчезна към година).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт